Oppositie: Suriname wacht wellicht inflatie

32

PARAMARIBO, 22 dec – Suriname wacht wellicht een stevige inflatie. Dit zegt parlementariër Guno Castelen (Nieuw Front, SPA). Hij ziet de hele noodzaak van een ruimer leningenplafond niet in. Er is geheid wat aan het handje als de regering hard stelt dat zonder extra leenruimte geen begroting kan worden ingediend.

De regering wil tien procent van het bbp aan extra ruimte. “Dat komt neer op ongeveer negenhonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tweehonderd miljoen euro). Als we deze check geven, leidt dit tot inflatie”, zegt Castelen. Het is moeilijk te geloven dat al het geld productief wordt ingezet. Eerder valt te geloven dat het geld consumptief wordt gebruikt. Zoals voor het betalen van lonen van ambtenaren.

Inflatie is dan ook niet ver meer. Bovendien wordt ook de private sector beknot, omdat er dan minder te lenen overblijft. Volgens Castelens fractiegenoot Radjkoemar Randjietsingh is het argument van de regering puur boerenbedrog. De regering stelt dat het leningenplafond is overschreden met ongeveer één procent. “Dat is niet meer dan een miljoen Surinaamse dollar. Als je daarom geen begroting kan indienen, is het tijd ons zorgen te maken”, aldus Randjietsingh.

32 REACTIES

 1. De handel- en redeneerwijze van Hildenberg valt weliswaar niet goed te praten maar we hebben het nog altijd slechts over een overschreiding van 0,2% (en geen 1%) en dus hooguit een paar ton SRD. Bovendien was Hildenberg van mening dat de nationale wetgeving diende te worden aangepast aan de internationale.


  Maak melding

 2. De inflatie gaat niet stijgen, maar is reeds aan het stijgen. De prijzen vliegen de pan uit. En daar ligt de geldontwaarding ook op de loer. Het is aan de overheid om meer inflatie te voorkomen, door een strenge bezuinigingsbeleid te gaan voeren.

  Het zou heel verstandig zijn om niet te beginnen aan de bouw van een brug over de Corantijnrivier. Het geld moet ergens vandaan komen. Dus wordt het lenen op de internationalemarkt. Hierdoor bereik je als regering een leenplafond. Het is niet meer mogelijk om krediet aan te vragen. Mocht je toch krediet willen dan ben je overgeleverd aan geldschieters die torenhoge rentes vragen.

  Mijn credo aan de regering Bouterse:”Je kunt niet meer uitgeven dan in kas is”


  Maak melding

 3. Nou,
  dan tegenstemmen.

  En misschien moet de coalitie (mijn voorkeur heeft dat zeker) dhr Hildenberg voor het gerecht slepen!

  Dat lijkt mij een mooie zaak.


  Maak melding

 4. Ik ben nog nooit zoveel zwartgallige pessimisten tegengekomen. Denken jullie daadwerkelijk dat het alleen Venetiaan is die dit land tot grotere hoogten weet te brengen?

  Frappant is dat de “majority” van die oproerkraaiers niet woonachtig is in Suriname noch voornemens om zelf hier hun klaverviertjes in de modder te komen steken.

  Wij zullen er komen, is het niet dankzij onze eigen inspanningen dan wel ondanks jullie geseik.

  Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die. Offers brengen???????????????
  Ho maaar!!!!!


  Maak melding

 5. Pinto: Je djogo aan de Waterkant kost binnenkort 35 SRD! Verslik je er niet in!!!

  blaka bakra

  Ik heb er voor gezorgd dat ik die jogo, te allen tijde kan bemachtigen.

  Look who’s talking, emneer Kasteel(en), die bij gratie Gods een zetel heeft gehad van het frontje, is het tegenswoordig he?

  Jessurun en Kasi hebben namelijk geen aanhang. Ze moeten wel bleren om hun hagje te redden. En die Randjiet moet maar eens goed op z’n zoon gaan letten.


  Maak melding

 6. Ik snap een aantal dingen of beter gezegd een aantal leugens niet Waar zijn die miljoenen uit India en die miljarden uit China gebleven wie het weet mag me het vertellen a.u.b.
  Ik wil de bezoekers van dit niet onthouden.www.dewest.nl
  Vergiftiging van de jeugd
  Toen D.Bouterse op 12 augustus zou worden beedigd, stonden zogenaamd de leiders van de wereld te dringen om de inauguratie bij te wonen.Toen de dag uiteindelijk was aangebroken, bleken die leiders zich niet eens te hebben laten vertegenwoordigen in de antony nesty sporthal.Kort daarna werd een reis naar guyana ondernomen om te bewijzen,dat er inderdaad internationale relatie bestonden.En daardoor werd Bharat Jagdeo uitgekozen.Jagdeo, waar niemand van enige betekenis naar omkijkt.Het was vanaf het prille begin duidelijk, dat er naarstig naar erkenning werd uitgekeken.En wel internationaal.Maat lokaal liet men zich niet onbetuigd.Thans blijkt,dat nog steeds niet alles nationaal in orde is .Bij de viering van 35 jaar onafhankelijkheid werd het initiatief genomen tot de vorming van een mensenvlag. De locatie die die hiervoor werd uitgekozen was het andre kamperveen stadion.Duizend Mulo scholieren werden samengebracht om de vlag te vormen.Voor velen van deze kinderen , was het de eerste keer,dat zij het stadion bezochten. ze keken hun ogen ogen uit,omdat ze vaker over dit stadion hadden gehoord, maar er nooit eerder naar toe waren geweest.Achteraf zou blijken, dat men de kinderen onder valse voorwendsel naar het stadion had gelokt en dat de hele zaak in elkaar was gezet in he kader van zoeken naar herkenning,zoals wij dat eerder reeds vermelden.op strategische plekken in het stadion werden namelijk mensen geplaatst om de kinderen zaken in te fluisteren. Zo werd hen verteld, dat de man, naar wie het stadion is vernoemd, ooit een geweldige voetballer was,die later voorzitter van de Surinaamse voetbal bond werd.De man zou een grote tegenstander zijn geweest van de militaire machthebbers, die het in de jaren tachtig voor het zeggen hadden in suriname. hij zou op een gegeven moment plannen hebben beraamd om het toen wettig gezag omver te werpen .Echter werd in de een vroege stadium ontdekt wat hij van plan was.Nog voor hij kon worden gearresteerd,pleegde hij zelfmoord.Tot zover wat onze kinderen werd voorgehouden bij de vorming van de mensenvlag in het stadion.zover gaan deze beesten om onze jeugd te vergiftigen zelfde beeld zie je ook hier op dit net.


  Maak melding

 7. @2 blaka bakra: De djogo met kakkerlak in het glas mag 35.000 SRD kosten. De SRD is toch behangpapier, net als vroeger (jaren DDB). En bovendien wordt het voor Pinto betaald door de Centrale Bank van Suriname.

  Surinaamse politiek is failliet. Overgrote deel van het kiezersvolk kiest met een vingerafdruk en uiterlijke kenmerken. Bosneger stemt op bosneger, javaan op javaan, hindustaan op neger,javaan,indiaan,hindustaan etc.(de hindustaan is eigenlijk een multicultureel etnische groep). En derhalve staan ze nu buitenspel.

  Intellectuele Revolutie?
  1. Voer een “inburgeringscursus om te mogen stemmen”. Geen stemvee toestaan.
  2. Politieke ambtsdrager (Ambtenaren en Ministers etc. moeten voldoen aan een “Masterclass Algemene en Politieke geestelijke niveau”.
  Werk- en denkniveau net als in goed draaiende bedrijven.

  De wereld om ons heen werkt met communicatie snelheden van lichtsnelheid (300.000 kilometer per seconde). Glasvezeltechnologie en satelliet. De Surinaamse Ministers gaan met corjaal naar Gran Krutu in het binnenland. Belachelijk en immoreel. De intelligentsia (dat deel wat nog niet op de vlucht is neergeknald) schaamt zich diep voor volk en vaderland.

  De MC regering heeft niet lang meer te gaan en de oude NF politiek is al lang failliet (was/is slechts voor de bejaarden,rijken en corrupte aanhangers).

  De oppositie vangt salaris en wacht af. Is heel makkelijk geld verdienen. Typisch Surinaams, niks doen en geld vangen.

  Dit zijn de eerste stappen naar Intelligentie Revo.


  Maak melding

 8. nr 1 tot 4, geen van jullie verwenzingen is totnutoe uitgekomen, waarom zou het nu wel het geval zijn.

  Doemdenkers als jullie kan Surinamers gestolen worden.


  Maak melding

 9. @Kofi,
  Die brug over de Corantijnrivier gaat door. En weet je waarom?
  Omdat het een prestigeproject van Bouta is.

  De hoge inflatie betekent dat wij suri’s in Nederland weer gevraagd zullen worden om onze euro’s te sturen en dat terwijl we voor alles en nog wat zijn uitgemaakt de afgelopen maanden. Maar het geeft niet. We steunen onze landgenoten en Suriname graag.


  Maak melding

 10. Een van de consequenties hiervan is dat wij, de in Suriname zo verfoeide en zwaar bekritiseerde Surineds, met onze geldstroom onze families daar, straks nog meer zullen moeten steunen. Gevolg: de bevolking klaagt niet en ‘het spel’ van de regeerders kan ongestoord verder gaan…
  En zo houden we allemaal elkaar gevangen in een web dat elke vorm van vooruitgang tegenhoudt.

  God zij met ons Suriname!


  Maak melding

 11. In januari 2011 zullen de ontwikkelingen in ijltempo toenemen.
  Pinto je reageert in een ijltempo. je bent vergeten om te vermelden dat de inflatie ook in ijltempo zal toenemen.
  de sneltrein is nog steeds in ontwikkeling dus neem genoegen met de stoptrein.


  Maak melding

 12. Mijn advies aan al degene die op Bouta hebben gestemd luidt als volgt:doe het niet meer!Verdiepen jullie je a.u.b in de politiek en trek dan de enige denkbare conclusie n.l dat Bouta geen politiekus is maar een ordinaire militair.Trouwens Surinamers moeten zich hardop de vraag gaan stellen of er úberhaubt mensen in Suriname rondlopen die het in zich hebben het land te leiden.Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dat soort kaliber mensen zich niet in Suriname bevinden.Helaas.


  Maak melding

 13. beste mensen in de periode van de vorige regering had ik een kleine ‘houtenkasteel’ gebouwd misschien niet de mooiste maar ook niet de lelijkste.op een zekere dag voor de verkiezingen kwam een meneer helemaal in het paars uigedost bij mij op bezoek met de vraag op wie ga je stemmen.dat weet ik nog niet.die meneer keek mij aan en naar mijn ‘houtenkasteel’ en zei tegen mij luister
  stem op paars en je zult zien dat wij jou een ‘droomkasteel’ bezorgen en als je mee helpt om ons concept aan de man te brengen krijg je gratis internet labtop ect. geweldig idee een ‘droomkasteel’ is toch geen overbodige luxe dacht ik en stemde in maar op paars te stemmen.alles ging goed en mijn paars behaalde de overwinning.nog even zuipen en feesten dan terzake komen.
  vloekend op Front kom ik thuis aan en zonder bij stil staan maakte ik mijn ‘houtenkasteel’ met de grond gelijk .nog een nachtje slapen en mijn ‘droomkasteel’ komt eraan.
  ik wacht al onderhand vier maanden maar die ‘droomkasteel’ is nog niet aangekomen.dus even bellen naar de desbetreffende ministerie met de vraag waar blijft mijn ‘droomkasteel’?
  sorry meneer helaas zijn de ‘droomkastelen’ al onderons uitgedeeld.bovendien is het geld op en wij staren naar het hoge plafond en wachten op hoge leningen.wij kunnen je nu alleen maar blij maken met een luchtkasteel.
  in een ‘houtenkasteel’ had ik nog kunnen overleven de ‘droomkasteel’ blijft een droom. Met Front zat ik aan het Front en met Paars in het Stront.
  wees blij met wat je hebt.


  Maak melding

 14. Sanchez op 17 zegt “wees blij met wat je hebt

  Ai mensen de denktrend van front helemaal ten top. Ook al heb je niets wees blij,, wee niet ambitieus, heb geen dromen, wees gewoon blij.

  Dat de jeugd geen baan kan vinden, dat de ouderen pienaren, dat er geen enkele ontwikkeling in Suriname is, no problem wees blij. Vene de vorige President had ook zo’n mooie toen Suriname het grensgeschil met Guyana had verloren, wees niet hebzuchtig.

  Sanches wel Surinamers hebben nieuws voor je, ze willen niet blij zijn met niets, ze willen eindelijk duurzame ontwikkeling.

  Enne niet vergeten de stront waarmen nu zit, is geween de front drek, maar no spang we komen wel uit.


  Maak melding

 15. Mijn advies aan al degene die op Bouta hebben gestemd luidt als volgt:doe het niet meer!Verdiepen jullie je a.u.b in de politiek en trek dan de enige denkbare conclusie n.l dat Bouta geen politiekus is maar een ordinaire militair.Trouwens Surinamers moeten zich hardop de vraag gaan stellen of er úberhaubt mensen in Suriname rondlopen die het in zich hebben het land te leiden.Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dat soort kaliber mensen zich niet in Suriname bevinden.Helaas.

  basja

  Wij hebben jou/jullie adviezen niet nodig. Blijf maar verpieteren daar in die koude. Wij gaan Suriname op ons geëigende wijze tot ontwikkeling en bloei brengen. Jullie ballingen zijn door de jaren heen slechts tandeloze wezens gebleken. Geen visie en oeverloos geklets,……….meer niet.

  Niemand is goed genoeg voor deze bekakte alweters. Alle capabele Surinaamse broeders en zusters worden door deze redimussu’s de grond in geboord.

  Het volk van Suriname heeft gesproken, So be it!! Wait and see.


  Maak melding

 16. Mensen niet zeuren!! Het kan nog slechter in Bouta termijn!! Het is democratisch!! dat wou de Surinamers en nogsteeds en vandaar de hoge koersstijging.

  Ba soekoe, ba fenie, ba tjarie! Stikken jullie in je eigen stront!

  Na Bouta onoe bin wanie!! dan jeh tekie toch sa a mang e gie joe!1 San de jeh lull??

  Nr 22 Pinto! Praat je nu een ander taal bouta man!!! Ik dacht dat hij jouw naaste was!! zo leek het tenminste! Ik was gewend van jou gekakel. Je blafte ook heel hard en nu stop jij, je staart in kont en kiest heel hard de hazepad. JIJ BENT OOK NIET TE VERTROUWEN. Oh, Ja! praat voor je zelf en niet voor een ander!Ik zie al 60 jaren hoe reilt en zeilt. In Bouta tijd zie ik al naar de hel gaan!

  Pinto: Ik heb er voor gezorgd dat ik die jogo, te allen tijde kan bemachtigen.
  En de overige gemeenschap??

  Pinto: Jessurun en Kasi hebben namelijk geen aanhang. Ze moeten wel bleren om hun hagje te redden. En die Randjiet moet maar eens goed op z’n zoon gaan letten.
  En wat about Bouta??

  Ik hoop niet dat je blind bent! Ik hoop ook dat je een en ander zult mee maken, maar dan niet janken als een uithongerde Wolf!


  Maak melding

 17. Toen Castelen zijn mond moest open trekken naar de Frontregering deed hij het niet, puur uit opportunisme cq eigenbelang. Wat kan je anders verwachten van iemand die het waagt om onwettige handelingen te plegen in het hoogste college van staat, nl het schenden van het stemgeheim en er nog schaamteloos trots op zijn ook. Ik heb al eerder aangegeven van het Front zelf deze verhoging wilde doorvoeren maar dat niet meer konden door hun verkiezingsnederlaag. En nu maar schreeuwen en roepen natuurlijk dat het niet mag! Sobung destabiliserende politiekvoering. En let goed op wie de mensen zijn die telkens naar voren worden geschoven om dit soort BS uit te kramen. De grote bazen laten hun slaafjes het vuile werk doen.


  Maak melding

 18. Ze hebben een grote smoel dat ze geen advies nodig hebben, een spreekwoord luid het paard achter het wagen spannen. Je kan steeds de waarheid blijven ontkennen eens kom een tijd dat je zelf zo belachelijk maakt dat je niet een over straat durf te komen. Een mooi voorbeeld is tijdens de oorlog in Irak heel de wereld kon zien hoe die irakeze militairen zich massaal overgaven, maar één man bleef dat ontkennen terwijl er bommen naast zijn bed neer kwamen bij wijze van spreken zo een figuur hebben wij ook hier op dit net.


  Maak melding

 19. nr.20 pinto pientere man.
  My ‘Mars’ is already broken of working and if you don’t believe it than eat my ‘Mars’

  sanchez

  1 varken meer of minder zal niet zoveel uitmaken.


  Maak melding

 20. @Lucien #24

  Je hebt er heel lang over na moeten denken voor je op dat verhaal kwam en je bent ook de eerste en enigste die e mee komt. Beetje erg ongeloofwaardig vindt je zelf niet.

  Ik moet altijd vreselijk lachen om die mofo krantie / mamjo verhalen van de NDP aanhang. Hoe jullie het verzinnen. 😆


  Maak melding

 21. @Lucien #24

  Je hebt er heel lang over na moeten denken voor je op dat verhaal kwam en je bent ook de eerste en enigste die e mee komt. Beetje erg ongeloofwaardig vindt je zelf niet.

  Ik moet altijd vreselijk lachen om die mofo krantie / mamjo verhalen van de NDP aanhang. Hoe jullie het verzinnen.

  neus

  Neus en consorten jullie zijn al een mensen leeftijd bezig op dit forum en wellicht ook elders om delen van die Surinaamse samenleving op andere gedachten te brengen in weerwil waarvan de huidige president met ruime/2/3 meerderheid is gekozen.

  De mensen die jullie willen hersenspoelen hebben geen pc.

  Nochtans zou ik jullie willen adviseren om de zaak kritisch- edoch niet below the belt te blijven volgen.

  Het beledigen van mensen, die er een andere visie op na houden zegt meer over jullie dan lieden die je op de korrel wilt nemen en is in niet mindere mate een vorm van zwakte.

  Het is onzinnig om met de mond paai paai te staan schreeuwen als je zelf geen minutie meer hebt.


  Maak melding

 22. Pinto: Ik heb er voor gezorgd dat ik die jogo, te allen tijde kan bemachtigen.
  En de overige gemeenschap??

  Wat Pinto betreft, “als jij niet de handen aan de ploeg slaat zul jij ook niet te eten hebben”.

  Ik ben niet van plan om zoals daar in Nederland luilakken te voeren/voeden.

  In de loop der tijd is het schrikbarend hoe mannen met grote biceps een bier of sigaret staan te bedelen! Op het dak met die handel.


  Maak melding

 23. @lucien,
  Ik hoor jou nooit over de schenden van meest elementaire rechten van de mens die hebben plaats gevonden in mijn geliefde land suriname, de dader is nu voorbeeld voor de jeugd in suriname en is gekozen tot president.


  Maak melding

 24. De jeugd ziet in President Bouterse een voorbeeld en hoop temeer de vorige hun ziel verkocht heeft aan de duivel maar ze ook heeft laten vallen. Kunnen jullie je nog herinneren dat de scholieren de straat opgingen 2 á 3 jaar geleden??? De jeugd in elk geval niet! Die arrogante huisneger heeft ze doodgezwegen terwijl ze gewoon wilde praten over verandering en betere perspectieven na ruim tien jaren regeren. Heb jij daar ook maar 1 minuut bij stilgestaan jij nep wikileaks (DU?) Want je schrijft is in exacte context met een andere naam. Waterkant is echt een RIOOLFORUM geworden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.