Suriname betaalt Trinidad met ongelijke munt

6

PARAMARIBO, 12 mrt – Suriname betaalt Trinidad met gelijke munt wat betreft de import van producten. Althans, er is een poging ondernomen. Trinidadiaanse vleeswaren bleven net twee dagen vast op de haven van Paramaribo. Importeur Fernandes wist zijn goederen uiteindelijk wel vrij te krijgen, maar toonde begrip.

“Iedereen moet weten waar die aan toe is. De bedoeling van Caricom is om een vrije markt te bewerkstelligen en niet om elkaars producten te weren”, zegt Michel Brahim, bestuursvoorzitter van Fernandes, tegenover de Times of Suriname. Het kan er dan ook niet in dat Trinidad goederen van frisdrankenfabrikant Rudisa ruim een mand vasthoudt. Rudisa moet aan allerlei absurde eisen voldoen, die voorbijgaan aan het vrijemarktbeleid.

Volgens Caricom moet dit leidend principe zijn. Brahim vermoedt dat Rudisa een te grote concurrent wordt op de Trinidadiaanse markt. Fernandes, zelf ook producent van onder meer frisdranken, probeert ook al tijden door te breken. De weerstanden in Caricom frustreren dit streven vooralsnog. Rudisa heeft inmiddels besloten zijn producten terug te halen. De Surinaamse regering lijkt ook niet echt een antwoord klaar te hebben.

6 REACTIES

 1. Caricom is een nietszeggende handelsorganisatie die nauwelijks in staat is de eigen regels te handhaven. Ze zijn alleen bezig met eigenbelang. Met b.v. een land als Haiti als lid, naast nog een paar onbelangrijke Caraibische eilandjes, is het niet verwonderlijk dat Trinidad de touwtjes in handen heeft. Er is geen tegengas. Als deze regering ballen wil tonen zegt het per direct het lidmaatschap van Caricom op. Op eigen kracht verder, dat wil men toch?


  Maak melding

 2. PARAMARIBO, 12 mrt – Suriname betaalt Trinidad met gelijke munt wat betreft de import van producten. Althans, er is een poging ondernomen. Trinidadiaanse vleeswaren bleven net twee dagen vast op de haven van Paramaribo. Importeur Fernandes wist zijn goederen uiteindelijk wel vrij te krijgen, maar toonde begrip.

  Het is Fernandes en andere bedrijven overigens wel gelukt om de Nederlandse markt te betreden door de drank (etc.) hier te bottelen, verpakken en te distribueren. Als je een markt wilt veroveren zul je soms dieper in de portemonnee moeten tasten, zijn de financiële middelen van het bedrijf daarvoor niet toereikend genoeg dan zou er gekeken kunnen worden naar een vorm van financiering of subsidiering van het bedrijf door de Surinaamse Overheid of Banken of door samen met een partner daar te lande in Trinidad de frisdranken en melkproducten samen te werken om de drank en melkproducten daar uit te brengen en te distribueren. Ook zou er een speciale handelsdelegatie van de Surinaamse overheid (wellicht iets voor de heer Somohardjo)een bezoek kunnen brengen aan Trinidad om de knelpunten van de handelsrelatie Suriname en Trinidad te bespreken met de Trinidadiaanse Overheid wie weet vloeien daar weer nieuwe contacten uit..

  Wens de fabrikanten van de melkproducten en de frisdranken in ieder geval succes toe met het betreden van de Trinidadiaanse markt.


  Maak melding

 3. Ik ben bang dat ze in Trinidad hierover peentjes hebben gezweet oftewel nachten van wakker hebben gelegen haha wat een grappige gasten in Suriname.


  Maak melding

 4. Wat is het nu? In de kop van het artikel staat: “Suriname betaalt Trinidad met ongelijke munt” In het artikel zelf staat: Suriname betaalt Trinidad met gelijke munt wat betreft de import van producten. Vanwege de kop had ik niet de behoefte het artikel te lezen, maar omdat ik het steeds weer tegekom besloot ik toch maar te kijken.


  Maak melding

 5. Als een Surinamer zijnde moet ik zeggen, geloof niet in je eigen woorden en schaduw!

  Niet doen!!!!!!!!

  Kijk nu waarwij beland zijn!! naar de stront!!!

  Het is een land van kapitalisme en gaat dood als een straathond!!

  Rijk geboren en dood als een? jawel, begie sma!!

  Neem een lering vanuit NL of elder van de blanken, wat er dan ook gebeurd is! Voorwaarts mars!!

  GOD ZIJ MET SURINAME

  BLACK MAMBA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.