Krijgsraad Suriname op plaats delict decembermoorden

19
Fort Zeelandia Suriname
Archieffoto

PARAMARIBO, 16 nov – De krijgsraad heeft de plaats delict bezocht van het proces rond de Decembermoorden. Het bezoek, twee jaar na aanvang van het proces, geschiedde met de grootst mogelijke discretie. Geen familie, journalisten of publiek woonde de schouwing in het Fort Zeelandia bij.

Dat was de uitdrukkelijke wens van de raad. Slechts de advocaten en drie getuigen mochten er zijn. Een vierde getuige, oud-militair Onno Floor, verscheen niet. De schouwing duurde bij elkaar iets meer dan twee uren. De bedoeling was een beter beeld te krijgen van wat zich in het fort afspeelde in de nacht van zeven op acht december 1982. Volgens de raad zitten teveel tegenstrijdigheden in verklaringen van de getuigen. Vandaar de schouwing.

Op de foto een politieagent en een lid van de Militaire Politie op uitkijk bij het Fort Zeelandia. Rechters van de Krijgsraad hebben maandag samen de auditeur militair in het 8 decemberstrafproces achter gesloten deuren poolshoogte genomen in het Fort Zeelandia.

Tijdens deze bijzondere zitting wilden ze op de plek van het bloedbad nadere uitleg van de getuigen. Het fort was gedurende de schouw niet toegankelijk voor publiek. De pers maakte vanaf afstand en vanuit aangrenzende gebouwen video- en fotobeelden.


19 REACTIES

 1. En de hoofdverdachte in dit legitieme proces, de man die heeft gezworen de grondwet te respecteren had natuurlijk geen tijd. Die was waarschijnlijke weer nieuwe vrije dagen aan het verzinnen om zo het volk tevreden te houden.


  Maak melding

 2. Wie gelooft er nog in een serieuze afhandeling van deze zaak ? Een advocaat die zich al uitlaat over omkoping van getuigen. Klasse advocaat hoor!Nivo NUL.

  Laat ons ophouden met de schertsvertoning en het gebeuren over laten aan het GEWETEN van hen die weten wat zij wel/niet MISDAAN hebben. Aan het eigen geweten kan immers niemand ontsnappen. Ook DDB niet.

  Geen hond die er nog in gelooft dat er een serieuze veroordeling uit dit proces komt.

  Wordt vervolgd


  Maak melding

 3. De toegang was blijkbaar voor een selectieve persgroep wel toegestaan, want hier in Nederland zijn er beelden van binnenaf getoond door Henna Draaibaar.


  Maak melding

 4. Goeie zaak, laat deze soap serie spoedig achter ons gedroprt worden.

  Niemand schijnt zich druk te maken over de ellende, die dit 08 december incident met zich heeft meegebracht voor land en volk.

  Tijdens die vuile oorlog hebben delen van deze nabestaanden een significante bijdrage gehad in het toepassen van het talio begiginsel, namelijk oog om oog, tand om tand, het recht van wedervergelding.

  Voor deze 15 hebben meer dan 200 Surinamers waaronder militairen en binnenlandse broeders/zusters eraan moeten geloven.


  Maak melding

 5. De slachtoffers ten andere zijn op een tig aantal lokaties in Suriname om zeep gebracht.

  In dat geval zal er sprake zijn van plaatsen delict.

  Vraag het maar aan die blanke huurlingen, waarvan helaas slechts enkelen de mortuaria in Paramaribo met de tenen omhoog hebben bereikt.


  Maak melding

 6. De plaats waar desi bouterse zijn politieke tegenstanders koelbloedig heeft afgeslacht en de surinaamse bevolking beloond deze slager van paramaribo met de hoogste baan in het land namelijk de presidentschap en we zijn nog maar net drie maanden verder en men is zwaar teleurgesteld in deze beest bouterse terwijl ze allemaal weten dat bouterse zijn belangen belangrijker vindt dan dat van de samenleving.
  Wie niet horen wil moet voelen.


  Maak melding

 7. @die barbaren die hier misdaad moord onderdrukking vernedering en massaslachting goed praten.Pinto jij bent een gewetenloos schoft zonder enigen normbesef en dat geld ook voor jou president want hij is verantwoordelijk voor al deze doden en nog belonen jullie deze Beest met de hoogste baan in het land.het is schaamteloos hoe sommige kleingeestige idioten de dood van gewapende militairen misbruiken om de moord op ongewapende burgers van ons land goed te praten schandalig en laf vindt ik dit soort figuren. vindt hij het gek als ik hem aanpakt die schoft ik vraag mij af hoe deze gasten die misdaad moord onderdrukking vernedering massaslachting hier goed praten hun kinderen normen en waarde bij brengen je oogst wat je saait pinto onthoudt dit goed.


  Maak melding

 8. @Pinto

  Je bent gewoon een ongeschoolde en ongesocialiseerde idioot. Jouw Baas is DIRECT verantwoordelijk voor zeker 85% van alle doden in die tijd en zeker 85% van de doden waren vreedzame mensen die zic nergens schuldig aan hebben gemaakt. of zoals jij dat altijd zegt: Iemand is onschuldig zolang hij niet veroordeeld is. Als dat voor DDB geldt dan geldt daat zeker ook voor al die 100-de doden die hij op geweten heeft. Niet alleen massa moordenaar en martelende moordenaar zal op zijn graf prijken. Ook de vele die in opdracht geliquideerd zijn, de vele zonnesteken, de vele die in het bos verdwaande, de vele onverklaarbare hartstilstanden, de mensen die zich aan een dun koordje ophingen, etc.


  Maak melding

 9. Laat mij in jullie ogen een schoft ogen. Voorlopig heb ik oog in oog gestaan met blanke huurlingen en mede door jullie gecreerde jungle commando.

  Ik heb aan het graf gestaan van bijkans 90 gedode jonge militairen.

  Ik heb nog steeds alles te maken met de naweeen van dit geweldadig gedoe.

  Wat zijn jullie ook een stel vervloekte naievelingen he?

  Don’t you worry, “time will tell”.

  Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

  Na de uitspraak van de rechter gaat het vuurwerk pas beginnen.


  Maak melding

 10. Merkwaardig genoeg wonen al deze loosers niet daar waar het allemaal gebeurt.
  Deze lafaards kiezen er liever voor om op een veilige afstand van 8000km met stenen te gooien.

  Mind you, DDB zal ook jullie overleven!

  Voorlopig is hij de president van onze onafhankelijke republiek.

  Ga maar gezellig met z’n allen op het dak zitten.Kraaien melken of zo.


  Maak melding

 11. Pinto jou verstand vermogen is nul.
  Je geeft toe dat ook jij de dood van ongewapende burgers van ons land op jou geweten hebt laffaard dat je ben huil maar lekker met jou moordenaar president, kijk maar uit want hij vertrouwd zijn eigen schaduw niet horp en tolud en de rest kunnen het niet meer na vertellen judas dat je bent.
  De aanslag op een popgroep op 8 maart 1985 is misschien de meest bizarre moordzaak in de rijkwijkse geschiedenis.Die avond, even voor middernacht,drongen twee zwaarbewapende mannen een kantoorpand aan de verrijn stuartlaan binnen.ze troffen er een popgroep aan,bestaande uit vijf jonge mannen.De bandleden kregen het bevel op de grond te gaan liggen en werden genadeloos neergeschoten.Drie slachtoffers stierven, twee raakten zwaargewond maar overleefden de aanslag.Achter werd duidelijk dat het geweld tegen de bandleden een vergissing was.De popgroep oefende in de hetzelfde gebouw als waar ook de bevrijdingraad voor suriname huisde en de weekkrant suriname.pinto voor deze beest bouterse neem jij het op jo misbaksel.vergeet die cubaanse adviseurs niet niet die hals over kop suriname moesten verlaten na dat de amerika bouterse hadden gewaarschuwd dat hij de volgende regime was om naar huis te schieten net als zijn maat maurice bishop.Er is geen enkele land in de wereld vooruitgegaan onder een militaire dictatatuur en ook niet waneer ze hun militaire pak inruilen voor nette pak en een goedkope stropdas.moraal van het verhaal is dat bouterse en pinto ontschuldige en ongewanpen mensen vermoorden.


  Maak melding

 12. Dit zal ik nooit snappen:sommige bepaalde SuriNeds,hebben niets anders te doen dan anderen voor dom enz.uitmaken,net als of ze zelf volle zalen trekken.
  Deze soort SuriNeds, willen hun mening en hun wil aan anderen opdringen,snappen ze niet dat het onmogelijk is?Ieder is vrij om zijn mening te geven denk ik zo.Je kan hooguit je eigen visie geven,maar niet anderen die hun eigen partij hebben voor alles en nog wat uit te maken.
  Ben benieuwd als ze dat ook doen tegen de Wilders aanhangers,ik denk het niet daar zijn ze te laf voor,bv om op de telegraaf-site hun gebral tegen de Wilders aanhangers kenbaar te maken,zullen ze nooit doen,ze slijmen liever met ze,maarrrrrrrr om hun eigen soort aan de schandpaal te nagelen zijn ze er als de kippen bij.
  Uitweg,verandering, Henk molenaar ea ,neem de uitdaging aan en gaan jullie net zo schelden op de telegraaf-site als jullie het lef hebben.

  Het is me opgevallen,dat sommigen de Nederlanders bewust buiten schot laten,als het om de revolutie in Sur.gaat.
  Zover ik weet hebben de Nederlanders,wo Valk,de regie gehad bij de coup.
  Het blijft een feit dat het vooral de creolen zijn die er een dagtaak aan hebben om hun eigen soort naar de galg te brengen en de Hollanders met fluwelen handschoenen benaderen,want dat zijn immers hun “helden”, toen en nu maw FOREVER,dat zet absoluut geen zoden aan de dijk,want de Hollanders zullen jullie toch nooit voor vol aanzien ze ge-misbruiken jullie soort liever als makkelijke onderkruipsels.
  Wie zich aangesproken voelt,mag gerust weer gaan schelden, i dont give a damn.


  Maak melding

 13. @ soemita,
  Weet je wat ik niet snap ?
  Ik snap niet dat sommige surinamers zo dom zijn om de man of beter gezegt die Beest die met behulp van het buitenland zijn volk zoveel leed heeft aangedaan en nog verdedigen jullie hem dat snap ik niet, Een feit is dat de creolen die het meest hebben geleden onder bouterse zijn brute militaire dictatuur deze zelfde creolen en hun nakomelingen bouterse nu aanbiden de mensen die in de rij moesten staan voor hun eerste levensbehoeften en ook onderdrukt vernederd en zweep slagen kregen voor het oog van buitenlandse media de zonenaamde opvoeding deze zelfe domme klootjes volk zorg ervoor dat hun onderdrukker weer aan de macht komt typiche voorbeeld van het stokholm-syndroom. Soemita jou reaktie op nummmer 15 is weer zo een dom achterlijk NDP rotzooi, rethoriek. jij zegt met andere woorden dat bouterse zich heeft geleend om de democratie in suriname omver te werpen en ons land tig jaren terug de stenen tijdper in te sodemiteren dat is bouterse een landverrader die de doodstraf verdiend .


  Maak melding

 14. Uitweg, de creolen,zwaerwn of negers, kunnen nooit zooo geleden hebben onder Bouterse,wil jij hier komen vertellen dat de negers minder geleden hebben voor wat ze door de eeuwen heen is aangedaan door de witteman?Je liegt tot je barst zeg ik je.
  Bouterse is vaak gesteund door de bevolking ,als hij zo een wrede heerser was,denk je nou echt dat hij vrijelijk zou junnen rondlopen?
  Die 15 geelimineerden , is niet alleen Bouterse verantwoordelijk voor, ook de Hollanders hoor.
  Als je moeiete hebt met Bouterse is je goed recht, maar je moet wel eerlijk dingen kunnen afwegen.Als ik je zo lees, wil je alles wat de witteman voor rotzooi hebben uitgehaald, praat je goed.
  Je kan typen tot je een ons weegt, mij overtuig je echt niet,dat Bouterse erger is of was dan de witteman in Zuid-Afrika,ook met Nederlandse instemming.
  Ik ben geen aanhanger van Bouterse ter jouwer informatie,maar de eerlijkheid gebied,om zijn daden ,met een korreltje zout te nemen.Want die 15 doden waren ook niets goeds van plan ze wilden terug naar af,met het leegplunderen van de staatskas klaar uit,maar daar werd een boomstam voor gestoken.
  Ben je nog gaan schelden op de telegraaf-site?Neen he want dat durf je niet,het zijn immers de mensen die je aanbid,de Wilders aanhangers.Jouw soort zal nooit hier opkomen voor hun rechten,jullie slikken liever die anti-allochtonen gewauwel van Wilders en draaien dood leuk je kop om,maar om jullie te bemoeien met Surinaamse aangelegenheden zijn jullie maestro in,want das makkelijk he achter je pc virtueel je snater open trekken over dingen waar jullie geen ballen verstand van hebben.
  Btw, het Surinaamse volk heeft in het voordeel ,van de o zo “wrede”Bouterse beslist,laat ze in hun waarde en maak ze niet uit voor dom of zo, want de meeste van jullie trekken echt geen volle zalen qua intelligentie.


  Maak melding

 15. Beste Soemintra,

  Ik denk dat jij het gemiddelde intelligentie niveau van de Surinaamse bevolking in je eentje met de helft na beneden brengt. Hoe haal je het in je hoofd om de slachtpartij in Fort Zeelandia door Bouterse & co ‘met een korreltje zout te nemen’ Volgens jou waren de 15 slachtoffers niets goed van plan…. En dan schiet je ze maar dood???? Wat een schoft ben jij toch. En dan Wilders gaan vergelijken met Bouterse om je gelijk te halen. Suriname is door Bouterse nu de paria van de beschaafde wereld, wees daar maar trots op


  Maak melding

 16. @ soemintra,
  jou reaktie op nummer 17 laat zien dat jij geestelijk niet ontwikkeld bent.
  Na het lezen van jou posting schudde ik mij hoofd en ik vroeg mij zelf wat jou bezield om de verschrikkelijke misdaden wat onze voorouders is aangedaan in stelling te brengen om massamoord die zijn gepleegd door bouterse goed te praten hiermee laat je zien dat jij A geen respect heb voor onze voorouders die hun bloed hebben geven voor onze vrijheid en B inplaats dat jij stelling neemt tegen onderdrukking massamoord vernedering dictatuur verdedig jij het en dat geeft aan wat voor soort mens jullie zijn
  En maar beweren dat ze geen aanhanger van bouterse zijn maar wel zijn misdaden vededigen krommer heb ik het niet meegemaakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.