Suriname laat Nederland vervangen door China

36

PARAMARIBO, 3 mrt – Nederland is verruild voor China als grootste hulpdonor van Suriname. Volgens de Ware Tijd is de Nederlandse ontwikkelingshulp met ongeveer de helft verminderd. Dat is niet te vertalen als een stukje verzelfstandiging.

De hulp uit Den Haag is vooral afgenomen onder druk van de politieke atmosfeer. Die is aanzienlijk bekoeld sinds het aantreden van Desiré Bouterse als president. Hij hield woord en trok de banden met China nauwer aan. Het resultaat: ruim driemaal meer hulpgelden dan onder de vorige regering. Volgens de financiële nota, het financieringsplan van de regering, trekt Peking de beurs flink open.

Suriname krijgt voor dit jaar ruim tweehonderd en zestig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf en zestig miljoen euro). Het geld is vooral bestemd voor civiele werken. Het gaat om ruim vijf en dertig procent van alle hulp en het grootste deel bestaat uit leningen. Nederland geeft ruim tweehonderd miljoen Surinaamse dollar ( ongeveer vijftig miljoen euro) of ruim dertig procent. Dat is nog overeengekomen met de regering Venetiaan.

36 REACTIES

 1. “Suriname laat Nederland vervangen door China”

  Misschien een heel goed idee, na 300 jaar Nederland, zijn we in Suriname nog geen stap verder gekomen. We behoren in ieder geval niet tot het rijtje waar Nederland zelf toebehoort nl. ontwikkeld land.

  Laten we in Suriname nu in ieder geval uitgaan van een WIN-WIN relatie met China dan de WIN-VERLIES relatie met Nederland.


  Maak melding

 2. Wat wil China er voor terug of denken de Surinaamse machthebbers nu goede sier te spellen en de rekening door te schuiven naar de volgende generatie.
  M.a.w. Suriname is straks bankroet of een Zuid Amerikaanse provincie van China.
  Daar gaat de zelfstandigheid van Suriname oftewel verkocht aan de hoogste bieder op dit moment.


  Maak melding

 3. DONOR!

  Als bloeddonor dien je een gezond en virusloos lichaam te hebben die gezonde sappen voortbrengt. Dit, om overdraagbare lasten te voorkomen.

  De Holland-China lijn wordt nu vergeleken en valt in het voordeel uit van de nieuwe donor.
  China is booming! China is grooving! China is overvol, vol met trucs en Chinezen.
  Holland is vol! Zegt vooral Wilders.

  Wat me wel is opgevallen is dat het er in Suriname krioelt van de Hollanders en Chinezen. Autochtone Hollanders en Chinezen
  bouwen prachtige huizen en wonen in Suriname alsof ze nooit iets anders gedaan hebben.
  Prijzenswaardig is dit, vooral wanneer de bevolkinggroei in Suriname stijgt naar een miljoen of anderhalf. Waarom moet dit? De economie van een land kan pas heel goed gaan bloeien bij voldoende inwoners. Gebruik en verbruik van economisch geladen artikelen en andere zaken komen de werkgelegenheid ten goede waardoor de beweging in belastingen wordt verruimd. Kassa!
  Laat maar komen die Yens en die Euros en neem een half miljoen van die mensen mee. Suriname is nog lang niet vol en kan nog een Chineesje of Hollandertje gebruiken om de economie te spekken.

  Yens bedelen of Euros bedelen het komt allemaal op hetzelfde neer. Je moet er alleen maar voor zorgen dat je de virussen van je donor niet over neemt.
  Te Atjoni worden al Boslandbewoonse baby’s geboren met spleet-ogen. Ga kijken!


  Maak melding

 4. Eeehmm..je bedoelt eerder..Suriname is verkocht aan Nederland. Zolang het geld schuift boeit het Suriname niet met wie ze samenwerken.

  Leer je eigen boontjes te doppen Suriname. Ik vraag me serieus af wat China hiervoor terugvraagt.


  Maak melding

 5. @DAS

  Even ter aanvulling op hetgeen DAS aanhaalt. Ben het 100% met je eens.

  Eerlijk gezegd vind ik zelfs dat de tribale/inheemse volkeren zich nooit gaan kunnen ontwikkellen als ze blijven vasthouden aan hun primitieve leefgewoonten. Wie leeft anno 2011 nog in een hut????

  Het wordt hoog tijd dat wij, rekening houdend met hun rechten, deze groep 2 zaken aanbrengen:
  Je moet je scholen (lees:ontwikkellen) om te kunnen eten.
  Je moet afstappen van je achterlijke bekrompen kortzichtige primitieve denkwijze en leefgewoonten en gaan moderniseren zodat je straks ook kan deelnemen in de geglobaliseerde wereld.

  Als deze groep dit niet doet gaat ze altijd achtergesteld blijven.


  Maak melding

 6. Straks hebben jullie niets meer te vertellen in Suriname. die chinezen doen nu al wat ze willen in Suriname.Wie gaat de tol betalen van deze wanhoopsdaad van desi bouterse?
  in de jaren 80 was het cuba grenada en libie resultaat achteruitgang onderdrukking en moorden. Nu is het china en venezuela van chavez allemaal landen waar er geen democratie is, landen waar de mensenrechten met voeten worden betreden, dit zijn de landen waar bouterse zaken mee doet is dit de nieuwe wind wat winston lackin met ons voor heeft?


  Maak melding

 7. Suriname…

  Het blijven toch ook stel kleuters!

  Niks, maar dan ook helemaal niks, kan men op eigen kracht…
  Terwijl alle ingrediënten aanwezig zijn om er iets moois van te maken!

  NL of China of wie dan ook, leer eens om zelf de handen uit de mouwen te steken!

  Geen enkel land doet aan liefdadigheid, men wil er altijd veel meer voor terug!
  En als die rekening niet betaald kan worden, wat dan?


  Maak melding

 8. Een mooi gebaar van China. Maar ik ben wel benieuwd hoeveel geld er weer terugvloeit naar China. Alle winkels zijn van Chinezen. Waar wordt het geld van deze winsten geinvesteerd.

  China maakt Suriname blij met een dooie mus, terwijl het als een stofzuiger werkt op Sme. Andere landen ook bij de goud, bauxiet, en andere grondstoffen.


  Maak melding

 9. Over aantal jaren praten onze kinderen vloeiend chinees en ziet de bevolking samenstelling wat
  anders uit dan nu.Overwegend Chinezen in ons straatbeeld gaat geen nieuwigheid zijn. De oorspronkelijke bewoners gaan een minderheid vormen en werken voor de chinezen.Suriname blijft wel onafhankelijk en vormt een federatie met Taiwan.Wie weg gaat willen uit Sur.krijgt Chinese steun om zich in den vreemde te vestigen.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Hallo M. Doorn,

  Je komt alleen maar in het bovenste rijtje als je een beschaafde regering hebt, iets produceert, hard werkt en niet de helft van de beroepsbevolking een verkapte uitkering geeft in de vorm van een ambtenaren salaris.

  En China geeft echt geen geld zonder er iets voor terug te krijgen. En het gaat hier om leningen………..die moet je terug betalen met een leuke rente. Voor niets gaat in de wereld alleen de zon op………


  Maak melding

 11. @m.doorn,

  Jij bent echt dom!
  Als je niet weet of enig idee hebt wat het standaard uurloon van die jongens zijn dan zou je niet zo stom uit je n.. Kletsen.
  Tevens heeft Nederland veel geld gegeven maar wie heeft er nu gezorgd dat een win verlies situatie is gecreerd? Graag een echte onderbouwde reactie graag en niet met oogkleppen dicht en domme praat!

  Ik hoop dat mijn echte maties zoals gala, Henkie en das ook graag op jou onzin reageren.
  PINTO niet reageren aub want de bananen zijn op!

  Grtn piet paniek


  Maak melding

 12. @ M.Doorn
  Goed zo ! Verwijs maar weer eens naar de koloniale tijd. Denk en doe eens constructief en kijk vooruit dan had Suriname na 35 jaar autonomie er beter voor gestaan.

  Gelukkig houdt Nederland de hand op de knip, Peking begint te strooien met dollars en Suriname is blij met het kadootje.

  Stom… stom het is voor een groot deel een lening en deze wordt besteed aan niet-commerciële take.
  Dom… dom, dit betekent een zware financiële last op de schouders van de jonge generatie. Ach… waar maken we ons druk om, het is de generatie die deze zwalker tot president heeft verheven.
  Je moet slimmer zijn dan een Surinamer om beter te worden van een Chinees.
  China proficiat, de Surinamers zijn er lelijk ingestonken.


  Maak melding

 13. Suriname wordt weggegeven aan de Chinezen,deze regering is te stom om te begrijpen,dat de Chinezen het vijfvoudige van het geleende geld en de vele verkregen privileges terug zullen pakken.Hoe komt het,dat Surinamers in hun doen en denken toch zo achter lopen??


  Maak melding

 14. Brunswijk heeft persoonlijk tenminste 1800 hectare grond voor goud concessie. Brunswijk heeft zijn lijfwachten door Bouterse dood laten schieten en vervolgens Bouterse vergeven voor deze moorden. Brunswijk heeft zelf gemoord en zit in de criminele drugshandel en is een veroordeelde drugsbaron. Brunswijk heeft tenminste 2 Boslandcreolen dorpen plat laten branden door Bouterse en heeft zijn eigen volk opgeofferd.

  Brunswijk heeft de normen en waarden van de oudere generatie Boslandcreolen verkwanseld.

  Brunswijk heeft ten eigen glorie en persoonlijk rijkdom de Boslandcreolen verraden.

  BEP heeft voor US$125.000 de belangen van de Boslandcreolen aan de Chinezen verkocht en de eerste resultaten zijn de zwarte spleetogen verwekt door de Chinezen met de aantrekkelijke Negerinnetje van het binnenland.

  Hout en Goud zullen uit het binnenland verdwijnen als sneeuw voor de zon en weer herrijzen in China.

  Aan deze bevolkingsgroei doet ook Jan Gajetaan (ABOP afdeling in Nederland) mee waardoor je lichtkleurige Negers krijgt in de binnenlanden.

  De belangen en de originaliteit van de Boslanders worden zwaar op de proef gesteld.

  Surinamers denk aan je eigen belang, niet alleen op korte termijn, maar ook op de lange termijn.

  Als jullie met 11176 stemmen niet aan het Landsbelang denken, dan zullen jullie op termijn een hele lange tijd daar spijt van krijgen. De andere etnische groepen zullen jullie buitensluiten van alle politieke ontwikkelingen en deelname daaraan.

  Een Neger is mooi zwart en heeft schitterend kroes haar.


  Maak melding

 15. Henk Molenaar op 11

  Toen Suriname op 25 Nov. 1975 onafhankelijk werd, behoorde het niet tot het bovenste rijtje, misschien dat we toen al geen beschaafde regering hadden. Misschien moet je je een keer hard op vragen hoe dat kan.

  Trouwens Curacao behoort tot de dag van vandaag niet tot het bovenste rijtje, ondanks ze nog een kolonie zijn, de jongeren vluchtenn massaal naar het ontwikkeld Nederland. Misschien moet je je een keer hard op vragen hoe dat komt.

  Piet paniek op 12, sang dus je zoekt versterking jij kleine zwakkeling. Je bent te slim voor waterkant, dus kom op vertel ons maar aan wie Nederland heel veel geld heeft gegeven.

  Chevalier op 14 als je slimmer was was het je opgevallen dat ik denk en constructief bezig ben, probeer jij dat nou eens ook een keer, het helpt.

  Feit is en blijft dat Suriname naar nieuwe partners zoekt voor de duurzame ontwikkeling van het land, we hadden 300 jaar Nederland alleen als partner en we zijn nogsteeds arm, die partnerschap heeft ons geen ontwikkeling gebracht, we gooien het nu over een andere boeg.

  Aan zwartkijkers als jouw hebben we geen boodschap aan. Wen er maar alvast aan. China onze nieuwe partner waar wij op basis van gelijkheid en respect met vereende krachten aan de duurzame ontwikkeling van Suriname gaan werken.


  Maak melding

 16. Ik heb het goed in Nederland, en ik gun de mensen in Suriname ook een beter economisch bestaan.Maar laten we ook eerlijk wezen en toegeven dat het welvaartsniveau van de bevolkingen in heel veel derde wreldlanden toeneemt mede door de investeringenuit landen als China,Rusland,India enz.De Europese landen hebben heel veel geld uit de arme landen gehaald en men kreeg er weinig voor terug.Suriname zal mijn inziens de banden strakker moeten aanhalen met landen als China, Rusland en India.Wij moeten ons niet meer blindstaren op landen als Nederland,Duitslan,Amerika, enz.Kijk maar naar de verdiensten die Suriname heeft uit de activiteiten van I’am Gold.De grote winsten gaan naar Amerika en Canada en Suriname zit straks opgescheept met uitgeputte goudmijnen.De tokomst van Suriname ligt niet in een samenwerking met Nederland,Duitsland of Amerika. Nee Suriname zal zich goed kunnen ontwikkelen door juist een samenwerking aan te gaan met China, Rusland en India.


  Maak melding

 17. Onderstaande in het licht van onze nieuwe partnerschap met China en vooral dit “Ook moet getracht worden de projecten te financieren door middel van gunstige buitenlandse leningen of schenkingen. Hierdoor wordt er geen onnodige druk gelegd op de staatskas.”

  In ieder geval eerst IDB nu IMF die vol lof is over de daadkracht van deze regering.

  Zwartkijkers ga maar lekker slikken, want in Suriname gaan we het doen op onze eigen manier. Wen er maar aan.

  “IMF wil goede controle op FISO 2
  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is niet bepaald blij, dat de overheid is overgegaan tot het uitbetalen van de FISO-2 gelden aan landsdienaren. Nu dat eenmaal het geval is, roept het financiële orgaan op tot grote zorgvuldigheid en voorzichtigheid. Dit proces moet goed in de gaten gehouden worden, omdat elke fout kan leiden tot negatieve gevolgen voor de economie.
  Zo kunnen de maatregelen die getroffen zijn door de overheid, teniet worden gedaan. De uitbetaling van deze gelden aan landsdienaren vereist elke maand extra uitgaven van de overheid. Verhoging van de brandstofprijs, optrekken van de government take en andere fiscale maatregelen moeten de economie weer gezondmaken. In zijn recente rapportage over zijn missie naar Suriname zegt het IMF te vinden te zijn voor de maatregelen, die door de regering worden genomen. Vooral de programma’s, waar grote infrastructurele werken in zijn opgenomen en investeringen in Oost-Suriname voor wat de energie en mijnbouwsector aangaat, geven aan hoe serieus de overheid bezig is om de ontwikkeling van het land ter hand te nemen. De missie verwacht, dat deze projecten de economische activiteiten in het land de komende jaren zal opkrikken. Wel moet de regering erop letten, dat de snelheid waarmee de projecten uitgevoerd worden, in lijn zijn met de uitvoeringscapaciteit van het land. Ook moet getracht worden de projecten te financieren door middel van gunstige buitenlandse leningen of schenkingen. Hierdoor wordt er geen onnodige druk gelegd op de staatskas. Het IMF waarschuwt ook extra waakzaam te zijn voor wat betreft uitgaven vooral op het vlak van goederen en diensten. Daarnaast zijn ook wat voorstellen gedaan om de klappen, die gepaard gaan met de economische maatregelen, te dragen. Zo adviseert de missie, dat de introductie van de motorrijtuigenbelasting pas in 2012 ingevoerd wordt en dan gefaseerd. Een andere manier om meer geld te innen zonder een extra druk te leggen op de schouders van de belastingbetalers, is de informele goudsector te dwingen, zijn aandeel in de vorm van belasting af te dragen. Ook moeten nutsbedrijven het uitbetalen van hun obligaties reorganiseren en ervoor zorgen, dat de dienstverlening genoeg financiële middelen in het laatje brengt. De grootste uitdaging te midden van alle inspanningen is het beteugelen van de inflatie. De IMF-missie roept ook werkers in de particuliere sector op om met gematigde looneisen te komen om zodoende het inflatiespook onder controle te houden.”


  Maak melding

 18. Yens (13),

  Je hebt volkomen gelijk! Ik meen het serieus!
  Yuan en Yen lijken wel op elkaar en toch gaat het mij om de inhoud. Zeer serieus!


  Maak melding

 19. Ja , hoe komt het dat Surinamers in hun doen en laten achter lopen?? ik vindt het een Interessante vraag die ik jammer genoeg niet kan beantwoorden. ik zou het heel graag willen weten waarom een deel van mijn landgenoten zo dom en koppig zijn.


  Maak melding

 20. @ M.Doorn op 21
  Geweldig, wat een stuk onzinnig samenraapsel van duffe ambtelijk gezwam.
  Ze moeten dit… ze moeten dat… ze moeten zus en zo.
  ONTWAAK meneer Doorn, de regeringskliek moet helemaal niets, het landsbelang is een farce. Het gaat alleen om het eigenbelang van de criminele bewindvoerders. Wen er maar aan !!


  Maak melding

 21. Sinds de statuut is er zoveel geld in Sur gepompt.Maar is nauwelijks te zien waar het gegaan is.En zolang we de laptop mentaliteit behouden,gaat geen enkele donor of hulp ons kunnen helpen.Ons lot ligt in onze handen.Als wij de handen niet in de modder willen uitsteken,gaan we maar ergens heel laag op het lijst blijven bengelen.
  Laat de Goslar een vinger wijzing voor ons zijn.In 1945 was Duitsland een hoop puin.Maar door aanpakken zijn ze weer de voortrekker in Europa.Bij de onafhankelijkheid kreeg Sur meer hulp dan de duitsers uit de Marshallplan.Nog na dertig jaar ligt Sur net als de Goslar op d’r gat ergens op de bodem.

  Cobie.


  Maak melding

 22. De (moderne) slavernij is in China nog steeds niet afgeschaft. Pas op Suriname, er komt een nieuwe (moderne) slavernij aan!!!!!


  Maak melding

 23. @ M.Doorn.
  Beschaafd.geciviliseerd,welopgevoed, fatsoenlijk, deze woorden zijn na 25 feb 1980 afgeschaft in Suriname.
  Je mag lullen wat jij wil één ding is zeker voor 1980 was Suriname beter voor dan nu, op alle gebieden.Blijf maar lekker in jou dictator geloven eens zal je wakker worden en beseffen dat die mooie revolutie wereld waarin jij geloofd een UTOPIE is.


  Maak melding

 24. Chevalier op 24

  Jij bent dus een van de typisch surinamers die denkt ondanks ze niet geschoold zijn over alles en nog wat kunnen meepraten en beoordelen.

  “wat een stuk onzinnig samenraapsel van duffe ambtelijk gezwam.”

  Jouw bovenstaande reactie geeft duidelijk aan wat ik dus bedoel, wedden dat je het stuk niet eens heb begrepen.
  Jouw achterdocht en argwaan dus die paranoio, daar moet je gewoon hulp voor zoeken, het heeft je geest helemaal verziekt.

  Wikifreak de malloot op 27 niet alles is wat het lijkt, hoe kan jij dat nou weten?

  “Beschaafd.geciviliseerd,welopgevoed, fatsoenlijk, deze woorden zijn na 25 feb 1980 afgeschaft in Suriname.”

  Jij bent overduidelijk dus een product hiervan, want je mist ze mist ze allemaal “Beschaafd, geciviliseerd,welopgevoed, fatsoenlijk,”

  Je moet dus naar een hervoedgesticht oftwel LPI.


  Maak melding

 25. M. Doorn: Trouwens Curacao behoort tot de dag van vandaag niet tot het bovenste rijtje, ondanks ze nog een kolonie zijn, de jongeren vluchtenn massaal naar het ontwikkeld Nederland. Misschien moet je je een keer hard op vragen hoe dat komt”.

  Dat komt omdat de jongeren uit een bepaalde bevolkingsgroep daar uit gebroken gezinnen komen omdat pa niet voor de kinderen zorgt en achter 12 andere vrouwen aanzit om die weer zwanger te maken op hun 16de jaar, In Nederland rennen pa en zoonlief daarna direct naar de Sociale Dienst om hun hand op te houden en te klagen over de koloniale Hollanders.En dan voor enorme overlast zorgen omdat ze de hele dag op hun best leggen, terwijl ik aan het werk ben.

  Snap je hem?


  Maak melding

 26. @ M. Doorn

  Mensen zoals jij, zijn een schande voor de het Surinaamse volk!

  Neem even notie van het onderstaande…

  In het Venezuelaanse vliegtuigje waar Bouterse & familie mee uit Suriname vluchten, als hij president af is!
  Is echt geen plek voor jou gereserveerd, vergeet dat dus niet!

  Dus, eens kom de tijd, dat ook jij je moet verantwoorden voor je daden!
  En jij en ik weten welke dat zijn!
  Ja ja… ik ken jouw soort maar al te goed!


  Maak melding

 27. Macca-Doorn!

  Lees het rapport ‘Een Belaste Relatie’ van D. Kruijt en M. Maks eens…
  (Toen die klaar was, moest-ie van Venetiaan veranderd worden of in de LA verdwijnen)!

  Er stond precies in hoe ARRON (onder wie VENE 5 jaar minister was!) destijds STRUCTUREEL de gigantische berg Nederlands geld verkwanselt heeft, achterover gedrukt heeft, dan wel in een ‘bodemloze’ put heeft laten verdwijnen!!

  Nu die bodem ECHT zichtbaar wordt, is het voor ’typische’ Suri’s de tijd om nu te gaan schelden…

  Zeg Macca-Doorn, ik lees deze site (begrijpelijk) niet zo vaak, maar vraag me nu toch wel af wat JIJ eigenlijk ‘bijgedragen’ hebt aan het WELZIJN of de ONTWIKKELING van jou zo geliefde Sranan..!!


  Maak melding

 28. M. Doorn, je hebt groot gelijk. Het moet inderdaad een win – win situatie worden.

  Zo zie je maar weer; Suriname zal en moet met andere landen samen werken om voortgang te boeken op aller gebieden zoals: kennis, onderwijs agrarische sector ect ect. Zo alleen kunnen wij hogerop komen.
  Dus de negatieven die altijd roepen dat Suriname het zelfs kan doen vergissen zich degelijk.
  Samen maakt ons sterk.


  Maak melding

 29. Het chineze volk is een volk die niet gauw contact met andere volkeren maakt, alleen maar op zakelijk gebied hebben ze vaak contact met andere volkeren. Een beetje koude cultuur die door middel van geld proberen macht in de wereld te krigen terwijl toch nog een groot deel van het volk nog onder armoede leeft. Help eerst je eigen land/volk, en dan kun je andere landen helpen. Ook zijn ze totaal niet gericht op milieubelang maar meer op economisch belang waar andere landen vaak onnadenkend ook mee in gaan


  Maak melding

 30. ik denk niet dat surinamers daarvan op moeten kijken . in het verleden deden we ook al zaken met andere landen toch ( coca landen ). het zijn de zelfde heren die zaten en stonden te roepen dat de vorige regering chinezen naar suriname trekt . terwijl dat al iets was vanaf de jaren 80 onder desi zijn regeer tijd
  denk aan tjon kie sim – herrenberg enz


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.