Surinaamse regering verwijdert goudzoekers Merian

18

PARAMARIBO, 2 apr – De regering kiest er voor paal en perk te stellen aan de illegale goudwinning in het Meriangebied, in Marowijne. Dit zegt Melvin Linscheer, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector. Het is geen overhaaste beslissing. Er is alles aan gedaan de goudzoekers, meer bewoners van omliggende dorpen, tegemoet te komen. Maar ergens moet de grens worden getrokken.

Per zeventien april moeten alle goudzoekers vertrokken zijn uit het concessiegebied van multinational Newmont. “We hebben in elk geval de Paramaccaners een alternatief aangeboden binnen de concessie”, zegt Linscheer. Van een bottebijlaanpak is dus geen sprake. Volgens minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling is het ordenen niet van vandaag. De vorige regering zette zich al in voor een bevredigende oplossing. In 2005 was het gebied al ontruimd.

“Dat komt grotendeels door de inzet van het vorige opperhoofd van de Paramaccaners”, zegt Diko. Nu heeft het er veel van dat er nogal wat intriges plaatsvinden. Volgens de commissie draagt het huidige opperhoofd, Samuel Levi, het zijne bij. Toch zal het er nu van moeten komen. Volgens Linscheer zal zoveel mogelijk takt aan de dag worden gelegd. De goudzoekers zullen worden “begeleid” bij het vertrek. De optie van een alternatief wingebied blijft open.

18 REACTIES

 1. The bold and the beautiful!

  Newmont heeft haar concessiegebied terug en de Paramaccaners krijgen een ander gebied om te vervuilen.
  Het is dus dweilen met de kraan open maar het Kwik en Cyanide stroomt alle kanten op.

  Over 5 jaar komen er monsters a la Nessie
  voor in het Marowijne gebied en worden veel verminkte kinderen geboren die monsterachtige
  trekjes tonen. En dan worden ze verstoten en aan hun lot over gelaten.

  Mooi Suriname; wat doen ze met u?
  In 1961 is een heel dorp van 130 personen in Afrika al lachend doodgegaan door een te grote concentratie Kwik in de vis. En ze bleven maar lachen tot ze eraan dood gingen. Wie zijn lessen niet wil leren zal in doodsgevaar verkeren.


  Maak melding

 2. Ik dacht altijd dat er nog onderhandeld werdt met newmont..

  Sinds wanneer heeft newmont een konsessie gebied,twerwijl er nog niet besloten is..

  Er is nooit een openbare inschrijving geweest over het toekennen van consessie gebieden in sme..

  Het lijkt wel een dictatuur,waar bepaalde mensen voor het zeggen hebben op een democraties wijze..


  Maak melding

 3. Aanvulling!

  Een andere bron maakt melding van illegale goudzoekers die een petitie aanbieden aan Jenny omdat ze hardhandig worden weggezet.

  Je bent illegaal, betaald geen belasting, wordt beschermd door Parlementarier Brunswijk die met pak en stropdas op de foto prijkt en je vervuilt ons land? Wat wil je?

  In Suriname is bijna alles onwettig wat er gebeurt en dat is de schuld van de bevolking.
  Ze kan niet kiezen!


  Maak melding

 4. Het is echt wel wat genuanceerder.

  Het in deze om het verwijderen van onwetmatige graaiers. Brasileiros en niet Paramakkaners zullen eraan moeten geloven, punt uit!!!

  Deze president heeft geen pijama, maar echte ballen!!!


  Maak melding

 5. Die bout leert het ook nooit.Newmont komt heus niet investeren in een politiek onzekere klimaat.Ze gaan bout gewoon aan het lijntje houden door steeds onmogelijke eisen te stellen.En die bout maar denken dat hij potten kan breken.Bout zelf lijdt aan het chronisch vermoeidheid syndroom.Dat duidt meestal op een hersen aandoening.Zelfs de ambassadeur narigheid oogt fitter.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Hallo pinto niet zo hard schreeuwen mi boi.
  14 aug 2008
  Surinaamse Aluku’s Wanhoop nabij door clean Sweep.
  reactie van pinto op 16 aug 11:43 am
  Laten wij niet proberen om weer een binnenlandse oorlog te creeren. Waar is het reeds zo lang beloofde binnenlandse onderwijs gebleven? Belofte maakt schuld.Die mensen doen het met wat zij hebben om de overheid niet tot last te zijn.
  Waarom niet die illegale Brazilianen/Chinesen aangepakt? nu staat linkscheer aan het hoofd van deze commissie, de man die niet zachtaardig is geweest in het binnenland tijdens de oorlog hij heeft de bijnaam van de beul van het binnenland .Pinto heeft een (pijama)pyjama en zijn baas heeft bitterballen. en dit nog pinto een man met ballen dood geen kinderen zwangeren vrouwen en ongewapende burgers van zijn land, dat doen alleen laffe mensen.


  Maak melding

 7. Eindelijk een structurele benadering van zaken, tijdens front hebben we verschillende cleansweeps gehad, iedere keer kwam tokkie ons weer vertellen hoe goed het was om daarna te constateren dat er niets was veranderd.


  Maak melding

 8. Mineralen en andere voorkomens in de Surinaamse aardbodem behoren de staat toe.

  Als morgenochtend op mijn woonerf. -ik woon niet op een flat he-, een spuiter wordt ontdekt, dan staat de overheid 1 ding te doen. Namelijk mij een ander stuk grond toe te wijzen en mijn woning afkopen. Voor de verdere rest is het wegwezen geblazen!!! Zo simpel is dat.


  Maak melding

 9. Bouterse staat erom bekend dat hij één stap vooruit maakt om er vervolgens 6 achteruit te maken.Wanneer wordt er een begin gemaakt met al die mooie plannen van DDB en zijn bende? Mijn landgenoten hebben last van geheugenverlies.


  Maak melding

 10. Wikifreak de dorpsgek vraagt wanneer wordt er een begin gemaakt met de mooie plannen. Dat deze malloot niet eens door heeft dat de mooie plannen voor Suriname allang zijn begonnen moet ons niet verbazen, een gek kan altijd meer vragen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden.

  Grappig als we lezen dat deze gek vind dat onze landgenoten aan geheugenverlies lijden, 1 april is allang voorbij.


  Maak melding

 11. Rustig in SU. Hahahaaaaaaaa, wat gebeurt ga jullie SRD uit delen in Merian lekker.Goed uitkijken met berekening.Maak berekening is geen ontvangs. Op goud zelf kan je ook geen berekening maken,Dus broer en zus,oppassen met bloed .laaste keer.


  Maak melding

 12. @M. Doorn

  Een kinderhand is snel gevuld.

  SME heeft niets aan mooie plannen maar wacht op nuttige daden. Iets waar DDB en matie nooit toe instaat gebleken zijn.

  Al 4 maanden terug was het plan van ID kaarten gestart. Er werd een lijst met 30.000 namen toegezegd maar sinds een bericht dat er al 1200 (een lousie aantal NDP vazallen) op staan hebben we al 4 maanden niets meer gehoord.
  En lindscheer staat toch vooral bekend als “butcher” dus dat beloofd wat. Operatie Clean Sweep zal spoedig verbleken in het geweld dat gaat komen.


  Maak melding

 13. “SME heeft niets aan mooie plannen maar wacht op nuttige daden.”

  Bovenstaande komt uit de koker van domme neus op 16 en dit soort nietsnutten proberen het hoogste woord hier te hebben. Iemand die zo schaamteloos zijn domheid etaleert, heeft wat mij betreft psychische hulp nodig hoor neus. Het is tijd dat jij een psychiater gaat bezoeken neem aub wikifreak ook mee.

  Maar goed.

  Neus alvorens nuttige daden uit te voeren of te implementeren, zal je eerst goede, gedegen en mooie plannen moeten maken.

  MAW plannen en daarna uitvoeren.

  Mi ede nanga deng buriki djaso.


  Maak melding

 14. @ M.Doorn
  Wie is nou echt dom? en wie heeft geestelijk hulp nodig ?
  Zijn het degene die aan de hand van Bouterse zijn verleden terecht kritiek op hem hebben en hem niet vertrouwen ?
  Of de mensen doe in die Mooie verhalen van Bouterse geloven?
  Mijn wantrouwen en kritiek op Bouterse is op feiten en realiteit gebaseerd, Bouterse heeft mijn land in de jaren tachtig op alle gebieden achteruit gedonderd, als het gaat over moraal, mensenrechten , economisch sociaal, democratie. Dan ben jij toch hele GROTE idioot M.Doorn om als spreekbuis te dienen voor deze incompetente massamoordenaar.M.Doorn synoniem AKUBA.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.