Eendenkroos voor meer groene energie in Suriname

6

PARAMARIBO, 14 jun – Eendenkroos (Lemna) wordt als het een beetje meezit, een volwaardige energiebron in de naaste toekomst. Het Amerikaanse Petro Algae gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid. Zien of de grootschalige kweek commerciële hoeveelheden biobrandstof en veevoer kan opleveren. Er zijn al enkele lokale partners.

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het bedrijf VCM doen mee. Staatsolie was al in een vroeg stadium betrokken. “We zijn blij met deze partners aan boord”, zegt minister Jim Hok. Lemna drijft op stilstaand en traag stromend zoetwater in gematigde en tropische gebieden. Het micro-organisme van hooguit vijf millimeter komt ook in Suriname voor. De kweek vindt in Commewijne plaats.

6 REACTIES

 1. Ik zeg het al heel vaak. Suriname moet gaan investeren in biodiesel, granen en veevoer o.a…

  Waarom! Omdat er in de wereld heel veel vraag naar is. Suriname heeft te veel onbenutte land en een perfecte klimaat waar op een milieuvriendelijke manier geld mee verdiend kan worden. Ook heeft Suriname teveel werklozen die aan het werk gezet moeten worden, na een korte scholing.

  Met een paar niet corrupte leiders en met de goede mentalitiet en inzet moet dit plan met evt. hulp vanuit het buitenland realiseerbaar zijn. Voor toekomst is dit een van de beste plannen naar mijn idee. Jammer dat ik het niet voor het zeggen heb anders was het allang al gebeurd.


  Maak melding

 2. Paagal(nr.1,

  Hoewel technische hulp uit het buitenland altijd welkom moet blijven denk ik, dat een aantal kundige Surinamers de ontwikkeling van eendenkroos (Lemna minor)tot aan het oogsten toe wel aankunnen.

  Het groeit goed is Suriname en in bijna alle zwampen en kanalen, soms hinderlijk voor de hengelaars,te vinden.

  Mijn zorgen gaan wel naar voorwaarden die dit plantje nodig heeft: Stikstof en fosfaat rijk milieu,maar produceert daarbij wel veel methaangas.Dan sta je misschien te kijken met jouw plan van biobrandstof.

  Maar wel erg eiwitrijk en mogelijkheden in de veevoer en misschien in de latere toekomst ook voor menselijke consumptie.

  En methaangas is een van de broeikasgassen, dus niet zo goed voor ons milieu.

  Opmerking: Lemna minor behoort toch tot de hogere planten?
  Srika


  Maak melding

 3. hallo Pagaal,

  Je begint al met 3 voorwaarden waaraan Suriname moet voldoen en wat dus momenteel niet realistisch (c.q.haalbaar) is:

  1. niet corrupte leiders
  2. goede mentaliteit en inzet
  3. hulp buitenland

  Maar gelukkig heb je het niet over:
  niet corrupte leiders met een goede mentaliteit en inzet, want dan wordt het helemaal een lange zoektocht!

  Maar om op de inhoud in te gaan: het is een mogelijkheid en dit is ook veel beter te prevaleren dan die enge monocultuur van oliepalmplantages!!


  Maak melding

 4. Nr.2 Srika en nr.3 Lon,

  U zult het allebei wel met me eens zijn dat de bauxiet, olie en goud waar men nu vrolijk en onbekommerd op zit te teren, ooit op zullen gaan. Okee de miljonairs die de regeringen dan uit zullen komen gaan daar niet veel van merken, zij hebben dan hun slag al geslagen. Terwijl het gewone volk dan wel armoede gaat lijden zoals in de jaren tachtig. Er is geen inkomstenbron dan. Daarom moet men de gevolgen hiervan een stapje voor zijn.

  Het is niet alleen eendenkroos waar men naar moet kijken, trouwens vind ik dit zeker een goed begin. Maar naar het totaalplaatje moet ook gekeken worden, waar veel vraag naar is en zal zijn. De wereldbevolking blijft maar groeien en groeien. Mensen zullen onder andere vlees, groente, granen en brandstof nodig blijven hebben. Daarom moet men inspelen op de toekomst.


  Maak melding

 5. Dit is het soort ontwikkelingen dat wel succes kan hebben omdat het de gehele logistieke keten ondersteund. Vaak zie je maatregelen om bv gewas X te verbouwen maar het vervolg traject om het product bij de eindklant, de consument, te brengen ontbreekt. Hier wordt (vermoedelijk) voldaan aan een aantal belangrijke voorwaarden. Er is een product dat goed verkoopbaar is (biodiesel), er komt een faciliteit die de marketing en eindproductie realiseerd (Staats) en de basisproductie lijkt eenvoudig en open te staan voor alle boeren.
  Als het lukt is het mede dankzij Staats dat dit een succes wordt en het kan vele boeren in SME een inkomen bieden. Wel moeten we vooruitkijken en ons realiseren dat het geen ongewenste druk op de mangrovebossen mag opleveren.

  Het verhaal over de mogelijkhied van veevoer en voedsel moeten we om die zelfde reden voorlopig links laten liggen. Er is immers geen producent/opkoper/marketeer. Kernvoorwaarden voor een succes zijn:
  – er is een volledig productie en verkoop kanaal.
  – de basisproductie kan dooor alle boeren met eenvoudige middelen opgepakt worden


  Maak melding

 6. dit is erg slecht voor de visserij. de eendenkroos ontneemt alle zuurstof op uit het water, waardoor vissen weinig te ademen heeft, gevolg vis sterfte door overmatige algen groei… planten soorten in suriname zorgen van nature juist voor zuustof in water door opname van c02 en mest afval van vissen…slecht plan… voor goedadvies genootschap voor de aquacultuur raadplegen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.