Angst om tsunami in Suriname niet gegrond

17

PARAMARIBO, 12 mrt – Angst om tsunami-achtige toestanden in Suriname is niet gegrond. Dit zegt Jerry Slijngaard van rampenteam NCRS. “Ik begrijp dat veel mensen zich zorgen maken om mogelijke gevolgen van de tsunami in Japan, maar informatie van deskundigen wijst anders uit.” De Meteorologische Dienst geeft wel een waarschuwing uit.

Voor het weekend worden zware regenbuien voorzien, “soms met onweer op sommige plaatsen. Radarbeelden tonen momenteel aan dat de meeste zware buien positie hebben gekozen boven het oosten van ons land”, aldus de Meteorologische Dienst. Langs de kust blijft het inderdaad regenen. Hier en daar doen zich gevallen voor van lichte wateroverlast. Volgens Slijngaard is er een lichte stijging te verwachten van waterpeil in de rivieren.

Ook in het binnenland is dit enigszins te merken. NCRS houdt de situatie constant in de gaten, in samenwerking met onder meer de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Slijngaard blijft erbij dat er geen gevaar bestaat voor toestanden zoals die zich voordoen in Japan. Intussen heeft president Desiré Bouterse de Japanse keizer Akihito medeleven betuigd: “Hoewel we mijlen van elkaar verwijderd zijn en gescheiden zijn door continenten, voelen wij uw pijn en uw lijden.”

17 REACTIES

 1. Mensen die zich zorgen maken over de gevolgen van de tsunami in Japan zijn waarschijnlijk voortijdig van school gestuurd en hebben daarna niets bijgeleerd. Ten eerste ligt Suriname aan de Atlantische Oceaan en niet aan de Pacific of Grote Oceaan, waar de gevolgen van de tsunami vooral in landen als Peru en Chili wel te merken zouden kunnen zijn. Waarom geeft de Meteorologische Dienst een waarschuwing uit? Ze kunnen niet eens een eenvoudige regenbui voorspellen. Dat door aanhoudende regen het peil in de rivieren zal stijgen, zal niemand verwonderen. Daar hoef je geen meteoroloog voor te zijn. Maar er zijn Surinamers die al een winti krijgen als ze een onweersbui of een sibi busi voorbij zien gaan. Angst is een sleche raadgever. Ik snap ook niet dat Jerry Slijngaard nog op deze flauwekul reageert. Frommelbericht derhalve.


  Maak melding

 2. Alle wetenschap ten spijt. Het is allemaal Godswerk. Wij mensen gaan gebukt onder de meest uiteenlopende kwalen, die wij niet eens weten te bedwingen, laatsaan het voorspellen van een tsunami?

  Als het komt, komt het. Als wij behouden blijven dan zij het zo. Niemand moet komen vertellen dat hij/zichzelf heeft gered.


  Maak melding

 3. @ Blaka bakra#1
  Jij bent ook geen goed verstaander. Lees de eerste zin goed en begrijp dat het niet gaat over deze Tsunami perse,maar over dergelijke taferelen in de toekoms,welke wij wel kunnen krijgen als er weer zo een aardbeving ergens in de Atlantische oceaan plaatsvind als dat in Haiti.
  En aan al die andere gasten die elk artikel binden aan de regering.”Cut it Bull” Een forum is om over problemen en vraagstukken te brainstormen en niet om stommiteiten uit te kraaien.


  Maak melding

 4. @Staatsolie is van DDB. Geen geklets. Front heeft lang genoeg genoten.

  jadoen

  Dit geeft typerend jullie denk niveau aan.
  -1- Staatsolie is geen eigendom van wie dan ook en DDB heeft er geen f.ck mee te maken.
  -2- Staatolie was en is er niet om welke politieke partij er van te laten genieten. Het feit dat jij zo over staats praat geeft aan dat innen de NDP het beeld leeft dat zij het recht hebben te PARASITEREN op een gezond bedrijf. En dit zoals gebruikelijk kapot te maken.


  Maak melding

 5. Dit is een sprekend voorbeeld van de dynamiek in de moderne samenleving.In Suriname kan men net als in de rest van de wereld de globale ontwikkelingen op de voet volgen.Dat mensen in Suriname zich zorgen maken om de aardbeving en de Tsunami en de gevolgen van deze natuurverschijnselen geeft des te meer aan dat men zich zorgen maakt om zijn woon- en leefomgeving.


  Maak melding

 6. Een Tsunami van belastingen en andere prijsverhogingen. Er ontbreekt nog waterschapsbelasting,rioolbelasting en…
  BTW (Bouterse Tan Weri)

  Laten die clini-clowns eerst de Goslar uit de Surinamerivier halen.


  Maak melding

 7. Aan zij die op dit onderwerp reageren het volgende.

  Neen, de aardbeving in Japan zal geen tsunami in Suriname veroorzaken. Daarvoor moet er een zware aardbeving plaatsvinden in de Atlantische Oceaan en afhankelijk van de afstand van het epicentrum tot Suriname en afhankelijk van de geomorfologie van de zeebodem naar Suriname toe, zal de grootte van de tsunami effect krijgen.

  Dat er de komende dagen veel meer regen in Suriname zal vallen en daarbij de rivieren een hogere stand zullen bereiken, is mijns inziens vermoedelijk gelegen in de naderende ‘super’ volle maan rond 19 maart a.s.

  Dan staat de maan, relatief gezien, zeer dicht bij de aarde en door wederzijdse aantrekkingskrachten tussen de aarde en de maan kan in de buurt van de evenaar het zee- en rivierwaterpeil hoger liggen dan normaal.

  En krijgen enkele van jullie ook de bekende maanziekte.
  Srika


  Maak melding

 8. “Hoewel we mijlen van elkaar verwijderd zijn en gescheiden zijn door continenten, voelen wij uw pijn en uw lijden.”

  Bouterse voelt pijn van ver, docht negeert de pijn van dichtbij. Memere den di kiri tapoe 08 december 1982.


  Maak melding

 9. Nr.3 Wiki(t)leaks=ME_neer DU-bieltje
  In de jaren 80 hadden wij :
  -gedemonsteerd tegen plaatsing van kruisrakketten in Olland
  -gedemonsteerd tegen de bezuinigingen van de toenmalige kabinet o.a de WAO
  -Krakers opstand te Amsterdam
  -De kroning van koningin Beatrix
  -Orkesteren van een staatsgreep in een bevriende souvereine natie
  Om maar een paar op te noemen .
  Redactie , oordeelt of het censuur-waardig is !!!


  Maak melding

 10. @ 6: Lees de reactie van Jerry Slijngaard: “Ik begrijp dat veel mensen zich zorgen maken om mogelijk gevolgen van de tsunami in Japan enz…” Ik lees altijd iets verder dan alleen de eerste zin.


  Maak melding

 11. Effe zonder gekheid

  Liever een Keer teveel
  Gewaarschuwd dan helemaal niet.
  Potverdomme ik heb tranen in mijn ogen toen ik de kinderen van de dagopvang zag . Al hun ouders weg !!!!!
  Hele steden weggevaagd en dan zitten ze hier op de forum te klagen over een onnodige waarschuwing.
  Ik kan maar een ding hopen en dat jullie toch ook het respect hebben en zullen bidden voor alle slachtoffers en gewonden etc.

  Grtn piet paniek (sorry ik ben ook een van vlees en bloed)


  Maak melding

 12. Ik wist niet dat Slijngaard helderziend was, waarom voorspelt hij alleen voor Suriname of en wanneer een tsunami zal toeslaan, met die kennis zou hij makkelijk multimiljonair kunnen worden. Denkt hij werkelijk dat hij vanuit de Memre Boekoe kazerne eventjes een aardbeving met al haar gevolgen kan voorspellen? Dat de tsunami dit keer toevallig in de Grote Oceaan was wil nog niet zeggen dat er geen tsunami in de Atlantische Oceaan zou kunnen ontstaan. Niet zo lang geleden hadden we een lichte zeebeving voor de kust van Frans Guyana, waarom zou er ook geen zware op die plek kunnen ontstaan? Bovendien zag ik op Discovery Channel dat meer dan de helft van een van de Kanarische eilanden elk moment in zee zou kunnen storten met een reusachtige tsunami tot gevolg, alle steden rondom de Atlantische oceaan (inclusief Paramaribo) zouden dan weggevaagd kunnen worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.