dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOpvang slachtoffers huiselijk geweld in Suriname

Opvang slachtoffers huiselijk geweld in Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 4 aug – De overheid heeft de plicht huiselijk geweld terug te dringen. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Behoorlijke opvang is dan ook één van de eerste stappen naar betere zorg. De overheid heeft eindelijk een opvanghuis beschikbaar. Een druppel op een gloeiende plaat, zeggen critici.

Er is opvang voor ruim twintig slachtoffers tegelijk. Bij de politie staan ruim duizend geregistreerd. “De ware omvang is moeilijk te achterhalen”, zegt Georgine Acton. Als trekker van het betreffende project kan zij het weten. Veel slachtoffers melden zich niet uit schaamte of vanwege sociale druk. Ook speelt het tekort aan opvang. Tot nog toe is dat het werk geweest van particulieren.

Het groeiende bewustzijn over de rol van justitie wakkert verandering aan. De politie houdt zich steeds meer bezig met slachtofferhulp. Dat was niet zo lang geleden haast ondenkbaar. Het opvanghuis moet een soort symbool worden van de geestelijke shift. De hulp zal dan ook zo efficiënt mogelijk zijn. “Het gaat echt om crisisgevallen. Het crisisgehalte bepaalt de politie en het hulppersoneel”, aldus Acton.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

10 REACTIES
 1. Vrouw en kids daar, jij hier en dat heeft het over huiselijk geweld?

  Wie houdt wie voor de gek.

  Het goede voorbeeld bestaat uit een geheel.

  Het probleem van Suriname is dat aan alle moraalpredikers wel een grote pluis kleeft.

  In militaire termen zou men zeggen, “hij/zij marcheert een groep af en raakt twee groepen kwijt.”


  Maak melding
 2. Streven!

  Prachtig streven! Als ik erg rijk was dan had ik veel van mijn vermogen gestopt in opvangtehuizen.
  Meestal breng ik mijn postings met humor. Nu even niet! Dit is een te ernstige zaak.

  Hoe erg moet je zijn wanneer je mensen die je lief hebt een pakslaag of mishandeling toebrengt? Hoe ver kan je gaan?

  Wat belangrijker is: hoe pakt justitie dit aan? Worden behoorlijke straffen opgelegd en omgangsregelingen getroffen? Bij voorbeeld straatverbod of buurtverbod?

  Er is ruimte genoeg in Suriname voor goede opvangtehuizen. Misschien moeten deze huizen gebouwd worden op een beschermd terrein waar ook de kleine kinderen een school hebben.
  Dat zal misschien de angst om mishandeling te melden weg nemen, omdat het de moeders vaak ook om het heil van hun kinderen gaat.
  Dat is misschien de reden waarom de vrouw in de ellendige situatie blijft.

  het streven moet altijd zijn om alle betrokkenen een goede opvang te bieden. Ook de dader moeten we opvangen, het liefst in de cel.


  Maak melding
 3. Een verschrikkelijk groot probleem in het mooie Suriname. Het aantal slachtoffers is onnoemlijk groter dan men zich kan voorstellen. Ik ben het helemaal met mw. Acton eens.

  Wie eens de tijd neemt om langs bestaande kindertehuizen te gaan, wordt nooit meer dezelfde. Dan is het nog de vraag hoe je huiselijk geweld definieert. De slachtoffers worden vaak psychisch zo kapot gemaakt, dat het gedrag zich vele generaties later nog voortzet. Ik ontmoet dagelijks mensen die ogenschijnlijk ‘gesettled’ zijn, maar van binnen een wrak zijn. Ze willen voorkomen dat gewelddadig worden naar hun eigen gezin toe.

  Ik ben wat blij met deze eerste stap voor opvang van deze groep.
  We hebben in Sur. een dringende vraag therapeuten.

  Aan losse flodders van Pinto zullen we maar geen aanstoot nemen. Wat baat het kaars en bril als de uil niet lezen wil?


  Maak melding
 4. Mevrouw Bouterse heeft te kennen gegeven dat het belang van kinderen voor haar centraal staat. Wel, daar waar het om huiselijk geweld gaat betreft het vrouwen/mannen, maar ook kinderen direkt of indirekt. Kinderen zijn vaak ook de stille getuigen. De trauma’s die zij hieraan overhouden is niet te beschrijven. Ik hoop danook dat mevrouw Bouterse haar invloed kan aanwenden om kinderen en huiselijk geweld centraal te stellen. De president zal dit soort zaken ook in overweging moeten nemen in zijn benoeming voor het ministerie van Justitie en Politie.


  Maak melding
 5. Een druppel op een gloeiende plaat, zeggen critici.
  Ergens moet toch een begin zijn of niet soms??

  De overheid heeft eindelijk een opvanghuis beschikbaar. Het begin is er al.

  Ach ja!! Wij streven wel ernaar want wat niet is kan altijd komen denk ik, want Bouterse kan dit alles tegemoet komen.

  Hij is straks de President en dus moet wel in orde komen n.a.v. al die beloftes. Nu de daden!!! samen met Brunswijk. Ik hoop alleen dat de trekker niet wordt getrokken. Is het mogelijk een Anonieme lijn beschikbaar te stellen. Denk s.v.p. ook aan de mannnelijke slachtoffers maar dan niet de Santo-Boma Jail.


  Maak melding
 6. Het groeiende bewustzijn over de rol van justitie wakkert verandering aan. De politie houdt zich steeds meer bezig met slachtofferhulp. Dat was niet zo lang geleden haast ondenkbaar. Het opvanghuis moet een soort symbool worden van de geestelijke shift. De hulp zal dan ook zo efficiënt mogelijk zijn. “Het gaat echt om crisisgevallen. Het crisisgehalte bepaalt de politie en het hulppersoneel”, aldus Acton.

  Hoop dat de nieuwe minister van justitie op de ingegslagen weg door gaat die tijdens de regering van Ronald Venietiaan onder Santoki Minister van Justitie is ingezet om de slachtoffers van geweldsplegingen beter te beschermen wat dat betreft verdient Minister Santoki van justitie een pluimpje daar hij dit mogelijk heeft gemaakt om zo’n opvanghuis op te starten, hopelijk volgen er meer en ook in de Districten van het land.


  Maak melding
 7. 4 August 2010 Last updated at 16:55 GMT

  US billionaires pledge 50% of their wealth to charity
  Microsoft founder Bill Gates started the campaign along with investor Warren Buffet Thirty-eight US billionaires have pledged at least 50% of their wealth to charity through a campaign started by investor Warren Buffet and Microsoft founder Bill Gates.


  Maak melding
 8. 1e reactie Pinto slaat nergens op. Met dit probleem moet serieus worden omgegaan. Mevrouw Acton zet alvast een stap in de goede richting en dat moeten wij koesteren. Er zijn veel hulpverleners van surinaamse origine in Nederland die graag iets voor deze mensen (slachtoffers en daders) zouden kunnen of willen betekenen. Maar iedereen wacht de resultaten van de nieuwe regering Bouterse af.


  Maak melding
 9. mr.law & order heeft voor 1x helemaal gelijk :’de overheid heeft…’> en dat kan de overheid maar op 2 manieren : geef die dames met kinderen een (denoods) tijdelijke uitkering en dito woonruimte >> want het zijn deze behoeften, die de dames uiteindelijk doen bezwijken voor de sociale druk, hun klachten bij de politie laat intrekken, de dokter doen verzoeken om geen melding te maken van de sporen van geweldpleging, etc., etc., zodat meneer weer vrijuit kan gaan !.


  Maak melding
 10. Het gekke aan pinto is dat deze man zo dom is dat hij het zelf niet in kan zien,pinto ik heb suriname in 1979 met tegen zin verlaten ik weet dat er toen goede organisatie waren tegen huiselijk geweld en ook organisatie voor de rechten van de vrouw mevrouw loemban tobing- klein is een heel bekende op dit gebied al deze goede en deskundige organisatie zijn in de jaren 80 en 90 kapot gemaakt door het militaire bewind van bouterse. @ pinto als er een grote pluis kleeft aan de moraalpredikers vraag ik mij af hoe jij dat rijm met het aanbidden van een massamoordenaar die president van suriname wordt zie jij niet dat jij geestelijk ziek ben pinto je spoort niet. hoe groot is de pluis die aan bouterse kleeft pinto ??? .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES