Suriname blijft meer exporteren dan importeren

33

PARAMARIBO, 13 jun – Suriname exporteert al zes jaar meer dan het importeert. De laatste rapportage van het Algemeen Bureau voor de Statistiek bevestigt de trend. In 2010 exporteerde Suriname voor ruim twee miljard dollar aan goederen. De importen bleven onder de één miljard. De regering wrijft zich in de handen.

“Goed voor Suriname”, zegt vicepresident Robert Ameerali tegenover de Ware Tijd. Nu is het wel zo dat de exporten meer grondstoffen betreffen als aardolie en goud. Het derde grote exportproduct bauxiet haalt al lang de positieve cijfers niet meer. Exporten van kleine en middelgrote bedrijven tonen een al maar dalende beweging. Dat de exportcijfers toch nog zo hoog liggen, komt door internationale tendensen.

Vooral de stijgende prijzen van grondstoffen zijn een factor. Het besef is er wel dat ook de andere sectoren als landbouw meer moeten inbrengen. Intussen is de belasting op import van kapitaalgoederen sterk verlaagd. Ook het vergunningbeleid is veel soepeler. “We doen ons best. Elke productiesector in Suriname heeft groeipotentie. Maar productie is een gestadig proces”, aldus Ameerali.

33 REACTIES

 1. ameeer-alie ,, geef een keer een goede voorlichting wat er allemaal ge-exporteerd moet worden..

  wie het moet verbouwen produceren.

  wie waar je moet zijn om de goederen die verbouwd produceerd aantegeven aan te leveren .

  aan welke kwaliteites eisen moeten die goederen voldoen.

  Wie zijn de opkopers wat is de beste prijs van je product,is het levens vatbaar kun je ervan leven..

  hoe zit het met de vijligheid zijn de grondstoffen betaalbaar te krijgen..

  wat zijn de afzet markt gebieden

  ameeeer-alie zeg niet zomaar dingen die je niet kan verantwoorden,denk eerst goedna.alvorens te blaren in de holle ruimte..


  Maak melding

 2. Dit is totale nonsens; waar blijft dan al het geld dat binnenkomt; in welke put verdwijnt het????? waarom is de begroting niet sluitend?????wie hou je voor de gek??? jezelf parlement!!!


  Maak melding

 3. Hi hi,
  Dank zij de olie, die letterlijk en figuurlijk door militairen uit de grond is gestampt. Ik hoor de pessimisten onder ons al zeggen, maar daar voor hebben zij weer anderen juist de grond ingestampt.

  De ontwikkeling van landen gaat nou eenmaal niet altijd over rozen. Soms krijg je te maken met klaprozen. Die nemen wij op de koop toe.

  Suriname voorwaarts!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Deze cijfers kloppen dus helemaal niet.
  Dat zou dus betekenen dat Suriname een begrotingsoverschot van 100% heeft!Er is geen land op deze aardbol die dat voor elkaar krijgt. Daarmee zou Suriname in een klap het welvarendste land ter wereld zijn.
  Niet dus.


  Maak melding

 5. De aardolie en het goud zittenal in grond. Het wordt dus tijd dat Suriname daadwerkelijk iets gaan produceren dat ze kunnen exporteren in plaats van potverteren op de olie en het goud.


  Maak melding

 6. Oftewel,

  Vene had 6 jaar de tijd om Suriname om te toveren tot een paradijs, maar faalde jammerlijk.

  Ik hoop dat deze hoge prijzen voor grondstoffen nog even aanhouden zodat Suriname er hopelijk wat aan heeft.


  Maak melding

 7. De kop ziet er veel belovend uit.
  Maar
  1.Wat de export betreft. Het ligt helaas dus niet aan een sterke internationale concurrentiepositie, maar aan stijgende wereldmarktprijzen. Gezegend zijn de opbrengsten, maar deze zijn tijdelijk. Hou hier rekening mee.
  2. Wat de importen betreft.
  Deze zijn lager dan de exportopbrengsten. Vaak,met name bij kleine landen, betekent dit dat een land te weinig buitenlandse valuta heeft om te kunnen importeren. Een zieke economie.
  Conclusie. Leuk voorlopig, maar niet meer dan dat.
  Met name het feit dat de opbrengsten slechts door enkele (grote) industrien wordt gedragen is zorgwekkend. De moter van de economie, de kleinere ondernemingen, dragen niet bij aan dit overschot. Zorgelijk!
  Positief is dat de overheid de belasting op import van kapitaalgoederen heeft verlaagd.

  Om een misverstand, die straks bij de reacties te lezen zal zijn, te vorkomen wil ik nog een ding toevoegen.
  Het overschot is geld van de bedrijven. Niet van de staat. Deze krijgt weliswaar meer belasting binnen, maar het is en blijft geld van de bedrijven.

  Studenten van de middelbare school die natuurlijk dit lezen een vraag
  Leg uit dat ondanks een voortdurend overschot op de handelsbalans (je mag 1 keer lezen betalingsbalans), de SRD niet in waarde stijgt. Succes.


  Maak melding

 8. En dan nog durven ze beweren dat Veni het slecht deed de laatste 10 jaar.

  Na eerst 4 jaren van herstel is de export weer groter dan de import. Ja zelfs 6 jaar terug toen de prijzen van grondstoffen niet zo toeren hoog waren.
  In die 6 jaar zijn met de export overschotten veel van de schulden ( hoofdzakelijk afkomstig van DDB) afgelost en gestructureerd. Dankzij at is onze S&P rating met sprongen vooruit gegaan en kunnen we nu kapitaal lenen tegen een veel lager erente. Ook de uitbreiding van Staat werd daarmee mogelijk.
  Daarnaast is de lege schatkist weergevuld, beschikten we eind 2010 over riante valuta en andere reserves. Zo veel zelfs dat het nog steeds onduidelijk is waarom de SRD nu moest devalueren.
  Het vermoeden ligt er dan ook dt de hele devaluatie enkel en alleen bedoeld was om de effecten van FISO ongedaan te maken. Immers met die devaluatie daalde de totale loonsom uitgedrukt in USD meer dan de stijging tgv FISO. En we weten allemaal dat het grootste deel van het overheidsinkomen uit harde USD bestaat.
  Gezien de positieve export balnas, de goedgevulde staatskas, de ruime reserves, etc is het voorals nog ongegrijpelijk dat er de afgelopen 12 maanden geen enkel noemenswaardig project vanstart gegaan is.

  Waar blijven alle geld stormen toch. ???


  Maak melding

 9. Door zoveel mogelijk zelf te produceren kun je meer exporteren dan te importeren. Biobrandstof, landbouw en veevoer-teelt bijvoorbeeld. Het exporteren van grondstoffen is gelijk aan het verkopen van je land.

  Het enigste wat er met het onbenutte land gedaan wordt is verdelen onder elkaar en speculeren op de vastgoed markt. Terwijl je er zoveel geld mee kunt verdienen.


  Maak melding

 10. Na meer dan 30 jaar onafhankelijkheid en niet eens een half miljoen inwoners en zulke natuurlijke rijkdommen en bodemschatten kunnen ze zelfs dat land niet regeren en besturen.Allemaal onkundige mensen die aan het roer zijn.Kijk maar naar het kabinet en trek zelf een oordeel.Geef het hef in de handen van de VHP en dan zal je vooruitgang zien en geloven hoe er gewerkt wordt en handel gedreven.Mensen kies eieren voor je geld en stem binnenkort voor de VHP.In de vaart der volkeren.


  Maak melding

 11. TER VOORKOMING VAN GESCHIEDVERVALSING

  Onderstaand heeft acute correctie nodig!

  “Hi hi,
  Dank zij de olie, die letterlijk en figuurlijk door militairen uit de grond is gestampt.”

  ParaPinto #4, de suppletie-militair heeft nooit van het planbureau gehoord.
  Het planbureau onder de toenmalige leiding van Dr. Ir. Frank Essed had dit plan in haar bureaulade liggen.
  De moordenaars hebben het dus “letterlijk en figuurlijk” uit zijn bureaulade gestolen.

  ONDERSTAAND (met uitzondering van “de pessimisten onder ons” IS GEEN GESCHIEDVERVALSING;

  “Ik hoor de pessimisten onder ons al zeggen, maar daar voor hebben zij weer anderen juist de grond ingestampt.”

  ONDERSTAAND MEE EENS

  “Suriname voorwaarts!!!!!!!!!!!”

  Maar daar hebben wij geen criminelen bij nodig!
  U weet wel mensen die niet tegen kritiek kunnen en onmiddellijk naar de uzi grijpen, gebouwen inbrand schieten en vervolgens de opdracht geven dat er niet geblust mag worden.


  Maak melding

 12. Door de duurder geworden dollar zijn import goederen evenredig duur geworden en daardoor buiten bereik van het gewone volk geraakt die te maken kregen met een devaluatie.De handels huizen zitten nu met een overschot aan import goederen waardoor er ook geen nieuwe aanvoer nodig is.Het geld circulatie stagneert waardoor
  er steeds minder omzetten gerealiseerd worden.Nog even dan bereiken we het punt waar en wel goederen en diensten voorhanden zijn maar onbetaalbaar.

  Cobie.


  Maak melding

 13. Paraman/Pinto,
  jij als oud militair moest weten dat wat bout op 25 feb.’80 gedaan heeft hoogverraad is en dat daarop nog steeds de doodstraf staat.

  Cobie


  Maak melding

 14. Jabobus,
  Beveelt ist beveelt, zolang je mij maar niet uitmaakt voor padvinder.

  Een leger willen en die niet weten te handelen was het probleem.

  Zo ga je niet om met professionals. Ben je nou helemaal gek geworden?


  Maak melding

 15. @paraman-pinto
  Kan jij mij en andere forum leden drie belangrijke ontwikkeling op noemen die onder die militaire dictatuur van DDB hebben plaats gevonden.@ nummer 7 jij wil zeker nog meer bentley in suriname rond zien rijden? we hebben nu al onze eigen (Imelda) Ingrid Bouterse.
  Militairen zijn goed in één ding en dat is een land naar de klote helpen er zijn voorbeelden zat in Suriname en in de wereld toch geloven die ezels van de NDP dat deze criminele bende die nu aan de macht is in Suriname het anders gaan doen terwijl ze in het verleden al hebben bewezen dat ze dom onkundig en incompetent zijn.


  Maak melding

 16. Important!

  Important is dat Ameerali aanhaalt dat de groei van de export is begonnen onder de regering Venetiaan, nu al 6 jaar.
  Neus omschrijft het heel goed waarvoor dank.

  Met onze grondstoffen moeten we haast maken want de prijzen gaan over niet al te lange tijd flink dalen. Als gevolg van de jongste ontdekking van vele mineralen in Duitsland, zal Europa op zoek gaan naar Goud in haar eigen bodem. Heel Europa is gisteren wakker geschud door de ontdekking in Duitsland.
  Wat je zelf hebt, hoef je niet te importeren dus zullen de prijzen van bepaalde grondstoffen een neerwaartse val maken.
  Staatsolie doet goede zaken maar hoe lang nog? Wetenschappers zijn in vergevorderde staat om een produkt te ontdekken die het Zwarte Goud moet gaan vervangen. En dan komt ook daarin een prijsverlaging. We moeten er nu van profiteren, zolang het nog kan.


  Maak melding

 17. Ameerali zou weleens gelijk kunnen hebben. een handelsoverschot wil nog niet zeggen dat het geld niet verdwijnt in de zakken van de boeven als ameer (rijk) ali. Maar ik geloof dat deze man geen verstand heeft van economie en maar wat uitkraait.Zo een slechte ministers team heeft Suriname nog nooit gehad.Zelfs Bouterse beaamt dat.


  Maak melding

 18. Beste Henk Molenaar produceren komt niet voor in het vocabulair van grote volksstammen in Suriname .Ze roven en stelen liever. Vraag het maar aan Martin M.


  Maak melding

 19. #20.

  De waarheid doet pijn noh!

  Even voor alle duidelijkheid, JOUW, dus jou eindigend met een W, is bezittelijk.

  VOORBEELD;
  JOUW UZI
  JOUW FOSFORGRANAAT
  JOUW STAATSKAS

  Zodra u dat begrijpt, komt u dan terug.
  In de tussentijd kunt u ter afleiding via Google informatie inwinnen over Dr. Ir. Frank Essed en dan bedoel ik niet de informatie over het stadion maar over zijn prestaties als burger van Suriname.

  De prestaties van uw MOORDENAAR, zover men over prestaties kan spreken kunnen niet eens in de schaduw van de prestaties van DR. Ir. Frank Essed staan.

  Kunt u het nog volgen of ben ik u nu kwijt?!

  Een kleine toegift.

  Het planbureau heeft de voorbereidingswerkzaamheden met betrekking tot het boren naar olie laten uitvoeren.
  Men begint niet zomaar te boren, er gaat gedegen onderzoek aan vooraf.

  Kunt u het nog volgen in JOUW bovenkamer?!


  Maak melding

 20. Suriname gaat meer POEDER exporteren.Wat is er met de lading in Pakistan gebeurd? En de rest???????Nog vele na deze.SUCCES.De volgende minister van Financien blijft nog geen vier maanden zitten. Wedden!!!!!!

  Danitia


  Maak melding

 21. Vele importeurs zullen bij het lezen van dit bericht zich wel hebben afgevraagd hoe het dan komt dat er al jaren een grote deviezen-schaarste heerst is, hetgeen moet hebben geleid tot enorme koersstijgingen.
  Het zou daarom beter zijn geweest als de vice president in het bericht duidelijk had gemaakt dat de overschotten van de handelsbalans niet in volle omvang hebben bijgedragen aan de deviezenreserve van Suriname. De moedermaatschappijen van de grote mijnbouw bedrijven zijn namelijk gevestigd in het buitenland en hoeven van de exportopbrengsten slechts een gedeelte naar Suriname over te maken naar Suriname ter financiering hun lokale kosten (lonen vooral) en belasting schulden. Het overgrote deel van de exportopbrengst komt dus niet ten goede van de Surinaamse deviezenreserve, maar van die van het land waar de moedermaatschappij is gevestigd.
  Een andere belangrijke vraag welke bij het lezen van dit nieuws gesteld kan worden is waarom de regering overgeging tot een devaluatie van de Surinaamse dollar. Immers duiden de overschotten op de handelsbalansen aan dat onze export niet belemmerd wordt vanwege een te hoge wisselkoers van onze valuta.
  Gelet op de effecten van de devaluatie moet deze actie niet anders dan als ondoordacht en onverstandig worden gekwalificeerd. Men heeft zich domweg blind gestaard op de meer-opbrengsten aan douanerechten, welke in de praktijk blijken tegen te vallen omdat door de abnormale prijsstijgingen de bevolking veel minder is gaan consumeren. De nadelen voor het volk als gevolg van deze devaluatie zijn daarentegen enorm.
  Aandachtige lezer


  Maak melding

 22. He Whome heb je het gelezen hoe nps haar eigen kinderen opvreet.

  “Na het verlaten van de kerstviering in het NPS-gebouw op 22 december 1988 raakte hij dodelijk gewond bij een verkeersongeluk toen hij de weg overstak waarna hij op 69-jarige leeftijd overleed in de ambulance.

  Ze hebben de man zo getergd en beledigd dat hij in alle kwaadheid de straat gewoon overstak zonder te kijken.

  Het staat geschreven STAATSOLIE IS EN BLIJFT een REVO verworvenheid. JOUW koeterwaals ten spijt.


  Maak melding

 23. @4, paraman

  Word tijd dat we jou ook de grond instampen met wat klaprozen erbij.
  Niemand zal je missen want mensen hebben een neiging.
  Slechte karakter eigenschappen kan ledereen zo van elkaar opnoemen maar goede eigenschappen wordt moeilijk daarom vond ik het kamp dat jij deze moordenaar eert.
  Daarom beste Pinto morgen richting Groningen even voor mijn 4×4 Pinto en ik zorg wel voor de klaprozen.


  Maak melding

 24. #27.

  Als leerling moet ik u ondanks de vooruitgang (bezittelijke voornaamwoorden) toch een 3 min geven. U moet ook nog een spoedcursus begrijpend lezen volgen.
  Nergens in het door u via google opgezocht stuk staat aangegeven wie de chauffeur was op de bewuste avond.

  End of story!


  Maak melding

 25. @ parapinto,
  Ze kan het weten omdat Boereveen in miami voor drugs jaren achter de tralie is gesmeten,DDB is in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugshandel , dino bouterse is met spoed terug geroepen uit brazilie omdat hij banden onderhield met columbiaanse drugs criminelen.
  Moet je nog meer bewijzen hebben pinto ???


  Maak melding

 26. Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the

  images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking
  issue. I’ve tried it in

  two different web browsers and both show the same outcome.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.