Suriname moet meeliften met groeispurt Brazilië

21

PARAMARIBO, 16 sep – Suriname moet zien mee te liften met de krachtige economische groei van buurland Brazilië. Dit zegt Miguel Carillo, docent aan de Trinidadiaanse Arthur Lok Jack Graduate School of Business. Het is de beste overlevingsstrategie voor een land dat het nu moet hebben van grondstoffen. Die lopen af.

En daarmee de belangrijkste inkomstenbron. “De opkomst van Brazilië is van het grootste belang voor Suriname. Brazilianen worden rijker en zullen hun buurlanden erbij betrekken”, zegt de Mexicaan. Suriname moet daarom nu al flink investeren in zijn beroepsbevolking. Brazilië zal kader nodig hebben om de ontwikkeling te dragen. Ook het Surinaams toerisme kan een graantje meepikken.

Met meer geld op zak zullen Brazilianen ook op Suriname vallen als toeristisch oord. “Het toerisme in Suriname moet zich daarop voorbereiden. Dat betekent onder meer afstappen van de huidige trend van langs elkaar heen werken”, aldus Carillo. Een snelweg naar Brazilië zou dan ook een goede investering zijn. Geld voor zulke projecten moet maar komen van de verkoop van grondstoffen.


21 REACTIES

 1. Ik vraag me af of Braziliaanse toeristen wel zitten te wachten op een appartement van E800 euro per maand, alleen logies.. Suriname is gefocused op Nederlandse toeristen en diens draagkrachtige portemonnee. Ik weet niet of brazilianen dat ook wel willen betalen. In ieder geval.
  Bouterse en Brunswijk zijn in ieder geval wel bezig om kadermensen te vervangen door eigen soortlijkende kadermensen. Dus de toekomst zal wel uitwijzen waar dit allemaal toe leidt.


  Maak melding

 2. Via Mexico!

  De Mexicaanse TexMex zanger +Freddy Fender zingt: “wasted days and wasted nights!” Dat zal Suriname heel goed moeten onthouden “before the next teardrops falls!”

  Nu zegt een andere Mexicaan tegen Suriname dat we moeten “inhaken” bij de polonaise en sterke armen van Brasil. Anders krijgen we het antwoord van dode +Elvis “are you lonesome tonight”.

  Wij zijn natuurlijk “stupid” als we niet proberen mee te liften.


  Maak melding

 3. Ik snap één ding niet hoe kan het dat brazilianen rijker worden maar er wonen duizenden in suriname, ik zou zeggen ga dan terug naar jou rijke land of zie ik het verkeerd??


  Maak melding

 4. Hoe kan sme-se arbeiders meeliften..

  Sinds wanneer wil en kan een sme-ers werken..

  zie maar aan ronny hij heeft zoveel functies in het overheids apparaat..bijna overal beleidsmedewerker plaats vervangend voorzitter parlement hoofd van alle abop ac ministeries..

  heeft sme wel mensen die dat wel kunnen..


  Maak melding

 5. Zo te zien heb men naar mij geluisterd.. want… eens strx zei ik het al.. suriname staat met zijn rug richting Brazilie.. en paramaribo staat met zijn rug richting suriname.. kan nooit goed zijn.. suriname moest allang de lift in stappen met de economische groei van brazilie..maar goed het is nooit te laat.. ik ben beniewd wat voor strategie men gaat toe passen..


  Maak melding

 6. Meeliften? Als iemand het wiel heeft uitgevonden, wil men het in Suriname opnieuw uitvinden. Meeliften is een tweede natuur geworden van de Surinamers. Eigen initiatief tonen!! Daar heb je meer aan. Eerst eens het sociaal-economisch beleid op de rails zetten en daarna proberen om via diplomatieke weg landen en economieen te interesseren voor Suriname. Maar mijn laatste opmerking zal wel een brug te ver zijn. Suriname beschikt niet over een kennis-economie.


  Maak melding

 7. Ik moet altijd lachen om dit soort figuren. Ze strijken ergens neer, stellen 3 vragen en weten al meteen de economische toekomst van een land te schetsen.
  Lachwekkend maar ook triest. Triest als men dit soort uitspraken zonder meer aanneemt. Wat hij vergeet mee te nemen is het behouden van je zelfstandigheid als natie. Grenzend aan een land met 250 keer meer (arme)inwoners ziet er niet bepaald rooskleurig uit. En de armoede in Brazilie zal nog wel even duren, ook bij grote economische groei. Gelukkig worden we nu enigzins beschermd door het oerwoud.
  Zelf sta ik een route voor die loopt via Frans Guyana zodat er een gezonde filter/buffer ontstaat vanwege Frankrijk.
  Ik snap ook niet van welke planeet die meneer Carillo komt. Rijke toeristen gaan echt geen duizenden kilometers afleggen met de auto. Die zullen steeds meer gaan vliegen.
  WAt je over zo’n weg krijgt is echt gespuis.
  Ook voor werkrelaties ga je geen dagen rijden. Een weg naar Brazilie heeft dezelfde economische toekomst als die zeehaven van Bouta.


  Maak melding

 8. Du. Ik wil niet een wijsneus spelen.
  In Brazilie wonen heel veel super rijke mensen.
  Maar er wonen in Brazilië nog veel meer super arme mensen.
  Van die super veel super arme mensen wonen er een paar in Su.
  Zij proberen bij ons een centje te verdienen.
  De toerisme in Su moet zich gaan richten op die Super Rijke Brazilianen die nu nog niet in Su komen.
  Zij gaan alleen komen als we Super Luxe en Super Dure vakantieresorts gaan bouwen voor ze.


  Maak melding

 9. Hoe kan Suriname in hemelsnaam meeliften met brazilië. Suriname heeft geen hoogbouw ze hebben geen liften in suriname. Brazilië heeft veel hoge gebouwen dus ze hebben in alle hoge gebouwen liften.
  Misschien begrijp ik het niet goed maar jah ik woon te koffiekamp en ik heb op de abop van brunswijk gestemd.


  Maak melding

 10. Ik geloof niet dat deze rijke Braziliaan hun geld komen spenderen in Suriname want deze gaan meestal naar de VS.Het zijn de Hollanders die van de tropen houden en naar toe gaan.Dus je kunt het toerisme van deze Brazilianen afschrijven.Een snelweg naar Brazilie” zou dan betekenen voor de goud dieven jongens ik maak het vervoer voor jullie gestolen goud gemakkelijker geen controle maar door rijden tot de grens dan kunnen we ook Braziliaanse houthakkers hier Clandestien de gelegenheid geven hun gestolen hout over de grens te transporteren want Suriname heeft geen helikopters en vliegtuigen die ze zien en verder heeft het land geen uitgebreid computer systeem die heel Suriname ziet van uit een vliegtuig zoals als Brazilie” dat heeft verder met zeer strenge straf op gestolen hout.Suriname met zijn kleine bevolking wordt dan een Eldorado voor zulke groepen.Wie gaat deze snelweg bekosten tot de Braziliaanse grens zijn het zeker de goud dieven?


  Maak melding

 11. Soms vraag ik mij af of ik op sommige achteloos reaktie moet regeren.
  nummer 8 vraag aan de surinamers wat ze weten over zuidamerka en wat voor gevoel ze erbij hebben.


  Maak melding

 12. Dit moet binnen vijf jaren een feit zijn.
  Dezelfde grondstoffen en delfstoffen bezitten deze twee landen.

  Knowhow van onze sranangmans opvijzelen door meer met Brazilië samen te werken op alle gewenst niveau!

  Zoals Nederland meelift met de economie van Duitsland.

  inwoners aantal Brazilië is bijna
  200 miljoen.

  Het is de moeite waard om een keer naar Brazilië te gaan.


  Maak melding

 13. Toerist!

  Wachten op de centen van een Braziliaanse superrijke toerist is wachten op wederdaling van Jezus.

  Wat Suriname aan natuur te bieden heeft, heeft Brazilie tien keer zo veel. Ik vlieg naar Rio of Brazilia en krijg honderden flyers op de luchthaven of in de stad waar verschrikkelijk luxe en mooie natuurgebieden en reservaten op staan. Die binnenlandse tochten zijn danook veel goedkoper dan de tochten die in Suriname worden aangeboden.

  Wij moeten ons richten op Nederlandse en ook wel Amerikaanse of Belgische toeristen.
  Ook de Hollandsche stagiaires zijn een bron van inkomsten voor het toerisme. Deze groep laat hun familie uit Holland op vakantie komen en die nemen dan vrienden mee en gaan dan het binnenland in. Kassa!

  Braziliaanse toeristen kunnen we vergeten.
  Of ze komen en blijven een heel weekend in het casino van Torarica aan een gratis drankje hangen. De natuur hebben ze genoeg gezien.


  Maak melding

 14. Als ik denk aan Brazilie, dan is dat niet alleen de toerisme en ook niet het goud delfen en ook niet arme of rijke mensen. Deze categorie kunnen we door goede controlle in de reel houden. Als ik aan Brazilie denk dan is dat de grote economische groei die ze mee maken, ze hebben heelveel Buurlanden en al deze landen groeien, dus kunnen wij ook meeliften aan deze grote groei. Het Panama kanaal Container vrachtvervoer kunnen wij af romen. Een infrastructuur wegennet naar Brazilie zullen ons tot in lengte van dagen groei brengen. Wij zijn de poort naar Zuid-Amerika. En dat moeten wij dank zij onze ligging benutten. Ook al is de weg ernaar toe moeilijk maar door goed bestuur kunnen wij dit verwezelijken. Dus allen koers naar dit doel. Als we dat niet doen dan zullen we echt de boot missen.
  De wel goed denkenden moeten de zwakke broeders dragen.

  olrac


  Maak melding

 15. Ik vraag mij af of deze mensen wel eens op de kaart kijken en dan vooral naar de stedelijke agglomeraties en het wegennet van Brazilie. Tussen het rijd deel van Brazilie waar geconsumeerd wordt en Par’bo liggen 1000-de kilometers dun bevolkt oerwoud. Zelf de ambitieuze hoofdstad in the hard van Brazilie is nooit binnen één dag te bereizen, hoeveel DDB ook in de weg zou investeren.
  http://www.vakantieklok.nl/brazilie.htm
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Brazili%C3%AB


  Maak melding

 16. Brazilie heeft meer te bieden op het gebied van toerisme.
  Brazilie heeft mooie witte stranden en mooie vrouwen lopen daar in strings rond op het strand. Wat moeten de brazilianen in suriname komen bekijken?


  Maak melding

 17. Sowieso moet je eerst de Nederlandse taal afschaffen, Je hebt er hier in Zuid Amerika niks aan en je zet jezelf alleen maar in een isolement.. Portugees, Spaans & Engels invoeren.. Met Portugees als hoofdtaal


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.