Zeehaven onrealistische droom voor Suriname

60

PARAMARIBO, 16 sep – De door president Desiré Bouterse aangekondigde aanleg van een diepzeehaven lijkt een beetje te groot gedroomd. Havenmanager John Defares ziet het niet snel gebeuren. “Laten we elkaar niet voor de gek houden. Het verhaal van een diepzeehaven voor de kust is science fiction.”

De concurrentie in de regio is eenvoudigweg te groot. “Onze rol beperkt zich van hier tot Frans Guyana”, zegt Defares tegenover Dagblad Suriname. Daar houdt het mee op. De Nieuwe Haven in Paramaribo bereidt zich dan ook voor om goederen af te handelen voor de Franse buren. Die komen vanuit zee de haven binnen om dan over de weg te worden afgeleverd. Dat plan lijkt realistischer.

De gigantische investering in een diepzeehaven zou weggegooid kunnen blijken. Jamaica heeft nu al de grootste haven in het Caribisch gebied. Binnenkort is er concurrentie van Cuba. Peru legt een nieuwe haven aan als alternatief voor het Panamakanaal. Buurland Guyana krijgt een haven van Brazilië dat daar een deel van zijn vrachtafhandeling wil vestigen. Suriname kan zich liever concentreren op wat het al heeft, vindt Defares.


60 REACTIES

 1. Dit is een klingklare onzin verhaal en koloniaal denken van Defares. Deze gast moet direct ontheven worden van deze functie want hij is er niet instaat deze functie naar behoren te vervullen. Dit soort gast is een sta in de weg voor ontwikkelingslanden als Suriname.
  Een diepzeehaven biedt Suriname goede kansen haar producten goedkoop, snel en efficiënt op de wereldmarkt te brengen. De snelle in- en export van haar producten kan de productie en handel met het buitenland groeien. Het BNP zal snel toenemen en een stijgende piek geven aan de welvaart en welzijn van land en volk.
  Met het steeds toenemende globalisatie van de wereld en de expansie van de wereld economie en handel biedt een diepzeehaven Suriname juist de gelegenheid zich te profileren in Zuid-Amerika en binnen de Cari Com gemeenschap.
  Weg met die koloniaal denkende Defares en Venetiaan


  Maak melding

 2. Als meneer Defaris hier niets in ziet, kan hij het overlaten aan jonger en frisser iemand die groot denkt.
  Doet me denken aan Allendi die vond dat AC niet voor een post als JUSPOL moest gaan.
  Sommige oudere Surinamers zitten (jammer genoeg) nog steeds met een complex.
  Maak dan een grotere haven dan je concurrent.
  Case close, jammer voor Peru, Jamaica, etc…die kijken ook niet de ander, anders hadden zij niet de grootste haven. Hadden ze bij de pakken kunnen gaan neerzitten.
  Suriname kan de “Mainport” worden van de regio, maar dan moet je groot denken.
  Ook Nickerie moet groot denken.
  Veel succes.


  Maak melding

 3. Egt dom van die man.hij kan beter EEN NIEUWE gevangenis gebouw neerzetten voor het opvang van gedetineerde onder betere omstandigheden.
  Is hij trouwens als genezen van zijn knokkelkoortsje


  Maak melding

 4. Baas Boef trek niet een te “grote broek” aan, die zakt altijd af. Niet goed nagedacht, daar raken we al een beetje aan gewend. Volgende blunder…..


  Maak melding

 5. Droom!

  Grootschalige projecten als deze moeten eerst getoetst worden op haalbaarheid, economisch voordeel en betaalbaarheid.

  Iedereen mag dromen, ook Desi. Gelukkig is Defares niet op zijn mondje gevallen en zegt hij dit voordat er gestart wordt met opmeten en tekenen. Geld verkwanselen dus!

  Ik droom ook! Ik droom over een brug naar Frans Guyana. De vracht over de weg naar Frans Guyana heeft betere wegen nodig en een brug. Dit ter versoepeling van het transport.
  Wat dacht u van ’t voordeel van toeristische
  mogelijkheden?

  Als Frans Guyana gemakkelijk bereikt wordt dan kan de vracht toenemen en zijn de Fransen bereid om mee te betalen aan de brug.
  Tol heffen zal onderhoud van de brug moeten dekken.

  De eerste droom van Desi, een brug over de Corantijn is geld vergooien. De tweede droom van Desi, een diepzeehaven dat niets oplevert
  qua financien.
  De derde droom van Desi is….hoe betaal ik dat?


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  Een Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. was een NIET realistische droom. Het langdurig negatief geouwehoer van de oude politiek er om heen wel. Onze ‘Nationale Trots’ kwam er in 1980 toch.

  http://www.youtube.com/watch?v=oRMabOZqodA

  Een brug over de Suriname rivier was realistisch bekeken NIET haalbaar. In 2000 kwam de brug er echter toch, ondanks alle tegenwerking van de oude politiek.

  http://www.youtube.com/watch?v=xoMnHYe9uOM

  De Voorzitter van de Nationale Democratische Partij Desire Delano Bouterse als ‘President’ van de Republiek Suriname, was NIET realistisch. Toch werd hij in 2010 zelfs met ‘meer’ dan een twee/derde parlementaire meerderheid tot President van de Republiek gekozen.

  En werd hij zelfs door zijn vanwege de slavernij-historie gescheiden broer Ronny Brunswijk, tenslotte naar het ‘Altaar van de Democratie’ geleid voor zijn inauguratie.

  http://www.youtube.com/watch?v=cwCtfHbCeWE&feature=related

  Trouwens, ook om NIET te vergeten. Een gouden medaille voor de Republiek Suriname op de Olympische spelen in Seoul / Korea in 1988 was ook GEEN realistische gedachte. Het goud echter werd des ondanks WEL door de Surinamer Anthony Nesty naar huis meegenomen.

  http://nos.nl/video/49756-1988-goud-suriname.html

  Wie roep dat iets NIET kan, speelt bij voorbaat een verloren wedstrijd. En heeft zelfs weinig ‘Geloof in Eigen Kunnen’. Als afspiegeling van zijn of haar huidige persoonlijke psychische (mentale) conditie.

  http://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM

  Vandaar dat vooral onze jongeren waakzaam moeten zijn en blijven jegens neokoloniale krachten in ons midden. Die vanwege hun zwakke mentale conditie er naar toe weten te streven, dat een gehele gemeenschap zichzelf ten onrechte achterstelt.

  Vanwege het bewust of onbewust creëren van een gemeenschappelijk ‘onvoldoende zelfvertrouwen’ in de kracht en mogelijkheden van zichzelf en dus ook van anderen om hen heen.

  http://www.youtube.com/watch?v=T5ktbBAnnVs&feature=related

  Laat derhalve ‘Geloof In Eigen Kunnen’ hand in hand met ‘Liefde Voor Jezelf En Het Leven’, uw leidraad zijn. Onder begeleiding van Anana.

  Opdat wat NIET mogelijk in het ‘Oude’ leek, tenslotte WEL mogelijk mag blijken te zijn in het ‘Nieuwe’, volgens een ‘hernieuwd denkpatroon’ in ‘levenshouding’ (attitude).

  Soso lobi.

  http://www.youtube.com/watch?v=16FdJrrAWSo


  Maak melding

 7. No spang,,

  Bouw een container haven op meer-zorg en een spoorlijn van ansoe naar Gayenne trek deze door naar Brazilië deel de kosten door deze drie landen en zie de welvaart groeien win -win situatie dus..

  DE spoorlijn moet al die containers vervoeren naar die buurlanden en ook passagiers dus..

  Kijk vervolgens hoe de welvaart toeneemt,vooral als onze landgenoten dan veilig kunnen reizen en hun gewassen kunnen vervoeren..


  Maak melding

 8. Indien aan de macht, zullen megaprojecten van de grond komen, dwars door het hele land onder alle lagen. Zo worden er weer twee bruggen gebouwd. Nu over de Marowijne- en de Corantijnrivier.
  ‘We zullen een brug slaan naar Europa’, zei Bouterse. Verder is de MC van plan om een highway te bouwen naar het zuiden van ons land. De gezondheidszorg, het onderwijs en vooral de agrarische sector worden aangepakt. Een totaal nieuwe zeehaven bouwen, wordt noodzakelijk om de grote exporten te verwerken.
  ‘Waneer wij iets beloven, doen we het ook. We zeiden dat we twee bruggen zouden bouwen en ze zijn gebouwd. Wij zeiden in de revolutieperiode dat we jaarlijks 1000 volkswoningen zouden bouwen. We bouwden er 2000.’
  Volgens Bouterse hoeft niemand te vragen waar het geld vandaan wordt gehaald om deze megaprojecten te financieren. De mind shift is al gemaakt. MC zal niet afhankelijk zijn van donoren. ‘We moeten in onszelf geloven’, zei Bouterse. ‘De geschiedenis heeft bewezen dat ontwikkelingshulp geen enkel land vooruit heeft geholpen.

  Suriname heeft genoeg grondstoffen om te exporteren , maar bulk partijen zal moeilijk gaan, aangezien wij geen zeehaven hebben. Dus moet er zeker een gebouwd worden.


  Maak melding

 9. Eddy Jharap.
  Sriramparsad Eduard geb 24 juni 1944.
  Is een surinaams geoloog en zakenman.
  hij heeft zijn bekendheid te danken aan het succces van staatolie maatschapij suriname nv
  Een markante suriname van eenvoudige komaf (koelie boy uit de boiti) die uit het niets een heus petrochemisch bedrijft uit de grond stampte,dat zich momenteel manifesteert als een van de belangrijke peilers van de surinaamse economie.Ebu academiya is een grote leugenaar die alles aan elkaar vast liegt dames en heren, in de jaren 80 is alles wat met bloed zweet en tranen is opgebouwd in suriname met de grond gelijk gemaakt door bouterse eddy heeft op het nippertje kunnen verkomen dat staatsolie aan daewoo werd verkocht door bosje en bouterse om hun economische wanbeleid te kunnen financieren, geloof in eigen kunnen is een kreet van eddy die door bouterse is overgenomen dus vertel geen leugens ebu.lees u allemaal op het internet hoe anthony nesty de vloer veegt met de toenmalige machthebbers in suriname http://www.antony nesty . letterlijk zegt deze jonge over bouterse en zijn kliek ’they just make a fool out of you vader nesty moest zijn leven verzekering verzilveren om de zoon examen te laten doen ook na de medaile werden gouden bergen beloofd.Een reusachtige huis, een auto een stuk land en 2000 dollar per maand- nesty somt het op met zichtbare tegenzin aan de rand van zijn zwembad in florida. Want natuurlijk zijn de belofte nooit ingelost de militairen onderleiding van bouterse hebben deze jongen in de maling genomen ebu vertel de waarheid.


  Maak melding

 10. Groot DENKEN mag, groot DOEN is een heel ander verhaal.

  Wonnie zit nu al met een lege schatkist, hoe wil men dit gaan financieren? Terwijl vroeger de kraan nog stroomde, druppelt hij nu. Het blijkt dat Suriname nu al achterblijft bij de buurlanden.

  Guyana krijgt een zeehaven van Brazilie. Is de potentie van Guyana dan groter dan van Suriname? Blijkbaar wel. Weer een gemiste kans. Defares bekijkt het nuchter.

  De realiteitszin van Zijne (Schijn-)Heiligheid is ver te zoeken. Hij moet regeren, niet dromen.


  Maak melding

 11. @ 8: Zeer juist. Het is juist deze zwakke mentale conditie van de jeugd dat ze massaal op de NDP hebben gestemd. 60% van het kiezersvee heeft gelukkiig zijn verstand behouden.

  Begrijp je zelf wel wat je opleutert?


  Maak melding

 12. Laat meneer Defares maar oppassen met zulke kritische uitspraken want straks moet hij van Baas nog mee voor een enkele reis naar Fort Zeelandia.


  Maak melding

 13. ha, wie heeft die brug trouwens betaald???
  Wijdenbosch in ieder geval niet.

  Hou toch eens op met altijd alles af te schuiven op koloniaal verleden. Is het land dan in al die jaren nog steeds niet verder ontwikkeld? Blijven hangen in afhankelijkheid?
  Veel Surinamers moeten eens een flinke schop onder hun kont krijgen!! Wel lopen bedelen om “een broodje” en als je niets wilt geven, kun je een grote bek krijgen. Vragen of ze je trens willen schoonmaken voor geld, zodat ze zelf brood kunnen kopen met geld wat ze verdiend hebben? Alsof je ze een oneerbaar voorstel doet!


  Maak melding

 14. @blinde man, Lodewijck & EBU-Akademiya

  Grootheids waan is gelukkig behandelbaar, als jullie het willen. 😆

  Brazilie geeft al een haven aan Guyana, dus die zeehaven en ook die vierbaans weg en die spoorlijn kunnen we wel laten.

  Trouwens er volgens koetje-boe toch geen geld voor. En ook DDB heeft er persoonlijk geen geld voor. Die heeft net 3 grote exportladingen verloren. 😆


  Maak melding

 15. Je zal als land maar opgescheept zitten met zo,n Nero figuur. Was trouwens ook een keizer, net als keizer Bigi Mofo I.

  Ik vraag mijzelf af moet deze gek nu afgevoerd worden naar Wolfenbuttel of naar Santo Boma?


  Maak melding

 16. De diepzeehaven is een goed initiatief.

  Het is nu de tijd om wat groter te denken, eens wat te studeren hoe andere landen omhoog gekomen zijn.

  De angst om de wereld af te reizen om te zien hoe het ook kan moet plaats maken voor verkopers van de Surinaamse mogelijkheden.

  Onze geest is klein en onderontwikkeld, durf dit te veranderen.

  Er zijn in Suriname mensen die het hele land een enorme push kunnen geven.

  De jonge onderlaag is briljant, laat hen het werk doen, maar maak vooral gebruik van mensen met internationale kennis en mensen die in korte tijd in staat zijn om het kennisniveau van Suriname te verhogen.

  Er zijn nu enormer kansen voor ons land, benut die.

  Het kan heel goed.


  Maak melding

 17. dhr Defares denkt duidelijk niet ver vooruit,een ieder die zijn relaas goed leest kan opmerken dat de Niewe haven nu reeds uit zijn voegen groeit.Laat staan als de Surinaamse economie een sprint neemt en verdievoudigt.
  De nieuwe haven heeft een chronisch uitbreidings probleem !
  dhr Defares denkt niet 20-40 jaar verder wanneer Suriname 750.000 inwoners telt en Fr Guyana misschien 350.000.
  Vooruit plannen heeft Europa groot gemaakt.
  Suriname Deep Sea Port Island behelst aanmeer faciliteiten voor schepen,toerisme faciliteiten ,opslag en assemblage voor producten uit azie,zuidafrika,oosteuropa,brazilie enz.
  Verder kan met een pijp lijn Staatsolie zee schepen makelijk van olie voorzien.
  Denk alleen aan het gemak waarmee grote schepen dan de huidge die onze ondiepe haven aandoen zullen laden en ontladen.

  a.w


  Maak melding

 18. Ebu prachtig verhaal maar t gaat erom welk rendement zo’n haven ons biedt, niet of t gebouwd kan worden..dat probeert defares duidelijk te maken.complimenten voor je schrijfstijl, doet me denken aan sprookjesboeken


  Maak melding

 19. Lodewijck kun je aub uitleggen wat de funktie van eenn diepzeehaven voor Suriname is?een diepzeehaven bouw je niet voor zo’n kleine economie. Dus moet je gaan kijken naar de regio. Deze is echter al verzadigd. Geld moet voornamelijk in de produktie gestopt worden, dan pas kun je verder kijken. En wat het ‘groot denken’ betreft; laten we liever eenvoudig en efficient starten.Onthoudt, hardlopers zijn doodlopers


  Maak melding

 20. @ EBU-Akademiya: Ik weet niet waar u de kul vandaan haalt.

  Eerste alinia: Staatsolie werd door de toenmalige politiek in de jaren ’80 gebruikt als speeltje. Het is zuiver en alleen aan grondlegger en pionier mr. Eddy Jharap te danken dat Staatsolie een succes is geworden. Niet Wijdenbosch en zeker niet Bouterse. De regering-Wijdenbosch wilde destijds het Tamanredjo-olieveld van de hand doen om daarmee geld binnen te halen. Toen mr. Jharap zich daartegen verzette werd hij in 1998 ontslagen, maar de rechter stak daar een stokje voor. Jharap had met “zijn” Staatsolie ongewild een politieke rol van betekenis gespeeld, en het signaal was duidelijk: overheidsbedrijven zijn geen speeltjes van politici. Niet om politiek mee te bedrijven, en helemaal niet om ze uit geldnood te liquideren. Een jaar later kon Wijdenbosch zijn biezen pakken. Op dit moment is Staatsolie een buffer tegen het oliepopulisme van Chavez, die knipoogt naar verzwakt bestuur en een verpauperde economie. Dus op Staatsolie kunnen we trots zijn en de politiek moet geen poot uitsteken.
  Staatsolie bestaat 30 jaar en ontwikkelt zich nog steeds. Ondanks en dankzij de politiek. Dus eerste aliniea: SCHRAPPEN!!

  Tweede alinea: De brug over de Suriname betekende het einde van de regering-Wijdenbosch, die Suriname met een geweldige staatsschuld opzadelde. Om je daarvoor nou op de borst te slaan! Het heeft drie regeringen-Venetiaan gekost om uit de financiele problemen te komen. Dank zij die brug. Dus die alinea ook: SCHRAPPEN!!!

  Alinea 3: Wil ik niet eens op reageren. U begrijpt wel waarom.

  Alinea 4: U weet zelf wel hoe Anthony Nesty 22 jaar geleden door het bewind-Bouterse is behandeld. In eerste instantie gelauwerd en gebruikt als politiek middel, daarna gewoonweg als oud vuil behandeld. Geen enkele egards werden getoond. Nesty verkaste naar Amerika, en niet omdat hij daar zo nodig zwemtrainer moest worden. Het naar hem genoemde vliegtuig bestaat overigens ook niet meer, maar dit terzijde. Deze alinea: OOK SCHRAPPEN!!!

  Nogmaals: Ik vraag me af of u zelf wel begrijpt wat u schrijft. Ik kan op de overige alinea’s ook wel commentaar leveren, maar dan wordt ik door de webmaster op de vingers getikt door de lengte (!).


  Maak melding

 21. Zeehaven? Maak een schitterende Passenger Terminal voor mooie cruise schepen! Als cruise schepen in de stad kunnen aanleggen
  (Bijvoorbeeld bij het Waag gebouw) kunnen touristen lopend de oude stad inlopen, en $$$$$ uitgeven. Meer werk ( dus kan het aantal ambtenaren omlaag)

  En…de stad is echt mooi voor touristen, even lekker eten.


  Maak melding

 22. Kern van de zaak is dat je handel nodig hebt om zo’n nieuwe haven op te zetten. En die is er niet omdat je geen zgn “achterland” hebt zoals bijv de haven Rotterdam wel heeft. De goederen komen in Rotterdam aan en vervolgens gaat het naar landen om Nederland heen zoals Duitsland. Dit noemen we het achterland. En ja, het klopt dus dat Suriname dat niet heeft en is de droom van DDB inderdaad een droom. Want wat is je achterland in Suriname?


  Maak melding

 23. Het zou mooi kunnen zijn, maar deze haven is iets van na 2030. Dan hebben we de binnenlandse problemen aangepakt, opgelost, geld gespaard en een stabiele regering aan de macht geholpen.

  Defares heeft gelijk. Je kunt niet doen alsof die man ergens op de Julianatop zit en maar onzin scandeert. Hij weet waar hij over praat. We moeten ook de terzake deskundigen aan het woord laten. Dat hoort ook bij haalbaarheid studies. Daar is Defares als geen ander van op de hoogte.

  Defares’ standpunt is op dit net kort samengevat, op andere sites vond ik een uitgebreider verslag. We willen allemaal dromen, maar laat in het land der dromers tenminste een persoon toch wakker zijn ! Zeg maar, eer Paramaribo in een verzonken stad verandert ?

  Die havens en bruggen moeten we dus met een paar decennia vooruit schuiven. Wat in het vat zit verzuurt niet !


  Maak melding

 24. @tipgever -26-

  Cruiseschepen en Passenger Terminal? Kan later, maar niet nu.Rome is toch ook niet in een dag gebouwd?

  Paramaribo is zeker een mooie stad. Toch moet het eerst grondig opgeknapt worden. Paramaribo kampt sinds mensenheugenis met waterproblemen. Dat moet echt een keer goed aangepakt worden. Daar heb je bakken vol geld voor nodig. Toeristen zullen niet willen zwemmen naar Fa Tai.

  Ik zie dat je ook aan werkgelegenheid denkt. Helemaal mee eens. Maar de realisatie van een Terminal of haven kan pas geschieden wanneer je beschikt over financien. Dat ontbreekt in Sur. Wonnie heeft dat net aangegeven. Daardoor weet de regering ook dat die pijplijn plannen voorlopig opgeschort worden.

  Het rookgordijn van al die geweldige dromen zal toch een keer moeten wijken voor de realiteit.

  Die SRD’s kan je maar een keer uitgeven.


  Maak melding

 25. Slecht plan van de President kost veel geld en dat kun je beter gebruiken voor andere plannen die wel geld opleveren.
  Vergeet niet het plan en uitvoering van de spoorlijn naar het Bakhuisgebergte heeft veel geld gekost maar nooit één cent opgeleverd valt onder dezefde categorie als de zeehaven.


  Maak melding

 26. Geachte redactie,

  Wij kunnen ons nog heel goed herinneren, dat toen tijdens de Algemene en Geheime Verkiezingen van 2010 jongslede, binnen een avond praten een samenwerkingsovereenkomst werd getekend met de leiders van de Nieuw Front-combinatie o.l.v. Ronald Venetiaan (N.P.S.) en Ramdin Sardjoe (V.H.P.). Een ‘kwantitatieve’ meerderheidscoalitie nog te verstaan.

  Eerder was ook dit eeuwen oude uitgangspunt bij de MEGA-Combinatie mislukt geworden. God dank.

  En de blije pseudo-deskundige en bestuurskundige bekken toen, scheurden wijd open van hier tot meerzorg. Slechts om verheugd te mogen verklaren, hoe nonchalant het intellect van de MEGA-combinatie zou zijn geweest, waardoor zij de boot gemist hadden.

  Terwijl een ‘kwalitatieve’ meerderheid totaal andere koek was, dan slechts te streven naar een ‘kwantitatieve’ meerderheid. De MEGA-combinatie had op gedurfde wijze het roer uiteindelijk succesvol weten om te gooien.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/212

  Welk gebeuren echter ons weer doet denken aan het straatschoffie werkzaam als zoutvlees verkoper op de Centrale Markt. Die zodras de gelegenheid zich voordeed, hij in bijzijn van zijn marktvrienden en op de hoek van de straat trots pretendeerde, hoe hij als goede “vader” in de leeftijd van nog geen veertig jaar, reeds in het bezit was van meer dan 17 kinderen. Waarvan de laatste nauwelijks 4 jaar oud was.

  Deze had hij verwekt bij ongeveer 7 voormalige vriendinnetjes (wist hij zo direct niet zeker). En riep hij vervolgens hoe goed hij ze allen verzorgde.

  Voor de laatste kleuter had hij jongslede nog een leuk schooltasje gekocht. De overigen op een enkele na had hij lang niet meer gezien, verspreek hij zich intussen onwetend. Laat staan te weten wat zij doen, hoe of waar zij woonden.

  Intussen bleek zijn nieuwe aanwinst weer in de verwachting te zijn, vervolgde hij met trots. Z’n handen wrijvend langs zijn kruis met zijn borst voorop gestuwd.

  “BEWUSTWORDING IS “HET ‘ONTWAKEN’ VAN HET BEWUSTZIJN’ BIJ BURGERS EN DAARDOOR EEN ‘MENTALITEITSVERANDERING’ MET ZICH MEE PROBEREN TE BRENGEN.

  OPDAT DEZE BURGERS ZICH OP NAUWKEURIGE EN REALISTISCHE WIJZE BEWUST WORDEN VAN HUN PLAATS IN DE NATUUR EN DE MAATSCHAPPIJ.”

  ‘Bewustwording’ is de essentie bij elke positieve ontwikkeling. En het stellen van doelen (dromen) de ‘spil’ bij het spel om tot gedegen ontwikkeling te komen richting welvaart en armoede bestrijding.

  http://www.youtube.com/watch?v=3ciiaTmR0pg

  Wanneer je een volk met een minderwaardigheidsgevoel belast en blijft belasten, zal dat op langer termijn merkbaar worden bij het ontwikkelingsniveau van dat volk.

  Vandaar dat een ‘kwalitatieve’ meerderheid in de politiek feitelijk essentieel hoort te zijn, wil je daadwerkelijk welvaart bewerkstelligen. Dan slechts politieke macht te willen verwerven vanwege persoonlijk- of groepsbelang, opgrond van kleingeestigheid, rancune, haat of een manipulatief korte termijn visie. Ondanks het onvermogen om te kunnen regeren in het belang van een totale gemeenschap en haar nageslacht.

  Bij een ‘kwalitatieve’ meerderheid hoor je te dromen of dromen te hebben. Hoe weinig haalbaar de dromen in de ogen van anderen of de omgeving ook moge blijken te zijn.

  Waar de discussie vervolgens over zal moeten gaan, is NIET wat voor enkelen NIET haalbaar lijkt en waarom NIET. Maar hoe opgrond van de invalshoek van deze droom wegen gevonden kunnen worden tot ‘kwalitatieve’ haalbaarheidsplannen (uitdagingen).

  Dit d.m.v. brainstorming met het ‘kwalitatief’ kader. Die NIET of nauwelijks met een inferieur gevoel, rancune of andere belemmerende mentale factoren belast is.

  En zou je verbaast van opkijken met wat voor bijzondere ideeën dit ‘kwalitatief’ kader tijdens zo’n brainstormingssessie te voorschijn zal komen. Op grond van ‘Geloof in Eigen Kunnen’, Mentale Bevrijding en de motivatie om dromen of doelen bewaarheid te laten worden. So, jong kader are you ok?

  http://www.youtube.com/watch?v=c-WVpQ0ZG8Q

  Bij degene daarentegen die door de jaren heen belast zijn geworden met een minderwaardigheidsgevoel, zul je weinig animo merken tot ‘verniewing’. Die lopen in hun belastende houding te ver achter op de rest. Alwaar in het kader van het Bewustwordingsproces heel veel werk dient te worden verzet.

  Elke pseudo-vader kan echter altijd nog een verantwoorde burger worden, indien er ‘Bewustwording’ tegenaan gegooid wordt. I.p.v. uitsluiting opgrond van een achterhaalde levenshouding of een eeuwen oude opgelegde gedachte gang vanuit een racistisch ideologie van buitenaf. Trouwens GEEN eenvoudige opgave.

  Echter zal ‘kwalitatief’ kader in samenspel met dromen en/of doelen, hoe dan ook de motor moeten vormen naar welvaart. Waardoor de droomtrein haar bestemming uiteindelijk succesvol mag bereiken. Ondanks de eeuwen lange vooral psychische belasting ten tijde het kolonialisme en neokolonialisme.

  Dit in naam van Anana.

  http://www.youtube.com/watch?v=RTiRt1YYWXM&feature=related


  Maak melding

 27. Defares heeft geen visie.Een autoweg van Suriname naar het noord-oosten van Brazilie kan de weg openen voor de export van Braziliaanse producten naar de rest van de wereld.De afstanden naar de Braziliaanse havens vanuit het noord-oosten is te groot.Via Suriname en Guyana is het dichterbij.Het is alleen jammer dat Guyana wel, en Suriname niet over een wegverbinding beschikt met Brazilie.Door een autoweg kan ook het achterland van Suriname ontsloten worden.Dit vergemakkelijkt de ontginning van de ijzerertslagen in het zuiden van Suriname.Een goede zeehaven bij Weg naar Zee zou moet passen in de economische ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 28. Je kunt van alles schreeuwen om sme te ontwikkelen,uitvoeren is iets anders.

  Welke sombololo sme-er is bereidt arbeidt te verrichten..

  Wie wil werken in sme..

  export wat,,, wat gaat de sme’r exporteren,, we kunnen niet eens een bakba pienda kasaba kauseband exporteren,dan bedoel ik ook echt exporteren dus tonnen per verscheping..

  We lullen in de ruimte,ronny heeft zoveel ministeries,maar wat doen al die arbeiders aldaar..

  Onze verpleegsters in de z.huizen zijn zo associaal tegen de passienten,je schaamt je lettelijk..

  je hoeft geen negatieveling te zijn,maar je wordt het gemaakt..

  Kijk maar naar baas,hij schreeuwd wat en vervolgens zegd hij alles af verschijnt nergens laar het volk voor wat het is..


  Maak melding

 29. Welke diepgang kan één als directeur geregelde engels tolk/vertaler hebben in deze uitermate gecompliceerde aangelegenheid?

  Bij God en Suriname kan alles. Baas Def libie a tori, ga maar lekker vertalen .


  Maak melding

 30. Kritisch!

  Als je iets kritisch bekijkt en daar je argumenten voor aandraagt ben je in de ogen van sommige Surinamers negatief/Oedolosso!

  Luchtkastelen bouwen kunnen we allemaal; dromen kunnen we ook allemaal. En als er iemand is die zegt dat je luchtkasteel gaat instorten of dat je droom bedrog is, bewijs dan het tegenovergestelde. Kom met feiten en cijfers waarom je het kasteel wil hebben en wat deze gaat opleveren.

  Suriname exporteert op bauxiet en een beetje olie of hout na, niets! Financiele voordelen heeft zo’n haven niet. Suriname produceert niets!
  Alles wordt ingevoerd, zelfs bauxiet als Suralco kwaad is. Europese markten worden overspoeld met groente en fruit uit Azie.
  Niemand zit op Surinaamse producten te wachten, alleen de Europese Surinamer zelf. En om speciaal voor mijn wekelijkse antroea een diepzeehaven te bouwen, is verspilling van goed geld.

  Heel Desi uit deze nare droom. Defares kan hiermee een lintje verdienen omdat hij ons een zuivere luchtkasteel ontneemt.


  Maak melding

 31. Ik heb ook een droom,niet een diepzeehaven,maar een veilige en goede bestrating van onze wegen.Vooral in paramaribo is het uitkijken geblazen op de losse stoeptegels.De drempels(lees opstakels)is om van te huilen.Watervliegtuig zou ik in willen investeren.,binnenland bereikbaar!
  Ga verder slapen….


  Maak melding

 32. jullie lullen we zijn achterlijk gebleven en kijk hoe thailand en al de andere aziatiche landen vooruit komen en laat bouta met rust !!oeng koloh saaksel!!!!hij weet wat hij doet met die coca geld of niet! maimi is ook rijk geworden van caca wat ik wel voorstel en dat ga ik bouta ook een brieft over schrijven is dit bouta haal oost europeanen geile hoertjes naar su russinnen laat onze mannen genieten van die geile blanke kutje ja russinnen kunnen je pie goed zuigen en tast gerust toe als je pola wil likken ze zijn schoon!dus mijn voorstel is bouta maakt van suriname een sex padradijs wel alleen meiden van blank en oostblok landen de hoer spelen laten wij surinamer een boorbeeld geven, dat kleurlingen niet meer met zich laten sollen wij gebruiken nu hun vrouwen ja ik spier nu van het idee dat ik straks in su blanke hoertjes zal naaien mi mama mie o go naai deng no kakah plus mie o njang deng pola lik deng pola en ook hun spngwatra aiii mi na wang krasie mang mi boii!!!


  Maak melding

 33. @Er is nog veel ruimte in de Surinaamse geest

  Je naam geeft het al feilloos aan: je bovenkamer is LEEG! 😆 Net als die van DDB.

  In SME worden op dit moment minder dan 50 containers per dag verwerkt. Hoe wil het dag geld van vele 1000-de € die een diepzeehaven moet op brengen omslaan over die containers?

  @ston foetoe Surinamer
  Dus jij denk dat we straks allemaal ongeveer elke maand één container troep gaan kopen? Dat is ongeveer het volume waarop zo’n haven draait.


  Maak melding

 34. Er moet wel een visibility studie en concurrentieanalyse worden gemaakt.
  En daaruit aanbevelingen overnemen

  Verder kijken wat mogelijk is en als het haalbaar is.

  Voor concurrentie mag je NOOIT je dromen aan de kant zetten.

  ROTTERDAM EN ANTWERPEN ZIJN VLAK NAAST ELKAAR. Beiden zijn hele grote havens die winst maken.

  Misschien met China en India samen een haven opzetten.


  Maak melding

 35. Beste Dennis (reactie #23),

  En je zal het op den duur moeten gaan geloven ook, dat het sprookje in feite vervolgd wordt. Want wat wij eerder in onze eerdere reactie #8 aangaven, was slechts een indicatie bedoeld als warm onthaald van wat nog komen zal. En de tekenen wijzen er nu reeds op. Dit gezien de ‘kwalitatieve’ invulling van de posten momenteel onder de huidige President van de Republiek Suriname.

  Trouwens, wij leven momenteel in een tijdperk waarin ‘sprookjes en dromen’ bewaarheid kunnen worden. Omdat ‘Groot Denken’ ook de zogenoemde Derde Wereld intussen bereikt heeft. Waarin voor doemdenkers absoluut GEEN plaats meer is weggelegd. Neem ook de jongeren in Zuid-Afrika maar als voorbeeld zouden wij u voorstellen.

  http://www.youtube.com/watch?v=W31WspzXDx4&feature=related

  ‘Groot Denken’ mag inderdaad (#12). Echter ‘Groot Denken’ presenteert zich nimmer uit zichzelf alsof van zelfsprekend. Er dient helaas een proces vooraf moeten zijn gegaan. En pas wanneer dat bewustzijnsproces in de geest en houding wortels geschoten heeft, dient ‘Groot Denken’ zich vervolgens aan als resultaat daarvan. Met als gevolg ‘Groot Doen’ of Groot Handelen’. Door het ten slotte zichtbaar in de praktijk brengen van de droom. Welke in den beginne een spookje leek. Hopende dat menigeen zich van dit psychisch proces voldoende bewust wordt.

  Vandaar dat wij van mening zijn, dat de realiteitszin van Zijne Heiligheid gezien de resultaten uit het verleden, absoluut NIET ver te zoeken hoeft. Als bewijs dat wie NIET kan dromen, ook NIET succesvol tot unieke daden zal weten te komen. Regeerders die NIET kunnen dromen, zijn meestal corruptelingen, die weinig idealistisch weten te denken. Zogenoemde ‘Klein Denkers’, die tenslotte vanwege dit gebrek of beperking geneigd zijn te kiezen voor kleingeestige alternatieven, gefocust op persoonlijk of slechts groepsbelang.

  Terwijl een gehele natie in achterstand, armoede en ongeduld op hun daden wacht. M.u.v. een klein parasiterend elitair clubje natuurlijk, dat zich uit veiligheidsoverweging afgescheiden heeft van de rest van de gemeenschap. Zich te goed doen aan ontwikkelingshulp, financiële giften, subsidies en loze beloften anderszins.

  http://www.youtube.com/watch?v=VKf6p1_ebUo&NR=1

  En als de “zwakke mentale conditie van de jeugd” (#13) ertoe geleidt heeft dat in de Republiek Suriname uiteindelijk na vijftien jaar Oude Politiek een nieuwe wind blijkt te gaan waaien, dan zouden wij als Bewustzijnsbeweging zeker tot deze uitzonderlijke groep jongeren willen behoren. Omdat de uitdaging om voornamelijk deze president aan de macht brengen, in relatie tot het eerder hardnekkig neokoloniaal verzet die daar tegenover stond, absoluut GEEN kattenpis was.

  Je zal zeker wel ballen moeten hebben, om dat te willen bewerkstelligen. Gezien de eerder ‘volledig’ complexe interne politieke situatie, gedomineerd door een van de rijkste Westerse landen ter wereld. Met een bevolkingsaanwas van ongeveer 16 miljoen inwoners. Tegenover een ontwikkelingsland met nog geen half miljoen inwoners. Met in het machtscentrum een eeuwen oude alsof verankerde neokoloniale elite, die het land en haar bevolking letterlijk onder water loosde.

  http://www.youtube.com/watch?v=XRGN9M7Gl5I

  In principe een wonder op zich als zulks een opgave je zou lukken. En wie heeft hier nu een zwakke mentale conditie, om zich dat nog NIET te kunnen realiseren. Vandaar dat wij u er aan willen herinneren, dat ‘blinden en slechts horenden’, NIET tot ‘geestelijke gestoorden’ gerekend worden. Of iemand is hier incompetent in zijn of haar beredenering daarvan. Alsof ook ‘hardlopers’, een doodlopers zouden zijn.

  Niet anders echter als het vogeltje dat piept zoals het neokoloniaal gebekt is geworden. Terwijl een ander weer dacht dat het gekooide beestje uit blijdschap een deuntje zong. Intussen haar vrijheid peinzend afwachtend.

  En trouwens, ‘schrappen’ (#25) doe je bij concepten. Wanneer de praktijk zich reeds bewezen heeft valt er weinig meer te schrappen. Tenzij je de bedoeling hebt de geschiedenis moedwillig te willen vervalsen. En ook dat gegeven hebben onze jongeren bij de Algemene en Geheime Verkiezing van 2010 jongslede moedwillig weten door te prikken. Dit tot ongenoegen natuurlijk van sommige, die het verouderd triomfalistisch gedrag ten tijde de Oude Politieke, nog niet hebben weten los te laten.

  Maar wij moeten in elk geval verder. Dan langdurig te blijven stilstaan bij een “troep jammerende meute”.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZDCxUeD0TYQ&ob=av2n


  Maak melding

 36. Defares,moet Suriname het kleine landje in de regio blijven?
  Weer een typische creoolse denken,vandaar dat Suriname nooit vooruitgang boekt, ze nemen liever genoegen met kliekjes.
  Jamaica het voorheen armste land van het caraibisch gebied ,kijkt liever verder ,dan armoede en heeft idd de grootste haven,hoe zal dat nou komen?Als Jamaica zo een gedachte had als Defares,waren ze nog steeds zonder de grootste haven gebleven.


  Maak melding

 37. je mag groot denken niets mis mee maar je moet wel de realiteit niet uit de oog verliezen en daar gaat de redenering van de mc-ers mank men vergelijkt appels met peren suriname heeft een bevolkings aantal van nog geen half miljoen jamaica is om en bij de 3 miljoen. nummer 41 weet jij wat creools denken is meer uitgeven dan jou inkomsten zijn dat heeft bosje en bouterse ons laten zien met hun wanbeleid die suriname met toren hoge schulden achter hebben gelaten en twee bruggen die niets opleveren.geeft holanders of hindustanen 100 miljoen euro dan weet ik zeker dat ze er meer van maken en het verstandiger investeren.


  Maak melding

 38. geef hollanders en hindustanen dan weet ik zeker dat het balbal komt. goed en wie ben jij dan als ik het goed begrijp dan ben je ook zn ezel als wat je beweerd over de anderen


  Maak melding

 39. Deze Defares heeft best wel een punt.
  Dit moet de regering zeker meenemen in de discussie.

  Een goeie (snel)weg Paramaribo-Albina inclusief brug naar st Laurent zal al zeker een enorme boost voor onze haven zijn.


  Maak melding

 40. klein denkende zullen altijd een reden vinden om klein te blijven denken DU maar jij kan er niets aan doen als je een kleine geest hebt. gelukkig voor jou dat je dat gebruik kan maken van de voordelen van Internet maar jammer voor ons. geniet van je leven zoals het is denken in hokjes het toevalig een visie van een partij die welke jij niet aan hang dus maar afkraken.


  Maak melding

 41. Als een zeehaven niet rendabel genoeg is voor Suriname dan ga je hem toch ook niet bouwen ook al ben je ambitieus genoeg?

  Dan ga je andere mogelijkheden zoeken en zo te zien zijn ze er genoeg!


  Maak melding

 42. @ebu; je hebt inderdaad een aantal goede punten opgesomd. Nou ben ik absoluut geen fan van een moordenaar als president maar hij heeft godzijdank voor de belangrijkste posten sterke mensen geplaatst. Een diepzeehaven op korte termijn is niet realistisch gezien de huidige ontwikkelingen. Je moet daarbij vooral denken aan strategische ligging van andere havens in de regio. Een pheasability studie kan voor de lange termijn geen kwaad. De kostprijs van een diepzeehaven is enorm hoog. Prioriteiten liggen er voornamelijk bij een sterke groei van de agrarische en industriele sector te bewerkstelligen.
  Dromen en fantaseren is inderdaad gezond maar dan we’ll met beide benen op de grond om ‘bosje-achtige’ toestanden te voorkomen.


  Maak melding

 43. @du; helemAal mee eens. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Je hebt een veels te kleine bevolking om buitensporige, grote projecten op te starten. Laten we eerst maar eens starten bij het midden- en kleinbedrijf te stimuleren; daar ligt de potentiele kracht van de surinaamse economie. Hopelijk kan Ameerali hierbij een handje helpen.


  Maak melding

 44. @ nummer 45,
  Schoenmaker,blijft bij je leest.
  Laat men in suriname investeren in het onderwijs, medische voorzieningen toerisme landbouw en niet in prestige plannen die veel geld kosten en niets opleveren.


  Maak melding

 45. Wat dacht je van een tweede landingsbaan op zanderij..

  Open sky op zanderij,zodat alles kan landen vertrekken doorvoer naar het zuiden van Zuid-Amerika Caraibisch gebied een malle op zanderij alla Dubai taxfree shop gouden sieraden verkocht door de marrons en de afroo afrikaan,dan hebben ze toch een bezigheid..
  minder crime..


  Maak melding

 46. DU en ME!

  Jaaah, Du is een neger net als ik. En Du en ik durven toe te geven dat wij, negers, een enorm gat in onze hand hebben en veel meer uitgeven dan we eigenlijk kunnen en mogen.
  Die paar uitzonderingen daargelaten.

  Wij zijn tenminste eerlijk en doen ons niet beter voor dan we zijn. Geef de Hollander, Hindustaan, Chinees, Libanees of Javaan een Ton, over twee jaar hebben ze twee Ton.
  Geef de neger een miljoen, over twee jaar heeft hij geen. Blijf dicht bij jezelf!

  Defares is een verstandige tolk/vertaler. Hij heeft de onzin van deze haven goed en duidelijk vertaald. Wie vertaald het nut van deze haven met aanwijsbare voorbeelden? Geen dromen, maar voorbeelden.


  Maak melding

 47. Ik zou mij dood schamen of ik de slechte dingen goed zouden willen praten.Dit is niet mijn stijl.In dit bijzonder geval kan ik mij gedeeltelijk terug vinden bij de opmerkingen van nummer 42 en 51.

  Dan heb ik het niet over de regering Bouterse of leden daarvan.Maar perse over de Negers.Ten eerste moeten wij,de Negers leren om beter met elkaar om te gaan.Kritiek mag er altijd zijn,maar laten wij het op een zeer fatsoenlijke wijze doen.

  Het mag ook nooit zo zijn dat wij steeds blijven kleineren of mekaar voor vies en vuil uit te maken.We zijn gouw geneigd om alles dat een Neger of de Surinamers onderneemt te diskwalificeren als niets beduidend/dom.Met deze stomme mentaliteit komen wij,de Negers geen millimeter verder.

  En a u b niet naar schuldigen blijven zoeken,want de schuldigen zijn wij zelfs.We moeten juist uit onze fouten leringstrekken en dit heeft ons tot nu toe niet gelukt, zoals bij de overige landgenoten.

  Laat je niet door anderen misbruiken om hand en spandiensten te verrichten.Maar wees jezelf.


  Maak melding

 48. beste mensen ,
  laat die haven voorlopig voor wat het is en denk toch eens hoe men in de politiek het infrastructuur gaat aanpakken, als men eerst daar mee begint dan zal het land en vooral de hoofdstad er vele malen aantrekkelijker uitzien.


  Maak melding

 49. Beste Dennis (reactie #47),

  Nogmaals.

  Het proces van ‘Groot Denken’ in het brein van het individu of zelfs in dat van een volk ‘inbedden’, is als een zaad planten in ‘goede’ aarde. Het zaad zal wel van goede kwaliteit moeten zijn. Echter geldt dat ook voor de kwaliteit van de aarde die je ervoor wenst te gebruiken.

  http://www.youtube.com/watch?v=6Q1GeNZ0f-o

  En als je superieur jou als eventuele ondergeschikte adviseert, om deze zaad NIET te gebruiken vanwege haar slechte kwaliteit. En tevens vanwege de slechte kwaliteit van de aarde. Dan neig je uit respect voor zijn of haar advies, dat logischerwijs ook NIET te doen. Daar gaan wij er van uit.

  Maar stel dat je op een gegeven moment tot de ontdekking komt, dat je superieur bewust of onbewust een ‘lelijk’ spelletje speelt. Omdat je in het geheim thuis eens zelf hebt besloten een proef op de som te nemen (experimenteren). Waarbij je tot een merkwaardige ontdekking kwam, dat NIET het zaad de oorzaak was, maar de slechte kwaliteit van de aarde. Of omgekeerd. Wat dan.

  En blijkt vervolgens dat na het op nuchtere wijze je adviseur hierover op attent te willen maken, hij jou op merkwaardig mededeelde, dat NIET jij het hier voor het zeggen hebt. Wat dan en hoe verder.

  In feite belandt je zonder daar waarschijnlijk voldoende van bewust te zijn, dan in een ‘vertrouwenskwestie’. Die zelfs kan uitmonden in een ‘vertrouwenscrisis’ tussen jou en je superieur. Waardoor op een gegeven moment besloten wordt, dat jij NIET meer bruikbaar bent voor deze organisatie. Vanwege je zogenoemd “opstandigheid’.

  http://www.youtube.com/watch?v=QmQ2ZNyz3x0

  Maar stel dat het bedrijf waarin dit voorval zich afspeelt, eigendom is van je ouders (familie bedrijf), waarvan jij erfgenaam bent. Hoe zal het vervolg in deze kwestie voor jou mogelijk kunnen uitpakken.

  Vandaar ook dat op 25 november 1975 de Republiek Suriname koos voor ‘Onafhankelijkheid’ van het Koninkrijk der Nederlanden. Waarbij op 25 februari 1980 de laatste restjes ‘politieke afhankelijkheid’ definitief werden doorgeknipt.

  Het gevolg hiervan was, dat zich op een gegeven moment een NIEUW bedrijf op de markt aandiende, Republiek Suriname. Die nota bene volgens de regels van de markt, een ‘volwaardige’ behandeling eiste. Dit tot ongenoegen van je vorige werkgever.

  http://www.youtube.com/watch?v=AuGdgZ844d4

  De consequentie van je houding werd namelijk relatief duur betaald. Omdat tevens besloten werd je te schrappen als mede erfgenaam van het bedrijf. Die zelfs op een gegeven moment toch gezien werd als een geducht concurrent op de markt.

  En wat eens begon als een simpele ontdekking, monde tenslotte uit tot een bizar schouwspel van intriges, leugens en bedrog. Als voorbeeld van wat ‘Groot Denken’ in de praktijk ook met zich kan meebrengen.

  http://www.youtube.com/watch?v=kETKl6VQUtQ&feature=related

  En ook daarvan zal je je ‘bewust’ moeten worden, bij de keuzen waar wij ons in het leven wel eens voor geplaatst zien. Te kiezen tussen ‘vrijheid (eigen baas) of afhankelijkheid (slaaf zijn).

  Waar zou jij op korte of op langer termijn voor kiezen?

  http://www.youtube.com/watch?v=kv9VUHJdPDQ


  Maak melding

 50. Er is door bouta al een brug over de corantijn gebouwd. eentje over de marowijne, een bij uitkijk en straks hebben we een zeehaven. maar dat bruggetje over de saramacca kanaal is aangehouden. want die is te groot en zal teveel kosten. dat is niet in landsbelang. hoeveel gaan we nog met de mond bouwen.
  een wonnie zegt dat we geen geld hebben.

  hoe dan!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  een gemaakte mofina

  Raga


  Maak melding

 51. #53.

  Brantimaka, dan je wel voor de eerste positieve woorden over het zwarte ras die ik hier lees. Als bewuste moki-sranang vind ik het geweldig wanneer reacties de eigen en andere rassen positief neerzetten.

  Aan de heren Du en Das wil ik wijzen op mensen zoals Anton de Kom, Nelson Mandela, Oprah Winfrey, Barack Obama, Martin Luther King, namen die je niet onbekend in de oren klinken. Als we financiele zaken willen aanhalen, dan die van Oprah. In mijn eigen vriendenkring heb ik genoeg zwarten (we don’t use the N** word) die het gemaakt hebben. Ik weet zeker dat jullie ook van je eigen ras houden maar tegelijkertijd, kritisch willen zijn.

  Dat mag, by all means! Maar laat kritiek toch aub opbouwend zijn en niet afbrekend. Het zwarte ras wordt te vaak als sluitpost gebruikt om alle negatieve resultaten aan op te hangen. Daarin hoeven jullie/we toch niet mee te gaan?

  Wat jullie over de haven te zeggen hebben, zijn mijns inziens, weloverwogen argumenten van het Zwarte Ras!

  Keep it up ! Let my people grow in selfesteem and selfworth !


  Maak melding

 52. KWS(#39),

  Een dappere poging.
  “Voor concurentie mag je nooit je dromen aan een kant zetten”.

  Weet u wel wat het achterland van Antwerpen en Rotterdam per dag omzet? Neen? Ik help u!
  Per dag net zoveel als alle drie de Guyana’s totaal in een maand omzetten.

  Droom maar lekker verder en ga mee met die bigi-fasi van Desi c.s. Gebruik hiervoor uw eigen geld en die van Desi maar niet die van Suriname.


  Maak melding

 53. Suriname de poort van Zuid-Amerika is zo realistisch, dat je het zelf niet wil geloven. vandaar al deze reacties. Een zeehaven aan de Saramacca en een goede infra-structuur (spoor en autosnelweg) voor containers vracht vervoer van onze en alle buurlanden van Brazilie is goed te doen. Dit plan is al door particulieren bekent gemaakt bij de Wereldbank in de Verenigde Staten van Amerika. Proforma reeds bestudeerd. Het is volgens de Wereld Bank aan Suriname om er daad werkelijk mee aan de slag te gaan. Er dient er een grondige haalbaarheid studie gemaakt te worden, waarbij resoluut de regering van Surinaamse, Brazilie en z’n Buurlanden aan moeten meewerken. De financiering ligt niet alleen in handen van Suriname maar aan alle boven genoemde landen en organisaties. De bouw van Havens in Guyana en Peru is ook al aan de orde geweest, maar heeft geen noemenswaardige bezwaar geleverd. Als Peru
  al een haven bouw waarom krijgt Guyana dan een? Geloof mij de Wereld markt heeft bredere visie. Let wel wij krijgen geen haven wij bouwen samen met anderen economische groei in Zuid-Amerika.


  Maak melding

 54. @ nummer 52
  Ik ben het volkomen met jou eens dat wij moeten leren uit onze fouten om die redenen komt bouterse niet in mijn boekje voor omdat hij in mijn ogen niets goed in suriname heeft gedaan daarom zou hij nooit een tweede kans van mij krijgen.
  Frank essed.
  eddy jharap.
  bouterse.
  wijden bosch.
  Vier bekenende surinamers .
  essed heeft miljoenen uitgeven aan west-suriname.
  Bouterse,
  De immatrieel en matrieel schade van bouterse en zijn revo aan suriname zijn enorm.
  Julles
  wijdenbosch heeft 150 miljoen uitgegeven aan twee bruggen die niets opbrengen,
  eddy jharap heeft van niet iets groots achter gelaten voor zij land en volk.
  Trek zelf u conclussie over de feiten die ik hier aangeeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.