Expositie ‘Kibii Wi Koni’ van Marcel Pinas

0

PARAMARIBO, 13 jun – Stichting Kibii van beeldend kunstenaar Marcel Pinas en Readytex Art Gallery geven deze maand op 21 juni de aftrap voor een reeks van exposities in het kader van ‘Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event’. Het is de eerste keer dat er in Suriname op zo grote schaal aandacht gegeven wordt aan het werk van één kunstenaar.

De vernieuwende kunstwerken in uiteenlopende vormen (van installatie tot object, van video tot schilderij), de sterke sociaal-maatschappelijke boodschap, de ambitieuze missie in zijn thuisdistrict Marowijne en de wereldwijde kunstgerelateerde verdiensten van Marcel Pinas, die eisen beslist een grotere opzet dan een standaard kunstexpositie. Dit wordt mede beaamd door de titel van het nieuwe boek over de kunstenaar dat tijdens de eerste expositie van het evenement in de KKF gepresenteerd zal worden: Marcel Pinas. Artist, more than an artist.

Het project Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event presenteert het werk van Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas die wereldwijd bekend staat om de cultuurgeïnspireerde kunstwerken en -objecten die hij creëert onder het thema Kibri a Kulturu (behoud de cultuur). In zijn werk legt Pinas waardevolle elementen van de marroncultuur vast en levert zo, op zijn eigen manier, een bijdrage aan het behoud van de cultuur waar hij zelf ook uit voortkomt. Pinas heeft in de afgelopen jaren, mede vanwege zijn verblijf aan de Rijksacademie in Amsterdam, vele malen verschillende fascinerende kunstwerken waaronder installaties en multimediakunstobjecten geëxposeerd in Europa en andere landen in de regio. Met zijn werkstukken pleit Pinas behalve voor het behoud van de cultuur ook voor aandacht voor de nijpende sociaal-maatschappelijke omstandigheden die het welzijn en het voortbestaan van marron- en inheemse leefgemeenschappen in Suriname bedreigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.