Suriname, Nederland worstelen met nieuwe band

25

PARAMARIBO, 11 mrt – Suriname en Nederland weten nog niet goed welke richting het op moet met de nieuwe relatie. Het is toch wel nodig haast te maken, vindt Tweede Kamerlid Harry Bommel (SP). Er valt nog veel belang te behartigen.

Zoals de sociale vraagstukken rond remigratie en de toescheidingsovereenkomst. “We moeten ons haasten. Er liggen heel wat vraagstukken die om een oplossing vragen. Ook de samenleving kijk naar de nieuwe relatie uit”, zegt Van Bommel tegenover de Ware Tijd. Parlementen en regeringen zouden alvast een aanvang kunnen maken, ieder op eigen niveau.

Zelf wil Van Bommel vragen gaan stellen in de Tweede Kamer. Hij wil onder meer duidelijkheid over het tijdpad naar nieuwe banden. Suriname komt niet meer voor op de Nederlandse lijst van landen die hulp nodig hebben. In Suriname is de relatie met Nederland nauwelijks aan de orde. President Bouterse wil de relaties met Europa voortaan vooral via Parijs. Tot een parlementair debat over de betrekkingen met Nederland is het nog niet gekomen.

25 REACTIES

 1. Nederland wilde al lang van suriname af.Ze hebben eerst 300 jaren het land leeg geplundert en zichzelf verrijkt en op 25 november 1975 onafhankelijkheid gegeven.Want de meerderheid wilde geen onafhankelijkheid hebben.Ze hebben het zo geregeld dat een overloper van de vhp overliep om met 1 stem meer de onafhankelijkheid te krijgen.Het was een grote schande dat ze geen 2/3 meerderheid hebben geeist.Zo zie je hoe onbetrouwbaar die nederlanders zijn.


  Maak melding

 2. Zolang de machthebbers tijd steken in het ongenuanceerd schreeuwen richting Nederland denk ik dat Nederland zich niet hoeft te haasten.
  Suriname heeft er schijnbaar geen belang bij, anders had zij zich wel zakelijker opgesteld om voor haar belangen op te komen, thans is het een one man show.


  Maak melding

 3. Moederland!

  Oh Nederland, geef me rijst met kouseband.
  Dat vraag je als je denkt dat Nederland je Moederland is, toch? Vraag het maar aan je Moeder.

  Remigratie van vooral gepensioneerden uit Nederland en de VS zal op een gepaste manier moeten worden geregeld. Een opening om een gunstige belastingregeling te bevorderen om deze gepensioneerden te stimuleren spoedig te remigreren. Daar zit de angel!
  10.000 gepensioneerde remigranten zorgen voor een enorme booming van de economie in Suriname via het bouwen van woningen, het aanschaffen van materialen, dagelijkse inkopen, uitgaven op allerlei ander gebied.
  Werkgelegenheid wordt gecreeerd en in stand gehouden waardoor ook de rest van de bevolking kan mee profiteren. Zo bouw je aan een economisch stabiel land.
  Met slechts een half miljoen inwoners en corrupte regering zal de economie never groeien. Daarom zal de 33% belastingregeling voor remigrerende gepensioneerden moeten worden afgeschaft. Dat is jaloezie-geld.
  Deze regeling is puur om jaloerse redenen tot stand gekomen. De beslissers vonden het pensioen van een doodgewone staalarbeider uit Nederland te hoog. Net zo hoog als het salaris van de minister president, toen.
  En dat mag niet in een macho-land als SU.
  Verder vond men dat het uitgavenpatroon van deze staalarbeider te groot was t.o.v. de gewone, werkende Surinamer. In plaats van te proberen de werkenden naar het nivo van de staalarbeider te krijgen, donderen ze de staalarbeider naar het lager nivo en pakken ze hem 33% van zijn pensioen af. Zo kom je nooit vooruit!

  De Surinaamse samenleving maar ook de in Nederland woonachtige Surinamers kijken uit naar een nieuwe samenwerking.
  Dat regering Bouterse niets van NL wil weten of hebben mag geen beletsel zijn voor de twee groepen om een goede band te hebben. Het gaat tenslotte om familie en vrienden.
  Regering Bouterse blijft niet voor altijd aan de macht, het is toch maar voor even.
  Straks is hij dood of is de NDP uit elkaar gespat. De familie- en vriendschapsbanden tussen NL-Suri’s en Suri-Suri’s blijven altijd bestaan; Desi en c.s. niet!

  Om de relatie Suriname-Europa via Parijs te laten lopen is het allerstomste wat een en passant-regeerder kan doen. Europa is een geheel aan het worden en geen enkel lidstaat zal iets doen of ondernemen zonder de goedkeuring van de andere lidstaten. Men kome bij elkaar en bespreekt alles samen. Bespreken dat doet dictator Desi niet dus is het via Holland of via Parijs dezelfde boodschap die hij zal krijgen. Geld en tijdsverspilling, zeker voor de mensen die voor hem gestemd hebben. De volgelingen!

  Van Bommel doet er goed aan deze zaken niet te forceren. Het komt vanzelf goed zodra de regering Desi is gevallen. En dat zal niet zo lang meer duren. Desi heeft met zijn moorden al tweespalt gezaaid binnen de Surinaamse samenleving, nu probeert hij tweespalt te zaaien in de SU-NL samenleving.
  Wat hij samen met zijn vooral jaloerse volgelingen ook probeert, de sterke SUriname-Nederland samenlevingsband zal nimmer stuk gaan. Ook zonder van Bommel.


  Maak melding

 4. De ontwikkelingsrelatie is stopgezet in 2008 op verzoek van Nederland. 2010 waren de laatste ontwikkelingsgelden gebruikt.

  Anno 2010 weet Nederland nogsteeds niet welke relatie ze met Suriname aan willen gaan. We hadden gehoord dat Nederland een zakelijke relatie met Suriname wil aangaan, prima, vertel ons hoe.

  Kort na 25 mei 2010 heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken aangegeven dat ze de huidige President van Suriname niet lusten ondanks zijn verkiezingsoverwinning. so bung.

  Harry, Suriname hoeft niets, de bal ligt geheel in Nederland, stel maar de vragen in de tweede kamer, laat Nederland eindelijk een gedegen beleid definieren richting Suriname.

  Momenteel zijn ze in Suriname bezig met verdieping van de relaties in de regio, met India en China. Dat is de hoogste prioriteit.

  We wachten gewoon op de dag dat het koningshuis met een grote zakelijke delegatie voet aan wal willen zetten in Suriname om over zaken doen en investeringen te praten, voor de rest heb je het goed gezien. In Suriname is de relatie met Nederland nauwelijks aan de orde.


  Maak melding

 5. Koosbantie nanga alesie,bana nanga batjaw,
  altijd wang sanie de foe njang na in’mi switie,switie sranang
  altijd wang sanie de foe njang na in’mi switie,switie sranang

  Da arki boeng mi goedoe te joe shi tak watra e froedoe
  dang i’m sabie takie pina e kong en joe no kag sokoe tontong

  Koosbantie nanga alesie,bana nanga batjaw,
  altijd wang sanie de foe njang na in’mi switie,switie sranang
  altijd wang sanie de foe njang na in’mi switie,switie sranang


  Maak melding

 6. De Suri’s zijn bezig elkaar de koppen in te slaan,de regering stuurloos en het volk radeloos.Niemand ziet dat de chinezen het land inpikken.Terwijl ze op Nederland schelden merken ze niet eens wat er gaande is om ons heen.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Visa afschaffen voor surinamers is een begin.Alleen zij die tegen de pres. is gaan weg.De rest wil niet eens geld van nederland laat staan dat ze zich in dat land gaan vestigen.

  Cobie.


  Maak melding

 8. de sme se lijder ddb en zijn konsorten hebben een hekel aan nederland en willen niets te maken hebben ,alleen het geld moet gestort worden ..

  Het volk is apatische weet geen raad,behalve de uitkeringen die daglijks worden overgemaakt en de paketten die ze gratis krijgen van de vrienden families verder moet men van uit N.L. niet lullen over het rijlen en zijlen in surbo..

  Dat de criminaliteit zegeviert en vrij en blij coca te krijgen is zal de regering in surbo een worst wezen,als zij de lijder maar een dikke salaris auto krijgen maandelijks vrij gas licht water telefoon vergeet de vele buiten-echtelijke vrouwen..


  Maak melding

 9. @Johannes Nr:
  Hoe hebben “ze” 300 jaren lang het land leeggeplunderd????
  De plantage eigenaar kreeg een stuk onbegaanbaar oerwoud. 300 tot 600 hectare.
  Alles moest worden gekapt en klaar gemaakt worden voor beplanting.
  Dan werden er bv koffieplanten gezet. na ongeveer 6 jaren kon men voor het eerst de vruchtjes daarvan plukken (ter grootte van een vingerkootje) Dit vruchtje werd geëxporteerd.
  Gezien het feit dat alle vegatatie 265 per jaar groeit is zo’n opengekapt stukje bos binnen enkele jaren weer onherkenbaar en teruggenomen door de natuur.
  Wat is er weg? Wat hebben “ze” leeggeplunderd?


  Maak melding

 10. Ik constateer geen worsteling eerder een afwachtende houding op politiek niveau en een shift van Su-regering naar de eigen regio/ Azie. De relatie is verder als vanouds, sterker nog hier in Su zijn er steeds meer blanke NLers waar te nemen die het hier leuk vinden en volop participeren in de samenleving/zaken doen.

  Dus as usual veel gescheld om niks hier op WKN :rolleyes:


  Maak melding

 11. Tot nu toe is niets concreet over de zogenaamde samenwerking met brazilie,china, india en de eigen regio.Al die zogenaamde miljarden die uit china en die miljoenen uit india daar hoor ik niets meer van. Ze moeten niets van nederland hebben maar elke dag landen er twee vliegtuigen met toeristen uit Nederland op zanderij met euro in hun zak.
  @ M.Doorn , Wacht maar tot jij een ons weegt. Niemand wil zaken doen met die criminele benden in Suriname ze zijn onkundig en onbetrouwbaar.Suriname heeft nederland meer nodig dan andersom laat dat duidelijk zijn.Libie heeft een grotere economische potentieel dan suriname zie wat er daar gaande is Venezuela het zelfde, conclusie de wereld moet niets meer hebben van dit soort monsters , zombies. laat dat een wijze les zijn voor jou en de lijders in suriname.


  Maak melding

 12. Beste Mensen,

  Regering ddb mogen regeertijd gunnen tok? Wie had ooit kunnen denken dat ddb ooit pres zou worden in Su?

  Had men ook ooit kunne denke dat een ½zwarte-½moslim pres zou worden van US????????
  Geef aub. ddb het voordeel van de twijfel. Desnoods zeg je het andersom: geef ddb het nadeel van de twijfel.

  Want waarom kwam deze Ché Gevarra van Su aan het bewind?
  Vene heeft al het goud verkwanseld aan IamGold, 5 kg voor Su en 95 kg voor Canada.

  Van de Olifanters kon je in de kranten lezen dat 1 bedrijf € 273.000,= op 1 nota had ingediend. De specificatie :
  Voor geleverde diensten. Ik weet nie of ddb deze nota gaat betale.

  Dan had je nog van die Front-tijd: Balesar-praktijken,
  Van Siegfried Gilds zijn witte poederpraktijken met 1 zogenaamde Andie….
  Heeft 1 tijdje in Santo Boma gewoond/gezeten.

  Met vr. groeten,………


  Maak melding

 13. alle dictators produceren hun eigen vijandbeeld ze kunnen het niet redden zonder een vijandbeeld, zie daarin ook die grote demagogische waffel van Bouterse richting Nederland.
  Hij moet niets hebben van Nederland, maar schuift wel op naar Frankrijk, als Bouterse de wereld geschiedenis goed ken stop hij met deze onzin, dit geeft aan hoe onwetend hij en zijn adviseurs zijn.Kijk wat er vandaag gebeurd in libie gadaffi ziet dat hij in een grote probleem zit,wie geeft hij de schuld Al qaida terwijl het zijn eigen landgenoten zijn die niets meer van hem moeten hebben. zelfde doet Bouterse hij geeft Nederland de schuld van zijn incompetentie. Bouterse denkt dat hij Nederland en Frankrijk uit elkaar gaat uitspelen, maar daarvoor is Bouterse te dom.


  Maak melding

 14. Beste heer Van Bommel. Laat Rutte en Verhagen de heer Bouterse eerst als de wettig gekozen president, en Suriname als een gelijkwaardige natie erkennen, dan zult u zien dat de band tussen de twee landen een vlot verloop zal hebben. Nu Ned de lastste centen niet meer wil geven, nou goed. Ned verkeert in de positie om dat te doen. Dit nadat 300 jaar lang Suriname is uitgeperst als een sinaasappel, en nu geen sap meer komt, wordt Sur als afval weggegooid. “De West en ons vrij Nederland, vormt een echte vriendschapsband. Want Suriname en Curacao zijn een met rood-wit-blauw…”


  Maak melding

 15. Nooit meer White power in Suriname
  Dan maar china power die zijn tenminste niet barbaars opgevoed

  Suriname voorwaarts
  De wereld verenigd tegen de mens zijn vijand…


  Maak melding

 16. Boni Tula,
  Yu toly tanga!!!

  Alleen kan dat legertje bannelingen daar in het hoge noorden nog niet inzien dat Surinamen allang haar eigen weg opgaat.

  Ja ook al blaffen, die honden.


  Maak melding

 17. Beste Harry v Bommel

  Mijn welgemeende excuses!
  U bent de uitdaging aangegaan.
  Bedankt voor uw weerwoord.

  Doorgaan svp, u hebt hart voor de zaak.
  Mijn geboorteland bestaat niet alleen uit mc&co, maar uit heel veel lieve Suri’s die geen moeite hebben met Nederland.

  Ons kent ons, ¾ van de coalitie heeft hier studerende kids en/of wonen. De anti-ned act is bedoeld om de padvinders,loopjongens en deserteurs rustig te houden.

  Keep on going voor het volk en vergeet die schreeuwers hiero.

  suc6


  Maak melding

 18. Lees u, a.u.b de reactie van die bouterse ezel op nummer 17, hij beweerd dat china niet barbaars is.Boni Tula ga wat aan jou algemene ontwikkeling doen.4 juni 1989 heeft china de wereld laten zien hoe barbaars ze zijn op het plein van de hemelse vrede.


  Maak melding

 19. Beste Pinto:

  “Wij willen geen knellende banden met de gewezen kolonisator”

  Die knellende banden bestonden uit het overmaken van tientallen miljoenen euro’s door Nederland. Zo’n knellende band wil ik ook wel….


  Maak melding

 20. Beste Boni Tula,

  Weer zo’n typische domme DNP retoriek.

  je gaat dus voor Yellow Power inplaats van White Power…

  Lees dit even: China blijft met afstand koploper bij het voltrekken van doodvonnissen. In het land werden vorig jaar zeker 1.770 gevangenen geëxecuteerd, 80 procent van het totaal (2.148) in de hele wereld.

  Veel plezier met je Yellow Power


  Maak melding

 21. Laat van Bommel zijn vragen maar stellen. Tja go.

  Wij willen aan preesi vragen waar die begroting voor zijn regering toch blijft. Pakweg een half jaar aan de macht, maar ’n begroting is nog steeds niet ingediend. Ondertussen hebben de gouden-sterretjes en de fam. van preesi al zoveel beloningen en vrije dagen gehad. Dit kabinet heeft zoveel plannen maar kan die niet in cijfers verwerken en daar ook niet op gepakt worden natuurlijk. Het wordt allemaal in zand geschreven. De zee komt en spoelt het weg.

  Jacobus (nr. 8).
  De Chinezen draaien onze landzitters een rad voor ogen. Ze komen alleen maar om te halen, zich te verrijken en als Sur. rijp is voor woestijn en natuurrampen vertrekken ze massaal naar hun volgende slachtofferland. Degenen die ons ervan beschuldigen, waar wij ons mee bemoeien, zijn bang dat we ze door hebben. Niet teveel skwalla’s maken, dan worden de andere dromers in de boot ook wakker. Misschien vergeten ze dat een heleboel landgenoten in Sur. niet in de gelegenheid zijn om een internet cafe te bezoeken. De stemmen uit Ned. fungeren als spreekbuizen voor die grote groep.


  Maak melding

 22. “Zo’n knellende band wil ik ook wel….”

  Bovenstaande volgens Henk Molenaar. Henk dat weten we al te goed, geen zelfrespect, geen eigenwaarde, niets en nogmaals niets als je maar je handje op kan houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.