Nationale Partij Suriname boordevol zelfverwijt

26

PARAMARIBO, 23 mei – Wat voor- en tegenstanders al lang dachten, is nu bevestigd. De Nationale Partij Suriname, NPS, van ex-president Ronald Venetiaan wijt de afgang bij de algemene verkiezingen aan zichzelf. Of beter gezegd: voornamelijk aan zichzelf. Het is wel een collectieve schuld.

Persoonlijke verantwoordelijkheid wordt niemand in de schoenen geschoven. “Het is wel zo dat het hoofdbestuur de hoofdverantwoordelijke is voor de partij. Maar het is geenszins de bedoeling elkaar te beschuldigen wie wel en wie niet voor het verkiezingsresultaat heeft gezorgd”, zegt bestuurslid Sunil Oemrawsingh tegenover de Ware Tijd. Namen staan dan ook niet in een recent evaluatierapport.

Weliswaar zijn er ook externe oorzaken als het vertrek van Pertjajah Luhur uit het Nieuw Front. En ook de gedeeltelijke uitsluiting van toenmalige coalitiepartner A Combinatie pakte fout uit. Toch ligt de meeste schuld bij de NPS zelf. “De campagne heeft sterke kanten gehad, maar er waren ook minder sterke”, aldus Oemrawsingh. De partij is volgens hem flexibel genoeg voor een krachtige comeback.

26 REACTIES

 1. Hoop doet leven en zelfs de NPS in vrede leven.

  Zelfkritiek is de meest oprechte kritiek. Waar zou die achterban vandaan moeten komen is zeer de vraag. MC e gro liki wang koro!


  Maak melding

 2. Ai baja ze gaan evalueren en toch bakken ze er niets van.

  Vreemd hoor die externe oorzaken van de NPS afgang.

  “Weliswaar zijn er ook externe oorzaken als het vertrek van Pertjajah Luhur uit het Nieuw Front. En ook de gedeeltelijke uitsluiting van toenmalige coalitiepartner A Combinatie pakte fout uit.”

  MAW als PL niet was vertrokken uit front en AC gewoon meedeed zou de afgang van NPS niet zo groot zijn.

  Ze snappen niet eens dat de gedeeltelijke uitsluiting van AC goed voor nps was in Paramaribo, want als AC ook in Paramaribo meedeed hadden ze misschien daar wel 2 zetels gehad.

  Een advies aan NPS, doe Suriname en Surinamers een genoegen en doeken jullie het hele bejaarden clubje op, jullie zijn de veroorzakers dat Suriname zich niet heeft kunnen ontwikkelen.

  Een sekte die al 65 jaar bestaat en wat hebben jullie gedaan behalve de onafhankelijkheid en Suriname rijp maken voor de staatsgreep.


  Maak melding

 3. Alsof de forse nederlaag van de NPS aan de campagne lag!

  Net zoals er bij voetbal geldt, de beste verdedeging is de aanval, moet de NPS nagaan wat er mis is gegaan sinds Venetiaan is aangetreden.

  Blijkbaar heeft het trucje, het pochen over stabiliteit gevolgd door een genereuze FISO2 maatregel, niet gewerkt.


  Maak melding

 4. Trouwens twee andere artikelen die ik in verband wil brengen met NPS, de partij die zgn. de belangen zou behartigen van de Creool en Marron, want daar bestaat 99% van hun achterban uit.

  Vandaag waterkant, Tjin Liep Shie die zegt dat 90% van de gevangenen creool en Marron zijn.

  NPS Bedankt voor je verworvenheid, je hebt je achterban naar grote hoogten gestuwd.

  Ander bericht uit DWT van vandaag.

  “Nog 4 jaren te gaan
  Somohardjo zinspeelt op bundeling met NDP
  DEN HAAG – Hoewel de volgende verkiezingen nog vier jaren verwijderd zijn, zinspeelt Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo nu al op het eventueel samengaan van zijn partij met de NDP en/of Mega Combinatie. PL heeft namelijk bewezen door hard werken te zijn uitgegroeid tot de derde grootste politieke partij in het land. Landelijk zijn ruim 32.000 stemmen gehaald.”Meer dan die 26.000 van de NPS”, zegt Somohardjo…….”

  Niet dat ik Somo op voorhand wil geloven, maar NPS als het goed zit komen de medeveroorzakers niet terug om je te helpen.

  Met Vene als leidsman zullen de 26.000 heel gauw 1000 oma’s en opa’s worden. NPS rest in Peace.


  Maak melding

 5. De schuld ligt bij de leiding van de partij en wie is de leiding, niet het hoofdbestuur, maar Veniksaan.
  De man zijn arrogantie, hoogmoed, non-visie, verkeerde aanpak van de verkiezingsstrijd hebben ervoor gezorgd dat de NPS op sterven na dood is.

  Als men het hele traject volgt van Vene zijn leiding, binnen zowel de partij, waar een ander geen stem had als in de regering, dan verbaast het niet dat de NPS gedoemd was. De man leefde in een ivoren toren en wist niet wat het volk dacht en wilde. Het resultaat ligt daar. In 2015 eindigen ze waarschijnlijk met 0 zetels.


  Maak melding

 6. Als het kalf verdronken is, dempt men de put!!!

  Oppassen Vene dat jij niet in die volle put neerdonderd.

  Kisie mooi!!! Opa Grijsaard! Ga lekker ergens vissen!


  Maak melding

 7. NPS boordevol zelfverwijt??… naar PL?? (NPS zou toch meer stemmen krijgen als Somo wegbleef???)… naar AC?? (NPS zou toch meer stemmen krijgen omdat ACers waren opgeroepen alternatief op NPS te stemmen???)…

  En de grote schuldige moet vooral niet bij Vene maar, collectief gezocht worden ???(dus ook bij NPS-jongeren die tot op heden geen kans krijgen om zich te profileren???)

  Conclusie NPS-evaluatierapport: op naar de 0 zetels 🙂


  Maak melding

 8. @ M.Doorn en parapinto en de rest van de volgers van moordenaar Bouterse.
  Waar staan jullie voor?
  Wat zijn jullie idealen?
  Wat zijn jullie principes ?
  Zoek op youtube- paul somohardjo krijgt hard pakslaag in praatprogramma.


  Maak melding

 9. wel, wat de nps ook weet is het volgende: npsers zijn net de vhpers trots op hun partij en partij leiding. dat is jarenlang zo geweest. ook omdat deze partijen door etniciteit hun groei te danken hadden. wat er dan ook gebeurde, men bleef maar op hun leiders stemmen. zelfs als ze niets voor hun achterban hadden betekent.
  wat gebeurde er toen: het trotse volk werd verrast door het optreden van een somo en een brunswijk en hun achterban. het doen en laten van deze heren was zo doorslaggevend. men keek uit naar kordaad optreden van hun leiders, welke keer op keer uitbleef. om wille van het aanzitten en behouden van de rust en stabiliteit, hahahaaa, en ja, men kon het niet meer aanzien en begon naar andere rolmodellen uit te kijken. wie was toen plotseing interresant in het oog van menig kiezer?? raad het maar……..


  Maak melding

 10. Wat een kul-onderbouwing! De NPS heeft zichzelf de das omgedaan en niet de externe factoren! De grote aanstichter van deze teloorgang is de leider, dhr Venetiaan, uiteraard ondersteund door het ouderenkransje dat het bestuur van de partij moet heten. De arrogantie en de grootheidswaan van deze lieden, het leven buiten de Surinaamse realiteit en de veronachtsaming van de Surinaamse burger en diens noden, het niet willen horen en zien van de ellende van haar eigen achterban, het gelieg en bedrog betreffend de economische toestand van het land, het continue gespui van haat jegens Bouterse en de NDP, het gebrek aan visie en de prasi-oso mentaliteit, het continue gepraat in odo’s alsof alleen de oudjes bestaan,… en zo kan ik verder gaan,… Venetiaan, Rogers, Oemrawsingh en de rest van die kliek hebben eigenhandig, zoals Vene het altijd zei, de NPS zowat met tak en wortel uitgeroeid!


  Maak melding

 11. 10 jaren aan de macht zonder onderbreking, zijn schone vingers waren belangrijker dan de toekomst van zijn achterban.
  Waar coalitiegenoten vlak onder zijn neus zaten te stelen voor hun achterban, deed opa Vene niks.
  Ziedaar, 90% van de basjes wordt bevolkt door mensen die zijn achterban hadden moeten zijn, hij en zijn partij hebben nooit wat voor die mensen gedaan, wie weet als hij 4 van die 10 vingers een beetje vuil had gemaakt, was het beter met ons gegaan en was de basjes populatie voor 55% door ons bevolkt.


  Maak melding

 12. De NPS heeft nog steeds niet door dat we in een andere tijd leven. De jongeren hebben afgedaan met 10tallen jaren racistische politiek en volks uitbuiting. het is gedaan met de “veel beloven en niks geven” politiek. Laat VEne naar Holland vertrekken en daar in een bejaarden tehuis achter de geraniums gaan zitten.Daar kan hij terugkijken op de ellende die hij mede veroorzaakt heeft. van 2x president naar parlementslid..Deze man heeft geen eer.


  Maak melding

 13. Hallo Paraatje,

  Waar zou die 8terban vandaan moeten komen?
  Als jij een speerie bent van desiree, dan vind de opschoning over 30jr plaats.
  Dan is het ook ckr dat het kwaad is uitgeroeid.

  Jonge frisse capabele jongens en meisjes zullen dan de zaak overnemen.
  Mss je nichtjes en neefjes met een totaal andere mindset.
  Niet meer zo onderdanig en afhankelijk!

  wss komt deze partij binnenkort ook met jong bloed aanzetten; een knappe Mandingo of zo!
  Tsja, dan zal de verandering wel eerder plaatsvinden.


  Maak melding

 14. Halve waarheden en stinkende wonden!

  Het is o zo Surinaams om te zeggen dat er fouten gemaakt zijn maar dat het niemands schuld is. Nooit heeft niemand schuld als men zachte heelmeesters aanneemt.

  Wees standvastig en wijs de schuldigen aan en vervang ze. Zo gaat het toe wanneer men wil werken aan de toekomst. Nieuwe bezems die schoon willen vegen opnemen in de BoBo-top van de partij. Is maar een idee.
  Maar wie ben ik? Ben niet eens lid!


  Maak melding

 15. Er zijn twee geschikte mensen voor de voorzitterschap.Coblijn en Breeveld.Aan de leden de keus.Vooral Rogers heeft het verpest voor de NPS.Het heeft hem altijd dwars gezeten
  dat Vene niet een oorspronkelijke NPS-er is.

  Cobie.


  Maak melding

 16. Wat de NPS overkomt, althans is overkomen heeft alles te maken met het boomerang effekt van het wortel & tak verhaal van El Vene. Bouta zou koste wat kost met wortel en tak worden uitgeroeid. Op Boxel is er een hele fort in stelling gebracht om DDB op te locken. Het resultaat is vooralsnog heel duidelijk.


  Maak melding

 17. natuurlijk was het vertrek van de pl en a combinatie niet goed en jammer maar het is nooit te laat de handen in een te slaan en zand er over want ronnie is naar een jaar in deze regering ook niet ver gekomen en is zelfs teleur gesteld naar een jaar is er nog niets gebeurdt voor het binnen land en dat zegt genoeg over deze regering bouterse ze kunnen niets waar maken om dat ze het gewoon niet kunnen het zijn geen leiders van de politiek maar soltaten nps for ever


  Maak melding

 18. Trouwens als we naar de externe factoren kijken die NPS noemt, dan moet ik ook maar direkt aan vene denken. Toen deze kwakzalvers als dieven in de nacht de verkiezingsuitslag bijna hadden gestolen mbv Ellende.

  Zei vene letterlijk “het leek alleen maar alsof we hadden verloren”

  NPS primitieve denkwijze is simpel, je hebt altijd gewonnen als je in het machtscentrum kan zitten ook al zou je maar 1 zetel behalen tijden de verkiezingen.

  Met AC en PL erbij had NPS de verkiezingen dus weer gewonnen en was er niets aan de hand.

  I rest my case


  Maak melding

 19. “Venetiaan: “Volk moet les leren uit verkeerde keuze 25 mei 2010” 25 May, 04:30

  NPS-voorzitter Ronald Venetiaan tijdens de verkiezingscampagne een jaar geleden. “Het Surinaamse volk heeft een harde les te leren uit de verkeerde keuze die het een jaar geleden heeft gemaakt, op 25 mei 20110. Wij zullen er hard aan werken dat de samenleving deze les niet vergeet”, zegt ex-president tevens NPS-voorzitter Ronald Venetiaan”.”

  —————————–

  En wie nog twijfelt aan de primitieve gedachtegang van nps en zijn voorman.
  Lees maar bovenstaande, het staat zwart op wit gecopieerd van starnieuws.

  “we zullen heel hard aan werken dat de samenleving deze les niet meer vergeet”

  Volk van Suriname dit zijn de woorden van de Ex-president van Suriname tevens voorzitter van NPS en frontleider.

  Die rancune, haat en laaghartig gedrag druipt zo van deze ene regel af, dat je alleen maar van kotsen. Deze man was het presidentschap al niet waardig als ex-president laat hij zijn ware zwarte hart duidelijk zien.

  Volk van Suriname opgepast U bent gewaarschuwd.

  Ontwrichting, sabotage, destabilisatie, ondermijning, leugens, bedrog, haatzaaierij zelfs moord en brand zullen deze kwakzalvers niet schuwen, ze zullen heel hard werken dat u het niet vergeet, het is Uw schuld dat ze niet meer in het machtscentrum zitten, wie niet horen wil zal het voelen.


  Maak melding

 20. M.Doorn stelt zich voor op nummer 22 dames en heren.M.Doorn weet jij wie pik zwarte hart heeft? Dat heeft iemand die 15 van zijn tegenstanders van huis laat ophalen martelt en lafhartig vermoord en die zelfde avond lekker in bed kruipt bij zijn vrouw.
  Een pikzwarte hart heb je wanneer jij op televisie verteld dat er mensen op de vlucht zijn doodgeschoten terwijl jij die dag daarvoor erbij was, dan heb je niet alleen zwart hart maar dan jij ook des duivels.
  op 29 november 1986 laat Bouterse zien hoe zwart zijn hart is en hoe des duivels deze Beest is, hij slacht in het dorpje moiwana zwangere vrouwen kinderen en volwassen op beestachtige manier af .M.Doorn als je vindt dat vene een zwart hart heeft wil ik jou vragen wat voor kleur Bouterse zijn hart heeft vertel ons dat hier op dit net onmenselijk ding dat jij bent, je bent duivelse aanbidder M.Doorn, je bent een grote schande voor suriname. mijn mening.


  Maak melding

 21. Neus het enigste waar ik eventueel ziek van zou kunnen worden zijn het domgeklets van debielen als jouw of van mensonwardige wezens als de gek sikifreak, maar goed ik ben inmiddels immuun, dus kan ik de leugenziekte van jullie fronters nooit krijgen.

  Momenteel ben ik zelfs zo immuun, dat ik jullie de waarheid door zal blijven inwrijven, ik moet en zal jullie ook beter maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.