Surinaamse ministers niet ongenaakbaar meer

21

PARAMARIBO, 26 jul –Ministers zullen niet meer ongenaakbaar zijn bij politieke uitglijdpartijen. Volgens Volks Alliantie-leider Paul Somohardjo komt er een eind aan de eilandjespolitiek. Schuilen achter de rokken van de eigen partij is er niet meer bij. Politiek gedrag wordt een aangelegenheid van de totale coalitie.

Dus niet meer de praktijk van ministers die zowat het eigendom zijn van een politeke partij. Zoals in de afgelopen jaren waarbij het bespreken van andermans ministerie taboe was.”Als ik bijvoorbeeld een klacht heb over een bepaalde minister, moet ik dat kunnen deponeren bij de president”, zegt Somohardjo. Het deponeren gebeurt in een zogenaamd topberaad van partijleiders.

De minister moet uiteindelijk verantwoording afleggen tegenover de president. “Niet de minister is dus interessant, maar het beleid. Als de minister niet voldoet, mag hij de laan uit”, aldus Somohardjo. Zijn ontboezeming is opmerkelijk. De regering van aftredend president Ronald Venetiaan is vaker te ruime tolerantie verweten tegenover Somohardjo. Venetiaan zou te veel toegeven aan diens chantagepolitiek.


21 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  In zijn boek “Wij slaven van Suriname” die Cornelis Gerard Anton de Kom (1898-1945) schreef na zijn verbanning uit koloniaal Suriname door het Koninkrijk der Nederlanden in 1933, noteerde hij de vervolge woorden:

  “EN MISSCHIEN ZAL HET MIJ LUKKEN HEN IETS TE DOEN GEVOELEN, VAN AL DE HOOP EN MOED DIE BESLOTEN LIGGEN IN DAT ENE MACHTIGE WOORD DAT IK LEERDE IN DEN VREEMDE: ‘ORGANISATIE’.”

  “MISSCHIEN ZAL IK ER IN SLAGEN IETS VAN DIE ‘VERDEELDHEID’ UIT DE WEG TE NEMEN, DIE DE ‘ZWAKTE’ WAS DEZER GEKLEURDEN.”

  “MISSCHIEN . . .

  ZAL HET ‘NIET’ ONMOGELIJK ZIJN. . .”

  http://www.youtube.com/watch?v=zlJ1PhSCsiQ

  Anton de Kom stierf in 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Duits concentratie kamp Neuengamme. Helaas nog net voor het eind de Tweede wereldoorlog. In 1982 is hem postuum door het Koninkrijk de Nederland het Verzet Herdenkingskruis toegekend.

  Anton de Kom is in Nederland begraven op de Ere Begraafplaats Loenen op de Veluwe.

  http://www.youtube.com/watch?v=a15RX6_rZ70

  Echter precies 65 jaar na zijn dood, blijkt zijn strijd tegen ‘onrecht’ in zijn geboorte land Suriname als in het land waar hij met zijn gezin in 1933 naar toe verbannen werd, nog lang niet gestreden te zijn.

  Zelfs een ‘waardig standbeeld’ werd hem in het Koninkrijk der Nederlanden niet gegund. Dit vanwege zijn ‘hardnekkig’ verzet tegen de Nederlandse onderdrukkers in koloniaal Suriname indertijd.

  In 2006 werd hij tot velen verbazing op een plein in Amsterdam naakt afgebeeld.

  http://www.youtube.com/watch?v=pYupfrdEGyw

  Echter enkele maanden na zijn dood werd op 13 oktober 1945 te Domburg Suriname een zoon geboren. Zijn naam werd Desire Delano Bouterse. Opgegroeid in het Surinaams dorp Casiwinica in het district Commewijne.

  Desi Bouterse werd uiteindelijk op 19 juli 2010 na het houden van Algemene en Geheime Verkiezingen gekozen tot President van de intussen geworden Republiek Suriname.

  “WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN ‘MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL’ BELAST BLIJFT” ZEI ANTON DE KOM.

  Waardoor de strijd voor gerechtigheid, welvaart en economische ontwikkeling in een ‘waarachtige’ Democratie nog steeds wordt voortgezet. Dit in naam van de waarachtige zelfstandigheid van de Republiek Suriname in naam van Anton de Kom. Zijn geest leeft voort.

  Desire Delano Bouterse wordt in de geest van Anton de Kom op 12 augustus 2010 a.s. tot President van de Republiek Suriname beëdigd.

  http://www.youtube.com/watch?v=Jx3MZHla3GA


  Maak melding

 2. Democratie of Demonstratie?

  De aanstaande president demonstreert hierbij de nieuwe Democratische werkwijze van zijn regering.
  Je mag zeggen wat je wil, ik beslis! En wanneer je wil gaan poepen, beslis ik! Wil je een bananenplantage aanleggen? Neen! We doen gewoon een wietplantage.

  Controle is niet slecht. Maar het lijkt er nu op dat niemand graag minister wil worden. Elke stap die je maakt wordt gecontroleerd door iemand die al honderd verkeerde stappen heeft gemaakt. Wat een voorbeeld!

  Democratie in een dictatuur heeft geen lang leven. Vertrouwen stellen in andere mensen is de basis voor een goede samenwerking. Als je begint met wantrouwen wil dat zeggen dat je jezelf ook niet vertrouwd. Kappen! Desi.

  Venetiaan krijgt nu de schuld van alles wat anderen verkeerd gedaan hebben. Wie krijgt de schuld van de vele zaken die verkeerd zijn gegaan onder de vorige Bouterse-regering? Wie, o wie? Niet Desi!
  En Somo mag het aan ons uitleggen omdat Desi het zelf niet durft? Bang voor tegenspraak?

  Het zal me niet verwonderen als Jenny Simons straks de hoogst opgeleide in de regering blijkt te zijn. Met je Ambachtsschool diploma maak je grote kans om minister te worden in een bestuurbare poppenkast.


  Maak melding

 3. Waarom lult Somo zo uit zijn nekvel. Hij is de enige die constant aan het blaten is. Net als bij mensen die iets te verbergen hebben. Als er eentje was, wiens minister niet voldeden, waren het die van hem. Zij hebben front de das om gedaan. En nu worden ze beloond voor hun opportunistisch gedrag. Als de vos de passie preek, boer let op je kippen.


  Maak melding

 4. Sang, is Somo op zijn hoofd gevallen? De afgelopen 5 jaar was er niemand anders dan Somo die hr. Jong Tjien Fa de hand boven het hoofd hield en zelfs evt. chanteerde met de steun van PL, en dezelfde man beweert nu het bovenstaande?

  Tak nanga two mofo gò deng mang takie.

  Eerst zien dan geloven, maar als dit in de praktijk mocht blijken,dan behaalt SME een grote winst met zo’n opstelling.

  Anyhow, het blijft “EERST ZIEN DAN GELOVEN”, maar moeilijk voor te stellen dat deze hr. Somohardjo hierachter staat op zijn oude dag.

  Het licht gezien of nu gewoon genoeg binnen gehaald?

  **** WIJ WACHTEN HET AF. ****


  Maak melding

 5. Dit is Somo’s belofte om braaf te zijn. Want tercht, Venetiaan was wel erg barmhartig tegen deze hokjesdenker.
  Weet je nog wie de slogan had: “stem op degene die op jezelf lijkt”. Somo ja. Nu is hij zogenaamd ineens niet meer een man van kliekjes en etnische hokjes.
  De meest etnische club van deze nieuwe coalitie is zonder twijfel Somo, natuurlijk direct gevolgd door A-combinatie.


  Maak melding

 6. De Frommel-Combinatie heeft nu reeds een 10+ voor praten!
  Voor daadwerkelijk realiseren van gestelde doelen, zal het rapportcijfer niet hoger zijn dan 3-!

  De Glote Leidel van de Frommel-Combinatie heeft een nieuwe manier van martelen bedacht.

  Het parool luidt; wanneer het deel van het volk dat absoluut niet gediend is van een Moordenaar als president zich roert, dan geef ik Somo de opdracht om te praten ja!

  Hij moet daarbij een van murphy’s laws nadrukkelijk negeren te weten;

  Make sure that before mouth comes into motion mind is in gear.

  Daar zal voornoemd persoon weinig moeite mee hebben.


  Maak melding

 7. Dus niet meer de praktijk van ministers die zowat het eigendom zijn van een politeke partij. Zoals in de afgelopen jaren waarbij het bespreken van andermans ministerie taboe was.

  ”Als ik bijvoorbeeld een klacht heb over een bepaalde minister, moet ik dat kunnen deponeren bij de president”, zegt Somohardjo. Het deponeren gebeurt in een zogenaamd topberaad van partijleiders.

  Niet de minister is dus interessant, maar het beleid. Als de minister niet voldoet, mag hij de laan uit”, aldus Somohardjo.

  Hoop dat de nieuwe Regering van Desi Bouterse daadwerkelijk wat gaat doen aan het beleid van de regering en dat ministers ter verantwoording kunnen worden geroepen mochten die in gebreke zijn.

  Zo zou er wat gedaan kunnen worden aan de vele verkeersongevallen en doden in het verkeer.
  De problemen van de rijstboeren in het district Nickerie waarbij er sprake is van dijkdoorbraken waardoor de oogst verloren gaat, de problemen van Blue Wing Airlines die een aderlating is voor de tourstin en burgers van het land daar die onlangs een Europees verbod gekregen heeft om te vliegen.
  De schade die het Kathedraal opliep door de trillingen bij het aanleggen van een nieuwe fundering voor het Paleis van Justitie. De bruggen die gebouwd zijn in het binnenland maar niet voldoen aan de bouweisen. De ouderen en bejaarden van het land een betere Algemeene Oudedags Voorziening te geven. (en zo zou ik wel door kunnen gaan).

  Hetgeen het voormalig Kabinet van Ronald Venetiaan telkensmale verzuimde de verantwoordelijke minister daarvoor aantespreken en daarvoor met oplossingen tekomen om het probleem te verhelpen en eventueel de slachtoffers te compenseren voor het opgelopen verlies.


  Maak melding

 8. Ik heb sterk de indruk dat de toekomstige bewindslieden en statenleden politiek worden bijgeschoold.Bestuursmanagement op een hoog niveau.De kwaliteit wordt verhoogd.


  Maak melding

 9. Somo wordt dus geen minister, anders wordt hij na 1 dag al opgepakt en naar Santo Boma getransporteerd. Hoe laf kun je zijn, Somo?
  Alles wat uit jouw mond komt “stinkt”.
  Het was zo. het is zo en het zal altijd zo zijn.

  Hebben je vrouw en kinderen al een kamer voor je vrij gemaakt in Nederland. Jij hebt je familie al geparkeerd in Nederland en heb je grote stinkende bek in Suriname open.
  MC/NDP aanhang en sympathisanten, praat in op Bouterse, want zo’n misbaksel mag de toekomst van Suriname niet mede bepalen.

  Bouterse is toch al President elect. Gooi Somo eruit, want zijn stem heb je niet meer nodig. Met zo’n daad zou ik trots zijn op Bouterse, hoewel ik geen supporter ben van hem.


  Maak melding

 10. als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen > 1).ten eerste is het ‘onder’en niet ‘achter’ de rokken schuilen 2).wat deed je zelf toen ‘jouw’ minister, ja die van grond-uitgifte, door opa werd gekortwiekt ? dan yu mek front bos !.


  Maak melding

 11. hahahahhaaha let op die EBU en pinto ze hebben somo voor alles en nog wat hier op dit net uigemaakt nu zweven ze straks komen ze met bijde beden op de grond.METAMORFOSE noem ik dit


  Maak melding

 12. Dit is allemaal mooi en waar wat Somo zegt , maar hij vergeet te zeggen hoe de controle moet zijn. Een minister en zo ook de president moet voor zijn ambst termijn een finaciele rapport overhandigen van zijn bezittingen en doelstelling aan een onafhankelijke orgaan van de rechterlijke macht. Na zijn aftreden dient weer zo’n rapport samengesteld te worden. Het is nu de taak van de organisatie om eventuele discrepantie te onderzoeken en zonodig te bestraffen. Een te hoge precentage bezittingen moet de leidraad zijn voor de organisatie.


  Maak melding

 13. De eerste persoon die opgepakt en ingesloten moet worden in santo-boma = somo him zelf..

  Dé grootte boef die zoveel leed heeft aangedaan aan vele bewoners van het land,door hun gronden aftepikken..

  Hier is werk voor het O.M.om deze man interekenen..

  Natuurlijk moet oom desie ook goed uitkijken,want hij mag de dans niet ontspringen,ookal heeft hij zich zelf amnestie verleend..

  De vraag is ook,hoe zal oom desie zijn kleinkinderen vertellen bij het slapen gaan hoe het verleden is afgelopen vanaf de jaren 80 tot heden..

  Wat dacht je zelf van ronny de romeo bravo zoals hij zich zelf noemd..

  Leeft hij nog van verschillende inkomsten uit de staats kas als leidsmedewerker van vele ministeries..Heeft hij ooit belasting betaald voor alle bezittingen..


  Maak melding

 14. EBU EN Pinto ,.
  Neem niet teveel hooi op je vork.
  ik heb ergens gezelen dat bouterse elke vorm van mensenrechten schending in suriname gaat onderzoeken, volgens mij is het al naar zijn hoofd gestegen want hij begint al waar taal net als pinto en EBU e de rest van de kudde ze zijn allemaal getroffen door de bouterse virus er is geen medicijn tegen deze besmettlijke ziekte het tast de hersen aan en hun gedaante een soort metamorfose.


  Maak melding

 15. Surinaamse Politieke volwassenheid in wording, anno 2010 is het beleid wat telt, niet een partij, als partij mag je een minister aanwijzen, maar als het op aankomt is enkel en alleen het beleid.

  Dat we nu pas dit mogen meemaken hebben we toch te danken aan MC, als zelfs somo dit verklaard dan weten we dat het goed zit want hij heeft het begrepen.

  Met vene was het inderdaad eilandjes, elke partij zijn eigen ministerie met eigen beleid. Het resultaat hebben we gezien.


  Maak melding

 16. mense dit waren gewoon verkiezing spelletjes.
  nu moet het echte werk beginnen .
  verkiezings propaganda telt niet meer , dat is verledentijd .
  oeng no broeja


  Maak melding

 17. Somo komt hier de boodschap vertellen die DDB hem gegeven heeft. Alleen hij heeft hem volstrekt niet begrepen:

  De minister posten zijn geen eigendom van een partij maar van DDB en zodra DDB de kans krijgt worden de niet-NDP ministers vervangen door betrouwbare stromannen.


  Maak melding

 18. wahwahwahwa,ai boi DU,weer moet ik je de mond snoeren,was jij het niet die Brunsie en Somo voor alles en nog uitmaakte toen ze de 1st keer met MC,gingen onderhandelen,ze waren criminelen enz.toen ze met die klote Front gingen onderhandelen prees je ze de hemel in,ik vroeg je keer op keer hoezo ben je van mening veranderd,maar je gaf geen respons,jij bent niets meer en niets minder dan een verdomde leugenaar.

  op no.16,typ je dat anderen “waar”taal uitkramen,maar ik zeg je ik kan niet wijs uit worden wat je daar allemaal neertypt,soso law law sani,maar heb je niet door dat jouw hersenen zijn aangetast en niet zo weinig ook.1 Tip lees aandachtig je eigen reaktie whawhawha,heeft eigenlijk geen nut want je zal er niet uitkomen ,ik ga je meer en meer een zeer zielig figuur vinden boi.

  EBU en Pinto,baja abi saar hati nanga DU,ai flipper de flip dei foe dei.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.