Hok: Suriname niet ver af van energiecrisis

17

PARAMARIBO, 19 jan – Suriname is niet ver af meer van een crisis in de energievoorziening. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Energiebedrijf EBS lijdt financiële bloedarmoede en loopt op zijn laatste benen. Aan de andere kant is de honger naar energie niet te stillen.

Nu al is nauwelijks te voorzien in de behoefte van bedrijven en huishoudens. “Als er geen investeringen komen op korte termijn, zullen we hele wijken moeten onthouden van energie om andere te kunnen voorzien”, zegt Hok. Deze zogenaamde brown-outs hangen als donkere wolken boven met name Paramaribo. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren belangrijke investeringen moeten nalaten.

Dat heeft onder meer te maken met de te lage tarieven. Politiek zijn die een heet hangijzer waar niemand de vingers aan wil branden. Toch zal er wat moeten gebeuren. “De energievoorziening moet voor eind dit jaar drastisch beter. Er zijn daarom een aantal ontwikkelingen gepland”, aldus Hok. Hij wil onder meer goedkoper afnemen van de energiecentrale te Afobakka. Die is van bauxietbedrijf Suralco.

17 REACTIES

 1. En dan maar beweren dat oud president Jules Wijdenbosch fout zat met zijn plan om een kleine kerncentrale voor de energie opwekking in Suriname te bouwen. Nu al wordt de stroom voorziening onderbroken door een tekort aan energie.Straks wordt het nog erger.


  Maak melding

 2. Ik heb mij ook bezig gehouden met de problematiek van de energievoorziening van Suriname. Het plan wat ik ontwikkeld heb is natuurlijk hoe Suriname op goedkope manier kan voorzien in haar eugen energiebehoefte. Natuurlijk moet Suriname de nodige investeringen doen, los van de vraag of Suriname wil betalen voor deze adviezen.
  Ik ben ter beschikking


  Maak melding

 3. Wat wil je. Iedereen met loeiende airco,s aan.
  Dan moet je wel goed geisoleerde huizen hebben met het liefst thermopane ramen.

  Maar niks daarvan.


  Maak melding

 4. de srinaamse motor draait contra productief.
  we hebben bergen aan padikaf waar met luttele investering energie uit gehaald kan worden.wat doen we ermee we maken afvalbergen ervan.we zetten incapable mensen bij ebs als directeur.we laten machines die gemaakt zijn om op crude te draaien ombouwen om op diesel te draaien,de luchtfilter van onze motor is verstopt,onze brein werkt niet meer.we betalen nog steeds voor stroom uit de stuwmeer.met deze optel som mond je automatisch in armoede uit.niemand wil ontwikkelen omdat degeen die na jou komt alles met de grond gelijk maakt dit zonder enige correctie.onze kunu houd ons onder ontwikkeld gebrek aan vaderlandsliefde, gebrek aan ontwikkelingsvisie.geef mij geloof in eigen kunnen. ik heb honger naar jharap maar ook hij wordt oud.zijn boodschap mag nooit vergeten worden.


  Maak melding

 5. Het besef,dat energie duur is en men zuinig op moet zijn,heeft men helaas in Sur,nog niet.Men weet uberhaupt niet wat zuinig zijn betekent.Wij hebben een vermorscultuur en dat raak je echt niet zomaar kwijt


  Maak melding

 6. Mini-ster Hok in Suriname hebben we 365 dagen zon en niet te vergeten padiekaf maakt gebruik van.Waarom moet Suriname zo duur betalen voor energie aan Suralco,terwijl ze hebben gratis bauxiet gehad de afgelopen decennia.Stap voor Stap probeert deze mini-ster richting kernenergie te gaan dat wordt de grootste ramp in de Surinaamse geschiedenis,omdat de overheid weet niet wat controle is hebben bewezen hoe nalatig ze zijn.Suriname is een gezegend land kies voor groene energie


  Maak melding

 7. Rob
  En dan maar beweren dat oud president Jules Wijdenbosch fout zat met zijn plan om een kleine kerncentrale voor de energie opwekking in Suriname te bouwen. Nu al wordt de stroom voorziening onderbroken door een tekort aan energie.Straks wordt het nog erger.

  Rob

  De bouw van een Kern Energie Centrale stond sinds de regering van Wijdenbosch op de agende misschien ddat het deze regering lukt om dit vraagstuk op te lossen Misschien dat het Somohardjo lukt om het met de Chinezen of Fransen te regelen TIJDENS de regerings periode van (MC) Desi Bouterse.

  De Chinezen hebben een nieuwe kleinere kernenergie centrale ontwikkelt (zie attach file BEIJNG) die heel goed voor Suriname zou kunnen functioneren.

  BEIJING – Chinese wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld om brandstof van kerncentrales te hergebruiken. Dat heeft de Chinese staatszender CCTV gemeld. Door de nieuwe technologie kan uit kernafval materiaal worden gewonnen dat opnieuw als brandstof voor kerncentrales kan dienen.
  Projectleider Wang Junfeng zei dat de wetenschappers een chemisch proces hebben toegepast dat effectief en veilig is. “In dit laatste experiment hebben we uranium- en plutoniumproducten van standaardkwaliteit weten te maken, dus we kunnen zeggen dat we succesvol zijn geweest”, aldus Wang.

  Volgens CCTV heeft China op dit moment genoeg kernbrandstof om zeventig jaar lang in de energiebehoefte van het land te voorzien. Door de nieuwe technologie kan het land in potentie voldoende energie voor de komende drieduizend jaar leveren. Het is echter de vraag of China daadwerkelijk op industriële schaal kernafval gaat verwerken.

  Om een dergelijke enorme hoeveelheid brandstof te produceren is volgens Harvard-hoogleraar Mathew Bunn een dure en bijzonder gevaarlijke kweekreactor nodig. China kan er daarom ook voor kiezen de brandstof de komende decennia op te slaan, in afwachting van goedkopere en minder gevaarlijke alternatieven, aldus Bunn. “Hergebruik van brandstof is veel gevaarlijker”, zei hij. Hij voegde daaraan toe dat er een groter risico is op nucleair terrorisme als de brandstof wordt gestolen.

  Verschillende Europese landen, Rusland, India en Japan verwerken al kernafval om het ongebruikte uranium en plutonium eruit te zuiveren en te hergebruiken. Hiermee wordt de hoeveelheid afval verminderd en wordt de nucleaire cyclus weer gesloten.

  China is de grootste energieverbruiker ter wereld. In 2009 streefde het land de Verenigde Staten voorbij, jaren eerder dan werd verwacht. De enorme toename van het energiegebruik brengt ook met zich mee dat China een van de meest vervuilende landen ter wereld is. Als het land meer gebruik maakt van kernenergie wordt de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten ook verminderd. (NOVUM/AP)
  03/01/11 19u15


  Maak melding

 8. Hendrik
  Mini-ster Hok in Suriname hebben we 365 dagen zon en niet te vergeten padiekaf maakt gebruik van.Waarom moet Suriname zo duur betalen voor energie aan Suralco,terwijl ze hebben gratis bauxiet gehad de afgelopen decennia.Stap voor Stap probeert deze mini-ster richting kernenergie te gaan dat wordt de grootste ramp in de Surinaamse geschiedenis,omdat de overheid weet niet wat controle is hebben bewezen hoe nalatig ze zijn.Suriname is een gezegend land kies voor groene energie
  Hendrik
  Met 365 dagen zon kun je Zonne energie opwekken met padiekaf kun je twee dingen doen je kunt er Biodiesel van maken of je gooit het in de verbrandingsoven en daarmee kun je energie opwekken.
  Kernenergie hoeft geen ramp te zijn voor Suriname als het verantwoordelijk wordt beheerd de Afobaka stuwdam heeft de afgelopen decennias ook niet voor rampen gezorgd de dijk staat er nog steeds en is ook niet doorbroken, Paramaribo zou volgens de tegenstanders van de bouw van de Stuwdam blank komen te liggen daar de Stuwdam zou kunnen doorbreken en Paramaribo dit is ook nog steeds niet gebeurt..


  Maak melding

 9. @Ray #9

  Om een pakje boter te vervoeren ga je toch ook geen tienton vrachtwagen kopen en aan je neefje geven die alleen maar op een brom kan rijden?

  Zelfs de kleinste kerncentrale levert meer stroom dan SME de komende tig jaren nodig heeft.
  Een kern centrale moet regelmatig sluiten voor onderhoud, hoe voorzie je in de periode van stroom?
  Waar vinden we het personeel dat de centrale veilig en verantwoord laat draaien?
  Wat doen we met het afval?

  Kortom het is zinloos onze tijd en energie te verdoen met deze onzinnige discussie.


  Maak melding

 10. Grapjassen…

  Kernenergie in Suriname, hoe bedenken ze het?

  Het is alleen maar vragen om nog meer problemen, en er zijn er al zoveel die ze niet willen/kunnen oplossen!

  Met alle gevolgen voor de burgers, welke niet even het vliegtuig kunnen pakken bij de eerste de beste kernramp.

  Vooral als er dan weer een directeur wordt aangesteld met drie jaar lagere school!, gesteund door een legertje van twintig adviseurs (lees familieleden/vriendjes) met helemaal geen opleiding!

  Vooral als het onderhoud weer eens wordt verzuimd…

  Of de ingekochte kennis, niet (tijdig) wordt betaald…
  Chinezen werken niet voor niks en hun goedkope (goedkoop=duurkoop) kerncentrales zeker niet!

  En wat doen ze met het afval?
  Die kerncentrales draaien immers nog steeds niet op gebakken lucht!
  Men is in 2011 niet eens in staat is om wat asbestplaatjes veilig te verwijderen/af te voeren!, en de burgers de juiste medische behandeling te geven waar ze recht op hebben, dus waar praat men over!

  Idoten, wordt wakker!
  Leef naar wat het land te bieden hebt, zaken als: bauxiet/padie/zon/oceaan/wind liggen voor het grijpen en zijn gratis!!!

  En bij en ramp…
  Zonne-ergie, Blue Energy en Windturbines, zijn een stukje veiliger, zeker als er een onbekwame, ongeschoolde ambtenaar aan het roer staat!

  Met moet gewoon eerst maar eens beginnen om de energiekosten flink te gaan verhogen, net zoals dat in de rest van de echte wereld ook gebeurd!

  Pas dan worden consumenten gewezen op hun idiote verbruik en gaan ze vanzelf minderen!
  Hierdoor krijg je een goed inzicht in het reële verbruik van de bevolking!

  En ga a.u.b. pas aan kernenergie denken als je de kennis/kunde/uitvoering/mentaliteit 100% zelfstandig in huis hebt.

  Als je afhankelijk moet zijn van kennis is het sowieso al erg met je gesteld!

  Want nu is alles in Suriname oud, versleten en vervuild, hoe komt dat toch?

  Vul hem zelf maar in:
  Door de Surinamers zelf, ze willen wel van alles hebben maar er niks voor willen doen!
  Dan roep je de problemen over je zelf af en dat is water nu aan de hand is!


  Maak melding

 11. HOK, wat heb je zelf eraan gedaan tijdens je periode bij EBS !!!. je heb meer geroofd dan produktief bezig zijn. nu je op de hoge stoel zit,zal het niet anders zijn met Roven.
  Rancune van jou dat je het gehele direktie naar huis heb gestuurd.


  Maak melding

 12. Er zijn in suriname genoeg mogelijkheden om het energie probleem op te lossen,
  B.v Zoals het in ons buurland gebeurd met soja teelt suikerriet de heer Hok is landbouwingineur hij moet toch ook weten dat er andere mogelijkheden zijn voor goedkope ennergie.Tevens is er ook genoeg zon in suriname.Hopelijk wordt het probleem zo snel mogelijk opgelost. Namens BIGA MAN from SUrinam.


  Maak melding

 13. @Ray #9
  Om een pakje boter te vervoeren ga je toch ook geen tienton vrachtwagen kopen en aan je neefje geven die alleen maar op een brom kan rijden?
  Zelfs de kleinste kerncentrale levert meer stroom dan SME de komende tig jaren nodig heeft.
  Een kern centrale moet regelmatig sluiten voor onderhoud, hoe voorzie je in de periode van stroom?
  Waar vinden we het personeel dat de centrale veilig en verantwoord laat draaien?
  Wat doen we met het afval?
  Kortom het is zinloos onze tijd en energie te verdoen met deze onzinnige discussie.
  neus

  Ten eerste is de Kernenergie centrale bestemd voor de Staatsolie maatschappij zelf mochten zij in de toekomst het ruwe olie raffineren tot benzine en diesel. Zij zijn dan uiteindelijk ook verantwoordelijk voor het onderhoud en productie van het plan.
  Het raffinage proces voor het verwerken van Crude Oil tot diesel en benzine vraagt nu eenmaal heelveel stroom zoals het verwerken van bauxiet via een raffinageproces naar aluminium. De rest stroom die staatsolie van de kernenergie centrale niet nodig heeft kan Staatsolie verkopen aan bijvoorbeeld het EBS in Paramaribo die daarmee de huizen kantoren en fabrieken rondom Paramaribo kan voorzien van stroom.
  Een kerncentrale heeft onderhoud nodig net als elk ander productie proces het is dan ook verstandig om voor een back up systeem te zorgen ( waarbij minimaal twee kerncentrales aanwezig zijn) die bij onderhoud werkzaamheden de ene centrale kan vervangen terwijl de ander gewoon stroom door blijft leveren.
  Kortom het is zeker de moeite waard de expertise is aanwezig bij Staatsolie en mocht die niet aanwezig zijn zouden zij aangetrokken kunnen worden uit het buitenland wat de restafval betreft gewoon duurzaam opslaan en wachten op betere tijden totdat daar voor weer een betere proces bestaat voor hergebruik.


  Maak melding

 14. Wat doen we met het afval?
  Neus
  Zie attach file (Onderzoek naar opslag Kernafval)

  Onderzoek naar opslag kernafval
  De TU neemt deel aan een onderzoek naar opslag van radioactief afval in kleilagen. Dat vertelde dr.ir. Leen Kloosterman van het Reactorinstituut (Technische Natuurwetenschappen) afgelopen donderdag aan een groep journalisten.
  Een voorstudie in België heeft geleid tot vergevorderde plannen om radioactief afval in de kleilagen van de Kempen op te slaan. Drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft daar onmiddellijk protest tegen aangetekend omdat het daar water wint en niet het risico wil lopen op radioactieve besmetting.
  Dieper gelegen kleilagen lijken betere mogelijkheden te bieden, en die liggen vanuit België gezien meer naar het noorden.
  In Nederland wordt radioactief afval na verglazing in Frankrijk tijdelijk opgeslagen bij de Covra (Centrale Opslag Voor Radioactief Afval) in Borssele. Jaarlijks komt daar anderhalve kubieke meter bij. Na verloop van tijd wordt de warmteafgifte van het materiaal fors minder (in vijftig jaar tijd 90 procent teruggang) en kan het materiaal ondergronds geborgen worden.
  In 2014 wordt een Europese richtlijn verwacht die lidstaten verplicht om met een langetermijnplan te komen voor de berging van hun radioactief afval. Daarbij kunnen lidstaten ook kiezen voor samenwerking.
  Intussen is er in Finland tussen twee dorpen een concurrentiestrijd ontbrand over de vestiging van een permanente opslag van radioactief afval. Werkgelegenheid en verwachte toeristenstroom zijn de belangrijkste argumenten van de voorstanders.
  Het onderzoek, waaraan ook de universiteiten van Utrecht en Wageningen deelnemen, wordt gecoördineerd door de Covra in Borssele en staat bekend onder de naam Opera (Onderzoeksprogramma Eindberging Radioactief Afval).


  Maak melding

 15. het beste voor suriname naar mijn mening is via zonneenergie en de bestaande EBS energie bedrijf energie te genereren,anders kan het niet beter dan deze twee energie bronnen voor surinamer,ded chinezen zijn de grootste afleveraar van de zonnecellen in de wereld en die soort bronnen moeten we gaan benutten en wat sommigen zeggen van kernenergie is de domste wat je kan doen,en ook onbetaalbaar voor suriname dus die domme mensen moeten stoppen met zulke ideeen te verspreiden want ze weten echt niet waar ze over praten,zo zie je weer ze willen hun mening in deze forum geven maar weten zelf niet waar ze over hebben,na mie takie!The best is zonneenergie ende bestaande EBS-bedrijf en niks meer voor suriname en ook via de stuwmeer energie gebruiken en de kennis hebben we we hoeven geen buitenlanders voor deze projecten te gebruiken,we hebben onze eigen jongens in suriname om dat te doen en veln hier in nederland willen ook een steuntje geven als ze gevraagd worden,genoeg kennis onder ons surinamers in het buitenland zowel in suriname.na mie takie!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.