Angst door omslag bij Surinam Aluminum Company

12

PARAMARIBO, 14 sep – In wetenschappelijke kringen is angst ontstaan vanwege de gewijzigde inzichten bij bauxietbedrijf Suralco. Wetenschappers en milieudeskundige vrezen het einde van het natuurlijke leven in het Nassau-gebergte. Aanleiding is het voornemen om toch naar bauxiet te gaan mijnen.

Nog maar drie jaar terug was besloten het gebied te laten voor wat het was. Het besluit volgde op een effectenrapport. “Het rapport dat in 2007 uitkwam, gaf drie redenen om niet te mijnen”, zegt universiteitsdocent Jan Mol tegenover de Ware Tijd. Onder meer werd de zwakke vraag naar bauxiet en eindproduct aluminium genoemd. Ook de grote afstand naar de raffinaderij te Paranam zou een bezwaar zijn.

Kennelijk verbetert de marktsituatie buitengewoon snel. “In 2007 werd nog beloofd niet te gaan mijnen op die plek, omdat er zeldzame vissoorten voorkomen. Blijkbaar is Suralco van gedachten veranderd. Dat vindt ik een kwalijke zaak”, aldus Mol. Doorvoeren van de plannen zal Suriname’s groene naam geen goed doen. Het verwijderen van het bauxiet betekent direct dat het natuurlijke filtersysteem voor de plaatselijke waterreservoirs verdwijnt.


12 REACTIES

 1. Biologists warn of rainforest mining threat from Alcoa, Newmont in Suriname.

  Mongabay.com, 23 februari 2009 A prominent group of biologists are calling for Alcoa, Newmont Mining Corp, and other minerals conglomerates to forgo gold and bauxite mining operations in a biologically-rich zone in the South American country of Suriname. In a resolution, the Association for Tropical Biology and Conservation (ATBC) warned that mining on the Nassau Plateau, a 400-square-kilometer area of unprotected rainforest, would destroy habitats that support rare and endemic species — including several newly discovered species (catfish, frogs, and a stunning purple toad).

  Mining operations would further encourage the influx of wildcat gold miners in the area, increasing environmental damage and putting pressure on wildlife, the resolution said.

  Gold mining in Suriname.
  A previously unknown species of Atelopus toad discovered on the Nassau plateau in Suriname. Atelopus toads have been particularly affected by the deadly chytrid fungus. The Nassau Plateau is in the southern portion of the area projected to be exploited by the massive Merian Gold Project, a venture of Surgold (Suriname Gold Company) managed by Newmont Oversees Exploration, a subsidiary of the USA-based Newmont Mining Corporation and Alcoa Worldwide Alumina,” stated the resolution, notinh that while Alcoa originally back off plans to fine the area, it is now showing renewed interest.

  A fact sheet on the Merian Gold Project states that habitats above 100 meters elevation will not be exploited for gold, but provides no indication of measures needed to protect habitats at higher elevations from small-scale mining, hunting, and collecting, all of which can have serious long-term impacts on rainforest ecosystems and wildlife,” continued the resolution.

  “Illegal gold-mining operations and hunting have risen dramatically around the Nassau Plateau since the late 1990s. The resolution calls for a ban on large- and small-scale mining of gold and bauxite from Nassau Plateau and its immediate surroundings as well as protective status for the area.

  It also urges educational outreach programs to inform the Suriname public “about the importance of protecting natural habitats and watersheds for their continued health, recreation, and national heritage.”

  With members in over 70 countries, ATBC is the world’s largest scientific organization devoted to the study and protection of tropical ecosystems.


  Maak melding

 2. Leugen!

  Het willen mijnen naar bauxiet in het gebied van het Nassaugebergte is een pertinente leugen.
  GOUD is de enige reden waarom men in dat gebied wil gaan mijnen. En omdat Suralco daar geen vergunning voor krijgt, wil men ineens bauxfiet gaan opgraven?

  Suriname doet er goed aan dit gebied ongerept te laten. Het is meer waard als het er blijft dan de financiele afdracht van Suralco als ze het vernietigt.

  Dat de LME (prijs voor aluminium) omhoog gaat en de vraag naar bauxiet toeneemt, hoeft nog geen reden te zijn om dit gebied te vernietigen. Eens vernietigd, altijd vernietigd!


  Maak melding

 3. Wij moeten kappen met dit soort mens onvriendelijke bedrijven. Vroeger werden nog leefgemeenschappen gesticht en veel meer gegeven om het welbevinden van medewerkers.

  Als kind heb ik geweldige tijden meegemaakt te Paranam en Moengo.

  Beide stadjes zijn thans verworden tot ordinaire brokopranassi’s.


  Maak melding

 4. men kan hoog of laag springen maar dat heeft geen zin. het gaat om geld en dat is veel belangrijker ….zo denken er enkelen in sur.
  het is verschrikkelijk mooi daar, dus beste mensen over de hele wereld geniet nog van dat mooi stuk suriname. we kunnen het altijd nog door vertellen aan de komende generaties hoe mooi het daar was.

  wh


  Maak melding

 5. Volgens mij is er nog geen deal met Newmont. Maar mocht het zo zijn dat Alcao en Newmont een joint-venture hebben gesloten, dan maak ik mij inderdaad grote zorgen over het Nassau-gebergte. Of is dit hetgeen de minister van ATM bedoelde met “We gaan niet tot elke prijs het milieu behouden”, of daaromtrent.
  Aan alle reactoren die in het verleden schreeuwden dat de multinationals het land leegroven wil ik zeggen: Laat nu je stem maar eens horen. Nu gaat ons land niet alleen leeggeroofd worden, maar ook definitief vernietigd!! Maar ik denk dat de regeringsgezinden wel weer een slap excuus zullen hebben.


  Maak melding

 6. Ha,pres.kijk of er een vliegtuig voor je te halen valt in ruil voor een nassau gebergte.Kan je weer als in de jaren tachtig elle spelen in de lucht.Met ramon en graantie.

  Augie.


  Maak melding

 7. Ach ze hebben nu weer mooi in de tang. wie herinnert zich de onderhandelingen nog.
  er viel toch niks te mijnen dus nik te onderhandelen en rusje is er weer in gestonken. Nu gaan ze weer met foute contracten erop los roven. mens. milieu en zeldzame vissen worden niet gespaard.
  Bouta, Jag den gwe please!
  De naam is misleidend omdat suralco tich niet 100% surinaams is.
  uitbuiters, tarantula’s boeven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.