Politieke partijen Suriname behoeven bescherming

19

PARAMARIBO, 17 sep – Politieke partijen maken aanspraak op bescherming tegen misbruik door hun financiers. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Ze is er meer dan ooit van overtuigd dat wetgeving op politieke partijen een goede zaak is. haar recente trip naar Jamaica was een ware openbaring.

In de hele Caribische regio is de handel en wandel van politieke partijen slecht geregeld. Dit bleek tijdens een regionaal seminar over partijfinanciering. “Suriname loopt in dit opzicht voor op de regio. In veel landen bestaat dit soort wetgeving helemaal niet”, zegt Simons. De grondwet en de wet op politieke partijen regelt aardig wat. Toch is dit op zich niet voldoende.

Behalve wetgeving is ook de praktijk van belang. Groot belang zelfs. “De omstandigheden moeten er ook zijn om je als politieke partij aan de wet te willen houden”, aldus Simons. Sponsors bijvoorbeeld hebben gunstige omstandigheden nodig om zich bloot te geven. “Als je leeft in een land met politieke rancune, zullen mensen niet graag hebben dat hun naam aan een bepaalde partij gelinkt wordt.”


19 REACTIES

 1. Heeft u nu pas door dat Suriname echt geen babanen replubliek is zoals velen in uw eigen partij dat doen geloven? Heeft u ook gemerkt hoe “veilig” het leven, wonen, en werken is op Jamaica? Thank God dat er nog een Suriname is met wat regels in het Caraibisch gebied. Als je het aan mij vraagt, plaats ons gerust vlak achter Barbados


  Maak melding

 2. Juf Jen: U bent twee streepjes in mijn achting gestegen. Als het nu ook nog lukt om deze beschermings-wetgeving op de agenda te krijgen, krijgt u er een streepje bij. Maar ik denk dat u een zware politieke discussie tegemoet gaat. De politieke partijen willen hun sponsors niet verliezen. Ook de NDP niet.


  Maak melding

 3. Daar gaan we weer met het aandacht afleiden van de werkelijke problemen. Er zijn dringender zaken in Suriname: huisvesting, onderwijs, werkloosheid, wateroverlast, noem maar op.

  Het bezoekje aan Jamaica was eye-openend spannend geweest en daarom moet Sur. de politieke partijen gaan beschermen. Wat een onzin! De politieke partijen hebben het altijd voor het zeggen gehad in het land. Kijk maar naar de uitslag van mei j.l.

  Ik had wel meer van onze Jenny verwacht. Ze had een goed idee met haar uitstapjes naar de probleemwijken in Sur. Waarom niet proberen de binnenlandse problemen op te lossen, in plaats van de beloftenlijst te verlengen? Het getuigt van lef als je je niet laat afleiden door flut zaken van anderen. Of heeft zij haar grenzen reeds bereikt?

  Geef nou gewoon toe welke verkiezingsbeloften realiseerbaar zijn en welke niet. Stelselmatig hoor je deze regering maar ideeen lanceren die een week later niet haalbaar zijn. Of is regeren moeilijker dan zij wilt toegeven? Dan snap ik helemaal wat de kop van dit artikel zegt.


  Maak melding

 4. Tamizin,
  Alle kleine beetjes helpen. En natuurlijk liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald.

  Waarom zijn sommige landskinderen als krabben in een vat zo negatief?


  Maak melding

 5. Over uitstapjes in het land gesproken bezoeken van probleem wijken kijken of alle palen masten verkeersborden sloten goed liggen enz enz ..

  Wat is dan de volgende stap,ik bedoel wie moet het gaan aanpakken maken repareren uitvoeren.

  Zijn mensen in sme bereidt,om zijn haar handen uit de mouwen te steken van zeven tot drie uur..

  Anders kun je blijven praten tot je een ons weegt,en er komt niks van terecht..


  Maak melding

 6. Wet?

  “De omstandigheden moeten er zijn om je als politieke partij aan de Wet te willen houden”. Zegt Jenny zelf.

  Sommige politieke partijen mogen het woord WET niet gebruiken omdat ze het ook niet naleven. Jenny ik vindt je niet slecht, maar zoek een ander uitje want er zijn belangrijker zaken voor je volk te regelen.


  Maak melding

 7. Sponsoren en/of “geldschieters” zijn niet gek. Als je geld geeft aan een politieke partij dan wil je daarvoor een wederdienst. Dit geldt overal ter wereld dus ook in SME. De wederdienst kan verschillende vormen hebben zoals “gunstige regels voor vestiging van een bedrijf”, “een groot concessie om alle hout van Suriname te kappen en weg te voeren”, “een buitenlands bedrijf begint een palmolie bedrijf en daarvoor half Surinaamse bodem in eigendom krijgen”. Kleine sponsoren willen kleine lappen grond, kleine concessie om goud te delven etc.
  De mens en vooral de Surinaamse mens is corrupt dus is dweilen met de kraan open. De trip naar Jamaica was een “eye opener” maar dat wisten we al. Volgende trip naar “oor opener”. Wat dacht u van LAS VEGAS in de USA. Glitter en Glamour. Sex, drugs en Rock&Roll heeft ook toekomst in SME.

  Kijk ik ben een draaikont en diegene die mij laat mee genieten in de luxe reizen, daar ben ik voor. Wiens brood men eet diens kont men likt, of zoiets! Ik ben een figuur van normen en waarden totdat geld en luxe binnen handbereik komt net als mijn gewaardeerde landgenoten. Wie herkent dit????


  Maak melding

 8. @Eduard Lupson,

  Velen van onze landgenoten beseffen niet dat Suriname wat veel dingen betreft een paradijs is.
  Inderdaad in SU kan je redelijk rustig leven, wonen en werken, verkiezingstijd in SU lijkt wel een soort carnaval en er wordt onderling niet gevochten.
  Ik heb 2 verkiezingen in Jamaica meegemaakt, en vooral die van october 1980, dat was een echte hel.
  Tegen mijn landgenoten zeg ik, laten we koesteren wat we hebben, want SU is niet de slechtste plaats op deze aardbol.

  Kofi


  Maak melding

 9. @ Pinto, wat bedoel je met alle beetjes helpen? Welke beetjes??
  Regeren doe je toch niet met beetjes? Je doet het, of je doet het niet.
  Het is trouwens niet negatief, maar kritisch naar het beleid van de regering kijken. Daar dient deze site nl. voor.

  @”Ik zeg je?”
  Vreemde reaktie. Waarom moet ik gaan helpen? Jij wilt dus niet helpen, weer zo’n dromer. Of geldt hier ook: Iemand anders moet het doen, want ik kan het niet?


  Maak melding

 10. @ Kofi
  Heel hartelijk bedankt voor je positieve bijdrage. Ik woon niet in Suriname, maar ik leef mee met het land. Ik heb tranen in mijn ogen gehad toen bij de laatst gehouden verkiezingen in Suriname de Heer Jules Wijdenbosch van de NDP werd omhelst door een groep NPS-vrouwen toen hij zijn stem ging uitbrengen. Deze handeling is onmogelijk in landen als Jamaica, Salvador, Mexico, en zelfs Guyana. Zo, Jenny zegt ons niet nieuws.


  Maak melding

 11. Suriname een paradijs?Niet op straat als het niet echt nodig is.Na werk gelijk naar huis achter de tralies.En je winkel wordt regelmatig beroofd.En vooral steeds gemeen kijkende djoeka’s.Overal.Net alsof ze uit de doos van pandora komen.
  Het paradijs stel ik me anders voor.


  Maak melding

 12. Het zal heus wel waar zijn dat de pol. partijen in het land beschermd moeten worden. Daarmee scoort juf Jenny hoge ogen op conferenties in den vreemde.

  In de rest van de wereld is het niet anders. De geldschieters van de pol. partijen doen dit uit eigen belang of richten hun eigen partij op.

  Juf Jenny als voorzitter van het parlement moet iets beleefd hebben om haar uitstapje goed te praten.

  Nu weer terug aan het werk en je echt bezighouden met de dingen die nijpender zijn. Om in te haken op de vraag van Marcel nr. 5, welk acties zullen de bezoeken aan de wijken opleveren. Die zijn volgens mij toch dringender dan al die te beschermen pol. partijen. Volgens mij is de kiezer hier aan de beurt, en niet de partijen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.