In het Surinaams binnenland waakt de GZA

1

PARAMARIBO, 9 dec – In het binnenland nemen gezondheidsassistenten, GZA, en steeds belangrijker rol in. Dit stelt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. De dienstverlening van de ‘barefoot doctors’ verschilt aanmerkelijk van die van ander zorgpersoneel. Dat liet zich de afgelopen jaren meer en meer merken.

Een groot deel van de plaatselijke dienstverlening in dorpen is in handen van deze groep. “Het is al zo dat gezondheidsassistenten niet door artsen vervangen kunnen worden”, zegt Waterberg. Deze zorgverleners worden in relatief korte tijd klaargestoomd in basiszorg. Het betreft meestal dorpsbewoners, wat kennis van de lokale cultuur garandeert. Doordat zij tussen de mensen wonen is de hulp permanent beschikbaar.

Daar tippen artsen en ook verpleegkundigen niet aan. Die zijn om allerlei redenen niet geneigd langdurig in het binnenland te vertoeven. Het fenomeen van de GZA is een uitvinding van dienstverlener Medizebs. Bij mondjesmaat wordt zo het korps gezondheidswerkers in achtergestelde gebieden opgevoerd. Er zijn net weer acht opgeleid. Een druppel op een gloeiende plaat weliswaar. “Maar een stukje overheidsplicht krijgt zoetjesaan meer invulling.”

1 REACTIE

  1. Als jij als binnenlandbewoner ambieert om minister te worden dan is niet zo verwonderlijk dat anderen je rol daar overnemen.Is nou medizebs plots een overheids instelling?

    Cobie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.