Redelijke mate respect persvrijheid in Suriname

10

PARAMARIBO/NEW YORK, 3 mei – In Suriname is er een redelijke mate van respect voor persvrijheid. Dit meldt de Unesco in het jaarrapport over persvrijheid. Suriname is nummer veertig op de internationale lijst van bijna tweehonderd landen. Toch is er reden tot bezorgdheid, vindt de Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ.

Zeker onder de huidige regering doen zich bepaalde ontwikkelingen voor. “Er wordt vanuit de regering rancune toegepast jegens bepaalde journalisten en mediahuizen”, zegt SVJ-voorzitter Rachel van der Kooye tegenover de Times of Suriname. Zo kan het voorkomen dat bepaalde media geen uitnodiging krijgen voor persconferenties. Hoewel niet zo gesteld, valt het wel op dat juist die media vaker kritischer uithalen.

Een andere bron van zorg is een bepaald rekruteringsbeleid bij de overheid. “Journalisten worden door de regering doelbewust weggekocht om de media uit te hollen”, aldus Van der Kooye. Eerder had ook de Nationale Partij Suriname van ex-president Ronald Venetiaan kritiek op dit beleid. Met name bij Radio Apintie trokken in korte tijd twee ervaren journalisten weg.

10 REACTIES

 1. Laten wij ons zelf niet voor de gek houden,de huidige president heeft grote schade in de jaren 80 aangericht aan de persvrijheid in suriname, journalisten werden geintimideerd,vermoord radio en kranten gebouwen werden in brand geschoten door Bouterse.
  Wie anders had verwacht van deze wraakzuchtige psychopaat die kent Bouterse zijn verleden niet.hij is en blijft een onverdraagzaam geestelijk gestoorde monster.


  Maak melding

 2. langzaam langzaam langzaam wordt surbo een dicta-cratie..

  we zullen niet onderuit komen,demo-cratie komt niet voor bij deze leiders..

  time will tel..


  Maak melding

 3. De situatie in Suriname is wel verbeterd wat journalistiek betreft. Vroeger werden de radiostations in brand gestoken en de journalisten vermoord. Nu worden journalisten omgekocht.


  Maak melding

 4. Blijf jij maar lekker geloven in jou schijndemocratie, ik heb al eerder aangegeven dat Suriname op dit moment geen echte democratie is maar een Boutacratie.
  De hoogste orgaan in Suriname het parlement wordt genegeerd door die criminele president dat kan je niet spreken van een democratie,als je de rechtsgang belemmerd intimideert en negeert kan je ook niet spreken over democratie.
  Ik vindt de reactie op nummer 3 opvallend, de man die alles ontkend geeft onbewust toe dat in de jaren 80 suriname met UZI´s werd geregeerd.Over betrouwbaar journalisten gesproken verwijs ik naar het programma bakana tori van clifton limburg die man heeft het volk bedrogen zand in de ogen gestrooid en is nu beloond met een perschef baantje, maar nu het heel slecht gaat met suriname hoor je helemaal geen enkele kritische geluiden meer van bakana tori.Denk maar hier over na.


  Maak melding

 5. Money talks, sommige journalisten gaan dus ook daar, waar hun magen gevuld kunnen worden. Het jaarrapport gaat over 2010, preesie is pas halverwege de 2de helft van 2010 aan de macht. Sur. zat in 2010 op plaats no. 40. Spannend te volgen welke plaats het dit jaar zal innemen, misschien onder de 100? Talk about lessons learned…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.