Surinaamse ex-president: niet zeuren, aanpakken

28

PARAMARIBO, 26 okt – De regering moet de problemen die ze tegenkomt, het hoofd bieden. Dit zegt ex-president en parlementariër (NPS, Nieuw Front) Ronald Venetiaan. Dat er schulden te betalen zijn, is niets nieuws. Schulden moeten simpelweg voldaan worden. Tenzij er sprake is van een dubbele agenda.

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de samenleving een rad voor de ogen wordt gedraaid. “Wat wij zeker als oppositie in de gaten houden is dat de regering geen paniek zaait, bepaalde verplichtingen niet nakomt, het geld aan een kant zet en de bevolking ineens zal verrassen met showprojecten”, zei Venetiaan in het actualiteitenprogramma To the Point. Zeggen dat er schulden zijn geërfd is geen excuus.

Er is grond genoeg voor een gezonde huishouding. “Natuurlijk is het zo dat als een nieuwe regering aantreedt, er schulden openstaan. Maar er is ook verlichting, zoals extra belastinginkomsten in oktober”, aldus Venetiaan. Hij voorziet stringent beleid. Dat contracten van nieuwe ambtenaren niet worden verlengd, is een voorteken. IMF en Wereldbank zijn daar helemaal voor. “We zijn met deze regering op dat pad beland.”

28 REACTIES

 1. De ex-president heeft gelijk om te zeggen niet zeuren aanpakken.De nieuwe regering moet het doen.Om een land te besturen moet je moedt en durft hebben.Nu moet bouta bewijzen wat hij kan.Nu is hij de man in suriname.


  Maak melding

 2. Ach vene, als jullie het volk eerlijk hadden voorgelicht hoe Suriname er daadwerkelijk voorstaat was er toch niets aan de hand.

  Het enigste wat we hoorden was economische stabiliteit, monetaire reserve enz. Moro e doro.

  Misschien dat je nu eindelijk wil vertellen waarom er geen rekenkamer is of waarom er geen jaarverslagen van de Surinaamse Bank gepubliceerd werden.

  Tuurlijk gaat deze regering aanpakken alleen is die rotzooi die front heeft achtergelaten zo groot, dat het nog maanden gaat duren voordat de regering zijn huishoudboekje op orde heeft.

  Dat deze regering het volk nu precies verteld hoe Suriname ervoor staat is geen paniekzaaien, het heet transparantie, een jouw onbekende woord.

  “Hij voorziet stringent beleid. Dat contracten van nieuwe ambtenaren niet worden verlengd, is een voorteken. IMF en Wereldbank zijn daar helemaal voor. “We zijn met deze regering op dat pad beland.””

  Je ziet het goed ja, stringent beleid is wat Suriname nodig heeft, niet die halve maatregelen van front, het 10 jaar lang passen en meten en daar nog trots op zijn.

  Trouwens al die schulden van Front, wat heeft Suriname er eigenlijk van overgehouden, waar kunnen wij Surinamers nou trots op zijn wat front bewerkstelligd heeft.

  Met welke showproject of gewoon project hebben jullie het volk verrast, jullie hebben het geprobeerd met twee bruggen en hebben blijk gegeven dat jullie het niet kunnen. Bosje had schulden nagelaten maar die twee bruggen staan er nogsteeds, front heeft schulden nagelaten voor niets tastbaar.


  Maak melding

 3. Waar maakt de ex-president zich druk om.
  De bevolking wilde het toch zo, dan kunnen ze het krijgen.
  Ze waren doof en blind voor feiten, argumenten en de geschiedenis, dan moeten ze nu niet gaan zeuren of klagen.
  Ex-President geniet van uw oude dag, laat het aan de jongeren over die massaal deze combinatie heeft gestemd. De toekomst zal uitwijzen wie de roepende was naar de dove.


  Maak melding

 4. Niemand zeurt en als er gezeurd wordt dan is het wel uit het kamp van auwpa Ruro.

  Die zitten kontinue een pootje dwars te zetten met aupa Krusu in de voorste linies, maar poti, “watra gwe libi ding kaba”.

  We komen terug, dang mi no sabi fa.


  Maak melding

 5. vene moet zijn sml houden en zich diep schamen voor zijn gevoerde wanbeleid .
  ten eerste had hij geen zicht om te zien hoe de hindustanen met het grondbeleid omsprongen ,en hoe ze cocaine het land uitsmokelde en hoe hij zelf zijn eigen volk heeft belaaserd , zo iemand moet in het gevang en nooit meer deel uitmaken van de politiek .
  maar hij hoeft zich geen zorgen te maken , want de waarheid zal nu boven water komen , dus zet je schrap , want het zal hem duur komen te staan .


  Maak melding

 6. Ik mis wat.. en dat is leidingschap van de heer bouterse..

  Heer Bouterse..Wat is Uw Toekomst Visie.. Wat Is Uw Toekomst Plan.. Hoe wens U Die aan te pakken..

  Heer Bouterse De Werld is voordurend in beweging Zorg Er Voor dat U als Leider van Suriname,.. Suriname ook mee laat bewegen.. Als U Dat niet doet gaat de Tyd Suriname Weer Inhalen.. Niets Doen Is achteruit gaan Heer de President.

  Eens was ik in Hong Kong Kwam ik een heer tegen die wel is in Suriname was geweest.
  Die zij tegen mij..
  HET IS BETER TE STREVEN NAAR HET ONMOGELIJKE DAN ZICH TE BERUSTEN IN HET HAALBARE. Dat is mij toen bij gebleven.. ik hoop dat u wat van op steek Heer de president

  Ik hoor steeds weer dat er plannen op de stip liggen.. wat die zijn mag joost weten.. wat die gaan kosten.. mag die broer van joost weten.. Spreek U uit heer de president.

  Toon is leiderschap.. Achterkamer politiek is van jaren 30.. past niet in deze tyd.. Talk 2 the people.

  Een minister wil corruptie aan het ligt brengen.. is al 3 weken dat u aan het beraden bent met Uw Top adviseurs wat u daarmee moet.. Als U Die minister ontslaat aanschouw ik die niet als een beginners Fout Van U
  Maar als de verkeerder afslag op de rotonde des leven.. The world is whatching.. ik ben benieuwd


  Maak melding

 7. Een deel van de bevolking is zo dom dat ze opelijk in de val van bouterse lopen vene heeft duidelijk een betere economishe huishouding achter gelaten dan wat bouterse en bosje hebben achtergelaten in de jaren 80 90, de vraag is hoe deze didibrie bouterse suriname nu achter zal de laten de toekomst zal het leren.


  Maak melding

 8. Zeuren, rancune en achterklap kan deze M(oord) C(ombinatie) als geen ander. Maar! Aanpakken!? Kunnen deze kwakzalvers wel aanpakken!?

  Reeds telkenmale bewezen dat ze er niets van bakken.

  – Militaire dictatuur, het land naar de
  knoppen.
  – Regering keizer Bokassa II (Wijlenbosch),
  het land naar de knoppen.
  – Moordenaar keizer Bigi Mofo I, het land nu
  reeds in rep en roer.

  Aanpakken!?


  Maak melding

 9. Ha ha ha wat een grap…..een grote grap van Venetiaan, de man die nooit zaken structureel heeft aangepakt. Nooit.

  Welk probleem van Suriname is op adekwate wijze opgelost in de 15 jaren van zijn bewind?


  Maak melding

 10. “Er is grond genoeg voor een gezonde huishouding.”

  Ja dat begrijpen we ook hoor vene dus maak je niet druk. De huidige regering gaat die 200 miljoen US dollars in de DNA tijdens de brotingsbehandeling bespreken. Je weet wel die 200miljoen die naar willekeur door OW aan geslecteerde aannemers bedrijven is gegund om te asfalteren. Gunningen zonder openbare inschrijvingen. Waarschijnlijk werkzaamheden die goedkoper had kunnen zijn.

  De regering moet als daad nu alle zaken gaan onderzoeken en de schuldigen straffen. We zullen zien hoeveel van die etnische corruptelingen de bak niet in zullen draaien.


  Maak melding

 11. Niet zeuren!

  De nieuwe regering doet niets anders dan zeuren. Over grond, over posities, over ministeries, over hun voorgangers, over uitgaven van Abrahams, over justitie, over Nederlandse bemoeienis, over geld, over Brunswijk, over Somotrekjes, over alles, maar vooral over zichzelf.

  Jaloezie is in Suriname booming! Nergens ter wereld is de jaloezie-drang zo groot met uitzondering van West Papoea-land. Daar wordt je onthoofd en opgegeten als je je eigen peniskoker opvoert. Gelukkig hebben wij in Nederland de Praxis!

  Neem nou de kwestie van die arme in NL of VS gepensioneerden. Puur uit jaloezie wordt hun 38% pensioenbelasting opgelegd. Een andere reden dan jaloezie kan men niet bedenken. Meer dan een derde van hun vaak zuur verdient pensioen, verdwijnt in de Staatskas van Suriname totdat de HH/DS regeerders er watrasoepoe van maken. Verdwenen!

  Alle zichzelf respecterende landen geven hun ex-landgenoten een warm onthaal en daarbij ook nog diverse investeringsmogelijkheden om hun land tot ontwikkeling te brengen. China, India, Cyprus, Bulgarije, Turkeye, Marocco, Nederland en nog veel meer landen die een prima ontwikkeling doormaken.
  Alleen Suriname heeft een booming-jaloezie-last die het land niet vooruit helpt.

  Een trieste constattering omdat er zo veel moois van het land te maken is.
  Vorige week schreef ik nog op dit forum hoe een rijk geworden eiland als Cyprus (ex kolonie van Engeland) aan 35.000 gepensioneerde Engelsen een dubbele nationaliteit heeft gegeven. Daarnaast heeft men ze toestemming gegeven om grond te kopen en te bouwen om er permanent te wonen.
  Een grotere financiele groei in korte tijd is nergens ter wereld bereikt.

  In Suriname worden gepensioneerden uit Nederland en VS met de nek aangekeken en daarna beroofd. Jaloezie!


  Maak melding

 12. De tering naar de neering zetten , zodat alles economisch moet kloppen met de staats-huis-houden , de begroting. Suriname is een onafhanklijkestaat die haar eigen boontjes moet doppen , Dus op begrotings-steun van nederland hoef en wil men ook niet meer rekenen. Het toverwoord en begrip is nu financiele efficientie en productie verhoging. De oplossing is een eigen goudmijnbouwbedrijf die ongeveer 10 keer kleiner is dan IM-Gold , dat in de eerste jaar 29 miljoen euro op brengt en het tweede jaar 260 miljoen euro en in het derde jaar 570 miljoen euro.

  Verder komt de raffinaderij bij het staatsolie complex klaar tegen het eind van 2012 en kan SME 400 miljoen euro besparen aan de import van brandstof doordat wij die zelf gaan produceren bij staatsolie.

  Tevens is de bedoeling dat ook de rijs-sector veel meer gaat exporteren naar brazilie en de EU. Al deze zaken kan maken dat Zijne Excellentie DD Bouterse de benodigde 650 miljoen Euro die elk jaar nodig is om te investeren, om zijn plannen uit-tevoeren, zal vinden .

  Bovendien zal sterker worden geinvesteerd in de bosbouw , dus moet verantwoord meer hout verkocht moeten worden. Ook in de veeteelt is het vooruitgang te bespeuren met de schapenhouderij.

  Bovendien zien wij door efficiente belasting inning en en slimmer cluster inkopen de regering bakken aan geld bespaard. Dus er is hoop voor de toekomst van Suriname dat de grote plannen toch uitgevoerd zullen worden.

  Bovendien is er een goede samenwerking met de instellingen in de wereld waar een gezonde overheids-financien een pre is. Geen onzin beleid dus. Brazilie zegt voor uw productie op en levert 20 duizend ton in plaats van 10 duizend ton rijst. Dat wil zeggen dat suriname moet gaan produceren , heel goede zaak dus en geen isolatie van suriname zals velen hadden voorspeld.

  Surinanme voorwaarts, Leve de president van Suriname Hora , Hora , Hora


  Maak melding

 13. Vene heeft gelijk, die lui die nu aan de macht zijn hebben een verborgen agenda. Hij kan het weten.Hij weet heel goed hoe `t spel wordt gespeeld in Politiek Suriname!!!!

  Groet,

  LAlbhadoer


  Maak melding

 14. Wanneer gaat men zich nou eens bezig houden met ontwikkeling van het land ipv al die nutteloze randzaken die steeds op deze site als nieuwsitems de revue passeren?
  we worden als land, als natie aan alle kanten voorbijgestreeft door alles en een ieder, staan er zelf bij en kijken ernaar!

  ‘GEEN WOORDEN MAAR DADEN’ moet het nieuwe devies worden van Suriname, gisteren nog!!!


  Maak melding

 15. Kijk je kan van deze man zeggen dat hij een zwakke leider was doordat hij Somo niet onder controle kon krijgen. Maar achteraf gezien heeft hij samen met Telting 25000srd per maand en Hildenberg de basis gelegd voor een sterke munt en daarmee voor de ontwikkeling van Sme.Wat Mevr.Boedhoe nu moet doen is samen Hoefdraad met zijn 80000 srd per maand verder voortborduren.


  Maak melding

 16. Welke Surinamers willen werken?Reizen!!Dat willen we.Laptop!Elke dag feesten.En ja.dan kunnen we zeven dagen wel werken in een jaar.Uitrusten wel te verstaan in de hangmat


  Maak melding

 17. Het zeuren en klagen zal door gaan,omdat deze regering niet over de nodige mensen beschikt,om een land te kunnen besturen.Het rammelt reeds van alle kanten.


  Maak melding

 18. Ik ben blij dat vene in het parlement zit.
  dat is een rasechte surinamer en niet bouta die 4 jaar lang salaris ontving en nooit in het parlement verscheen.

  hij let erop dat deze regering geen onwaarheden gaat vertellen aan de bevolking. want hij weet er alles van.

  het is gewoon oppassen geblazen.

  Trouwens bouters regeerd voorlopig met begroting van Venetiaan. die van hun zelf moeten ze nog maken??????????????

  dat is de werkelijkheid!!!!!!!!!!!!!!!

  Raga


  Maak melding

 19. Bluf!

  MC heeft gewonnen omdat de Regering Venetiaan, zooo slecht was in de ogen van het volk.

  Dus helemaal gelijk Zijne Excellentie Hr.R.Venetiaan!
  Niet zeuren, maar aanpakken. Hadden jullie een gespreid bedje verwacht of zo?

  Het was toch super-slecht gesteld met het land, dus niet zeiken, maar laat zien, dat je het beter kunt.
  Je wist van te voren dat de combinatie van een “lege” schatkist en de wereldcrisis een zware klus zou worden, dus nu niet zeuren maar aan de slag!

  Of was het alleen maar bluf dat jullie het volk zouden redden van de ondergang?
  Het volk wacht nog steeds op de eerste “vonkjes” van de grote verandering.


  Maak melding

 20. @ nummer 14 ,
  Hoe wil jij de tering naar de nering zetten terwijl de regering geld over de balk smijt.
  ik vindt teo netzo misdadig als bouterse hij bedrieg mij landgenoten kinderlijk vertel eerst hoe jou plannen gaat financieren en kom niet met spook verhalen van ocer.


  Maak melding

 21. mensen toch geef deze mensen de tijd ze hebben geen toverstok. ik vraag me af of er sur. zijn die het beste willen in sur.
  een land die ook van jullie is. ik krijg de indruk dat men allen zit te hopen daat het daar niet goed gaat maar let op het komt goed.dan willen jullie weer naar huis of niet
  ak.


  Maak melding

 22. Ach, ja natuurlijk!!!! laat de nieuwkomers je stront opruimen!!

  Slim, slimmer, slimst!!! twee dagen ervoor!!!! en natuurlijk zijn de schulden te betalen en dat moet ook gebeuren!! wat een Smiecht zeg die venetiaan!!! maar dan wel ten koste van de arme burgers!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 23. Ik geef Vene groot gelijk…als het al een rommel is dan wist MC dat al lang, want al 15 jaar roepen ze dat Vene het schandalig fout deed…dus om nu ineens verrassing te komen spelen over wat ze denken aan te treffen is wel een beetje mek-meki.

  Niet zeuren maar aanpakken, het volk heeft gesproken..


  Maak melding

 24. Jenke,

  Niet alleen MC wist dat Vene en front het schandalig deden, de meeste Surinamers die van wanten weten wisten dat.

  Het wanbeleid onder Vene en front is gewoon groter gebleken dan iedereen ooit voor mogelijk hield.

  Niemand wist dat deze fronters zo onverantwoordelijk bezig konden zijn. Bedenk maar dat ze doodleuk een contract van 50miljoen konden tekenen 2 dagen voor hun aftreden of al die binnenlandse schulden die niet betaald werden.

  Eigenlijk is front gewoon strafbaar bezig geweest.


  Maak melding

 25. Wat heeft dan die front regering twee dagen voor de val afgesloten..

  Welk project en waar en hoeveel heeft het gekost.

  Tengunste van wie en waar is het gebleven..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.