Belangrijkste luchthaven Suriname aan de grond

23

PARAMARIBO/ZANDERIJ, 8 jan – De Johan Adolf Pengel luchthaven heeft nog een lange weg te gaan als het aankomt op financiële zelfstandigheid. De potentie zit er wel in, maar het komt er maar niet van. Belangrijke werken zoals het verlengen van banen zijn niet uit eigen zak te betalen. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën baalt.
Het moet er maar eens van komen. “Ik wil ook wel eens dividend ontvangen”, zegt Boedhoe. In de ruim dertig jaar van de NV Luchthavenbeheer is dat niet gebeurd. Subsidies zo nu en dan moeten de adem er steeds in houden. Er is net weer ruim acht en twintig miljoen euro vrijgemaakt. Het geld is bestemd voor herstelwerk. Nog is het niet genoeg. “We hebben zeker vijftig miljoen nodig”, zegt directeur Alexander Emanuel.
Pas dan kan er sprake zijn van hooguit een doorstart. De luchthaven te Zanderij ondergaat een lichte facelift. De landingsbaan wordt aangepast voor het zwaardere verkeer. Ook de parkeerhaven wordt aangepakt. Er komt een modern winkelcentrum. De luchthaven moet uiteindelijk beter afstemmen op het toenemende toerisme. Boedhoe vindt dat nu maar eindelijk het onderste uit de kan moet worden gehaald.

23 REACTIES

 1. “Er komt een modern winkelcentrum.”

  Voor wie? Wie gaat helemaal naar Zanderij om even te winkelen? Bouw een nieuwe luchthaven aan de overkant van de Suriname rivier. Kortere aan- en afvoer van goederen en personen.


  Maak melding

 2. De luchthaven moet uiteindelijk beter afstemmen op het toenemende toerisme. Boedhoe vindt dat nu maar eindelijk het onderste uit de kan moet worden gehaald.

  Er zou een Masterplan voor de komende 10 jaar kunnen worden opgesteld voor het totale vliegverkeer en vliegvelden van Suriname waarbij naast de Internationale Luchthaven van Zanderij ook de vliegvelden van de binnenlanden van Suriname worden opgenomen.


  Maak melding

 3. ouwehoeren 10, uitvoeren 0.
  Deze regering is kampioen in het groot doen en groot denken voor de rest zijn ze een stelletje demagogen die het volk naar de mond praten .


  Maak melding

 4. goed zo mevr. boedhoe,
  laat je tanden zien, er wordt geld gemaakt
  met zanderij en we zien er niks voor terug.
  dit is precies mijn probleem met de parastatale ondernemingen.ze draaien allemaal op subsidie terwijl ze levens vatbaar zijn.onze leiders maken van s’lands rijkdom s’lands armoede.geef ze diamant en ze toveren het om in gruis.iden met surland,
  bruynzeel en nog andere 102 staatsbedrijven.
  privatiseren is een te makkelijke gedachte om dit probleem op te lossen. strengere controle en straffen op wanbeleid ja gevangenis straffen. we moeten vaderlands liefde afdwingen en koesteren.
  niet wat de een opbouwt door de andere wordt
  opgevreten.zoals surland,academisch ziekenhuis telesur en nog meer.
  patriot


  Maak melding

 5. WELKOM IN BURUNDI of RUANDA….zou er boven onze aankomsthal moeten staan. Zo lelijk, zo ouderwets, zo toerist-onvriendelijk!!!Begin met een nieuwe direktie te benoemen. Deze heren hebben geen kaas gegeten van commercieele luchtvaart.


  Maak melding

 6. Pengel luchthaven heeft nog een lange weg te gaan als het aankomt op financiële zelfstandigheid. De potentie zit er wel in, maar het komt er maar niet van.

  Een ingeslagen weg waaraan, zoals de indianen dat plegen uit te drukken, er nooit een einde komt.
  Aan wie moet de luchthaven haar diensten in rekening brengen?????????
  Als er meerdere maatschappijen zouden mogen landen in Suriname dan was er meer werk en dan zou er waarschijnlijk levensvatbaarheid en comntinuiteit aanwezig zijn voor de luchthaven en dus een zekere bestaanszekerheid, Stelletje hufters


  Maak melding

 7. De J.A.P. luchthaven waar dagelijks 4 of 5 vluchten aankomen of vertrekken is niet echt rendabel gezien de kosten van personeel militairen enz,enz.Alleen al de kosten om de luchthaven te koelen de verlichting het schoonhouden enz.De S.L.M. is een staatsbedrijf dus die zal in princiepe weinig bijdragen aan de kostenpost van de luchthaven.Alleen de buitenlandse maatschappijen die op de luchthaven vliegen ik denk 2 of 3 brengen geld in het laatje.
  Meer winkels heeft ook geen zin de mensen hebben alles al in de stad gekocht.Zoals het nu gaat moet er elk jaar dik geld bij om het rendabel te houden.


  Maak melding

 8. Wikileaks. Voer jij een keer wat uit je praat alleen maar qoetergwaals,samsangai?ben je in de war?

  Deze regering praat tenminste! Wat deed vene met zijn rijst met pom op balkon? Ik heb je door alatta. Je bent helemaal geen surinamer en je wil niks positiefs over suriname horen. Al je postings zijn negatief zodra we goednieuws krijgen . Ga naar wilders. Nl. Geneog gesprekstof in bananenrepubliek nederland waar ze democratie schreeuwen maar wij allochtonen wel beter weten wat jullie ‘vrijheid’ betekent. En nu weg pvver


  Maak melding

 9. Verplaats Zanderij maar dicht bij Paramaribo,dan zijn we verlost van de drukte op de smalle drukke weg.En dan is er meer kans dat de nieuwe airportwinkels bezocht worden door de gewone man/vrouw.


  Maak melding

 10. Krepie

  WELKOM IN BURUNDI of RUANDA….zou er boven onze aankomsthal moeten staan. Zo lelijk, zo ouderwets, zo toerist-onvriendelijk!!!Begin met een nieuwe direktie te benoemen. Deze heren hebben geen kaas gegeten van commercieele luchtvaart.

  Krepie

  Het liefst zie ik in het Masterplan opgenomen wordt dat het vliegveld van Zorg en Hoop verplaatst wordt in de omgeving van Zanderij en op de vrijgekomen terreinen van het vliegveld van Zorg en Hoop te gebruiken voor een nieuwe wijk met de bouw van sociale woningen en woningen voor het hogere segment met sportaccommodaties. En dat er op het nieuwe winkelcentrum van Zanderij TAXFREE gewinkelt kan worden.


  Maak melding

 11. WELKOM IN BURUNDI of RUANDA….zou er boven onze aankomsthal moeten staan. Zo lelijk, zo ouderwets, zo toerist-onvriendelijk!!!Begin met een nieuwe direktie te benoemen. Deze heren hebben geen kaas gegeten van commercieele luchtvaart.

  Krepie

  Reageer
  Precies ditzelfde heb ik met andere woorden willen zeggen. Ware woorden zijn nou eenmaal niet mooi. Censuur? Wie zou ’t zeggen?


  Maak melding

 12. DE luchthaven en de weg naar de Zanderij moesten prioriteit genieten, maar ,,De Baas,,
  heeft liever een brug naar Guyana om de Guyanese Dollar binnen te krijgen want dat vind hij leuk. Een modern winkelcentrum op de
  luchthaven is goed want internationaal bekeken, hebben de meeste luchthavens dat. Maar in de omgeving van de luchthaven te Zanderij, wonen er slechts laagopgeleide mensen die ook niet zo ondernemend zijn en geen idee hebben hoe de buitenwereld eruit ziet ; vandaar dat zij een hoop uit hun nek zullen kraaien .
  Ik zei het altijd onze luchthaven Zanderij moet een uiterlijk krijgen dat de toerist die naar Suriname gaat, kan zeggen ,,nou dat is niet slecht.,,

  Khan


  Maak melding

 13. Nu ik ook het intervieuw van ex-president van SME Dhr Venetiaan in star-news heb gelezen vraag ik me af wie de leugenaar/leugenaarster is.
  J.A.Pengel luchthaven verwerkt 1 1/2 vliegtuig per dag. Wat een drukte op Zanderij zeg. De tweede internationale luchthaven van DDB moet dan ook snel worden gerealiseerd.

  Jagteraho.


  Maak melding

 14. Voor die twee vliegtuigen die elke dag op Zanderij land! Daar voor een winkel centra bouwen op Zanderij????

  Je hoeft hier voor geen economie te hebben gestudeerd,om te begrijpen dat het in de huidige situatie onmogelijk is om een winkelcentra op Zanderij rendabel te maken!

  Groet,ram,ram,(veel wijsheid!)


  Maak melding

 15. antie corruptie

  Als er meerdere maatschappijen zouden mogen landen in Suriname dan was er meer werk en dan zou er waarschijnlijk levensvatbaarheid en comntinuiteit aanwezig zijn voor de luchthaven en dus een zekere bestaanszekerheid.

  antie corruptie

  Dat is nou precies de reden waarom ik in het Masterplan voor het vlieg en werkverkeer van Suriname opgenomen zou willen zien dat de airport van Zorg en Hoop zich verplaats naar Zanderij. Waarbij de wegen die van en naar Zanderij leiden afgestemd worden op her toenemende auto en vrachtverkeer.

  Het zou zelfs nog beter zijn dat de reizigers via een slurf vanuit het vliegtuig naar de in en uit cheque bali langs de douane komen en vertrekken en daar voor of er na in de ontvangsthal en de shopping centre terecht komen van Zanderij waarbij er de mogelijkheden zijn om taxfree te winkelen en er horeca aangelegenheden zijn zoals cafes, restaurant en hotels accomodaties.

  Ook zou Zanderij de mogelijkheden van het internationale vrachtverkeer per vliegtuig met zijn buurlanden waaronder Frans Guyana en Brazilie kunnen onderzoeken.

  Door al deze maatrgelen zal Zanderij aantrekkelijker worden als internationale luchthaven en zal het een extra impuls geven aan de werkgelegenheid in dit district en de directe omgeving van Zanderij.
  Doordat andere bedrijven met name de toeleveranciers van de luchthaven gauw geneigd zullen zijn zich te vestigen in de omgeving van de luchthaven.

  In het Masterplan voor het vliegverkeer zou er verder een inventarisatie gedaan kunnen worden over de staat van de ministrips in de districten en binnenlanden van Suriname om de aankomst en vertrekhallen gerieflijker te maken voor de vliegers door ze te voorzien van een facelift en nieuwe meubilair.
  De vliegveld banen zouden eventueel geasfalteerd kunnen worden of van een nieuwe asfalt laag kunnen worden voorzien afhankelijk van de staat waarindie zichverkeert.
  Ook zoudaarnaast gekeken kunnen worden in hoeverre het Airport Communicatiesysteem aan vervanging toe is.
  Door al deze maatregelen zal het voor de lokale bevolking en de toeristen aantrekkelijker gemaakt worden om ook eens de Binnenlanden van Suriname per minicraft te bezoeken hetgeen ook weer een extra stimulans zal geven aan de werkgelenheid in deze sector.


  Maak melding

 16. Dat komt omdat Suriname jarenlang andere maatschappijen heeft geweerd om daar te mogen landen.En nu krijgen ze brood van eigen deeg.Ik heb geen economie gestudeerd maar dit spreekt voor zich dat het een logische zaak is.


  Maak melding

 17. Esmerald
  Taxfree Dosi en kasisri in het nieuwe winkelcentrum verkopen hahahahaha… Een warung zou niet slecht zijn!!

  Esmerald
  Ja een warung zal zeker aanslaan bij de reizigers en de mensen die staan te wachten voor het ophalen of wegbrengen van familieleden en vrienden. Zo zou er ook een speciale Business Lounge wachtruimte gemaakt kunnen worden waarbij er toegang is tot het internet met informatie van de nationale en internationale dagbladen. Verder zou de Luchthaven van Zanderij kunnen bekijken om kosten te besparen door bijvoorbeeld bepaalde taken die uitgevoerd worden door de luchthaven als het niet beter is deze door particuliere bedrijven te doen zoals de schoonmaak van de luchthaven de catering en de beveiliging van bijvoordeed de parkeerplaatsen.
  Het Oude Luchthaven van Zanderij kan dan dienst doen voor de overgeplaatste Airport van Zorg en Hoop en de nog nieuw te bouwen Luchthaven van Zanderij zou dan aan al die moderne voorzieningen en communicatie middelen kunnen voldoen waardoor het voor de reizigers en luchtvaartmaatschappijen aantrekkelijker en aangenamer wordt om gebruik te maken van Zanderij als tussen stop van reizigers of als doorvoer van vracht vervoer voor verdere vluchten naar andere streken en landen op het Continent.

  Een Luchtvaart architect zou dan aangetrokken kunnen worden om een dergelijke plan verder en beter uittewerken voor de nieuwe Airport van Zanderij.


  Maak melding

 18. Khan
  Ik zei het altijd onze luchthaven Zanderij moet een uiterlijk krijgen dat de toerist die naar Suriname gaat, kan zeggen ,,nou dat is niet slecht.,,

  Khan

  De kans is dan heel groot dat wanneer zo’n Masterplan voor het vliegverkeer van Zanderij uitgewerkt wordt door accountants ingineurs en economen dat bij de oplevering van de nieuwe Airport van Zanderij de touristen die naar Suriname dan zullen zeggen nou dat is niet slecht.


  Maak melding

 19. Een negatieve opstelling heb ik niet
  Wat ik wel even wil meedelen is het volgende. laten we even kijken in onze eigen regio. het Caraibish gebied en Europa zeker ook wel de USA . Met al deze verdiensten die worden verkregen wordt er in deze landen met hun moderne airports verder gewerkt aan het verder modeniseren van de aiport. dus in suriname kunne wij de zeker ook, als er meerdere maatschappijen zanderij aandoen. Er moet gewoon een pot komen waarin de verdiensten gestort worden en deze dan worden geinvestterd in het moderniseren van de airport waardoor de toeristen het aagenaam vinden Suriname af toeristen land zullen bezoeken. Ook moet eraan gewerkt worden om het land vana het noorden tot naar het zuiden en vanaf hot oosten tot naar het westen te ontdoen van petflessen en ander vuil. Ook moet onze nationale carrier verdere contacten leggen met andere bestemmingen in europa asia zuid-anerika het caraibisch-gebied de caricom en ook de vloot uitbreiding niet te vergeten. Als al de zaken in kaart worden gebracht en systematisch worden aangepakt zal de SLM en ook de staat Suriname ervan gaan profiteren

  Het gaat U allen goed

  Gr
  Denny


  Maak melding

 20. De Amerikanen zijn de enige oplossing voor dit probleem.

  De CIA kan ZANDERIJ goed gebruiken voor hun spionage activiteiten met DRONES.

  Twee vliegen in een klap: de Amerikanen hebben een goede uitvalbasis om de cocaine en wapenhandel in de gaten te houden en tegelijkertijd hebben ze de mogelijkheid om die hele bende van Bouterse en Maduro op te rollen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.