Surinaamse gevangenissen krenterige werkgevers

19

PARAMARIBO, 8 jan – Gevangenissen betalen hun logees veel te weinig voor geleverde arbeid. Ruim honderd gedetineerden vragen in een brief aan president Desiré Bouterse om een verhoging. Een Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig eurocent) per dag is zowat onmenselijk. En dat voor al dat zware werk.

Het gaat dan om meubels maken of kleren naaien. “We komen niet uit”, schrijft de groep. Dat komt door het systeem. Het mag dan een gevangenis heten, vrijwel niets is gratis. Hooguit het dak boven hun hoofd en het eten. Maar een mens heeft meer nodig. Zoals toiletartikelen of sigaretten. Die zijn wel voor handen, maar dan in de gevangeniswinkel. Het vragen aan de familie is ook niet altijd de oplossing. Die strest doorgaans al vanwege het uitvallen van het gezinshoofd.

De echtgenote staat er meestal alleen voor. Het wordt dan moeilijk en zelfs onredelijk moeder de vrouw steeds lastig te vallen. Van het staatshoofd wordt daarom begrip gevraagd. Zelf doen de gedetineerden geen voorstel. Het wordt aan het oordeel van boven gelaten wat redelijk mag heten. Volgens Justitie moet het werk in de gevangenis de terugkeer naar de samenleving vergemakkelijken. Het moet een alternatief opleveren voor wie het onderhouden van huis en haard na aan het hart is.

19 REACTIES

 1. Ho, ho wacht es effe. Het gaat om lieden die lak hadden aan het lot van slachtoffers, derhalve die samenleving enorme schade berokkend hebben. Ze zouden moeten betalen voor hun gratis logies en begeleiding.

  Het moet niet gekker worden.


  Maak melding

 2. In elke gevangenis zijn de lonen laag en terecht. Immers naast de gevangenen zijn er extra bewakers nodig om toezicht te houden. Dat geld moet gewoon eerst terugverdiend worden. Dan blijft er weinig over.
  Het alternatie is dat ze de heledag in hun cel zitten.


  Maak melding

 3. Een Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig eurocent) per dag is zowat onmenselijk. En dat voor al dat zware werk.

  Gedetineerden zitten niet voor niets in de gevangenis.Voor onmenselijk gedrag hoort een onsmenselijke beloning.
  Meubels maken of kleren naaien=zwaar werk
  Misschien het volgende alternatief.
  Overdag stenen houwen, geulen graven etc. ‘sAvonds psychische behandeling, en duizend strafregels, alleen water en brood, en wat vitamines.


  Maak melding

 4. Het moet NIET gekker worden, deze rovers en moordernaars hebben nog lef! Hoe durven ze….!! Toen jullie de gezinshoofden hebben gemoord en geroofd ..dacht je niet dat ze zwaar zouden hebben? Deze beesten moeten gewoon opgruimd worden !


  Maak melding

 5. Het huren van een leefbare woning inclusief electra, water en gas daat betaal je minimaal 600 SRD per maand dus is alleen maar de huisvesting reeds 2 SRD per dag en dan nog 3 x daags vreten voor deze beesten komt op ongeveer 18 SRD per dag. Dus dat is de eerste verrekening waardoor er resteert 1,50 SRD dus per dag verdienen ze 19,50 SRD en dar is per maand 585 SRD netto waar klagen zij dan over. Een AOV uitkering bedraagt 375 SRD per maand.
  Dit is hun VERDIENDE loon


  Maak melding

 6. Wacht.
  Bouta gaat met brada Misiedjan praten.
  We gaan samen wel iets regelen voor onze broeders.
  Ze kunne er ook niets aan doen.
  Het komt door de ongelijkheid in dit land.
  Wij worden gedwongen tot criminaliteit en dan worden we ook nog gestraft.
  En dan ook nog bijna gratis werken.
  Die kansarme broeders mogen we niet laten vallen.


  Maak melding

 7. Hahahahahahahaha….what a joke. Krijgen ze ook de Fiso-2 verhoging????? Straks vakantietoeslag???? En in december dertiende maand????Mogen ze ook met vervroegd pensioen???Moordenaars en rovers…LAAT ZE HARDER WERKEN en ook al het gestolen geld terug betalen. Het moet niet gekker worden in dit land.


  Maak melding

 8. De president van Suriname DDB kan ook alle gevangenen gratie verlenen. Dan hoeven zij helemaal niet te werken en DDB is verzekerd van een aantal extra zetels voor de volgende verkiezing.


  Maak melding

 9. Ik vraag me ook af wat een Surinaamse gedetineerde per dag het volk van Suriname kost. Wat het de belastingbetaler kost.

  Uiteindelijk is het de belastingbetaler die voor zijn verblijf, dagelijkse voeding en medische zorg moet opdraaien.

  En als de gedetineerden vinden dat ze te weinig verdienen dan moet mensenrechten strijder, Misiedjan naar de slachtoffers, belastingbetaler gaan om een collecte te gaan houden voor deze criminelen.


  Maak melding

 10. Dat zijn de dingen…een gevang is geen hotel.
  Maar het zijn mensen, niet allen hebben de één en zelfde feit begaan.

  Dus werken binnen de muren voor een toekomst kan geen kwaad…men moet kunnen sparen…door hard te werken…..zelfs moet men studeren…..dit zijn vaak zaken waar velen juist door tekortkoming, juist, binnen de muren zijn belandt.

  Als men productie daar kan maken waarom niet…men kan juist binnen de muren, anderen buiten de muren schadeloos stellen als men deze veroorzaakt heeft.
  En als men ooit buiten komt weet men dan zelf geld te genereren voor eigen toekomst.


  Maak melding

 11. Pinto: Amen! Ze zitten daar niet om geld te verdienen, ze zitten daar om een straf uit te zitten, n’importe qua ze hebben uitgevreten. De naaste familie is altijd de dupe. Bezint eer gij begint.


  Maak melding

 12. Deze mensen die in de gevangenissen zitten dienen niet als slaven behandeld worden een betere betaling voor het werk dat ze uit voeren is een eerste stap tot rehabilitatie als ze vandaag of morgen er uit gaan.Een goed programma geeft ontzaglijke voordelen je hebt er weinig te rug gang tot criminaliteit,diefstal en moord.Wie verdiend er aan zulke rehabilitaties de gemeenschap.Niemand wordt als crimineel geboren dat wordt je op grond van sociale omstandigheden en gebrek aan liefde en slechte opvoeding.


  Maak melding

 13. Ik zeg het je : een kat in het nauw maakt rare sprongen!
  En bouta, ach laat het volk maar voelen waar ze voor gekozen hebben en vooral de jongeren die bouta als held zien.
  Jullie gaan jezelf moeten verkopen om de eindjes aan elkaar te knopen.
  A tang so


  Maak melding

 14. Die strest doorgaans al vanwege het uitvallen van het gezinshoofd.

  De echtgenote staat er meestal alleen voor

  Deze uitgehongerde vossen moet gewoon hun straf uitzitten en niet lullen over brood en water! Ze moeten hun eigen stront vreten. SRD vrgaen zij! Knuppel oet zij wel van mij!

  Echtgenotes, verlaat deze varkens en ga verder met jou leven!!!

  Wie wind zaait mag storm verwachten. Ja, gezinshoofd die een crimineel is!!


  Maak melding

 15. NDP-FOREVER: De tranen springen spontaan in mijn ogen. Wat ben jij ongelooflijk zielig, zeg! Ze hebben bij mij ook ingebroken, en het is maar goed dat ik niet thuis was. Anders hadden ze de gevangenis niet eens gehááld. Wat nou kansarme broeders. Ga aan je BAAS vragen of hij nog een paar centen over heeft voor ze. Ik mag hopen dat jij ook binnenkort eens een bezoekje krijgt van die “broeders” van je.


  Maak melding

 16. NDP Forever, Ik kan helaas die gedachtengang van jou niet gaan associeren met de hele NDP aanhang. Het zou triest zijn als zij allen zo dachten.

  Dus jij vind dat jou broeders kansarm zijn omdat ze zitten te roven, verkrachten en moorden. Roven is al erg genoeg. Moet verkrachten en moorden ook erbij.

  Achja, wat voor de een crimineel gedrag is, is voor de ander normaal traditie en cultuurgedrag, daarom wordt het door velen goedgepraat. Het is vanuit welke kant je het wil bekijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.