Rapport Nederlandse rol bij coup Suriname weg

31

PARAMARIBO, 3 mrt – Het rapport over de rol van Nederland bij de staatsgreep van 1980 is goed weggestopt. Den Haag heeft zich daarvan verzekerd via speciale wetgeving. Het rapport blijft tot 2060 geheim. Niet een ieder is even gelukkig.

“De mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij de coup in Suriname, daar zullen mijn kinderen pas kennis van kunnen nemen. Ik waarschijnlijk niet meer”, zegt Harry van Bommel (SP) tegenover de Ware Tijd. Hij pleitte vaker voor meer openheid. Het hangt al jaren in de lucht dat de Nederlandse militair attachee Hans Valk de coup inspireerde. Ook in Suriname wordt Nederlandse betrokkenheid vermoed.

Onder meer de Nationale Partij Suriname, in 1980 de grootste coalitiepartij, suggereerde vaker deze betrokkenheid. Formeel houdt Den Haag het erop dat de ambassade in Paramaribo niets afwist van coupplannen. Wel waren er “rapportages” over onrust binnen het Surinaamse leger. Coupleider Desiré Bouterse, nu president van Suriname, heeft de Nederlandse betrokkenheid nooit bevestigd.

31 REACTIES

 1. Dit is dan het bewijs dat ze een heleboel slechts te verbergen hebben.
  Zijn er nog mensen die twijvelen aan de betrokkenheid van Nederland
  Wie weet hebben ze ook een hand in de 8 december moorden.


  Maak melding

 2. De enige echte redimusu!

  Dat Ned. aangeeft dat de z.g. rol geheim blijft, wil zeggen dat Ned. wel degelijk EEN rol heeft gespeeld.

  Het is aan jullie “bevrijder”, om bekend te maken in welke mate Ned. betrokken is geweest.
  Maar… dat zal de “bevrijder” nooit doen! Hij prefereert een bekendmaking na 80jr, boven het erkennen, dat hij het nooit in zijn eentje had gered.
  Het fabeltje dat hij anti-Ned is, moet in stand worden gehouden, anders heeft zijn verdeel en heers-strategie geen impact meer!

  Harry, de suri’s zijn niet geïnteresseerd in die achteruitkijkspiegel aka geschiedenis.


  Maak melding

 3. Geachte heer Van Bommel,
  Indien u serieus achter het verstopte rapport wil komen, dan kunt u toch juridische stappen ondernemen. Want als er een overtuigend bewijs aanwezig is dat Nederland betrokken was bij de coup van 1980, dan moet president Bouterse van alle blaam worden gezuiverd. 8 december 82 is het gevolg van 25 februari 80. Gelet op de berichten in de media twijfel ik er niet aan, dat Nederland betrokken was bij de revolutie van 1980…


  Maak melding

 4. Hoe het ook zei, no tears over spilled milk.
  Ik heb ook geen belangstelling voor het slaven regieme, dat hier ook heeft gewoed.

  Het vluchten van mijn voorouders tot over de watervallen spreekt boekdelen over de behandeling welke hen ten deel viel. Om desnoods de wilde dieren, malaria en gevaarlijke watervallen te trotseren.

  Wij kopen er ook geen sikkepit voor.


  Maak melding

 5. Waar blijft de kant van suriname in deze laat Bouterse de bevoling eerlijk vertellen hoe zich heeft laten misbruiken om suriname de achteruitgang in te trappen.
  Over redi musu gesproken,Bouterse heeft zijn eigen volk verraden.


  Maak melding

 6. Pfff…

  Zal toch niemand verbazen dat NL een hele grote en dikke vinger in de pap heef gehad!

  Maar wie heeft de opdracht gegeven om mensen te vermoorden?

  En wie heeft de trekker overgehaald?

  En wie heeft al die vrouwen/kinderen verkracht en/of beestachtig vermoord?


  Maak melding

 7. Wie niets te verbergen heeft, geeft ruimte tot onderzoek en openheid!

  Dat de Nederlandse regering zelf m.b.v. wetgeving haar eventuele rol bij de staatsgreep in Suriname beschermt, zegt mij al genoeg.

  Hoeveel houdt de Nederlandse regering nog geheim voor alle Surinamers?

  Is het mogelijk dat de Surineds bovenbedoelde wetgeving aanvechten?

  Het moet toch mogelijk zijn dat de wereld een objectief beeld krijgt over het ontstaan en verdere ontwikkelingen van de militaire periode in Suriname.

  Is het gerechtvaardigd om iemand als crimineel en moordenaar te bestempelen, terwijl belangrijke informatie om de persoon te belasten of te ontlasten nu achter wordt gehouden?

  Ik denk dat de Nederlandse regering veel boter op haar kop heeft.
  Srika


  Maak melding

 8. Als men een schoon geweten had zou er geen reden zijn het rapport tot 2060 geheim te houden. Dat deze wetgeving goedgekeurd is door politici / 2e kamer die moord en brand schreeuwen wanneer andere mogendheden en volkeren / culturen in de fout gaan is heel teleurstellend en getuigd van een dubbelle hypocriete moraal.


  Maak melding

 9. Waarschijnlijk hebben ze een betere en zekere Iwan jorka Bravu…blauwoog…deuken in zijn dakpan queer idi.
  Ik zeg hem lever jou paspoort in dan kan jij mee lullen en de boel irriteren.


  Maak melding

 10. Wat mij uitermate bevreemd,waarom heeft Bouterse zich nooit uitgelaten over het feit dat Nederland doormiddel van Valk achter deze staatsgreep zat.


  Maak melding

 11. Nederland is laat met het nemen van deze stap. Desi Bouterse is ze voor geweest en heeft zoals we weten zelfs alles verdraaid.
  Wel had hij ons beloofd tezijnertijd alles uit de doeken te zullen doen wanneer de tijd rijp is.Bouta moet dus in ieder geval ver voor 2060 ons verteld hebben wie hem aangezet heeft tot het omverwerpen van het wettig surinaams gezag in 1980.


  Maak melding

 12. @ pinto
  Jij hebt geen belangstelling voor het slaven regime van 300 jaren geleden, maar wel voor die militaire regime van 30 jaren geleden die zijn eigen volk heeft afgeslacht duizenden vluchtelingen naar Nederland en naar frans guyana.
  Pinto juist om die redenen moet jij strijden tegen onrecht mensenrechten schending moord die jou president in de jaren tachtig heeft gepleegd in suriname .


  Maak melding

 13. Ik kan niets anders toevoegen dat het eerst 2030 zou zijn, helaas leven er teveel zonen en dochters dan nog en wie weet met dezelfde kracht als hun verguisde vaders.
  Je leven lang verguisd zijn gaat je niet in de koude kleren zitten,het maakt je hard en dat gebeurt met elke couppleger.
  Coups komen niet zomaar en worden door meerdere partijen beklonken i.v.m belangen,altijd grondstoffen.
  Olie.gas goud diamanten etc dat zijn de grootste redenen voor het steunen van een coup, zolang de verdeling goed is.
  Tan bun kondre man nanga sisa


  Maak melding

 14. Esmerald,

  vind je het zelf niet een beetje raar dat je nu beweert dat Surinamers niet geïnteresseerd
  zijn in een achterkijkspiegel terwijl waar het Bouterse betreft je het liefst driedubbele spiegels nodig hebt om achteruit te kijken?
  Wees eens een keertje eerlijk tegen je zelf
  en bekijk de dingen in perspectie in plaats van de bekrompenheid waarmee je sommige dingen belicht.
  Als Bouterse schuldig is aan moorden dan is Nederland even schuldig daaraan. Zonder hulp van Nederland ( financieel, materieel en strategisch) had die coup nimmer plaatsgevonden dan hadden de decembermoorden ook nimmer plaatsgevonden. Dan zaten we ook niet met een vermeende moordenaar als president.


  Maak melding

 15. Zo waar is de reactie van die comite, horen ze niet op hoge poten brieven te schrijven. Totnutoe maar een reactie van die van Harry. Waar zijn de Surned’s die de Surinaamse regering zgn kritisch volgen, een regering die zich 8000km verder bevind.

  Ach ja, die arme drommels ook, wat moeten ze anders.


  Maak melding

 16. G avond.
  Bigiskrifi:
  Dit is nu de Nl mentaliteit,we zullen het weten maar na veertig jaar,dan leven we niet meer.geschiedvervalsing daar zijn ze maaster in.dat betekend dat de meesten van ons al heen gegaan zijn,en onze kinderen zijn niet meer geinterceert in hun her/afkomst.wij willen het weten, en als Baas niets daarover wil zeggen,dan is hij ook mede schuldig, dat ik een economische vlugteling ben.Bigiskrifi


  Maak melding

 17. The missing link.

  1. De staatsgreep gebeurde op initiatief van Ned.
  2. Desi en mati’s waren dus pionnen voor Ned.
  3. Desi verzet zich tegen Ned.
  4. Brunsje was een initiatief van Ned. tegen Desi.
  5. Desi en Bruns zijn vandaag de bazen van Sur.
  6. Van Bommel vindt/vermoedt/vertelt over rapport.
  7. Ned. is dus de baas van Sur. Is Sur. nog kolonie?
  8. Heeft Desi altijd contact gehouden met WIE in Ned.
  Waarom zwijgt Desi over de coup etc. wie heeft hem
  betaald, wie heeft nog macht over Desi?
  9. Als Van Bommel dit weet, hoe staat het dan met
  Ferrier en al die anderen?
  Conclusie: verwarring, we houden het maar erop dat de geschiedenis gebaseerd is op de ervaringen van de mensen die het beleefd hebben in de jaren 80 en 90. En richten onze aandacht gewoon op Boxtel.


  Maak melding

 18. @ Wilker. Zo zit het niet in mekaar. De wet is er en kan zo gebruikt worden door de regering, en ja, zonder dat vooraf met het parlement te bespreken. Zij hebben de toestemming van de kamer niet nodig. Neemt niet weg dat dit natuurlijk de zoveelste verfoeilijke handeling van Nederland jegens Suriname is!!


  Maak melding

 19. Het ene is het andere niet!

  Mijns inziens is het echt niet van belang of Nederland de heeft aangezet tot een coupe. Door het beeindigen van de supletie-regeling zou het inkomen van de coupe-plegers bijna gehalveerd worden. En dat pikte deze groep niet. De coupe was dus ook zonder NL hulp gekomen. Dat is het ene, toch?

  Het andere is de moord op 16 voorname Surinaamse zonen, de Moi Wana-excecuties alsook de vele andere verdwijningen van bloedeigen Surinaamse burgers/militairen.
  Daar heeft Nederland toch niet aan mee geholpen? Of wel!

  Meehelpen aan een coupe of meehelpen aan moord zijn twee verschillende zaken. Heeft NL meegeholpen aan een coupe dan moet men dit toegeven. Rapport bekend maken, klaar!
  U zult zien dat de vervolging van de coupe-plegers uit blijft, terwijl de vervolging van de moordenaars enorm wordt verspoedigt.


  Maak melding

 20. Het is allemaal de schuld van Bouterse zijn ouders ! Als zij een condoom , of een andervoorbehoeds middel hadden gebruikt…. EN zelfs daarna toen moesje Bouterse eenmaal zwanger was van die ellendeling Desi , had ze als nog een Abortus kunnen plegen….
  Zo zie je maar.. hoe betrekkelijk alles is …
  Boua is verantwoordelijk voor zijn daden en wandaden ! Hij was een volwassen man , Sergeant in het leger… Niemand heeft een loop van een wapen op zijn hoofd gezet en hem gedwongen een Coup te plegen…


  Maak melding

 21. @ lucien en de rest van de kudde,
  Dictatuur is niet alleen het werk van een dictator,ook van zijn slachtoffers.Ze werken op een bepaalde manier mee om een dictatuur in stand te houden.De aanbidding, de onderdanigheid,het gebrek aan verzet tegen hun macht maakt hem tot een alleenheerser die duidelijk alles en iedereen controleer zelfs de dromen van de mensen.Wat betekent het voor de menselijke waardigheid om te moeten leven in een regime waarin één persoon alles controleert? de schrijver van dit stuk probeer duidelijk te maken tot welke staat van morele ontbinding een samenleving kan vervallen tijdens en na een militaire dictatuur.Wat wij surinamers moeten leren is om te stoppen om iedere keer in die slachtofferrol te kruipen, je maakt jou zelf zwak waardoor makkelijk te manipuleren ben.
  lucien Bouterse is en blijft een verrader in mijn ogen een echte redi musu die mijn volk de stenen tijdperk in heeft gedonderd voor macht.


  Maak melding

 22. DAS op 24

  Wil je aan waarheidsbevinding of juiste geschiedschrijving doen zal je altijd naar de oorzaken en oorzakers moeten kijken en dat beschrijven.

  Jouw ene is het andere niet, slaat dus als een tang op een varken en dat gebruik je gewoon dus ter verschoning van Nederlandse betrokkenheid. Zie onderstaande

  “De coupe was dus ook zonder NL hulp gekomen. Dat is het ene, toch?”

  Mijn vraag aan jouw; Hoe weet je dat de coup zonder NL hulp toch was gekomen?

  Nu je tweede punt

  “Meehelpen aan een coupe of meehelpen aan moord zijn twee verschillende zaken.”

  Mijn vraag aan jouw; Hoe weet je dat Nederland niet mee heeft geholpen met moorden?

  Stel dat de doden van 8 december bezig waren met het beramen van een coup en zijn verraden door de Nederlandse regering of geheim agenten of wie in Nederland ook, zou dat geen betrokkenheid of meehelpen zijn.

  Hetzelfde geldt dus ook voor Moiwana, NL had toch meegeholpen om Robinhood te ondersteunen het gevolg daarvan is dus Moiwana.

  Maar ja Surinamers als jouw kennen we inmiddels wel, Niet aan nederland of Nederlandse betrokkenheid komen, het is taboe.

  Waar zijn jullie soort eigenlijk bang voor, jullie leven toch in een democratie.


  Maak melding

 23. Sharaida op 15

  Dit soort reacties kan je altijd verwachten van gasten met verwrongen geesten, ze zullen zelfs zover gaan om de geschiedenis te ontkennen.


  Maak melding

 24. Beste Degeh.

  Vervolg missing link:

  “What’s in it” voor van Bommel?
  Mensen doen dingen niet zomaar, wat is “de drive” van van Bommel.
  Waarom is van Bommel zo gehaaid op suri?
  Kan iemand uitzoeken hoeveel djaries van Bommel op Bakkie en omgeving heeft.
  vraag somo.

  Dus dat..


  Maak melding

 25. Hoi Sharaida,

  Bovengenoemde opmerking was een trigger om reacties uit te lokken zoals die van doorn bijvoorbeeld.

  M.a.w. het was sarcastisch bedoeld.

  In principe schuilt er wel een kern van waarheid in:de EMCeers, kijken liever niet in die achteruitkijkspiegel, ze bouwen heel erg graag hun luchtkastelen op “een nieuwe wind”.
  Een wind die gestaag doorgroeit en een orkaan, van ongekende grote, dreigt te worden!

  Wat Ned heeft gedaan en/of van plan is te doen boeit me niet.
  Ik ben niet verantwoordelijk voor de Ned daden … ptata stijl: “ het zal me jeuken”.
  “ikke nie weten, ikke buitenlander””.

  Dus dat….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.