Religieuze dagen goed voor verheffing Surinamers

14

PARAMARIBO, 10 sep – “Tijdens de Ramadan wordt bij niet-moslims het saamhorigheidsgevoel aangewakkerd. Zo leveren alle religieuze feestdagen hun bijdrage aan de geestelijke en morele verheffing van het Surinaamse volk.” Dit zegt minister Soeharto Moestadja van Binnenlandse Zaken. Het Ied-ul-Fitr-feest markeert dan ook meer dan alleen maar het eind van het vasten bij de moslims.

Ied-ul-Fitr is vergroeid in het Surinaams moreel erfgoed. “Het gezamenlijk vieren van het Ied-ul-Fitr feest is duidelijk bewijs dat verschil in geloofsovertuiging geen obstakel mag zijn om als één natie in vrede met elkaar te leven”, zegt Moestadja. Dat wordt ook zo ervaren en beleefd. Suriname onderscheidt zich dan ook van andere landen met verscheidene culturen en religies.

“Dde geestelijke voordelen van Ramadan en het Ied-ul-Fitr feest moeten een motivatie zijn voor de natie en voor de regering om in vrede, harmonie en volledige saamhorigheid te werken aan een sociaal rechtvaardige samenleving met gelijke kansen voor iedere Surinamer”, aldus Moestadja. De regering voelt zich geïnspireerd in het streven naar verdere natievorming.

Op dagen als Ied-ul-Fitr trekken Surinamers naar elkaars thuis om overdadig tegoed te doen aan vooral spijs. De veel bezongen Surinaamse gulheid is op zulke dagen nog het meest merkbaar. Ied-ul-Fitr is het eind van de vastenmaand Ramadan. Tijdens deze maand vasten moslims dagelijks van zonsopgang tot –ondergang. ’s Avonds komen de gelovigen in de moskee bijeen. Er wordt dan gezamenlijk gebeden.


14 REACTIES

 1. Ik heb een probleem met de zogenaamde gelovigen die op kerst of ramadan of andere gelovige dagen vroom heilig en correct zijn, vindt ik hypocriet als je geloof moet je elke dag eerlijk correct en verdraagzaam zijn en niet op bepaalde dagen van het jaar .


  Maak melding

 2. @ mike.
  Maak jou niet druk DU heeft een hele goede jeugd gehad met normen en waarden daar ben ik mijn opvoeders heel dankbaar voor.
  mike voor het gemak verwijs ik jou naar irak afganistan en indonesie wat men daar doet in het naam van hun geloof zelf op de laaste dagen van ramadan worden mensen met bommen gedood in de zogenaamde gelovige landen ik hoop dat het nooit zo ver zal komen in suriname.Ik zelf vindt sommige gelovigen onverdraagzaam en hypocriet en daar kan ik niet tegen.Mike dit nog haat is waneer anders-denkende vermoord omdat jou geloof of ideologie dat zegt ik heb een zeer uitgesproken mening over de islam en het geloof in het algemeen maar dat komt wel een ter spake.


  Maak melding

 3. Wat is dit voor vasten? Juist in deze tijd gaan in moslimlanden de voedselprijzen omhoog.Hoe kan dat? Moet men in deze periode niet minder consumeren? Waarom eet men zoveel ‘savonds? Zodat God dat niet kan zien? Is dat wel goed voor de gezondheid? Kunnen de moslims in deze periode goed presteren? Worden na deze periode miljoenen dieren vermoord? Is dat de boodschap? Wie kan mij dit alles uitleggen?


  Maak melding

 4. Ied-ul-Fitr!

  Geef, deel, verdeel, betrek en schenk zoveel je kunt. Vooral aan de aanwezige armen in de Surinaamse samenleving zult u geven.
  Een dag van samen een zijn zal vaker moeten gebeuren. Ieder kwartaal zo’n dag?


  Maak melding

 5. Ik GELOOF HEILIG in,
  dat alle OORLOGEN en alle ELLENDE OP AARDE komt uit RELIGIES EN GELOOFSOVERTUIGING.

  Dus de minister van de binnenlandse zaken moet zijn werk niet vermengen met RELIGIES en de burgers niet lastig vallen ermee want de mensen die het meest HUMAAN zijn naar anderen toe, zijn juist mensen die GEEN RELEGIES hebben en die denken niet in hokjes.
  Mensen die NIET GEBONDEN ZIJN AAN RELIGIES, weten niet beter dan ALTIJD goede daden verrichten,want hun goed zijn is niet afhankelijk aan RELIGIES of feestdagen zoals KERSTFEEST OF RAMADAM.
  Naar KERK OF NAAR MOSKEE gaan, met veel bombarie erom heen.

  Hoe een GEIDEALISEERDE RELIGIEUZE LANDEN uiteindelijk vergaat zijn er bewijzen genoeg zoals Indonesie, Pakistaan, Afghanistaan enz.


  Maak melding

 6. Ik zeg laat de mensen geloven in wat ze willen en niet over hun geloof blijven zeuren.De Europeanen hebben het Christelijk geloof gebruikt om de hele wereld te veroveren ze hebben onderling vele oorlogen met elkaar gehad,Vandaag gaat het om het Islam daar willen ze ook oorlog mee voeren en het gaat niet om het Islam maar om de Controle van deze Islamistische landen.


  Maak melding

 7. @ nr 6
  Moslims doen wat christenen allang doen, CONSUMEREN en zichzelf voor de gek houden. Suri is mooi, met al haar kerken en moskeeen en ga zo maar door. Het zijn vooral Arabische moslims die overal waar ze komen anderen koppijn bezorgen, niet het gevolg van de islam, zoals het mooie Javaanse volk in Sur laat zien. Het is wel het gevolg van een haatdragend, vechtlustig, hooghartige cultuur die zich verweven heeft met het islamitische geloof.


  Maak melding

 8. Vasten heeft niet alleen te maken met het onthouden van spijs en drank , maar de geestelijke verheffing van het individu en om Gods nabijheid te bereiken.
  De Profeet Mohammad(vrede zij met hem) zeide
  ,, Wat voor nut heeft het vasten voor iemand als hij zich niet kan behoeden voor leugens en bedrog.
  Moge de Almachtige ons leiden.


  Maak melding

 9. Ik kon weten dat de pres.moslim is.Want na de afrikaanse imams komt Gadaffi.Die is ook zo een oude kameraad van de pres.En samen met Gadaffi een een amerikaanse kruisraket.Whooem

  Augie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.