Waar is de Nederlandse armenhulp voor Suriname?

25

PARAMARIBO, 26 mei – Wat is er terecht gekomen van de miljoenen euro’s aan Nederlandse armoedebestrijding voor Suriname? Dit is de vraag die parlementariër Carl Breeveld (Doe) beantwoord wil krijgen door de regering. Het antwoord zal moeten uitwijzen of de vorige Surinaamse regering inderdaad goed beleid voerde.

Want of er werkelijk zo gezond en prudent bestuurd werd is lang nog niet zeker. Nu nog minder met de publicatie van jaarverslagen van de Homogene Groep Internationale Samenwerking, HGIS, in Nederland. De bundeling van Nederlandse hulpministeries meldt dat Suriname ruim vijftig miljoen euro kreeg voor ‘armoedevermindering’. “Maar we hebben geen toetsingskader”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd.

Dus is ook moeilijk aan te geven of er individuen of groepen zijn die er ook beter van werden. Zo op het eerste gezicht zou je zeggen dat er niets van te merken is. Breeveld wil een evaluatie door onafhankelijke deskundigen. Die evaluatie zou de totale hulp moeten betreffen die de regering Venetiaan kreeg. In totaal kreeg Suriname ruim honderd en zeventig euro bovenop de formele ontwikkelingshulp.

25 REACTIES

 1. “Waar is de Nederlandse armenhulp voor Suriname?”

  Ga maar naar die villa’s kijken die de fronters gebouwd hebben, de vette Prado’s die ze rijden en de kinderen die allemaal in het buitenland studeren.

  Front heeft dit soort gelden nooit als armenhulp gezien maar als fronthulp.

  Carl doe ook niet zo achterlijk, sinds wanneer heeft front iets aan armenhulp gedaan. hoeveel volkswoningen hebben ze bijv. gebouwd voor de armen.

  Weet Carl niet hoeveel de AOV en kinderbijslag bijv. was de afgelopen jaren.

  Wat mij betreft hoeft niets onderzocht te worden, het is gewoon publieksgeheim, gewoon zonde van het geld en tijd om onderzoekers iets te laten onderzoeken wat alom bekend en duidelijk zichtbaar is.

  Ipv van dit soort onderzoeken, zou er per direkt een grootschalig en diepgaand onderzoek moeten plaatsvinden, naar al die front malversaties van de afgelopen 10 jaar. Kunnen we in een keer de scheefgroei in de strafinrichtingen recht trekken.


  Maak melding

 2. Poesiemieauw!

  Achtereenvolgende regeringen hebben vreemde zaken gedaan met ontwikkelings- en armoede bestreidingsgeld. Je ziet er niets van terug!

  Mocht blijken dat een onafhankelijke commissie ontdekt dat deze steun voor eigen verrijking is gebruikt, dan dient alles te worden terug gevordert. Welke regering danook! En we gaan zo ver mogelijk terug.

  Maar ik ben bang dat dit ook weer op zijn “Surinaams” zal worden behandelt, dus verdwijnen in de dove Prapi. Zie getuige het grote gronddiefstal verhaal nog niet zo lang geleden. Niemand durft iemand te beschuldigen
  met de angst om zichzelf te benadelen.
  Weg melk, weg Poes!


  Maak melding

 3. ga maar lekker aan bouterse vragen, het word de hoogste tijd dat die gasten hun eigen boontjes moeten doppen. altijd maar klagen over die hollanders. die hollanders hebben gelijk de bevolking heeft gekozen voor de grootste ongedierte van suriname, laat ze maar het zelf uitzoeken. de bevolking had toch niets gehad, als het geld er was. hopelijk gaat de bevolking bij de volgende verkiezingen wel denken op wie zij moeten stemmen. nederland doet het goed om niets uit te keren aan deze bandieten.

  wh


  Maak melding

 4. Vene, de man met de 10 schone vingers, zal net zo een boef blijken te zijn als de rest waaraan hij leiding gaf.

  Stabiliteit…over de ruggen van de armen!


  Maak melding

 5. Zonder die Nederlandse steun waren wij vandaag om het niveau van haiti, Bouterse en bosje hebben het land met gigantische schulden opgezadeld een brug die niet afbetaald was lenigen voor wapens in brazilie en toch krijg nederland stank voor dank zo ondankbaar zijn sommige surinamers.


  Maak melding

 6. Ik vind dat men nu zich de vraag moet stellen hoe een criminele moordenaar president van Suriname kan worden.

  In Suriname ontbreekt moreel gezag. Breeveld vraag aan jouw criminele baas wat hij met het goudvoorraad van de centrale bank gedaan kort na 1980.
  Oh ja vraag jouw baas om zich te gaan verantwoorden voor de Surinaamse rechter voor zijn wandaden

  Suriname heeft geen toekomst met een moordenaar president die zich boven de wet waant.
  Breeveld en consorten jullie kunnen van alles doen om de aandacht te verleggen maar ik wil weten waarom Bouterse mijn oom liet vermoorden.
  Overal op de wereld worden misdadigers berecht maar in ons land doen men alsof Bouterse geen crimineel is.

  Vroeg of laat zal deze monster levenslang de gevangenis in draaien. Deze moordenaar president heeft het ambt van president van Suriname danig in waarde doen dalen. Dat ambt heeft nu geen enkele waarde.

  In Argentinie en chili zijn de militaire misdadigers na 30 jaar alsnog achter de tralies verdwenen.

  Meneer Breeveld wanneer gebeurt dat in ons land?


  Maak melding

 7. vraag aan ddb wat hij heeft gedaan met die gelden in 1980 rond vijf-honderd-miljoen ned.guldens uit het pot van drie en half miljard..

  wat heeft deze regering ddb/amer-alie met de zeven honderd miljoen die vene/ram hebben achter gelaten..
  zo zijn er nog vele vele v.b..


  Maak melding

 8. Meneer Breeveld,

  Waarom stelt u nu deze vraag? U wilt de huidige regering in een kwaad daglicht stellen. Ik ben absoluut geen fan van deze regering, maar om nou de schuld op hen af te schuiven vind ik te ver gaan. Ik heb liever dat u met voorstellen komt om de armoede te bestrijden. Kom met voorstellen om bijvoorbeeld alle jongeren tot een jaar of 30 scholing te laten volgen of werken, zodat ze straks in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.Dan hebben wij het geld van Nederland niet nodig!


  Maak melding

 9. Vene zei toen al, voordat hij de veld moest ruimen $ 750 milj. in de staatskas achter gelaten te hebben!!! Bouta beweerde dat het niet juiste info is!! Wat is nou waar?? Ha, ha zeg! wat een lachertje! De pot verwijt straks de ketel!

  Heeft deze parlementariër Carl Breeveld (Doe) niets anders te doen?? dan oude koeien uit de sloot halen! Is er niets anders belangerijks te doen?

  Altijd! maar dan ook altijd achteruit kijken! Zulke idioten hebben geen toekomst!


  Maak melding

 10. het zal altijd een raadsel blijven, waar dat
  geld is gebleven, maar de armen hebben zeker
  hulp nodig, hierbij denk ik bevoorbeeld aan
  al die oude van dagen,die toen nog onder nederlands gezag vielen, en gewoon voor de nederlandsestaat werkt verricht hebben, deze mensen hebben gewoon recht op een fatsoenlijk aow, gewoon een inkomen van nederland, daar hebben ze toch recht op, geen aalmoes, maar gewoon betalen aan die mensen,( en wat die verkiezingen betreft, het was eigenlijk niet de hele bevolking die ddb hebben gekozen.)
  er word in nederland zoveel geld over de balk gegooit, dat er best de oude van dagen
  in dat andere continent, met een fatsoenlijk
  geldbedrag kunnen steunen, en dat zijn dan de mensen die al lang met pensioen zijn.

  schoerpioen


  Maak melding

 11. hoe bedoel jedat we bouta moeten vragen die er niets van afweetaan vene en zen manen hebben we dit klote tebedanken dan hebben ze toch nog lef om nog te komen zeuren dat dingen niet goed gaan.ze moeten hun schaamen


  Maak melding

 12. Wanneer je hoort hoeveel geld de regering Venetiaan van Nederland heeft ontvangen dan vraag je je inderdaad af wat met het geld gebeurd is. Er was geld voor armoedebestrijding gereserveerd maar van armoedevermindering was er geen sprake. rara hoe kan dat.
  Voor de regering venetiaan was monetaire stabiliteit het toverwoord. Waarschijnlijk is ook al het geld gebruikt om de zogenaamde
  economische stabiliteit mee te financiëren.
  Maar langzaam gaat de beerput open (zie ook het bericht dat ministers onder Venetiaan twee bouwkavels kregen) en zal blijken dat Venetiaan niet zulke schone vingers had als we allemaal denken.
  Het is terecht dat Bouterse met argusogen wordt gevolgd door de oppositie maar de oppositie moet ook toe kunnen toegeven dat ze eigenlijk zelf een puinhoop van de Surinaamse economie hebben gemaakt.
  Met alle financiële hulp vanuit Nederland had Suriname nu een paradijsje kunnen zijn en dan was Bouterse nimmer als president gekozen.
  We kunnen gerust stellen dat Venetiaan met zijn desastreus economisch beleid Bouterse in het zadel heeft geholpen als president.
  IMF, IDB en Standard en Poors waren het gezamenlijk eens over het financieel beleid van Venetiaan; ‘het was slecht voor de Surinammse economie’. Venetiaan was te arrogant en hij miste daadkracht om impopulaire maatregelen te treffen.
  Het is de huidige regering ( zonder hulp van Nederland) gelukt om met hun financieel beleid de IMF, IDB en Standard en Poors zover te krijgen dat ze gematigd positief zijn over de economische vooruitzichten van Suriname.
  Zoals altijd zullen sommigen weer van alles uit de kast halen om Bouterse de schuld te geven van het falend financieel/economisch beleid van Venetiaan.
  Sommigen zullen weer schrijven dat ik een leeghoofd, naïëf en een Bouterse aanhanger ben. Meningen van sommigen mensen kun je helaas niet verandereren. En dat zal ik ook niet proberen te doen.
  Het belangrijkste is dat ik zelf weet wie en wat ik ben.
  Bouterse is van andere dingen schuldig maar zeker niet schuldig aan de manier hoe Venetiaan de Surinaamse economie verkwanseld heeft.


  Maak melding

 13. Het is allemaal in de zakken verdwenen.
  Verdwenen in de zakken van vele hindoestaanse hebzuchtigen. Die vrij hun positie hebben kunnen misbruiken om de gemeenschap, de staat Suriname en Nederland op te lichten.

  Ook al hadden ze een behoorlijk Oost- West verbinding, de weg goed aangelegd. Het is allemaal zo smal en men is eeuwig durend werkzaam om de weg goed te houden!

  Nu alle centjes op zijn is het te makkelijk om Bouterse de schuld van vanalles te geven, maar meneer Bouterse heeft dit niet veroorzaakt.

  Wel vind ik dat deze regering daadkrachtig mag gaan optreden tegen mensen die misbruik maken van hun eigen positie. Rechters, notarissen, ministers, politie agenten, advocaten, het is een grote corrupte bende.

  Vandaag de dag is het aanzien van Suriname naar NUL (0) gedaald. Men is te bang geworden om uberhaupt zomaar naar Suriname te gaan.

  De vorige regering heeft alles verbrast en wie doet hun wat???? NIEMAND!

  En juist omdat iedereen alles ziet, hoort en zwijt, juist dat is jaren het voedingsbodem geweest voor de nu toegenomen criminaliteit!


  Maak melding

 14. Suriname heeft geen hulp voor armoede nodig.
  Een land waar een minister een half miljoen dollar uitgeeft voor een toiletpot en waar ministers, hilux, landcruisers en bentleys rijden heeft absoluut geen geld uit het buitenland nodig.

  Ze zijn zelf heel rijk. Laten ze hun problemen maar zelf oplossen. Van een half miljoen dollar hadden duizenden armen gevoed kunnen worden.


  Maak melding

 15. Breeveld is de weg kwijt. Terwijl het huis van de buren in brand staat, het volgende huis wordt leeg geroofd, vrouwen worden verkracht en mensen vermoord zou hij nog rustig tegen de agenten gaan zeuren over het onheil dat hem is aangedaan omdat iemand 2 manja heeft gestolen.

  Breeveld wat is er aan de hand??


  Maak melding

 16. Allereerst wil ik meedelen, dat het artikel hierboven belabberd geschreven is!! Valt me wel vaker op, dat de Nederlandse taal soms heel raar gebruikt wordt.
  Wat te denken van de laatste zin???
  Geen wonder dat het armoedeprobleem niet opgelost kan worden!

  Maar nu over de inhoud:
  ik ben het volledig eens met Sharaida!!
  Het is niet alleen déze regering die alle ellende etc. heeft veroorzaakt!
  Misschien is de kiem wel gelegd door de vorige!
  Maar het is wél zaak, dat de huidige regering zich verplicht om met oplossingen te komen en niet naar achteren blijft wijzen. Zo van: ja, maar zij…..
  Dus Sharaida, ik vind je absoluut geen leeghoofd, het tegengestelde!
  Eindelijk eens iemand die nuchter alle kanten van de zaak bekijkt en belangrijker: ook zo durft te benoemen.

  Lon


  Maak melding

 17. Beste Surie`s, waar maken jullie druk om? Wees optimistische !!!

  Er is nu, in Suriname een Super regering in het zadel geholpen.Door jullie zelf.No spang, alles komt goed. Wacht maar af, die mensen die nú in de regering zitten die hebben in dé jaren tachtig al bewezen dat zij met geld kunnen om gaan! Zij gaan Suriname komen de jaren naar één hoger niveau brengen.
  Pengel heeft bewezen dat hij met geld kon om gaan. Henk Arron (als ECONOOM ) heeft bewezen dat hij met geld kon om gaan. Venetiaan samen met Ram Sardjoe heeft bewezen dat zij met geld konden om gaan. En nú is Bouterse aan dé beurt om te bewijzen dat hij( zij) met geld kunnen om gaan. Ik verwacht niet anders dat Bouterse met zijn kornuiten, Suriname op één super, super hoger niveau gaat brengen komende 4 a 5 jaren. No Spang ,wees gerust, alles komt goed. Zij zingen dé hele dag …Mi Kondre troe Mi loby you !!! So so loby !!!!

  Groet, (Veel wijsheid!)


  Maak melding

 18. wat mij enorm opvalt als neutrale lezeres is dat tegenstanders van Bouterse alle negatieve berichten uit Suriname in de schoenen van Bouterse schuiven.
  Maar de misstanden van de vorige regering worden door dezelfde mensen met de mantel der liefde omsloten.
  Alles wat de vorige regering misdaan heeft is volgens deze mensen de schuld van Bouterse. Het wanbeleid en de corruptie van de regering Venetiaan wordt afgedaan als onzinverhaal en luchtballonnen van Bouterse.
  Voor deze mensen die anti Bouterse zijn waren de leden van de regering Venetiaan allemaal engeltjes en hebben Suriname allemaal voorspoed gebracht.
  Weldenkende mensen weten wel beter.
  Jarenlang heeft Venetiaan ons zand in de ogen gestrooid door vol trots te zijn op zijn monetaire stabiliteit.
  Weldenkenden weten nu dat deze stabiliteit was gestoeld op de financiële hulp uit Nederland.
  Het was dus een schijn monetaire stabiliteit en had niks te maken met economische vooruitgang.
  Mensen die anti Bouterse zijn; wees realistisch. Corruptie, geldverspillerij etc etc, is niet iets van nu.
  Want inderdaad, ook de leden van regering Bouterse/Ameraali zijn geen engeltjes.
  De corruptie is nou eenmaal verweven in de Surinaamse politiek. Het is niet een twee drie uit te bannen.
  Dus wanneer jullie deze regering van alles en nog wat beschuldigen (terecht of niet terecht) dan geldt dat zeker ook voor de regering Venetiaan.
  De tien schone vingers van Venetiaan zaten vol blaren want alle wantoestanden die door de leden van zijn regering werden gepleegd
  werden wel door Venetiaan gezien maar vervolgens stopte het zijn hoofd in het zand alsof er niks aan de hand was.
  Zoiets noemt men struisvogelpolitiek.
  Je mag dan misschien zelf niet mee gedaan hebben aan de misstanden maar wanneer je op de hoogte bent van deze wantoestanden en verder geen aktie onderneemt dan ben je net zo schuldig als degene die over de streep gaat.
  De regering Venetiaan heeft een HEBIE achter gelaten voor Suriname en men is nu zo doordrapt om nu te klagen over dezelfde HEBIE die ze hebben achtergelaten.


  Maak melding

 19. Ingezetenen, het is nu tijd om de eigen ballen en dozen te zweten om in eigen levensonderhoud te voorzien en met eigen middelen eigen armoede te bestrijden.


  Maak melding

 20. @ de neutrale lezers.
  Wie niet wist dat suriname zwaar leunde op de financiele injectie uit nederland en europa die kent dan zijn eigen geschiedenis onvoldoende.
  De betaler bepaald ook mede, dus als geld uit cuba of china venuzuela krijgt zal je ook aan bepaalde voorwaarde moeten houden.
  Misschien kan Wahida Abdullak ons vertellen waar de instabiliteit van deze regering op gestoeld is???


  Maak melding

 21. Wat velen hier bewust achterwegen laten is het feit dat pas na de 8 dec 1982 de geldkraan terecht dicht is gedraaid door nederland.
  ik vindt dat jullie voor de volledigheid van zaken wel de hele waarheid moeten vertellen en niet de halve nummer 18.


  Maak melding

 22. Prik,
  Waar bleef je zo lang man…g……
  Ik heb gew8 hor… Ma Prik,

  Kunnen die boyszz ’n girlszz geen jobs creëren ? Die schobbejakken moeten werk hebben. Zij moeten hun loon verdienen en dus eerlijk zweten voor hun geld.
  En ook moeten zij die wiet en marihuana met hun eige geld kope…

  Prik, en an alle lezers,
  Met vr. groeten,…… .. ….


  Maak melding

 23. Wahida,

  Mensen hebben commentaar op de regering Bouterse, omdat:
  – hij een verooordeelde drugscrimineel is
  (vorige regering heeft verzuimd hem op te pakken, heel erg jammer)

  – verantwoordelijk is voor de decembermoorden
  (heeft hij zelf gezegd. En er zijn bewijzen dat hij zelf ook de trekker heeft overgehaald. Zoiemand noemt men een moordenaar)

  – Er in de grondwet staat, dat een veroordeelde crimineel NOOIT staatshoofd mag worden
  (al gelezen dat Bouterse de grondwet gaat veranderen? Tja, waarom eigenlijk…….)

  – Bouterse zoveel beloftes gedaan heeft aan de bevolking, maar niet meet weet/wil weten wat allemaal.
  (laat hem eens beginnen met excuus aan te bieden. Meye helpt hem wel met de tekst)

  – de regering Bouterse nu in veelvoud dingen doet, welke zij de regering Venetiaan altijd heeft verweten
  (de pot verwijt etc….)

  Een zeer groot manco is, dat men in het onderwijs heeft verzuimd de geschiedenis vanaf de onafhankelijkheid in het leerpakket op te nemen. Dan hadden ook de voornamelijk jeugdige stemmers van de NDP hoogstwaarschijnlijk een andere keuze gemaakt!


  Maak melding

 24. domme neus vraagt “Breeveld wat is er aan de hand??”

  Welnu als volksvertegenwoordiger mag breeveld naar een onderzoek vragen, alhoewel ik ook geen voorstander bent van een onderzoek, omdat alles inmiddels bekend is.

  Maar Breeveld is zich een aap geschrokken toen die hoorde hoeveel Euro’s front heeft gehad de laatste 2 jaar en niets zichtbaars is gebeurd en veranderd in Suriname.

  Ben je misschien bang dat die zgn. stabiliteit luchtballon andermaal doorprikt gaat worden.

  Zoals ik al eerder zei front is het slechtste wat Suriname ooit is overkomen.


  Maak melding

 25. Het best wel komisch om te zien in wat voor wereld sommige NDP idioten leven.
  Volgens hem mag een volksvertegenwoordiger onderzoek doen naar corruptie binnen de surinaamse samenleving , maar wanneer er een onderzoek wordt gedaan naar de corruptie van de jaren 80 en de moorden en genocide die zijn gepleegd dan zit nederland er achter zo dom en achterlijk ben jij M.Doorn.
  Laat iedereen met fatsoen en gezonde hersens zelf oordelen.
  Front regering heeft zich keurig aan de democratie gehouden.
  front regering heeft schulden afbetaald die bouterse en bosje en goedschalk hebben achtergelaten.
  Front regering heeft suriname behoed van de afgrond, de devaluatie van onze gulden gestopt.
  Front regering heeft ervoor gezorgd dat suriname niet meer als drugs staat bekend stond.
  front regering heeft ervoor gezorgd dat er geen vliegtuigen volgepakt met drugs onder bewaking van hoge militaire konden landen in het binnenland.
  Bouterse heeft met zijn dictatoriale bewind ervoor gezorgd dat suriname in een isolatie terecht kwam, hij heeft de economie helemaal vernietigd. Onze sterke munt is tijdens de revolutie gedevalueerd, mensenrechten schending , genocide moord op zijn politieke tegenstanders, intimideren en vermoorden van journalisten het kapot schieten van kranten televisie gebouwen, narcostaat van suriname gemaakt, hoge militairen die in het buitenland zijn opgepakt en voor jaren achter de tralies is gesmeten Boereveen,Bouterse zelf die bij verstek in nederland is veroordeel zijn zoon die een grote crimineel is.
  Als Die geestelijk gestoorde idioot op nummer 24 zegt dat front het slecht is wat suriname ooit is over komen dan leeft deze dorpsgek duidelijk in zijn eigen waan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.