Hoe gaat Suriname al die projecten betalen?

21

PARAMARIBO, 11 mei – Er moet duidelijkheid komen in de financiële zijde van de vele projecten die de regering wil uitvoeren de komende jaren. Dit zegt parlementariër Guno Castelen (Nieuw Front/SPA). Het is mooi dat er allerlei zal worden uitgevoerd, maar waar betaal je het van. De ‘nieuwe weg’ van president Desiré Bouterse is nog lang niet geplaveid.

Suriname, Surinamers en de Surinaamse politiek worden wel uitgenodigd samen op pad te gaan. Niet iedereen is even enthousiast. “Op een bepaald moment is er kapitaal nodig. Hoe zal de financiering zijn op korte, middellange en lange termijn?”, vraagt Castelen. Het antwoord is absoluut nodig om “samen de nieuwe weg vast te stellen en af te lopen.” Zonder meer ergens afslaan is er dus niet bij. Duidelijkheid over de richting is eigenlijk de voorwaarde.

Daar is een goede reden voor. De keuze voor deze of gene weg heeft gevolgen. Een verkeerde keus en de geschiedenis herhaalt zich. Daarom is een financieel overzicht geboden. “Er mogen geen arbeidsplaatsen verloren gaan en het mag niet gebeuren dat mensen hun auto in de garage moeten laten staan, omdat ze de brandstof niet meer kunnen betalen”, aldus Castelen. Bouterse noemt onder meer de IDB als donor. Die gaat de huizenbouw helpen financieren.

21 REACTIES

 1. De reactie van Castelen geeft precies de denkwijze van de vorige regering en de huidige oppositie aan. Een gebrek aan creativiteit en toekomstvisie en lui achteroverleunend waardoor er totaal geen productie op gang kwam tijdens de afgelopen regeerperiode. De plannen van deze regering zijn inderdaad ambitieus en het zal inderdaad geld kosten. Het is ook de vraag of alle plannen gerealiseerd kunnen worden.
  Maar wanneer deze regering in staat zal zijn deze plannen gerealiseerd te krijgen dan zal het uiteindelijk de staat geld opleveren waardoor een ieder in de samenleving zal kunnen profiteren. Deze regering heeft een toekomstvisie.
  Denk je dat Castelen deze plannen steunt? nee. Castelen maakt zich druk om zijn auto die hij mogelijk in de garage zou moeten laten?
  Het is deze zelfzuchtige en bekrompen gedachtengang waardoor Suriname de afgelopen tijd nimmer de sprong naar economische ontwikkeling heeft gemaakt
  Het moet niet gekker worden hoor.


  Maak melding

 2. Surinamers het geld om deze projecten te betalen kun je alleen door hard werken en niet denken dat het geld van het buitenland zal komen.Er bestaan geen centen bomen het is alleen maar hard werken.Je kunt de Chinezen als voorbeeld nemen wat ze van hun land gemaakt hebben.Ze zijn nu de tweede sterkste economische macht ter wereld.En ieder gaat nu naar China om zaken te doen.Waarom maakt Suriname zelf niet gebruik van de grote goud voorraden die het land bezit in plaats van die door buitenlanders laten wegdragen.Ik geloof niet dat de vorige regering en de huidige het begrepen hebben dat ze hun deviezen in goud hebben weg gaven voor bijna niets.


  Maak melding

 3. Inderdaad ! Waar gaat hij (zijn regering) de financiële middelen vandaan halen, om al die plannen, waar mee zij keer op keer komen, realiseren ? Tot nu toe lijkt `t allemaal op één mooie droom ! En niet te vergeten, van waar gaan zij al die hard werkende (capabele) mensen van daan halen ?

  Of blijt `t allemaal een droom(lucht kastelen), van Desie Delano Bouterse.

  Groet, (Veel wijsheid !)


  Maak melding

 4. De IDB is een bank, en gaat een lening verstrekken die met rente moet worden terugbetaald. Ook bij IMF gelden dezelfde regels. Kan Suriname de leningen niet terugbetalen dan zal er door beide organisaties ge-eist worden dat de overheid saneert. Drastisch ook. Wat deze regering ook beloofd, het volk wordt opgescheept met een dikke, dikke paiman.


  Maak melding

 5. Castelen kan meehelpen financieren met zn 6-jarige opzegtermijn.. Notabene voorman van de SPA…. en de pikin-man…mag als contractor blijven werken tijdens regering Vin-ik-niks-aan en Shanti-jij……

  Afz The Jay


  Maak melding

 6. Ooit heeft het IMF Griekenland gewaarschuwd om maatregelen te treffen met betrekking tot de binnenlandse economie anders zou het gigantisch fout gaan met economie.
  Griekenland weigerde dit omdat Griekenland met gemanipuleerde cijfers kon aan tonen dat er niks mis was met de economie.
  Welnu, we weten nu met zijn allen wat er nu met Griekenland gebeurd. De economie ligt op z’n gat en daarmee sleurt Griekenland de Eurozone mee in de afgrond.
  Het IMF heeft dus gelijk gekregen.
  Europa staat wederom aan de deur van een volgende economische crisis. De gevolgen zullen niet te overzien zijn . Ook niet voor Nederland. Nederland kan niet eeuwig andere zwakke europese landen financieel blijven steunen. Los van het feit dat dit geld in een zwart gat verdwijnt houdt dat in dat de burger moet opdraaien voor de financiële gevolgen. De gevolgen voelen wij nu al in Nederland. Overal wordt er op bezuinigd terwijl de lonen niet aangepast worden en dit is pas maar het begin.

  Welnu, hetzelfde IMF heeft de economie van Suriname doorgelicht en de IMF is tot de conclusie gekomen dat de economie van Suriname er rooskleurig er uit ziet.
  Dat in tegenstelling tot de adviezen ten tijde van de regering Wijdenbosch. Toen was het IMF somber gesteld over de economie van Suriname. We hoeven dus niet te vrezen voor een herhaling van wat er ten tijde van de regering Wijdenbosch gebeurde zoals Castelen ons nu wil doen geloven.
  Het IMF is nu tevreden met de genomen financiële maatregelen van de huidige regering.

  Op basis van deze rooskleurige vooruitzichten is het terecht de de huidige regering ambitieuze plannen heeft opgesteld. Waar de vorige regering zich puur en alleen bezig hield met de monetaire stabiliteit (achteraf bleek dat ook een zeepbel te zijn) is de huidige regering bezig met een toekomst visie. De heer Castelen wil en kan de rooskleurige voorspelling van IMF niet inzien omdat het betekent dat hij nu zou moeten inleveren.
  Wat de heer Castelen niet begrijpt is dat wat hij nu moet inleveren straks dubbel uitbetaald zal worden.
  Het is jammer dat zulke mensen als Castelen
  nu meteen resultaten verwachten en ook nog zonder in te leveren. Gelukkig heb ik in Suriname ook andere geluiden gehoord waarbij er geduld en begrip wordt opgebracht voor de huidige situatie. Ja ook zelf van mensen aan de onderkant van de samenleving.
  Wat ik jammer vind is dat enkele mensen er alles aan doen om te doen alsof alles wat er nu in Suriname gebeurd desastreus is. Dat komt omdat deze mensen teveel gefocust zijn op Bouterse terwijl de focus eigenlijk gericht zou moeten zijn op de ondersteuning van de Surinaamse economie. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest om mij te kunnen specialiseren in de economie dus wat mij betreft is Bouterse van ondergeschikt belang. Indien wij in staat zouden kunnen zijn om Bouterse en de ontwikkeling van de economie van Suriname zouden kunnen scheiden van elkaar en de huidige regering zouden kunnen ondersteunen in hun ambiteuze plannen dan zou Suriname nog eerder de economische ontwikkeling bereiken
  Waarom zouden we moeten wachten met het in ontwikkeling brengen van Suriname pas nadat Bouterse uit beeld is terwijl we nu alle kansen hebben daar voorbereidingen te treffen om Suriname economisch vooruit te helpen?
  Vanuit economisch standpunt gezien lijkt het mij niet zo verstandig om nog langer te wachten.
  Maar hoe laat je dat doordringen tot mensen als Castelen?
  Misschien zou het goed zijn om zulke mensen als Castelen met een goede econoom te laten praten (het liefst een van het IMF) zodat het tot Castelen kan doordringen dat de Surinaamse economie straks wel in staat zal zijn om de ambiteuze plannen te financiëren.


  Maak melding

 7. Sharaida op 1, goed gezien, dit is de denkwijze van de oude politiek, daarom gebeurde er niets in Suriname, geen enkele ontwikkeling of wat dan ook.

  Gudo Themen met alle respect maar het is toch overduidelijk dat deze mensen van Front geen enkele ontwikkelingsvisie hebben of hadden. Ze hebben het land de afgelopen 10 jaar bestuurd op dezelfde manier zoals ze dat in 1971 of zeg maar 1969 ook hebben gedaan, zowel op bestuurlijk, economisch of rechtstatelijk niveau, niets vernieuwend dus.


  Maak melding

 8. Daar is een goede reden voor. De keuze voor deze of gene weg heeft gevolgen. Een verkeerde keus en de geschiedenis herhaalt zich. Daarom is een financieel overzicht geboden. “Er mogen geen arbeidsplaatsen verloren gaan en het mag niet gebeuren dat mensen hun auto in de garage moeten laten staan, omdat ze de brandstof niet meer kunnen betalen”, aldus Castelen. Bouterse noemt onder meer de IDB als donor. Die gaat de huizenbouw helpen financieren.

  http://www.youtube.com/watch?v=Hcr48gtBtnQ

  De Regering van (MC) Desire Bouterse en met name de minister van Tourisme zouden zich veel meer kunnen inzetten om Suriname op de wereld kaart voor Eco- touristen te plaatsen dit zal de touristische en Eco sector in het land goed doen en een extra impuls geven aan de werkgelegenheid in deze sector. Het geen weer zorg voor de benodigde deviezen voor de overheid om investeringen in de infrastructuur van het land te doen zodat het aantrekkelijker wordt voor buitenlandse touristen om Suriname te bezoeken Suriname heeft een prachtige natuur en daar zouden zij van kunnen genieten wanneer zij ons land zouden bezoeken.


  Maak melding

 9. @ sharaida,
  Ik vraag mij echt af waar jij de afgelopen 50 jaren hebt gewoond.Als jij de vorige regering beschuldigd van een tekort aan creativiteit en toekomst visie en nog heel wat die onzin wat jij verteld op nummer 1, dan ben jij in mijn ogen echt de weg kwijt.Bouterse praat vanaf 1980 over grote plannen, let wel praten.
  Lees Bouterse zijn CV heel goed misschien stroomt er dan een beetje bagger uit jou brein.


  Maak melding

 10. Aan de reactie van sommigen kun je zien dat
  het pijn in hun hart doet dat Suriname aan het begin staat van werkelijke economische ontwikkeling.
  Het zijn deze zelfde mensen die met hun onnozele kop hadden voorspeld dat Suriname door alles en iedereen geboycot zou worden en dat het land binnen de korste keren failliet zou raken.
  Deze doemdenkers moeten hun vreugdedans maar uitstellen want hun voorspelling zal niet uitkomen.
  Natuurlijk zullen ze blijven ‘schieten’ op deze regering maar dat doen ze alleen met losse flodders. Ding mang e tang beer dooi.
  Maar dat zal geen effect hebben.

  Welnu, het is nog nooit eerder in de Surinaamse geschiedenis voor gekomen dat tegelijk de IDB, het IMF en Standard en Poors lovend zijn over het financieel beleid van de regering.
  Volgens deze gerenomeerde instituten ziet de economische vooruitzichten van Suriname er goed uit.
  Waarom zouden we de doemverhalen van anti-surinamisten als Neus, sikieleaks en consorten moeten geloven.
  Als ik de reacties van deze soort mensen lees dan geloof ik niet dat ze ooit verder zijn gekomen dan de lagere school.
  Hun reactie is dan ook niet meer dan 1 cent waard. Hun reactie is louter en alleen bestandsvervuilling. Eigenlijk zou ik mijn tijd niet moeten verdoen aan deze pannekoeken maar sorry, ik kan het niet laten.
  Suriname zal onder deze huidige regering die economische sprong vooruit maken ondanks de
  voorgenoemde doemdenkers en Suriname haters.


  Maak melding

 11. Wikileaks

  Als je de situatie van de goudindustrie bekijk dan zie je duidelijk hoe Creatief de vorige regering geweest is?Suriname kon er beter vanaf zijn.Geen land ter wereld zou het toestaan dat er buitenlanders het land binnen komen en het goud wegdragen en dat zijn Brazilianen in grote mate geweest zonder dat de slaperige Surinamers er wat tegen deden.Vandaag spreekt men over goud en zilver niet over de dollar deze zijn de nieuwe valuta’s.


  Maak melding

 12. Gudo Themen no 9, in tegenstelling tot jou ben ik geen econoom, daarom vraag ik mij af waarom we Castelen ervan moeten overtuigen om mee te doen, als de ideeën van jou en Bouta goed zijn dan voeren we ze toch gewoon uit, het Surinaamse volk is daarna zo blij en na vijf jaar weet niemand meer wie Castelen is of het interesseert ze geen snars want hun welvaart en welzijn zijn zo toegenomen dat ze alleen maar eraan denken om een standbeeld voor Bouta op te richten. Volgens jou moeten we de plannen van Bouta ondersteunen. Wil je concreet aangeven hoe we dat moeten doen, is het de bedoeling dat wij met z’n allen een tweede baan erbij nemen zoals Ameerali heeft verkondigd, of moeten we de steeds in waarde dalende SRD’s massaal gaan sparen of moeten we met NDP vlaggen gaan zwaaien op het plein? Ik weet het niet, daarom, gaarne concreet aangeven hoe wij de geweldige plannen van Bouta massaal kunnen ondersteunen zodat straks heel Suriname er beter van wordt.


  Maak melding

 13. De economie van Suriname bestaat voor 70% uit een verpakkingsindustrie (bulk halen uit het buitenland en verpakken onder een naam o.a. Cement fabriek van Sardjoe en de zgn ketchup etc).

  Dat de Surinamse economie hoofdzakelijk wordt gedragen door de financiële bijdrage (lees ondersteuning aan familie) door Surinamers (wel of geen Surinaamse nationaliteit)in het buitenland en de drugsgerelateerde activiteiten wil nog niet zeggen dat het economisch Suriname voor de wind gaat. IDB en IMF zijn positief mede door de devaluatie van de SRD maar dat betekend wel een toename van de inflatie (koopkracht vermindering / daling) wat goed is voor de Surinaamse export maar tegelijkertijd dus slecht voor de import markt.
  Maar ja zoals zovele sabie mangs. Wie zal er op het eind gelijk krijgen??????


  Maak melding

 14. wie hoe zal het betaald worden..

  ddb had zijn mond vol tijdens de verkiezing over productie productie productie..

  Wel wel zijn productie machine export industrie draait op volle toeren..

  kijk maar hoeveel productie op verschillende havens wereld wijdt zijn gestrand,het spul wordt met de heli voor de monding in de schepen vol geladen en getransporteerd naar het buitenland..

  de lijders weten het veine van..


  Maak melding

 15. @ Anansie ,
  Je hebt zeker veel naar anansie tori geluisterd no mi boi.
  Laten wij maar ophouden om over creativiteit te praten.We zullen zien hoe creatief die criminelen zijn die onze gulden hebben laten devalueren,we zullen zien hoe creatief die criminelen zijn die ons land met toren hoge schulden in de jaren 80 en 90 hebben achtergelaten, we zullen zien hoe creatief die bende is die onze goudvoorraad als onderpand hebben gezet voor dubieuze leningen.


  Maak melding

 16. hahahaahahahaa ik moet echt heel hard lachen om jou Sharaida, blijf lekker wonen in jou luchtkasteel.
  sharaida mijn wantrouwen tegen deze criminele regering baseer ik op hun verleden en op het heden.jou euforie baseer jij op lucht en broodjeaapverhalen.dat is precies het verschil tussen mij en de aanhangers van die incompetente massamoordenaar die moord en verderf in de jaren 80 in suriname heeft gezaaid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.