Politietopman: positie Afro-Surinamer verbeteren

37

PARAMARIBO, 23 mei – Het is dringend nodig de sociale positie te verbeteren van Afro-Surinamers. Dit zegt politiecommissaris Hunphrey Tjin Liep Shie. Hoewel geen rechtvaardiging, moet maatschappelijke achterstelling als grootste oorzaak worden gezien van hun crimineel gedrag. Ruim negentig procent van de gevangenispopulatie is Afro-Surinamer.

“We moeten de zaken zeggen zoals ze zijn. Er is een maatschappelijk probleem als je in de gevangenissen ziet hoeveel creolen en boslandcreolen er zitten”, zegt Tjin Liep Shie tegenover de Times of Suriname. Hij bevestigt de inschatting van parlementariër Ronny Brunswijk. Die vindt dat vooral de boslandcreolen (Marrons, red.) zich schuldig maken aan crimineel gedrag. Dat deed nogal wat stof opwaaien.

Brunswijk weigert de kop in het zand te steken en ziet werk aan de winkel voor politiek en samenleving. Hoewel, er valt zeker een lans te breken voor hard werken en zelfredzaamheid. “Er zijn genoeg mensen die arm zijn, maar toch een sterke moreelethische opvoeding hebben gehad en niet overgaan tot het plegen van strafbare feiten”, aldus Tjin Liep Shie. Daar horen ook bosjes Afro-Surinamers bij.

37 REACTIES

 1. Foei,…foei…foei…met ledige ogen zie ik mijn suriname ondergaan,door een paar amateurs,die denken een land te kunnen besturen.Dit onderwerp over de criminaliteit in suriname dat wisten wij met z,n allen al heel lang.Kan me alleen maar irriteren aan deze djoeka,s(Ja zo heten ze toch)Niet werken, alleen maar stelen en moorden.Ronny verwoord het heel goed,maar hij woont nu op tourtonne 2,heeft zijn hele achter ban achter gelaten,in het oerwoud.Een echte djoeka-leider zou meer aandacht geven,aan z,n mensen door daar te blijven en tezorgen voor allerlei soorten ontwikkelingen.Ja,en dan worden wij boos als men ons kemerkt als een bananen republiek.Dat de politie-top het nu zelf toegeeft,is dat het de oren nu uitspuiten.Bouterse aanhangers,heel,veel succes.


  Maak melding

 2. Al die rovers/moordenaars willen snel geld verdienen, grote wagens rijden, met geld kunnen smijten. Ze hebben geen moraal. Het is waanzin dat ze dat doen uit nood. Het is gewoon (roof)dier mentaliteit


  Maak melding

 3. Tjin Liep Shie dat maatschappelijke achterstelling als een van de grote oorzakers moet worden gezien van crimineel gedrag, is alom bekend. Er zijn genoeg onderzoeken over gedaan en boeken over geschreven.

  Na de binnenlandse oorlog hebben velen gewaarschuwd voor uitwassen, toch hebben de toenmalige machthebbers niets aan gedaan. De mensen werden aan hun lot overgelaten, moesten gronden occuperen, bleven achter NIS onder embarmelijke omstandigheden enz.

  Er werd een beroep op de toenmalige machthebbers gedaan om met ontwikkelingsgelden de binnenlanden weer leefbaar te maken, zodat de mensen in ieder geval terug konden gaan. Niets werd gedaan want zoals we weten wordt door de fotomang neergekeken op de Marron.

  Dat sommigen anno 2011 dit maatschappelijk probleem aangrijpen voor politieke doeleinden zegt meer dan genoeg over hun inborst.

  Als ze weer aan de macht komen is Suriname weer veilig, het probleem verdwijnt dan als sneeuw onder de zon.


  Maak melding

 4. Brunswijk en consorten.
  hou speciale massameetings om je eigen mensen aan te spreken op hun gedrag. ga de confrontatie aan. pas dan kan je zien hoe er oplossingen gevonden kan worden.
  want niemand kan in dit land thuis zitten en alles op een bord gepresenteerd krijgen.
  iedereen moet hard werken voor zijn levensonderhoud.
  doe iets voordat het te laat is.

  Dit is ook een boodschap aan alendy en de rest

  Raga


  Maak melding

 5. Dit is een mentaliteit kwestie.
  er zijn weinig creoolse ouders die hun zelf opofferen voor hun kinderen daarom hebben anderen een hele grote voorsprong op die creool of blaka man hoe je het noemen wil. neem die nieuwe brazilianen en chinezen als voorbeeld die streven allemaal die blaka man voorbij. blaka man houden van feesten dansen eten kinderen maken en niet naar ze omkijken zolang wij deze cirkel niet doorbreken geven wijl die slechte mentaliteit en eigenschappen door aan onze kinderen. zie vandaag wie die mensen zijn die leiding geven aan het land criminele moordenaars veroordeelden.Ik begin een beetje moe te worden van dat zootje daar en dat meen ik serieus.


  Maak melding

 6. Het probleem van ons is “onszelf”!

  Wij hebben geen referentekader meer, zoe die er ooit geweest is.

  Het aantal mensen waar jongeren zich aan kunnen optrekken neemt met rasseschreden af.

  Steeds meer volwassenen laten het schandelijk afweten.

  Wij hebben geen trekkers. Geen woorden maar daden.

  Uitgerekend, die leiders hebben een grote mond,……..meer niet!!!

  Kijk maar naar wat Kastelen en Venetiaan er van hebben gebakken voor hun steeds slenkende achterban.

  De mensen hebben geen geloof meer en gaan hun eigen weg met het bekend gevolg.

  We need real leadership!!!


  Maak melding

 7. Armoede is in dit geval niet de drijveer.
  Intergratie van de marrons in het stadsleven is waarschijnlijk iets dat aanpak nodig heeft.

  De Marrons hebben de beste economische vooruitzichten in Suriname…..


  Maak melding

 8. Tjin Liep Sie! Het is niet van vandaag maar eeuwen-oud bekend!! dat de criminelen 90% uit negers en boslandcreolen zijn.

  Jullie kwekken alleen maar!! Kom met oplossingen drol!!

  Soso pak,pak,pak!!


  Maak melding

 9. Wij moeten onze kinderen in gezins verband-één papa en één mama-laten opgroeien.
  ” De hocos-pocus vande ‘VHP’ is tegen ons gericht .”
  ‘ Het boete kleed hebben ze ons om gedrapeerd . ‘


  Maak melding

 10. Eerst Brunswijk, nu de Politie….ik ben benieuwd naar het standpunt van de NPS en van de President van Suriname.

  De NPS omdat die eigenlijk ervoor hadden moeten zorgen dat dit probleem zich niet voordeed.

  De President in zijn hoedanigheid als President van het volk.


  Maak melding

 11. Wanneer komt er een einde aan de mislukte politieke geschiedenis van de NPS, en een einde aan de mislukte politieke carriere van de kopstukken van de NPS. Hoelang nog kunnen deze heren van de NPS zichzelf nog in de maling nemen.Sterven kan toch zo moeilijk niet zijn. Tot nu toe is iedereen erin geslaagd.


  Maak melding

 12. Ik vind samen met de heer Tjin Liep Sie dat er wat moet gebeuren.Alleen is de vraag wat .Ik zou het niet weten.Kijken we naar Guyana ,Trinidad,VS etc. dan zien we hetzelfde probleem.Ik heb Creoolse families gekend die doodeerlijk waren.(Tuinfort,Hoogdorp ,Peerwijk,Monsels).Ik schaam mij diep als ik ook nazaten van deze families in de gevangenis zie.Wat hebben deze jongeren overgehouden van de beschaving van de ouderen.Het wordt tijd dat de Afro-Surinamer eens in de spiegel kijkt en nagaat wat voor toekomst hij voor zijn kinderen wil opbouwen.Wat de bosnegers betreft weet ik dat ze voortreffelijk met een tjap in de landbouw kunnen omgaan,maar men vertrouwd hen niet meer en volkomen terecht.Toch moeten we als natie uit deze misere proberen te komen.


  Maak melding

 13. hahahaahah lees a.u.b de reactie van geestelijk gestoorde man op 3.
  Bouterse heeft zijn puinhoop gemaakt en dan krijg vene de schuld voor die puinhoop van de revo.M.Door zie jij niet hoe geestelijk labiel jij ben.Laat Bouterse die tering zooi van hem zelf opruimen idioot dat je bent .


  Maak melding

 14. tip aan lonny..

  patamakaa deal is oké..

  begin alvast vijf honderd djoekkaas daar aan het werk te zetten..

  Op basis van loon naar werken na gedane arbeidt uitbetalen..

  schoonmaken,onderhouden nieuwe aanplantingen wegen bouwen eten verkopen bana kasaba napie planten watermeloen peper groente verbouwen..

  deze project betaald zich zelf terug,even aanpoten en zie de ontwikkelingen..

  je hoeft niet te stelen,rover, verkrachten, moorden,oplichten,ketting trekken, weglopen,je hoeft niet naar santo boma,gewoon arbeidt verrichten is de normaalste zaak van de mensheid..

  zo doen,, ook zeven miljard mensen op deze arbol,behalve suris..

  wroko ano sjin..

  wroko,no foefoerou..

  wroko geeft ieder mens zelfvoldoening eer en zespect..


  Maak melding

 15. Wat jammer toch dat sommige mensen niet met constructieve ideeen kunnen en willen komen. Nee ze beginnen over de schuldvraag te praten (Doorn).
  Stop daarmee! Denk mee om tot een oplossing te komen. Hiervoor is het nodig om:
  1. te weten welk percentage van de bevolking chinees/javaan/creools enz is. Ik schrijf liever creools dan het in MIJN ogen negative AFRO.
  Blijkt dan op basis van deze cijfers of het inderdaad de creoolen zijn dan
  2. Gerichte maatregelen nemen om deze mensen aan een baan te helpen. Als zij toekomstperspectief zien zullen zij zich meer gaan inzetten en dit door geven aan hun kinderen. Dit zal niet binnen 5 a 10 jaar gebeuren.
  Het is fout, maar te begrijpen dat zij die geen toekomstperspectief zien, maar wel rijkdom bij anderen (Surinamers houden ervan dit te tonen)dit niet langer willen, kunnen en zullen pikken. Diefstal/opstand zal het gevolg zijn.
  Deel de rijkdom en stop met het idee dat zwaar straffen zal helpen.


  Maak melding

 16. Dat er zó véél afro-suri`s en Marrrons in de gevangenisen zit,is één mentalitiets kwestie van die gasten !

  Zij willen gewoonweg niet deugen !Het zijn calculerende burgers,die op kosten van één ander vooruit wil komen.Het zijn parasieten van de maatschapij.Zowel in Su. als in Bakra kondre.

  Zoals ik al eerder al gemeld heb;zij hebben geen besef van Waarden En Normen!

  Groet,(Veel wijsheid !


  Maak melding

 17. In één generatie kan maar een persoon president worden.Zo selecteert de natuur de slimmeriken.Zij die gepakt worden,maken geen kans om hoger op de politieke ladder te klimmen.Pas als het publiek geheim is dat de persoon misdaden heeft gepleegd en uit handen van justitie is gebleven,komt hij in aanmerking om adviseur,partijleider of zelfs president te worden.Voorbeelden genoeg.

  Cobie.


  Maak melding

 18. Ik ben het eens dat afro surinamers geen rol modellen meer hebben. Ze zien geen vader die hard werkt om zijn gezin te onderhouden. Ze zien alleen een moeder die voor haar eigen geluk gaat en steeds opnieuw weer probeert om met een andere man een leven op te bouwen. Terwijl ze weet dat het tijdverspilling is en weer een crmineel op de wereld zal zetten. Zodra deze moeders een oogje dicht knijpen voor het dealen van drugs of andere criminaliteit van hun zonen zal dit probleem blijven. Dus afro surinaamse moeders de oplossing ligt bij jullie.


  Maak melding

 19. @ Parapinto,
  Heb jij nu ineens geen referentiekader, dus die revo en die dictatuur was gewoon domme avontuur die suriname naar de ondergang heeft geleid.
  Ik blijf het herhalen,een samenleving die kiest voor een moordenaar, drugsdealer,dictator, crimineel als president is gedoemd te mislukken.Zolang wij als natie de wreedheden en misdaden van de staatsgreep en revolutie ontkennen en verdedigen zolang zullen wij als land achter de feiten aanlopen.Dictaturen brengen niet alleen economische en politieke schade aan, ze tasten ook de moraal aan. Ze vernietigen maatschappelijke waarden, het vertrouwen in de democratische institutie. het heeft een corrumperen effect op het bewustzijn en de ethiek.Dat is op de lange termijn misschien zelf het ergste.Dit is precies wat er nu gaande is in surimame figuren die schuldig zijn aan zeer grove mensenrechtenschending in suriname worden benoemd op de hoogste posten in het land.Moordenaars verkrachters oplichters zijn allemaal uit hol gekropen en staan nu pal naast de man die op de podium met zijn grote smoel riep dat hij het anders gaat doen en dat ze geleerd hebben uit hun fouten.De samenleving die hun moeder vader kinderen en geliefde hebben verloren tijdens die gruwelijke dictatuur van Bouterse zien dat moordenaars en criminelen beloond worden voor hun misdaad tegen de menselijkheid, en dat zorgt voor frustratie binnen de gemeenschap. Je hebt hier op dit net een aantal riool ratten die een dag taak van hebben gemaakt om misdaden tegen de menselijkheid die zijn gepleegd in suriname te bagatelliseren,ontkennen en goed te praten.
  In die tussentijd glijd suriname verder weg de ellende in van de jaren 80.


  Maak melding

 20. Laten we eerlijk zijn en de problemen bij de wortel aanpakken. Het merendeel van de Afro-Surinamers in Suriname doet het goed. De problemen zijn meer geconcentreerd bij mensen uit de volksklasse.Kenmerken zijn; een laag inkomen,laag onderwijsniveau, slecht betaald werk,veel school uitval,slechte huisvesting,enz.enz. Voor deze vraagstukken zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Ik ben van mening dat er belangenorganisaties van Afro-Surinamers opgericht moeten worden om de maatschappelijke positie van de doelgroep te verbeteren. Vrijwilligers uit deze organisaties zullen met ondersteuning van vakkrachten ingezet moeten worden om diverse empowerment activiteiten op te starten. Voor elk lid uit de doelgroep die hulp nodig heeft zal een POP, een Persoonlijk Ontwikkelings Plan opgezet dienen te worden. Alvorens men met een POP start zullen de mensen eerst bewust gemaakt moeten worden van het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen ontwikkeling. Men moet niet de schuld in de schoenen van een ander schuiven maar bij zichzelf te rade gaan en nagaan waar men op dit moment staat en wat men wil bereiken om uit de penarie te komen. Mensen zullen eerlijk tegenover zichzelf moeten zijn om de eigen fouten te kunnen onderkennen.Van gemaakte fouten leert men.Kortom, men zal zijn/haar eigen ontwikkeling via een traject in de hand moeten nemen.Coaches zullen dit traject moeten monitoren en waar ndig ingrijpen als het fout gaat en bijsturen.


  Maak melding

 21. Suriname is altijd een klas gemeenschap geweest de ene zag neer op de anderen.Hoe werden deze boslandcreolen genoemd Djoekas waar of niet soms ook bosnegers het woord djoeka of bosneger heeft altijd een negative toon gehad,men zei toch tegen jouw doe niet als een djoeka.De sporen van verdeeldheid zitten nog diep in Suriname.De Hollanders zijn reeds lang vertrokken maar de verdeeldheid zit er nog. Was het niet een gewezen parlementariër die op grond van de moorden op Lelydorp de doodstraf wilden invoeren?Maar bij de moorden op Blauwgrond werd er niet van doodstraf gesproken?Wat voor werkgelegenheden hebben de ongeschoolden in Suriname?Wat hebben de gewezen regeringen gedaan om de situatie van de kinderen en klein kinderen van de binnenlandse oorlog te verbeteren?


  Maak melding

 22. We weten allemaal dat de opvoeding over het algemeen heel slecht is binnen Afro gezinnen. Het gezin is de hoeksteen van de maatschappij , daar ligt dus de oorzaak. Ouders die hun taken als opvoeders verzaken moeten hard aangepakt worden met bijv. boetes. Ook ben ik een voorstander van het tonen van foto’s in de media van criminelen die zware delicten plegen .


  Maak melding

 23. De ouders proberen/probeerden een goed wezen/nazaat op de wereld te zetten en wat krij(e)gen ze?
  Niet wetende dat het een crimineel in aantocht is.

  Bij de geboorte al moesten de ouders, hun nek omdraaien voordat zij een crimineel worden!

  Negre nanga deng Djoekas! Ding foefoersma! wan potnat.


  Maak melding

 24. pico de man met 2 tieten oeps ik bedoel 2 titels, voor iemand van zo’n niveau toon je wel behoorlijk veel moeite om een stukje van nog geen A4 vol begrijpend te kunnen lezen.

  Speciaal voor je, want hier begint het stukje mee.
  “Het is dringend nodig de sociale positie te verbeteren van Afro-Surinamers. ”

  En waar komt onze slimbo mee als oplossing, hetzelfde waar het stukje mee begint.

  Trouwens jouw hele opdeling of onderzoek naar ras, mag ons gestolen worden. Ik ben daar totaal geen voorstander van, blijven jullie met je PVV poten van Suriname.

  Het was al erg genoeg dat Brunswijk zich zo openbaarde, alhoewel ik daar toch enig begrip voor kon opbrengen.

  Dat een politiechef dit doet in Suriname is eigenlijk ongehoord. Ik hoop dat mijn President snel terug is uit Cuba en het hele zooitje tot zijn verstand gaat brengen, dat wij allemaal Surinamers zijn en geen enkele onderscheid gaan maken naar etniciteit omdat sommigen dat graag willen horen.

  Het is alom bekend dat er sociaal zwakkeren en maatschappelijk achtergestelde groepen in Suriname zijn zoals de Marrons, Autochtonen, maar ook stadscreolen, hindustanen en Javanen wiens positie nodig verbeterd moeten worden. punt uit.


  Maak melding

 25. De beste oplossing is Leer en Werkplicht voor alle Surinamers. Ik weet dat dit voor sommige Surinamers als een vloek in de oren klinkt. En het zien als een vorm van vrijheidsberoving. Maar de beste manier om je eigen brood te verdienen is een vak leren en werken.

  Het is moeilijk want er zijn talloze mensen die door criminaliteit, drugs, corruptie rijk geworden zijn, zie sommige regeringsleden, en als voorbeeldfiguur fungeren momenteel. Maar in zwart verdiende rijkdom zit een vloek die je aan je kinderen doorgeeft. Geld die je met zweet en tranen heb verdient heb je meer plezier van.


  Maak melding

 26. Het probleem ligt in de opvoeding thuis en instabiele gezinssituatie.
  Veel creolen weten niet eens wie hun vader is. Tot laat in de avond zie je creoolse kinderen op straat hangen. Wat komt er op school van terecht? Niets. Later worden die kinderen een last voor de samenleving.

  Voorts brengen creoolse ouders weinig offers voor hun kinderen.

  Mijn ouders (Hindoestanen) waren zelfs veel en veel armer dan de doorsnee creool. Desondanks kregen wij alle emotionele en geestelijke liefde thuis van onze ouders. Waar de creoolse kinderen in de weekenden naar dansavonden mochten, moesten wij keihard meewerken op de kostgrond. Met een olielamp hebben wij gestudeerd (er was geen electriciteit-netwerk), waar alle andere collega-studenten electriciteit hadden.
  Vandaag de dag zie ik mijn ouders ervan genieten wat hun kinderen bereikt hebben. Volgens hun is dat genot onbetaalbaar zelfs. Zie dat als onze terugbetaling aan de ouders. Zij hebben gegeven en wij hebben hun niet teleurgesteld.

  Het sterke gezinsband en strenge ouders hebben ons discipline bijgebracht, want ook wij wilden luxe dingen hebben. Er was geen geld, dus je moest maar leren leven met het weinige, punt uit! Alleen, dat was een extra motivatie om te presteren op school. Het is gelukt.


  Maak melding

 27. @15,

  Je hebt het in puntje 2 over creeols en werken.
  Ergens Zit er nu een discrepantie in je verhaal.

  Maar je geeft wel aan hoe het zou moeten kunnen.
  Eerst het volk opvoeden dat iedereen elkaar moet helpen ipv ik moet het beter hebben dan de rest.
  En iemand die niet wil werken en keer op Kerr in de misdaad terecht komt de mijnbouw insturen. Weg van de bewoonde wereld. Last ze dan maar gouddelven voor het volk.

  Grt


  Maak melding

 28. Eigenlijk moet ik wel lachen om reactie 21 en 22.
  De grootste deel van de aanhangers van de NDP bestaat uit gasten uit de achterstand wijken en gebieden.@ roberto je mag lullen wat jij wil maar op 25 feb 1980 is de aanzet gegeven van moreel verval in suriname en nu zitten wij met de gevolgen daarvan.Het was gestopt maar in augustus is wederom de start geven voor verdere moreel verval deze keer zal de schade generatie lang duren om de schade te repareren .


  Maak melding

 29. Doorn o Doorn,
  Wees eens rationeel in plaats van emotioneel.
  Schelden heeft geen zin. Zodra je het niet meer weet begin je wild om je heen te slaan.
  Lees een artikel, lees de reacties, leer hiervan (bijv nr 27 Petarwa) ga rustig zitten en ga na een uur of tien pas reageren.
  Of nog beter reageer toch niet meer. Nooit iets opbouwends altijd maar kritiek.


  Maak melding

 30. @25,

  Je hebt het over sociaal zwakkere groeperingen.
  Wie zijn nu de sociaal sterke groeperingen binnen Suriname?

  En wat is de reden dat deze (À)sociale groepering de zwakkere niet begeleiden en ondersteunen?

  Want als ik je stukje lees krijg ik toch echt het beeld dat u een echte bounty (cocosbar) bent.
  Bruin van buiten en wit van binnen!
  U maakt iedere ras in Suriname uit voor een zwakke.
  Volgens mij bekleed u een ambtelijke functie die u dankzij uw moeder heeft gekregen omdat u een bastaard bent van de plantage masra.
  Als u de Surinaamse geschiedenis en weet hoe en waarom er zoveel ambtenaren er zijn hoef ik me hoop ik hierover niet verder uit te wijden.

  Kom u nu eens een keer met een echt gegrond goed voorstel.
  Ik lees u stukjes maar u praat iedere keer dat we begrijpend moeten lezen en dat uw heer of president het volk gaat redden.

  Wilt u een keer echt de moeite nemen voor mijn plezier om Wikileaks en das en de kleine leugenaar etc. Hun mond te snoeren.
  Ik kan niet wachten op uw reactie en ik hoop van harte dat u reageert.

  Ps wat lees ik nu zit onze heer in Cuba?
  Quantanomo bay zou hem en het surinaamse volk toch ook wel goed doen.
  Maar Cuba heeft toch een zero tolereance beleid inzake drugs?


  Maak melding

 31. Dat sommigen anno 2011 dit maatschappelijk probleem aangrijpen voor politieke doeleinden zegt meer dan genoeg over hun inborst.

  Als ze weer aan de macht komen is Suriname weer veilig, het probleem verdwijnt dan als sneeuw onder de zon.

  Ik snap niet wat u hiermee wilt zeggen!


  Maak melding

 32. Beste heer van doorn,

  Een paar maanden terug schreef u in uw reactie dat u het terecht vond dat de hindoestanen beroofd werden door uw collega cq vrienden.
  Nu zegt u in uw stukje dat iedereen Surinamers zijn en niet naar etniciteit moet worden gekeken.
  Zoals eerder gemeld u schrijft zoals de wind waait.
  U geeft geen richting en volgt uw president.

  Ps ik kom nu vaak in het binnenland en zit vaak in de stad. Wat mij opvalt is dat het grimmiger word of heb ik het mis zoals de rest?


  Maak melding

 33. He pico met je M.Doorn trauma, heb je nog niets geleerd, ik ben je meerdere in alle opzichten, het emotionele laat ik dus voor jouw over. Slapeloze nachten heb je noh mi boi, komt ervan. Daarom zegt de Engelsman when you’re playing with fire prepare to get burned.

  Zo daar hebben we een boobylover, die wilt vragen stellen op basis van iets wat hij denkt dat ik geschreven zou hebben.

  Boobylover wanneer jij het begrijpend lezen machtig bent, mag je weer komen, dus ergens in het jaar 2016, ja zo lang zal je nodig hebben.

  Als opdracht mag je onderstaande 1000x maal lezen en proberen te analyseren.

  “Het is alom bekend dat er sociaal zwakkeren en maatschappelijk achtergestelde groepen in Suriname zijn zoals de Marrons, Autochtonen, maar ook stadscreolen, hindustanen en Javanen wiens positie nodig verbeterd moeten worden.”


  Maak melding

 34. M.Doorn wil iets verdedigen dat niet verdedigbaar is en dat snap deze koe niet.
  Moord, genocide, drugshandel , onderdrukking knechten , achteruitgang devaluatie en grove mensenrechten schending kan je niet verdedigen yu kaw.


  Maak melding

 35. M. Doorn op #3 je hebt 100% gelijk. Maar je vergeet dat het je huidige President was die vooral niets deed om de gevolgen van de binnenlandse oorlog recht te trekken.En vervolgens deed Ronny dubbeldwars niks en nog steeds niks.

  Verder…..
  zwarte mensen zijn de grootste bevolkingsgroep in Suriname. Ze zijn daarnaast ook nog oververtegenwoordigd in de lagere inkomensgroep en de behandeling van de marrons door overheid en maatschappij is sinds jaar en dag niks nieuws.

  Dat er verschillende vormen van criminaliteit bestaan en dat je voor het serieuzere werk zoals percelen stelen, oplichterij, grootschalige drugshandel, smokkel, grootschalige witwasserij NIET achter het tralies verdwijnt schijnen mensen in Suriname gemakshalve te vergeten.

  Berovingen, diefstal, verstoring van de openbare orde e.d. zijn in elk land gecorreleerd met de lagere inkomensgroepen. Hun impact op het burgerlijke “veiligheidsgevoel” is echter het grootst en de pakkans ook. -Pak je 1 roversbende op, heb je meteen 6 berovingen opgelost-

  Als we naar moord, huiselijk geweld en zedenmisdrijven kijken in Suriname (en mag ik verkeersovertredingen ook als misdrijf beschouwen) dan is het ineens een ander verhaal en blijken de anderen even actief te zijn als de afro-tjes. -zie recente conferentie over zedenmisdrijven in Suriname-

  Elke socioloog met een B-diploma zou dit uiteen kunnen zetten en gelijk weten welke conclusies je uit het bovenstaande kan trekken. Alleen in Suriname worden uitspraken en beleid gestoeld op los’losi en bor’bori fasi.


  Maak melding

 36. Jenke op 36

  Het klopt niet wat je zegt. Toen de binnenlandse oorlog officieel was beeindigd in 1992 zat de huidige President niet in het regeercentrum. Hij was toen gewoon bevelhebber van het leger.

  Verkiezingen hadden al plaatsgevonden in 1987 en Front was aan de macht.

  Met het overige ben ik 100% mee eens, vandaar dat ik aangaf dat het ongehoord is dat deze Politieagent het herhaald, hij zou beter moeten weten. Dat de poltieke leider van de Marrons dat zei kon ik nog billijken, maar wat mij betreft moet het ophouden. Want als we alle criminelen voor alle criminele vergrijpen gaan inrekenen komen we inderdaad op andere cijfers uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.