Laatste daad Brandweer Amsterdam in Suriname

23

PARAMARIBO, 9 dec – Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft voorlopig zijn laatste daad gesteld in Suriname. De jarenlange samenwerking met het Korps Brandweer Suriname is afgerond met een training in het gebruik van dompelpompen. De training is ook een soort afscheid nu de politiek verdere samenwerking in de weg staat.

Het gevoel van afscheid was ook de overheersende emotie tijdens de training. Het is een goed gevoel. “We laten goed getraind personeel achter, gemotiveerd genoeg om het werk te doen zoals het hoort. De mensen die getraind zijn zullen de kennis weer overdragen. Als we weer op het vliegtuig terug zitten, kunnen we elkaar aankijken en zeggen dat we iets goeds achterlaten”, zegt Wessel Slagter van Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Net als zijn collega Arno Jong was hij de afgelopen dagen druk in de weer. De dompelpompen zijn er speciaal voor extreme omstandigheden. Zoals gebrek aan water op het brandadres of juist een teveel, zoals bij overstromingen. De samenwerking loopt sinds 2004. Voor KBS-commandant Cecil Waal houdt niets op. “Het is een samenwerking tussen korpsen, net zoals het Rode Kruis over de hele wereld. Die gaat onder alle omstandigheden door. We hebben afspraken lopen, die kunnen onder meer via e-mail worden uitgewerkt.”

23 REACTIES

 1. Ik heb een paar weken terug een electrische dompelpomp gekocht bij de Aldi in Amsterdam voor € 29,99.Deze pompen kan je gebruiken bij het legen van ondergelopen huizen,kelders,enz.Deze pompen verdwijnen helemaal onder water en doen hun werk zeer goed.Per uur pompen ze 11000 liter water weg. Bij de de Aldi waren ze binnen een aantal uren uitverkocht.Je moet de instructies goed lezen om het apparaat te gebruiken.Mijn inziens is er eindelijk een einde gekomen aan de snoepreisjes van de ambtenaren uit Nederland.Deze snoepreisjes werden betaald uit de ontwikkelingsgelden die voor Suriname zijn besteld.Een groot deel van het geld is opgegaan aan de snoepreisjes van ‘deskundigen’ uit Nederland.


  Maak melding

 2. Tot ziens en wel bedankt meneer voor alles wat ge hebt gedaan.

  Toen mijn voorvaderen werden gebrandmerkt met die hete ijzer, ten teken dat zij lijfseigene waren van de ex-kolonisator was dat een andere overeenkomst?

  De laatste keer, ach man kom show op!


  Maak melding

 3. Nr 2 Pinto! Waar ben je mee bezig vriend???

  Is er nog wat positiefs in jou, wetende dat je donker bent en je hart dat niet zwart is?? tjonge, tjonge man!! hou toch eens een keertje op met je negatieven rotzooi!!!

  Iemand wier negatief is, geeft altijd negatieve reacties! Wees wel positief in de toekomst en dan zul je het verschil zien! echt, waar!!

  Mensen uit Nederland bedankt voor de samenwerking en de educatie!! De Surinamers kunnen heel veel betekenen voor de Surinamers zelf en mnisschien ook wel voor PINTO!


  Maak melding

 4. jammer dat er weer reacties van zure lui komen die alleen maar terug kunnen grijpen naar de slaventijd, get a live, de mensen die hun hart hebben gevolgd om in een samenwerking een hoger peil te bereiken zijn de dupe geworden van een politiek spel, let maar op binnen een paar jaar valt alles uit elkaar wat in suriname is aangeleverd aan materiaal voor de brandweer en gaat men weer wonden likken. ik hoop van harte dat het team in suriname wellicht een andere samenwerkingspartner kan vinden zodat veel zaken zoals opleiding etc gecontinueerd worden.hopelijk staat jullie huis niet in de fik wanneer de surinaamse brandweer met halfwas slangen moet komen en je huis niet kan redden

  felo


  Maak melding

 5. Beste Pinto,

  je bent echt te zielig voor woorden. Grow up en wees een vent in plaats van zielige verhalen op te hangen over je voorouders. Mijn grootouders hebben in een Duits kamp gezeten in WO 2 en daar ga ik ook niet mijn hele leven over zeuren en mij achter verstoppen. je hebt een minderwaardigheidscomplex, dat is echt niet normaal meer. Een eeuwige zeur die zelf waarschijnlijk nog nooit in zijn leven is gepresteerd heeft en een uitkering uit Nederland opstrijkt. Get a life!!!!


  Maak melding

 6. Brandweer van Amsterdam bedankt voor al je hulp. Ik weet hoe de brandweerlieden van Sur. jullie kennisoverdracht naar waarde weten te schatten. Gran tangi !

  Mocht de negatieveling op nr. 2 ooit uit zijn brandend huis gered moet worden, zal hij het pas begrijpen. Zijn voorouders die gebrandmerkt werden hebben dat allemaal doorstaan zodat hij vandaag iets meer van de universele kennis van mensenhulp onderling zou begrijpen. Mijn wens is dat die mensen niet verniemendal hebben geleden.

  Nogmaals gran tangi en kong esi baka na Sranang !


  Maak melding

 7. Aii aii Nederland… Dankzij Nederland, kunnen nu de Surinaamse brandweerlieden mensen redden uit lekkende huizen… Ook Surinamers zelf kunnen zich daarmee in de toekomst verder ontwikkelen…


  Maak melding

 8. December 9th, 2010 at 5:01 pm
  Wat een ziekelijke reactie op nummer 2

  wikileaks

  Je mag op het dak gaan zitten met jou zoveelste en zogenaamd laatste worst aan die samenleving.

  Moeten wij daar zenuwachtig van worden dat die hulp weg zal blijven?


  Maak melding

 9. pinto ik sta volkomend achter jou….en jullie kunnen lullen dat wij even dom zijn..i dont give a fuck….opgeruimd staat netjes….toen vene bezig was zijn spelletje te spelen konden jullie allemaal die hierop waterkant reageren anders lullen…daar bouterse aan de macht is..is alles negatief…!!


  Maak melding

 10. pinto ik sta volkomend achter jou….en jullie kunnen lullen dat wij even dom zijn..i dont give a fuck….opgeruimd staat netjes….toen vene bezig was zijn spelletje te spelen konden jullie allemaal die hierop waterkant reageren anders lullen…daar bouterse aan de macht is..is alles negatief…!!

  coronie

  Je hoeft niet volkomend achter mij te staan. Ik neem al genoegen met volkomen.


  Maak melding

 11. Gezellig zeg, zo’n Nederlands forum over Suriname…
  Het forum waar haat en nijd en jaloezie en domheid de boventoon voeren.

  @1 Roraima
  Dom kind, de éne dompelpom is de andere niet.
  Ga terug naar Suriname en bekijk die dompelpompen eens van dichtbij!
  Of ga jij thuis ook je brandje blussen met een speelgoed brandweerauto, gekocht bij de Toys’R’Us!

  Ga je land opbouwen, wat doe je nog HIER in NL, profiteren zeker?

  @Pinto, alias ‘de zielepiet’ met het slavencomplex!

  Wat doe jij nog in NL man?, en in SR heb je al helemaal niks te zoeken!

  Jij moet gewoon terug naar Afrika/Gambia gaan, terug naar je roots, ken je geschiedenis!

  Daar waar je eigen soortgenoten, vijandig gezinde stamleden van andere stammen, gevangennamen om daarna de vrouwen/kinderen te verkrachten en/of te ontzwangeren.

  Vervolgens werden de gevangen genomen stamleden doorverkocht als slaven aan de blanke slavenhandelaars!

  Het bewijs is allemaal te vinden/zien in Gambia, het landje van Kunta Kinte, je verre voorouder, je weet wel…

  Dus wie is nu eigenlijk de ‘echte’ slechterik, in het hele slavenverhaal?

  Je zielige zwarte voorouders met het ‘geweldadige, vernielzuchtige verkrachters-gen’ of de blanke sukkel met het ‘handels-gen’?

  Zoals je ziet, zijn er met de gruwelijkheden bijzonder veel overeenkomsten met de binnenlandse-oorlog!

  Dus ga jij maar even heel snel terug naar Africa…
  Kan je lekker primitief in je blote reet achter de wilde beesten aan jagen en daarna wat vrouwen/kinderen verkrachten om daarna de verdere dag op je luie reet te zitten om zo je hand op te houden voor blank ontwikkelingshulp, omdat je zelf te lui en te dom bent om je eigen vreten te verbouwen!

  @coronie
  Wikileaks… een vrouwenverkrachter ???

  Dom kind, ga terug naar school en maak je jezelf niet zo belachelijk! Dat jij alles klakkeloos gelooft is jouw probleem, hebben overigens meer Surinamers last van, gebakkenlucht verhalen…, meer zeg ik niet!

  Wikileak,
  is slechts een non-profit organisatie met het doel om belangrijk nieuws voor het publiek beschikbaar te stellen.

  Inzake de voorman van Wikileaks “Julian Assange”…
  Het schijnt dat ten minste een van de vrouwen een vroegere vriendin is die al eerder rechtzaken voor verkrachting heeft aangespannen tegen andere mannen en verloren, en die ook nog eens eerder al heeft verklaard dat het om consentuele sex was gegaan (maar daar blijkbaar nu op terugkomt?). Verder schijnt de aanklacht op onzinnig strenge Zweedse wetten gebaseerd te zijn en zou in andere landen niet geldig zijn (gescheurd condoom).

  Het feit dat hij, zogenaamd voor deze aanklacht, op de lijst van Interpol is gezet als een van de meest gezochte criminelen is natuurlijk volkomen belachelijk.

  @9 Alfred
  Zeker ook al niet naar school geweest, zoals de rest?
  De dompelpompen zijn er speciaal voor EXTREME omstandigheden. Zoals GEBREK aan WATER op het BRANDADRES!


  Maak melding

 12. Ik wilde eigenlijk niet reageren op boven genoemd artikel. Ik weet ook persoonlijk wat voor bijdrage Regiopol. Amsterdam-Amstelland de afgelopen jaren bijgedragen heeft aan het KPS. Maar dat enkelen zo dom zouden reageren had ik in deze niet verwacht. Maar(nr. 15 J.J.) heeft het prima verwoord.


  Maak melding

 13. ( andere alfred )

  Wat sijn jullie allemaal togh arrogante sakken… Volgens mij moeten jullie allemaal nogh eens naar school, als ik siej hoe respect loos men hiermee om gaat… Dat er soke reactiej tegemoed sowden komen, had ik niej verwacht…


  Maak melding

 14. Julian assange van wikkiLeaks krijgt tenminste de gelegenheid op zich te kunnen verdedigen tegen vermeende beschuldigingen van verkrachting en als de rechter vindt dat hij een strafbaar feit heeft begaan dan krijgt hij de toepasselijke straf daarvoor, zo gaat dat in een beschaafd land.
  In suriname van de jaren 80 ging het anders eerst op de podium bedreigen en de volgende dag laten oppakken en afslachten en op tv verklaren dat ze op de vlucht zijn neergeschoten, in 1986 wordt het herhaald in het dorp te moiwana worden kinderen zwangere vrouwen koelbloedig afgeslacht een ware bloedbad wordt daar aangericht en de dader van al deze misdaad word gekozen tot president dat is de beloning van de meest achterlijke deel van het surinaams volk voor moord verraad onderdrukking vernedering dictatuur.coronie wie moet onthoofd worden yu dong kaw yu.


  Maak melding

 15. Wat sijn julliej togh sielig hea…
  Op nummer 15 heb ik seker een opmerking… Yerre, wanneer gah jij eens naar scoro om te leren respectief om te gaan… Mensen swart maken, is onvolwassen, al ook se het mis hebben, kan je se het ook netjes uitleggen… En nummer 16, iedereen heeft sijn mening… Niemand hoef dom te sijn, net of jij weet wat het inhoud is geweest van Nederland, of je nouw in Suri of in Nederland woont, boeit me niet, maar jij weet ook niet de verborgen details, dus loop niej meej met iemand diej ook niet egt het juiste woordje heeft voorgelegd…

  Stelletje meej lopers en mensen diej een eque hebben van een kind, diej sich nogh beter sow kunnen verantwoorden en nog respectiever kan uiten op ieder een sijn mening…Wanneer worden julliej een keertje volwassen !


  Maak melding

 16. @Pinto, alias ‘de zielepiet’ met het slavencomplex!

  Wat doe jij nog in NL man?, en in SR heb je al helemaal niks te zoeken!

  Jo(ost) Jo(rritsma)

  Hé rare Fries, je hebt gelijk hoor. Ik woon- en werk al weer jaren in Suriname. Temperatuur 35 graden Celsius.

  Voor de rest heb ik van jou geen hoge dunk.
  Domme Fries.


  Maak melding

 17. Hallo Pinto,

  Ik doe veel zaken met succesvolle ambitieuze Surinamers van Creoolse afkomst. Niet één van deze mannen en vrouwen heeft last van een slavencomplex. Dit is blijkbaar alleen voorbehouden aan Surinamers die niets presteren, geen ambitie hebben en een excuses zoeken voor hun falen en gebrek aan ambitie. Denk daar maar eens over na als je weer eens over je slavencomplex begint en daarmee je eigen voorouders beledigd


  Maak melding

 18. Nr 21 Pinto: Vreten tussen twee wallen!! dat noem ik pas DOM en een VERRADER.

  Ik hoop dat je wel weet wat de spreekwoord betreft varen tussen twee schepen!! en hoop ook niet dat je gebakken bent als een misbaksel.

  In mijn ogen ben je gewoon een Ezel die geen hersenen heeft!!!! Baalken maar!! Bouta komt zo, Bouta komt zoooo…….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.