Het veiligheidsgevoel van Surinamers in Suriname

27

PARAMARIBO, 2 jan – Surinamers plegen (pleegden) zich wel eens op de borst te slaan wanneer het aankomt op veiligheid. Vooral de heren en dames politici en ook zij die justitie op een of andere manier uitdragen, hebben er een handje van hoog op te geven. Het is altijd erger elders. “Kijk maar naar het Caribisch gebied.”

Dat krijg je steevast te horen bij het opwerpen van de veiligheidsbal. Trinidad en Jamaica, ja, daar is het pas erg. Ruim vijfhonderd moorden per jaar. Dan steken wij daar bij af met nog geen honderd. Zoveel gebeurt misschien elders, maar hier niet. Tot dan weer de volgende ‘schokkende’ (roof)moord. Dan is het weer rommel in het hoenderhok. Meerdere en mindere experts leggen dan weer honderd uit wat er allemaal fout is en wat er gedaan moet worden.

En toch is het de burger, de Surinaamse man en vrouw van de straat (!) die ten minste weet waar de schoen wringt. Surinamers kunnen precies waar het te link is je op te houden op bepaalde uren van de dag of nacht. En waarom. En wat de burger weet, weet politiek Suriname ook. Alleen, op een of andere manier slaagt die politiek erin het keer op keer onder het tapijt te vegen. Afhankelijk van wie op welk moment in de oppositie zit, heeft dan wat te schreeuwen. Hoe Suriname veilig gemaakt moet worden voor de toerist en wat niet allemaal meer. Punt is en blijft dat als Suriname veilig is voor de Surinamer, het dat automatisch ook zal zijn voor de toerist.

27 REACTIES

 1. misdaad komt in de hele wereld voor.
  en wordt gepleegd,door iedere bevolkings groep,bemoeizucht en nieuws gierigheid zal de
  mens kwetsbaar maken.
  probeer flexibel door het leven te gaan,dan
  kom je minder shit tegen.


  Maak melding

 2. Waarom zijn er legio wetten?
  Waarom zijn er vele religies?
  Wetten en religies zijn uitgevonden door en voor de mens.De mens is van nature wreed en onbeschaafd…zonder wetten,geen beschaving.
  Goed dat er wetten zijn
  goed dat er religies zijn,en zo kan de mensheid lang en gelukkig leven…amen


  Maak melding

 3. Kijk niet hoeveel stront er in Trinidad en Jamaica wordt gegeten, om dan te kunnen beslissen hoeveel de Surinamers kunnen eten per jaar.

  Elk roof, moord, verkrachting enz.enz. moet niet goedgepraat worden omdat het ergens anders ook gebeurd. Zolang het aantal moorden, roven en verkachtingen niet op nul per jaar komt moet een normaal beschaafd mens niet tevreden zijn.


  Maak melding

 4. Dat muisdaad overal ter wereld voorkomt is waar, maar de ervaringen in eigen land is wat anders.
  Vooral gelet op het feit dat de criminaliteit niet allen toeneemt, maar ook geweldadiger wordt is een punt die zorgen baart.
  In su is het tegenwoordig zo dat je alles moet beveiligen voor je aan plezier kan denken.
  Dat is volgens mij geen prettig gevoel.

  Ramon.


  Maak melding

 5. De criminalitei wordt in stand gehouden door armoede en de helers. Die rover gaat niet met ´n gestolen halsketting lopen showen. Er zijn middenstanders die zonder schaamte ´t spul veel lager dan waarde afnemen. Afdingen zonder scrupule. En als ze zelf ´n keer slachtoffer worden roepen om hard optreden. En dit gebeurd overal. Ben ik naiëf als ik zeg dat dit van alle tijden is. Struikrovers komen ook in de bijbel voor. Denk aan ´t verhaal van de barmhartige Samaritaan. We moeten niet open en bloot gaan showen met onze rijkdom in arme gebieden.


  Maak melding

 6. Wij moet ons met zijn allen afvragen hoe het komt dat een land met nog geen half miljoen inwoners in 30 jaren tijd zo kan radicaliseren wat criminaliteit aangaat.
  Mijn suriname was er één met shutters nu woon iedereen als een gevangenen in hun eigen huis dat is al 30 jaren al zo en nu hebben wij het over veiligheid.Inderdaad wij moeten ons afvragen hoe het zit met de voorbeeldfunctie rolmodel in suriname,vooral als wij zien dat mensen met een zeer omstreden en misdadige verleden de hoogste banen bemachtigen in het land.
  Je hebt een aantal figuren in suriname die onder het mom van een revolutie mijn land hebben beroofd van zijn onschuld, moraal normen en waarden, die zelfde mensen staan voor aan de rij om over veiligheid te praten.


  Maak melding

 7. Suriname wordt een paradijs stelletje negatiefelingen.

  Leve surianeme 1 natie. 1 volk 1 leider

  Sabimang ZvB

  Suriname wordt een ‘Rovers Paradijs’.
  1 ‘Leider’ vermoord
  1 ‘VOLK’ beroofd
  1 ‘natie’ rouwt
  Geen paradijs voor positievelingen.


  Maak melding

 8. Suriname wordt een paradijs stelletje negatiefelingen.

  Leve suriname 1 natie. 1 volk 1 leider

  Sabimang ZvB

  Suriname wordt een ‘Rovers Paradijs’.
  1 ‘Leider’beloofd
  1 ‘VOLK’ beroofd
  1 ‘Natie’berooid
  Geen paradijs voor positievelingen


  Maak melding

 9. De veel zijdige samen-stelling van de surinaamse bevolking werk kennelijk politiek argwanend.Er zal weer geen doel ten aanzien van meer zekerheid-achterban belangen- volbracht worden.” De helft van de bevolking is vertrokken.Petje-af voor die er gebleven zijn.”


  Maak melding

 10. Kijk niet alleen naar het aantal maar kijk wie ermee bezig is. De crime wordt door de gewetenloze idioten op deze manier aangewakkerd. Het is niets anders dan haat, nijd en jaloezie. Men speelt struisvogel politiek!!! Men klets over stigmatiseren.Als de andere groepen ook zich er mee bezig zouden zijn, kwam je zeker wat aantal per jaar betreft, veel hoger dan de genoemde landen in de regio.Met je 500 zielen.


  Maak melding

 11. Suriname heeft ongeveer 40 moorden op een bevolking van een half miljoen mensen :dat is 80 moorden per miljoen inwoners.Nederland heeft 170 moorden op een bevolking van bijna 17 miljoen :dat is 10 moorden per miljoen inwoners.Met veel pijn op mijn hart moet ik constateren dat wij Surinamers 8 maal moorddadiger zijn dan de bakra’s .


  Maak melding

 12. Dus de Surinamers moeten zwijgen en accepteren dat Roven,Moorden en Verkrachten DOODNORMAAL is!! omdat elders nog erger is, zoals in Jamaica en Tinidad?
  En waarom vermelden ze niet erbij, dat ook in die landen zijn de Moordenaars van de zelfde soort bevolkingsgroep en de slachtoffers onschuldige hardewerkers.

  Waarom neemt de Politici van Suriname geen andere landen als voorbeeld waar het wel goed gaat?
  En Rastaman Misiedjan? zijn streven is om Suriname in Criminaliteit op de eerste plaats te zetten in heel Caribisch gebied, wahaha wat is hij toch vooruitstrevend.

  Mijn advies aan de domme Politici is dat:
  DE MENSHEID NIET GEWEND MAG RAKEN AAN MISDADEN DIE SLACHTOFFERS EISEN.

  p.s. een Realist en geen Racist !!!


  Maak melding

 13. Nu er toch Nederland bijgehaald wordt;in de stad Utrecht in de gelijknamige provincie met ca.evenveel bewoners als in heel Sur.zijn er al enkele jaren geen moorden gepleegd.Ook geen doodslag.

  Cobie.


  Maak melding

 14. Hé Pinto,
  Waar blijf je nou met je commentaar?
  ga je missen hoor……

  lon

  Waarume dan, got u ook de piep ut of zo?
  (dit is plat drents, we je we?)

  Het zijn de witteboord criminelen, die consequent vrijuit gaan, schreeuwende van ,”houdt de dief” en zorgen voor kruimeldieven en misdadigers.

  Kijk maar bij de binnenkomst van goederen hoe de staatskas kapitalen wordt onthouden om dingen voor deze natie te doen.

  Op dit moment rijden naar verhouding een conflict aan Toyota-Lexus hier rond.

  Allemaal proberen wij op een korrekte manier aan onze centen te komen.

  Wij moeten ons realiseren dat de onderdrukker nooit vrij uit gaat.

  Decennia lang hebben wij de bewoners van het achterland schier voor de gek gehouden en hen structurele onderwijsachterstand bezorgd.

  Daar het nu backfired is Leiden in last. Of hebben we het niet zien aankomen?

  We zullen met vereende kracht aan de haal moeten gaan om opgelopen achterestanden weg te werken.

  Zelfs die prijsschietenwet van Santhoki heeft niets uitgehaald, integendeel.

  Er is sprake van verruwing. Het beschikken over een vuurwapen is 1. Het tactisch verhaal daaromheen is 2.

  Wij moeten werken aan het bouwen van meer scholen en minder opa Doellies of gevangenissen.


  Maak melding

 15. Met stijgende verbazing lees ik: Trinidad en Jamaica, ja, daar is het pas erg. Ruim vijfhonderd moorden per jaar. Dan steken wij daar bij af met nog geen honderd.

  Wat een lariekoek. Op een Surinaamse bevolking van nog geen 500.0000 worden per jaar 100 moorden gepleegd. Dat is 1 op de 5000. Jamaica heeft 2.9000000 inwoners. Als daar 500 moorden per jaar worden gepleegd is dat 1 op de 5800. Dat is een lager percentage dan in Suriname. Dus hoezo, daar is het pas erg? Kijk naar je eigen land, zou ik zeggen.

  Ook wat betreft de verkeersdoden is het percentage in Suriname hoger dan in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, een land met 16.000000 inwoners. Hoe zou dit allemaal toch komen. Is het daar een paradijs voor verkeerszondaars en moordenaars? Wie het antwoord weet mag het zeggen.


  Maak melding

 16. als je in ned woont , en een surinamer bent moet niets zegen over mijn suriname.
  kijk zelf wat er in ned gebeurt.zelf bea ziet het niet meer zitten


  Maak melding

 17. Zolang figuren als lonny,bout enz.niet berecht worden,gaan de ratten op tafel blijven dansen in Sur.Om hoger op te klimmen op de politieke ladder is het tegenwoordig gebruik om misdaden op je naam te hebben.

  Wonnie moet niet naar nieuwe wetten vragen.Die zijn er al.Op grond daarvan is ome willy al in 1977 veroordeeld.Het gaat om de durf om dat alles aan te pakken.

  Cobie.


  Maak melding

 18. Ga nou Suriname niet met een andere land vergelijken wat de criminaliteit en of moorovervallen betreft.

  Iedereen schreeuwt uit hun nek, als een gelukkige en trotse Surinamer dat Suriname de Paradijs op deze aarde is voor de Sme’ers en daar buiten. Nergens ter wereld heb je zo’n land!!

  Zorg ervoor dat, zulke misdaden niet in Suriname gebeurd!!!!!!! Wat een andere land doet of gebeurd, is even niet onze zaak!
  Wij moeten onze zaken op rail zetten!!!

  Wie de ene land vergelijkt met een andere vind ik oer en oer dom! En vooral Suriname niet. Want deze is veelste( eeuwen) achter!!! Komt door de regerings malloten.

  En grootste mond, kan je altijd verwachten. HET ZEI ZO!


  Maak melding

 19. Criminaliteit stijgt overal ter wereld, is a hell of a job om daar wat aan te doen.
  Ook Suriname kampt daar mee.
  Door de jaren heen, was er altijd criminalitijd, denk aan de moorden die(serie-
  moordenaar) LallBahadoer heeft gepleegd, de moord op Dr.v Leesten, de moorden die(serie-moordenaar) Saruccu heeft gepleegd ook een tig aantal chinezen de toendertijd slachtoffer van roofmoord waren.
  Het is erg makkeljk een min.van justitie toen en nu daar de schuld van te geven.

  Ga dus aub niet dingen door elkaar halen ,door te stellen dat men vergeljkt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.