Optimisme Surinaams bedrijfsleven neemt toe

9

PARAMARIBO, 26 jul – Het optimisme lijkt toe te nemen in de private sector. Onder meer de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Asfa, ziet het weer opklaren. Directe aanleiding is het tippen van Wonnie Boedhoe als minister van Financiën in het nieuwe kabinet. Van Boedhoe kan niet worden gezegd dat ze een partijloyalist is.

De econoom verdiende haar sporen vooral als consulent. Nu Robert Ameerali de nieuwe vicepresident wordt, is er een glimp van hoop. Ameerali is voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken en ondernemer. “Het enige dat nog rest is of in de komende dagen bekend wordt of Gilmore Hoefdraad president wordt van de Centrale Bank van Suriname”, zegt Asfa-voorzitter Rahied Doekhie tegenover de Ware Tijd.

Hoefdraads mogelijke benoeming hangt al enige tijd in de lucht. Hij is momenteel econoom bij het Internationaal Monetair Fonds. Hoefdraad is al gepolst door de Mega Combinatie. Het optimisme zit vooral in het uitblijven van partijgebonden benoemingen. Doekhie ziet het vertrouwen van ondernemers toenemen. De stabiliteit van de laatste jaren is vooral toegeschreven aan het personeel op de monetair strategische posten.


9 REACTIES

 1. Goed zo!

  “Het optimisme zit vooral in het uitblijven van partijgebonden benoemingen”. DWZ dat het Kader van MC niet slim genoeg is.

  “De stabiliteit van de laatste jaren is vooral toegeschreven aan het personeel op de monetair strategische posten”.
  Dus er was wel stabiliteit de laatste jaren?

  Ik hoop het, maar ik vrees het!


  Maak melding

 2. Optimisme??

  Binnen een paar jaren is de schatkist leeg! Ik adviseer alle surinamers hun spaarrekeningen van srd in euro of usd om te zetten! Voor donkere tijden die komen zal.


  Maak melding

 3. Hoop dat er een minister voor sociale zaken wordt benoemd waarmee iedereen net zo tevreden is als de ondernemers tot nu toe. Suriname moet geen land blijven waar ondernemers het voor het zeggen blijven hebben. De bevolking moet ook profiteren van de nieuwe ontwikkeling. Goede sociale wetgeving en minimumloon zijn meer dan ooit belangrijk, om voorkomen dat er weer ontevredenheid bestaat.


  Maak melding

 4. Onderstaand bericht is een goede eye-opener voor de nieuwe regeerders in Suriname.Er zijn kansen en mogelijkheden om de Surinaamse economie naar een hoger niveau te laten groeien.

  “India, China en Rusland bieden Latijns-Amerika uitweg uit crisis”

  Latijns-Amerika en de Caraïben moeten hun export meer richten op China, India en Rusland en moeten ook meer afgewerkte producten die richting opsturen. Volgens het Economische Systeem van Latijns-Amerika (SELA), een regionaal overleg- en samenwerkingsorgaan, is dat de weg die het snelst uit de crisis voert.

  Latijns-Amerika is te afhankelijk van de VS en Europa als exportmarkten en speelt niet genoeg in op de kansen die andere grote landen bieden, vindt Mexicaan José Rivera, permanent secretaris van het SELA. Dat wreekt zich nu. Europa en de VS zitten in een recessie, terwijl China en India blijven groeien.

  Daarnaast voeren de landen van Latijns-Amerika te weinig afgewerkte producten uit, zegt Rivera. “Dat heeft een negatieve weerslag op de groei en de tewerkstelling”, terwijl het gebrek aan diversificatie de regio ook kwetsbaarder maakt voor schokken in specifieke sectoren.

  Olie voor India
  India is vooral geïnteresseerd in de Latijns-Amerikaanse olie, zeggen de experts van het SELA. Indiase energiebedrijven hebben contracten getekend om in en rond Cuba, Brazilië, Venezuela, Peru en Colombia mee naar nieuwe olievelden te zoeken.

  Anderzijds kan India een belangrijke partner worden in de metaalnijverheid, in de farmaceutische sector, in andere sectoren waar topingenieurs nodig zijn en in de landbouw. India heeft onder meer al geïnvesteerd in ijzerproductie in Bolivia, Brazilië en Colombia, in de staalnijverheid in Argentinië en Trinidad en Tobago en in de productie van magnetiet in Chili.

  India investeert per jaar ongeveer 14 miljard euro in het buitenland. Experts denken dat de samenwerking tussen India en Latijns-Amerika alle kansen op slagen heeft omdat hun economieën in belangrijke mate complementair zijn.

  Nu zijn de handelsrelaties tussen India en Latijns-Amerika en de Caraïben nog heel bescheiden. In 2008 voerden Latijns-Amerika en de Caraïben amper 3,2 procent van de totale Indiase export in, terwijl India 2,1 procent van de totale export van de regio ontving.

  De handel tussen Rusland en Latijns-Amerika is tussen 2004 en 2008 bijna verdrievoudigd. Ook hier is er volgens het SELA sprake van complementariteit: Rusland levert industriegoederen en voert veel landbouwproducten in.

  In Latijns-Amerika en de Caraïben zijn al meer dan 900 Russische vliegtuigen en helikopters in gebruik. Argentinië produceert meer dan een derde van zijn energie in Russische installaties. In Brazilië draaien meer dan 20.000 Russische machines en in Colombia, Ecuador en Uruguay worden Lada’s geassembleerd.

  Problematisch is dat de handel in de omgekeerde richting de laatste jaren vooral gedomineerd werd door grondstoffen of producten met weinig toegevoegde waarde. Brazilië levert Rusland bijvoorbeeld vooral vlees, suiker, koffie en tabak. Argentinië voert vooral vlees, voeder, wijn, melkproducten en fruit uit. Alleen in Mexico koopt Rusland ook aanzienlijke hoeveelheden auto’s en machines.

  De regio zal ook een jaar of drie geduld moeten oefenen voor er weer grote Russische investeringen aankomen. De internationale crisis heeft de Russische bedrijven immers niet gespaard.


  Maak melding

 5. kijk, dit heet ‘het nationaal belang voor ogen houden’: zet de juiste man/vrouw op elke post, ONafhankelijk van zijn evt.politieke voorkeur > als ie niet voldoet is vervanging ook makkelijker.


  Maak melding

 6. Financiële kennis in het bedrijfsleven, akkoord dat is er. Maar mijn waardering volgt pas wanneer blijkt dat deze kennis via democratische weg in resusltaten omgezet kan worden binnen een parlementair systeem. In het bedrijfsleven kan een directeur vrij dictatoriaal opereren. De vraag is of deze lieden de flexibiliteit kunnen opbrengen om zaken via overlegstructuren in gang te zetten en af te wikkelen.
  Misschien niet eens nodig als ze straks toch ook gewoon moeten uitvoeren wat Baas de grote dictator zegt?


  Maak melding

 7. Tuurlijk neemt de optimisme toe, de dollarkoers blijft kelderen, dit is pas het begin, want MC is nog niet begonnen. Wanneer het beleid uit de doeken wordt gedaan, dan zullen we zien.

  Suriname het is nu of nooit.

  Wroko da yu doro.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.