Suriname bereid met alle landen samen te werken

54

PARAMARIBO, 26 jul – Suriname is best bereid met alle landen samen te werken. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings. “Maar we zitten niet te wachten op welk land dan ook, om onze ontwikkeling te bepalen.” Dit geldt ook Nederland.

Dat onder meer het Nederlandse Kamerlid Geert Wilders roept om stopzetting van de ontwikkelingshulp, maakt weinig indruk. Suriname gaat helemaal voor het op eigen benen staan. Alle landen mogen een helpende hand toesteken. “En in het proces van alle landen komt ook onze voormalige kolonisator in beeld. We gaan kijken of ze ook een rol zullen hebben”, zegt Geerlings tegenover de Ware Tijd.

De Nederlandse ontwikkelingshulp mag sowieso niet zaligmakend meer zijn. “We hebben onze rijkdommen en Suriname biedt alles wat nodig is voor de ontwikkeling. Suriname heeft alles voor de Surinamers en dat gaan we nu daadwerkelijk benutten”, aldus Geerlings. Samenwerking met andere landen heeft zijn plaats. Vooral de buurlanden en de regio krijgen prioriteit.


54 REACTIES

 1. Onderstaand bericht is een goede eye-opener voor de nieuwe regeerders in Suriname.Er zijn kansen en mogelijkheden om de Surinaamse economie naar een hoger niveau tew ontwikkelen

  “India, China en Rusland bieden Latijns-Amerika uitweg uit crisis”

  Latijns-Amerika en de Caraïben moeten hun export meer richten op China, India en Rusland en moeten ook meer afgewerkte producten die richting opsturen. Volgens het Economische Systeem van Latijns-Amerika (SELA), een regionaal overleg- en samenwerkingsorgaan, is dat de weg die het snelst uit de crisis voert.

  Latijns-Amerika is te afhankelijk van de VS en Europa als exportmarkten en speelt niet genoeg in op de kansen die andere grote landen bieden, vindt Mexicaan José Rivera, permanent secretaris van het SELA. Dat wreekt zich nu. Europa en de VS zitten in een recessie, terwijl China en India blijven groeien.

  Daarnaast voeren de landen van Latijns-Amerika te weinig afgewerkte producten uit, zegt Rivera. “Dat heeft een negatieve weerslag op de groei en de tewerkstelling”, terwijl het gebrek aan diversificatie de regio ook kwetsbaarder maakt voor schokken in specifieke sectoren.

  Olie voor India
  India is vooral geïnteresseerd in de Latijns-Amerikaanse olie, zeggen de experts van het SELA. Indiase energiebedrijven hebben contracten getekend om in en rond Cuba, Brazilië, Venezuela, Peru en Colombia mee naar nieuwe olievelden te zoeken.

  Anderzijds kan India een belangrijke partner worden in de metaalnijverheid, in de farmaceutische sector, in andere sectoren waar topingenieurs nodig zijn en in de landbouw. India heeft onder meer al geïnvesteerd in ijzerproductie in Bolivia, Brazilië en Colombia, in de staalnijverheid in Argentinië en Trinidad en Tobago en in de productie van magnetiet in Chili.

  India investeert per jaar ongeveer 14 miljard euro in het buitenland. Experts denken dat de samenwerking tussen India en Latijns-Amerika alle kansen op slagen heeft omdat hun economieën in belangrijke mate complementair zijn.

  Nu zijn de handelsrelaties tussen India en Latijns-Amerika en de Caraïben nog heel bescheiden. In 2008 voerden Latijns-Amerika en de Caraïben amper 3,2 procent van de totale Indiase export in, terwijl India 2,1 procent van de totale export van de regio ontving.

  De handel tussen Rusland en Latijns-Amerika is tussen 2004 en 2008 bijna verdrievoudigd. Ook hier is er volgens het SELA sprake van complementariteit: Rusland levert industriegoederen en voert veel landbouwproducten in.

  In Latijns-Amerika en de Caraïben zijn al meer dan 900 Russische vliegtuigen en helikopters in gebruik. Argentinië produceert meer dan een derde van zijn energie in Russische installaties. In Brazilië draaien meer dan 20.000 Russische machines en in Colombia, Ecuador en Uruguay worden Lada’s geassembleerd.

  Problematisch is dat de handel in de omgekeerde richting de laatste jaren vooral gedomineerd werd door grondstoffen of producten met weinig toegevoegde waarde. Brazilië levert Rusland bijvoorbeeld vooral vlees, suiker, koffie en tabak. Argentinië voert vooral vlees, voeder, wijn, melkproducten en fruit uit. Alleen in Mexico koopt Rusland ook aanzienlijke hoeveelheden auto’s en machines.

  De regio zal ook een jaar of drie geduld moeten oefenen voor er weer grote Russische investeringen aankomen. De internationale crisis heeft de Russische bedrijven immers niet gespaard.


  Maak melding

 2. Mooi gesproken J.Geerlings.
  Inderdaad, Suriname kan op eigen benen staan,Suriname moet zich niet meer laten voorlezen hoe of wat ze MOETEN doen.
  Wat het gedrocht Wilders betreft,hij heeft die ontwikkelingshulp nodig voor zijn beveiliging.
  Geerlings kon het nietop een beter moment kenbaar maken,nu daar VVD/CDA en pvv een regering gaan vormen.
  GO FOR IT Suriname.


  Maak melding

 3. Dus dat Jenny,
  Wie is Geert. Waar zijn hun natuurlijke hulpbronnen. soso blablabla. Waar is hun kabinet dd nu. Laten ze daarmee de wereld veroveren in politiek opzicht met een Wilders aan het hoofd. Hij komt Engeland zelf niet binnen. Waar hebben deze gasten het over. Is hun buitenlandsbeleid op orde.
  Soso sari tori dan willen ze lullen over een wettig gekozen president . Laterzzzzzzzzzzz


  Maak melding

 4. yess ma’am, yorr rright ; een bekend ndp-standpunt, maar zou u zich als pv niet boven de partijen moeten opstellen ?.
  laat u aub deze partij-retoriek voor bvb uw nieuwe voorie ; dat zal uw geloofwaardigheid als onpartijdige pv verhogen !.


  Maak melding

 5. Dat is dat ding..

  Begin i-am-gold te zeggen dat ze meer dan 70 % aan de staat sme moeten afstaan van de inkomsten,anders kunnen ze inpakken en verdwijnen..
  Dat geld ook voor suralco..

  de afgelopen 90 jaren heeft sme niks opgelevert dan alleen grote gaten open gelaten ..v.b. billton moengo lelydorp mijn en nu het commewijne gebied..

  Weg met die uitbuiters niet eens een vrij dochters behandeling om niet te spreken van een pensioen..

  Vergeet vooral die luchtvaart dienst niet route a’dam-parbo er mogen gerust veel meer vliegtuigen bijkomen..


  Maak melding

 6. Daar heb je onze tante grote smoel ze leren het nooit leer nou eens een keertje met terechte kritiek omgaan mevrouw simons jou president is boef en massamoordenaar mag dan niemand daar wat van zeggen mevrouw simons? ze zit een paar dagen op die stoel en ze is al begonnen met stomme retoriek natuurlijk heeft suriname rijkdom die zijn er in andere landen ook. IF YOU CAN’T BEAT THEM JOIN THEM,die zelfde grote smoel van bouterse heeft ons meer vijanden dan vrienden opgeleverd in het verleden trek daar lering uit.hoogmoet komt vóór de val simonetje.


  Maak melding

 7. Laat geert wilders en Nl alle uitbuitingen dan ook terugbetalen.
  bouta had in 80-85 surinamers ok geloof in eiegen kunnen bijgebracht en veel fabrieken doen onstaan in sr.
  Bouta had de lijfspreuken gemaakt van”wat we zullen hebben is wat we zelf weten te ..
  wat we zullen krigen is wat we zelf … etc.
  ik ben de regels kwijt maar het waren heel mooie spreuken.
  het geloof in eigen kunnen prijkt m.i tot nu op kranen van staatsolie!
  weg met de iamgold en rosebel en zelf ontginnen en geert en kornuiten kunnen zelf naar de prullenbak.
  laat bouta laatste restjes goud en bauxiet en olie en agrarische sector goed ontginnen en geert en nl zullen zelf hun handen ophouden richting sr. hebben ze 300 jaar toch al gedaan??


  Maak melding

 8. goed zo mevr simons , we gaan onze kostbare tijd niet verdoen om de koers van ons geliefd land te laten bepalen door een ÈÈN daags vlieg .


  Maak melding

 9. Allebei namen Geerlings en Simons doen erg Nederlands aan. Ik bedoel er niks mee hor.
  Wanneer heeft Mega Combinatie trouwens die gewapende inval in Tigri gepland. Of wordt het een verrassingsinval voor Jagdeo. Misschien gaat Bouterse alvast het oorlogsplan met Jagdeo doornemen bij zijn bezoek aan Suriname, 12 augustus.
  OF gaat ook dit weer in het hoekje van: Grote mond vóór de verkiezing maar herinner me er nu niet meer aan. Je weet wel, datgeen wat we teleurstellend nu al zo vaak terugzien van MC: Luister naar mijn (propoganda)woorden maar zie niet om naar mijn daden.


  Maak melding

 10. Den Haag Vandaag!

  Hier en nu en Nova hebben geen enkel minuut besteed aan de gebeurtenissen in Suriname.
  Het journaal van de NOS heeft zeggen en schrijven 40 seconden nieuws gebracht over de verkiezing van Bouterse.

  Nederland (Den Haag) wil zich niet bemoeien met de Surinaamse zaak. Drie Nederlandse politici en een van Surinaamse afkomst hebben in Nederland gezegd dat Bouterse niet welkom is, de ontwikkelingshulp moet stoppen en de Koningin komt niet op bezoek. Die van Surinaamse afkomst neemt het zelf op voor Bouterse door hem te verdedigen.

  Men is druk doende in den Haag om een eigen regering te vormen en heeft verder dan deze uitspraken geen tijd voor Suriname.
  Waarom moet men in Suriname de Nederlandse bemoeienis er altijd bij halen? is dat een trauma of zoekt men een klankbord?

  Laat los! NL heeft Suriname al losgelaten en kan geen bemoeienis hebben zolang Suriname het niet zelf wil. Stuur zelf een brief dat Suriname geen aanspraak meer wil maken op de ontwikkelingshulp, dan ben je dapper!
  Al dat geouwehoer over Nederland dit en Nederland dat is hulpeloos gelul in de open ruimte. Sluit Nederland uit en ga verder.

  Dat de 350 duizend Surinamers met een Nederlands paspoort in NL zich wel met de Surinaamse zaak bemoeien moet u zien als belangstelling. Zowel de mensen die negatief zijn alsook de mensen die positief zijn over de huidige gang van zaken in Suriname.

  Zoek vrienden in de regio en laat Nederland met rust.


  Maak melding

 11. Goedzo Jennifer Geerlings inderdaad hoeven wij niet te wachten op de komst van de ontwikkelings uit nederland,want inderdaad kunnen wij het beter en wij gaan voor goed met de andere landen die met ons een goed en vriendschappelijk relatie willen onderhouden en dat zeker zijn vruchten uitwerpen en ik hoop dat er heel grote projecten van de grond moeten komen,die het surinaamsevolk profijt van zal hebben en dat zullen wij MC,AC en Pl bereiken in de komende vijf jaren en de volgende jaren die nog bijkomen,wij zijn helemaal klaar voor de vooruitgang van suriname en de natie.
  God bless MC en de rest. Tang Boeng


  Maak melding

 12. De Nederlandse ontwikkelingshulp mag sowieso niet zaligmakend meer zijn. “We hebben onze rijkdommen en Suriname biedt alles wat nodig is voor de ontwikkeling. Suriname heeft alles voor de Surinamers en dat gaan we nu daadwerkelijk benutten”, aldus Geerlings.

  Ben het daar helemaal mee eens met Geerlings een land met een oppervlakte van 6 keer Nederland met een bevolkingsaantal van nog geen 500.000 inwoners gezegend met een grote hoeveelheid aan Natuurlijke Hulpbronnen heeft alles in zich zitten om in ieder geval het land de komende 5 jaar verder te ontwikkelen als er verstandig wordt omgegaan met de Natuurlijke hulpbronnen van het land.

  De kennis die eventueel zou ontbreken om dit te bewerkstelligen kun je altijd nog inhuren uit de regio (zoals de Nederlandse Antillen die een verontwikkelde Banken systeem hebben de Brazilianen die heel ver zijn met duurzame energie ontwikkelingen zoals Biobrandstof, de Frans Guyanezen die een verontwikkeld democratisch systeem hebben ontwikkeld die ons bij kunnen staan met klemmende grondwettelijke procedures en die tevens over de benodigde juridische kennis hebben om Contracten te sluitem met buitenlandse Multinationals zodat die niet in het nadeel van het land hoeven uit te vallen en Nederland die heel veel kennis bezitten over watermanagement en landbouw).

  Zo kan ons geliefd Suriname in de toekomst van enige betekenis zijn in de regio en hopelijk ook internationaal, zodat niemand meer onder het bestaans niveau te leven zoals vastgelegd volgens maatstaven van de Verenigde Naties door goede huisvesting te zorgen voor de sociaal zwakkeren in de samenleving.


  Maak melding

 13. Geert Wilders, nakomeling van rovers en piraten, je weet weinig van de surinaamse geschiedenis.Mijn advies is, neem het even door.Aan de handen van jouw voorouders kleeft ook bloed.Je voorouders zijn mensenhandelaren geweest, pooiers, rovers.Jullie hebben suriname leeggeplunderd en een welvarend nederland van gemaakt.De meeste ned huizen staan op tropische houtenpalen uit suriname.Ik zou me diep schamen om te roepen: stop de hulp aan suriname.Met Bouterse aan het roer hebben we jouw hulp niet nodig.Je bent een schaamteloze rovers nakomeling.


  Maak melding

 14. Ik sta helemaal achter wat DNA voorzitter mevrouw Geerlings zegt, en aanvullend daarop denk ik, dat
  Als bijvoorbeeld een auteur een produkt of dienst heeft uitgevonden en of heeft geimplementeerd, en hij/zij wil de maximale voordelen, van wat daaruit komt benutten, dan moet hij of zij zorgen voor, dat hij of zij auteurdrecht op krijgt.Op lands niveau is het ook zo, het land suriname heeft mineralen, een grote zegen van god dus.
  Als Suriname en de Surinamers daadwerkelijk wil dat alle voordelen die voortvloeien uit onzen mineralen maximaal ten goede komt van Suriname en de Surinamers, dan moeten alle s’lands, MINERALEN GENATURALISEERD WORDEN.

  Waarom dat moet??
  1-
  De mineralen is de basis van de verschillende soorten industrie, mineralen is de basis van alles wat ooit uitgevonden was, basis van wat uitgevonden wordt en vooral de basis voor wat nog uitgevonden moet worden. Dus alles wat we zien is geproduceerd uit mineralen.
  2-
  Goud bijvoorbeeld, is het symbool van de zon in het minerale rijk, een edel, zuiver en waardevol metaal, alle naties noemen gelijkelijk goud het metaal der zon, en erkennen het als het meest waardevolle metaal en als de basiseenheid voor de wisselhandel. Het aandeel, gespeeld door goud in de volkerenpolitiek, overtreft verre haar intrinsieke metaalwaarde.
  Het is bovendien de enige substantie ter wereld die onvergankelijk (EEUWIG)is en niet aanslaat. Het kan door ophoping van vuil op de oppervlakte dof worden, maar het metaal zelf, anders dan zilver of ijzer, ondergaat geen chemische verandering of ontbinding, evenmin als water het doet roesten.
  2a-
  Goud is de basis of garantie van de Surinaamse Dollar in omloop.
  2b-
  Met goud wordt de beste verzendt, en ontvang toestellen ter wereld geproduceerd.
  2c-
  Iedereen weet dat in de nabije toekomst, als geld mundiaal niet meer gebruikt zal worden of geaccepteerd kan worden, dat het metaal goud zal worden gebruikt als internationale ruilmiddel.
  Dus in de toekomst, de landen die geen goud of mineralen hebben kunnen niet meedoen aan de internationale ruilhandel.
  Met deze regering hoop ik, en geloof ik dat het echt goed komt met Suriname en de toekomst van onze Surinaamse kinderen.

  GOD ZEGEN SURINAME!!!!!!!!!
  Peter


  Maak melding

 15. ““En in het proces van alle landen komt ook onze voormalige kolonisator in beeld. We gaan kijken of ze ook een rol zullen hebben”,”

  Goed zo, niets meer niets minder, voor Suriname moet de hele grote wereld niet alleen uit Nederland bestaan, er waait een nieuwe wind en die heet geen front.

  Met onze buitenland beginnen we netjes bij venezuela, Brazilie, Guyana, T&T, daarna China, India, Indonesia, Canada, Rusland, Amerika enz. enz.

  nederland mag niet meer het middelpunt zijn van onze ontwuikkeling, anders zullen we zoals bij front geen meter opschieten.

  Nederland heeft nooit het beleid gehad om Suriname echt te ontwikkelen, ze hebben gewoon al die jaren een grote invloed onder front gehad voor niets. Als ze invloed willen uitoefenen prima, maar laat het dan wat kosten.


  Maak melding

 16. Mw. Geerlings moet te veel woorden gebruiken die nog ver van de realiteit staat. Eerst doen en dan relatieveren. Het is niet zo slim om nu allerlei dingen te roepen die nog niet gerealiseerd zijn. Diplomatie is een apparte competentie die men nodig heeft een land te besturen en als zij daadwerkelijk Su met de juiste intentie op nationaal en internationale politiek platform wil plaatsen is het verstandig dat zij haar woorden op de juiste manier ventieleren.


  Maak melding

 17. @ 21 Theo: Dit is de eerste verstandige posting van je in een hele lange reeks. Maar je weet het toch? In Suriname verkopen ze altijd de huid eerst voordat de beer geschoten is. Wedden dat in de eerstvolgende DNA-vergadering de ontwikkelingshulp van Nederland op de agenda staat? Suriname kan op dit moment nog niet zonder.

  Suriname is lid van Caricom, maar heeft Caricom Suriname 1 cent opgeleverd? Nee, Caricom heeft alleen maar geld gekost. Natuurlijk is het verstandig naar de regio te kijken, maar doe het op een diplomatiek correcte manier. Niet eerst denken: Wat verdien ik eraan? Ik zou de eventuele overeenkomsten met landen als Venezuela, Colombia, Bolivia en Cuba eerst even onder vier vergrootglazen leggen. Of je moet je willen confirmeren met deze “schurkenstaten”.


  Maak melding

 18. ik weet zelf niet waarom Nederland zo teveel lult en kletst in Binnnelandse aangelegenheid van Suriname,waarom doen ze dat niet met Indonesie om te bepalen wie aan de macht moet zijn,bovendien kent Suriname geen dubbele nationaliteit,je bent surinamer of Nederlander,maar je kan niet tegelijkertijd Surinamers zijn en Nederlander,begin jou eigen kabinet vormen en daarna kijken naar andermans zaak.


  Maak melding

 19. Mw. Geerlings,
  U verwoord het goed, alleen om hetgeen te bereiken wat u wilt, zal er verandering moeten komen in de Surinaamse mentaliteit.
  Heden ten daage is het snel snel mikie nyang en maak niet uit hoe ze aan geld komen om te feesten, van werken willen velen, het grootste gedeelte van de bevolking wel, niets weten.
  Kijk maar naar de ambtenaren, er zijn zoveel spookambtenaren begin die aan het werk te zetten ipv dat ze van ons belastinggeld zitten te feesten en dan heb je nog die ambtenaren die een mentaliteit hebben om te werken van zeven tot even. Weg met die profiteurs. Om te bereiken wat u wilt zult u alvast met deze mentaliteits verbetering moeten beginnen en dan lukt het zeker om Suriname op eigen benen te laten staan.
  GO FOR IT


  Maak melding

 20. De wereld is zich aan het globaliseren. Om je
  als land te ontwikkelen is het dus noodzakelijk
  met andere landen samen te werken. Suriname moet ieder land die op een gelijkwaadige manier
  samen wil werken omarmen. Suriname is in potentie een rijk land. Indien de nog te vormen regering dat op een goeie manier weet te monitoren dan zou Suriname tot grote hoogte kunnen stijgen waarbij een ieder in het land van zou kunnen profiteren.
  Bouterse is tot president gekozen van Suriname.
  Je hebt mensen die vinden dat Bouterse een moordenaar en drugshandelaar is en je hebt mensen die vinden dat dat niet zo is.
  Beide meningen moet je respecteren. En dat doe ik dan ook.
  We hebben nu wel te maken met de realiteit van de dag: 1. Bouterse is op een democratische wijze tot president gekozen.
  2.Hij is door Nederland bij verstek veroordeeld.
  3. hij is verdachte in het proces van de decembermoorden.

  Nederland heeft jarenlang de kansen gehad om
  Bouterse op te pakken en op te sluiten.
  Nederland heeft eigenlijk nooit moeite gedaan
  om Bouterse achter slot en grendel te krijgen.
  Sterker nog, toen Bouterse ooit in Brazilië was hebben ze hem bewust laten lopen.
  Nederland heeft dus de nu ontstane situatie zelf helpen creëren.
  Suriname moet zich daarom niet storen aan de
  hypocriete opmerkingen van Nederland.
  China is een van de landen waar dagelijks mensenrechten worden geschonden. Mensen worden
  zonder enige vorm van proces opgesloten om
  vervolgens van de aardbodem te vedwijnen.
  Nimmer hoor je van welk politicus dan ook om
  China te boycotten en alle samenwerkingen te
  verbreken. Sterker nog, er worden allerlei missies naar China gestuurd om zaken te doen.
  Nederland is dan plotseling blind voor de
  mensenrechten die daar geschonden worden.
  Aan de ene kant speelt Nederland zogenaamd de dominee, met dat opgeheven vingertje ( naar Suriname toe) en aan de andere kant spelen ze de koopman die blind is voor allerlei schendingen van mensenrechten. Toen de Dalai
  Lama van Tibet hier in Nederland was, deed Balkenende het in z’n broek om de Dalai Lama te ontmoeten. Bang dat hij was dat China geen zaken meer met Nederland zou willen doen.
  Overigens is het nu niet zo dat het Suriname is die ontwikkelingshulp biedt aan Nederland? Jaarlijks zijn er namelijk duizenden Nederlandse stagiaires
  die zich in Suriname willen ontwikkelen.
  Suriname moet zich maar niet van de wijs laten brengen door de zogenaamde goedbedoelde opmerkingen van de Nederlandse politici.

  Het proces tegen Bouterse is op dit moment nog gaande. Tot die tijd is Bouterse verdachte.
  Suriname heeft te dealen met de situatie van nu. Mijn mening is dat wij vooralsnog de nog te formeren regering de kans moeten geven zich te kunnen bewijzen. Wij zullen het proces kritisch blijven volgen


  Maak melding

 21. Correctie

  “In een steeds sneller veranderende wereld geldt voor steeds meer bedrijven en instanties dat er een goede Logistieke en Infrastructuur beheersing van de Overheid moet zijn willen zij goed kunnen functioneren”.


  Maak melding

 22. Waar hebben ze het toch over daar in Suriname : mevrouw Geerlings mag blij zijn dat Chinezen de weg voor haar geasfalteerd hebben en de Nederlanders de brug voor haar gemaakt hebben en de dijken hebben opgehoogd anders zou zij niet eens naar het Parlement kunnen.

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 23. “Suriname gaat helemaal voor het op eigen benen staan” Maar waarom is er dan in het verkiezingsprogramma van de NDP een aanzienlijke post buitenlandse schenkingen en investeringen opgenomen op de financiële pagina ?


  Maak melding

 24. Berenhuid!

  Suriname is rijk. Dat staat vast. En dan nu!
  Veel te veel Surinamers overschatten de rijkdom van Suriname en denken dat alle andere landen op onze mineralen zitten te wachten. Onze buurlanden links en rechts hebben ook wat wij bezitten. Onze zuiderbuur Brazilie heeft 500x meer te bieden dan wat wij te bieden hebben. De op 4 na grootste olievoorraad is onlangs in Brazil ontdekt.
  Een beetje meer ingetogen houding over onze grote rijkdom kan geen kwaad.

  We kunnen met de grootste kant van onze mond roepen dat we ontzettend rijk zijn, maar dan zijn we er nog niet. Daadkracht en een grote mentaliteitsverandering in alle lagen van de bevolking is nodig om er wat van te maken.
  Van president en minister, tot stratenmaker en buschauffeur. Change of mentaliteit!

  Takt en kennis is nodig om uit onze grond te halen wat er in zit. En dat gaat niet in een paar dagen zoals vele Surinamers denken en hopen. Zolang we meer gaan importeren als exporteren zullen we niet de rijkdom halen die we moeten. En de eerste tekenen zien er jammer genoeg, somber uit.
  Handelaren, importeurs en grote import bedrijven gaan met de opname van Amerali in de regering het meeste geld verdienen. Ook is deze zelfde groep mensen blij met het tippen van mevr. Doeki als minister van financien. Staat ook aan hun kant.
  Handel en wandel gaat bloeien, de rest niet of gaat achteruit. Het gewone volk heeft er dus weer niets aan want de rijken worden rijker.

  Waar eigen productiemaatschappijen moeten worden aangemoedigd, daar gaat de import van alles en nog wat voorrang genieten.

  Waar landbouw en veeteelt het moet gaan maken in onze samenleving, gaan we met dit kliekje van Amerali Amerikaanse volgespoten Botox kippen en Argentijnse beef importeren.

  Waar de kleine man met zijn kleinbedrijf gestimuleerd zou moeten worden om met zijn eigen ontworpen stoelen op de markt te komen, gaat Kersten de markt verpesten met stoelen uit China gemaakt van Surinaams hout.

  Er moet evenwicht komen. De overheid moet een tegengewicht hebben om de a.s. Amerali-invloed te beperken. Gebeurt dat niet, dan hebben we de huid van de beer verkocht, nog voor dat we hem gezien hebben.

  Als men in Brazilie, India of Duitsland leest wat en hoe Jenny het brengt, dan zeggen ze: “hou je troep dan maar zelf; jij hebt ons nodig, niet wij jou?”
  Een beetje meer tact en een betere woordkeuze dien je te gebruiken om gelijkwaardig met andere landen te werken. Met de boze zin van “wij bepalen” kom je er niet. Diplomatie is te leren, maar dan moet je je eerst open stellen.
  Want dan kan je nog zo veel hebben, maar je raakt het aan de straatstenen niet kwijt.


  Maak melding

 25. ik vind ook dat Nederland moet ophouden met bemoeien in Surinaamse belangen want het is die zelfde Nederland die Suriname naar de ondergrond heeft willen sturen want als je alleen maar naar de infra- structuur om maar wat te noemen kijkt dan zie je dat Nederland nooit de intentie heeft gehad om Suriname nog maar een ander beeld te geven.Ze hebben hun land opgebouwd en hebben die van ons leeggeplunderd en kleine monsters achtergelaten die het verder moesten vernietigen onze vroegere regeerders die helemaal koloniaal gebrained storm waren ja toch!!!! NEDERLAND HET IS UIT MET POPPEKASTERIJ WIJ in SURINAME GAAN VOOR ECHT FILMS EN GESCHIEDENIS VAN ONS LAND
  Tricia


  Maak melding

 26. Net als alle politici belooft Geerlings veel maar moeten we eerst zien wat ze gaan doen.Laten ze maar komen met die 17 nieuwe bestuurders en een wet aangaande transparantie van bestuur en ook een andere kieswet.
  En waarom al dat gemekker op Den Haag,het zijn de surineds die ,terecht,bemoeien met de Suri aangelegenheden want face t,je bent Surinamer voor t leven.Of je t wilt of niet,er zijn zelfs suris hier die dolgraag terug zouden willen keren maar dat niet 1-2-3 kunnen want als Surinamers zelf geen werk kunnen vinden laatstaan een gehate Suri NLer.
  Ik ga over 5-10 jaar terug dat staat vast.
  Dus Jeni,minder lullen en gewoon doen want anders serveren diezelfde kiezers jullie af, en werken met Somo en Brunsi was gwn pure domheid.


  Maak melding

 27. Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Circa 300.000 ex-Surinamers zijn nu Nieuwe Nederlanders en juf Jenny is er niet blij mee. Juf Jenny, het is geen keus voor deze groep tussen Suriname OF Nederland, maar het is Nederland EN Suriname. Je mag even voor parlementsvoorzitter spelen en houd je aan je lees. Voor wie is je propaganda-taal bedoeld? De verkiezingen zijn al achter de rug, juf Jenny.

  Juf Jenny, er zitten 23 vogels in de kankantrie boom. Hoeveel blijven er zitten als je 15 doodschiet?

  Circa 300.000 duizend in de Kerstboom in Nederland, juf.


  Maak melding

 28. Goed gezegd jerrol(# 24)

  Het allerbelangrijkste is dat het Suriname goed vergaat, wat de opinie ook is over de gekozen president. Met obstructie en verwensingen komen we niet verder.


  Maak melding

 29. Ook teo is onderworpen aan een gedaante verwisseling.Bouterse is een populist een charmante psychopaat die aanbeden wordt door de minderbedeelden en minder opgeleide in suriname de keuze voor bouterse laat duidelijk zien wat met land kan gebeuren als het hele onderwijssysteem op zijn gat is komen te liggen door een brute militaire dictatuur schrijnend is dat deze man toch de vruchten plukt van zijn onderdrukking vermoorden en de vernedering van het surinaams volk. ik vindt het walgelijk hoe sommigen de zaken bewust omdraien het is bouterse die mijn landgenoten op grond van vermoedens en horen zeggen heeft vermoord en niet anders, laat hij vertellen waarom hij deze 15 vrijheidsstijders op zo een barbaarse en laffe manier heeft afgeslacht en waarom hij mensen die al in de gevangenis zaten toch heeft vermoord.Ik vindt het echt vrezelijk hoe weinig sommige surinamers weten van bouterse hoe wreed hij is, wilfred hawker lag zwaar gewond op een brandcar toch heeft deze beest bouterse deze militaire laten executeren. een dom volk kies tegen zijn eigen belangen in.


  Maak melding

 30. laten julie geert voor mij.
  ten eerste er zijn ook sme mensen die voor geert heeft gestemd..kan je dat begrijpen?
  daarom zeg ik alle domme mensen komen naar holland
  alle afvallen komt …
  alleen van melk word je niet rijk…
  je moet ook verstand hebben ..
  tot nu toe heeft holland niet zijn eigen geld verdient..
  als wilders ook gaat regeren ,worden ze nog sneller arm …
  de wereld wacht met zaken doen met holland.
  denemarken heeft het al gevoelt ….
  nl is ook aan de beurt…..
  sme heeft zoveel grondstoffen ,dat desi kan laten exploteren,
  de landen als china -india-rusland wacht op deze produkten.
  de sme moet er voor zorgen dat ze i.p.v 4 keer p/w te feesten 1 dag p/w minder moet feesten ,dan geloof ik dat sme het red.
  waarom heb ik persoonlijk hoop op desi
  30 jaren geleden heb ik desi het ergste wat een mens een ander kan toewensen toegewenst.
  29 jaren geleden kwam mijn buurjongen naar holland en vertelde dat desi het land vernietigt.
  ik vroeg hem wat doet die man?
  sme importeerde altijd bakeljouw(kabeljouw)gedroogd.
  mijn buurjongen zegt desi heeft de import gesloten en zegt dat de sme zijn eigen vis moet zouten en opeten.
  mijn buurjongen mist de bakeljouw en vond desi niet goed.
  ik luisterde en omdat ik van mijn land sme houd zij ik
  desi heeft toch een goed punt ,waarom moet je vis importeren en denken aan de koloniale tijd,terwijl je zelf mensen werk bied en je eigen vis eet.
  ook vertelde ik de buurjongen dit.
  over 5 jaren eet je dan alleen sme vis en wil je geen ander soort imprt.
  dus desi denkt en dacht ook aan lange termijn plan.
  hoe kan je zeggen dat desi nu legaal het land niet gaat kunnen besturen.
  tegen een ieder zeg ik barst maar en blijf maar in het buitenland en eet ook sme?of niet
  maar geef deze man desi de kans om nog de laatse keer iets te bewijzen,zonder geweld.
  desi ik sta achter jouw al woon ik niet in sme.
  sorabh
  ove


  Maak melding

 31. das wat als de rijker rijker worden
  mijn vader was een wees van 8 jaar
  toen hij 28 was was hij bijna miljonair zonder te stelen.hij deed zijn werk ,
  als je niet werkt dan word je armer,of als je 7even doet word je armer
  op 28 jarige leeftijd zei de handelaar tegen mijn vader als je meer produkten wilt kan je niet meer vinden.
  mijn vader kon niet leze en schrijven.
  maar had een zwager die sub officier van justitie was.hij vertelde hem het verhaal.
  die officier v.j vertelde dat mijn vader de produkten nu alleen bij de staat kon kopen.
  mijn vader er naar toe gereden en kocht 100 stuks,een week later wilde hij nog meer kopen maar de ambtenaar vertelde jij mag niet meer kopen ,andere sme mensen moeten ook kunnen kopen,
  weet jij wat mijn vader heeft gedaan.
  hij stuurde om de buurt een broer van de zwager.en zo heeft mijn vader die hele staats opslag opgekocht.
  de prijs van 1 stuks was toen 10 gulden.
  toen mijn vader alle voorraad in zijn magazijn had bepaalde hij de prijs.
  3000 produkten verkocht hij in 2 maanden voor 25 gulden.
  in 2 maanden tijd maakte mijn vader 3000×15=45.000 GULDEN
  binnen 1 jaar daarna was mijn vader miljonair
  als je werkt heb je meer kans om rijk te worden.
  dus ik zeg ook tegen desi als jouw volk niets gaat doen zal je (jullie)arm en afhankelijk blijven
  trouwens desi kende onze produkten,deze werden ook in de kazerne verkocht.
  desi weet dat mijn vader nooit gestolen heeft.
  sorahb


  Maak melding

 32. DU,
  Het is absoluut niet mijn idee, maar vindt jij het zelf vreemd dat je als breke been de woede van onverlatenen op de hals haalt door hier en daar en overal als een zwaar verkouden kip zonder kop nog wel allerlei ongerijmde zaken loopt te verspreiden?

  Actie is altijd reactie! Probeer deze wetmatigheid te transformeren naar die fatale dagen van 11- en maart-/08 en 09 december 1982. What goes up surely will come down.


  Maak melding

 33. Wij aanbidden niemand, wij willen ontwikkeling in- en voor onze onafhankelijke republiek Suriname en als Bouterse die kan brengen, so be it!

  DU, wij hopen dat ook die 89 gedode soldaten ook tot leven zullen worden gewekt in jou streven.


  Maak melding

 34. Pinto,

  Ik begrijp dat je als ex-militair in Ned woont? Hmm, dus niet gevlucht zoals velen?
  Hmmmm, wat heeft je bevel in de afgelopen dertig jr. voor je gedaan, als zijnde veteraan? Heb je een veteranen-uitkering, een veteranen-dag, momument voor de gevallenen en/of begeleiding bij verwerking ontvangen?
  Wie vangt je nu op? Nederland, ja toch, waarom al die haat???
  Wij allen willen dat Suri vooruitgaat, das niet jou alleenrecht!
  Een eerlijke en milde reactie graag…..


  Maak melding

 35. “Waar eigen productiemaatschappijen moeten worden aangemoedigd, daar gaat de import van alles en nog wat voorrang genieten.

  Waar landbouw en veeteelt het moet gaan maken in onze samenleving, gaan we met dit kliekje van Amerali Amerikaanse volgespoten Botox kippen en Argentijnse beef importeren.

  Waar de kleine man met zijn kleinbedrijf gestimuleerd zou moeten worden om met zijn eigen ontworpen stoelen op de markt te komen, gaat Kersten de markt verpesten met stoelen uit China gemaakt van Surinaams hout.

  Er moet evenwicht komen. De overheid moet een tegengewicht hebben om de a.s. Amerali-invloed te beperken. Gebeurt dat niet, dan hebben we de huid van de beer verkocht, nog voor dat we hem gezien hebben.”

  Bovenstaande komt uit de koker van DAS de kleine zwartkijker. Bovenstaande is precies wat front al die jaren heeft gedaan, importen financieren, geen productie of wat dan ook stimuleren.

  DAS wil dus een bestaande feit alvast op de conto van de nieuwbakken VP zetten, over een jaar zal deze piepkleine wezentje schreeuwen, ik had jullie toch gezegd alles is import, de supermarkten zitten vol, maar het is import.

  DAS volgens mij heb jij geen flauwbenul wat je allemaal aan het schrijven bent.
  Go sribi jere.


  Maak melding

 36. hahaahahah die pinto is ontmaskert hij woond dus in nederland hahaahah die grappen maker.
  pinto jij bent uilskuiken mi boi en een hypocriet waarvoor zijn al die doden gevallen inclusief die 89 soldaten kijk naar bouterse en zijn uitspraken, nooit meer democratie en wat is hij nou een schijndemocraat, ik zal nooit van mijn leven samen kunnen werken met brunswijk wat gebeurd nu ze heffen samen het glas conclussie geweld lost niets op. een volk een achterlijke revolutie opdringen lost ook niet op geeft nou toe dat die hele klote revolutie meer schade heeft veroorzaakt dan wat anders en daarom vindt ik dat deze misdadigers bestraft moeten worden voor alles wat zij mijn volk hebben misdaan het leed de onderdrukking vernedering genocide massamoord dat kan je niet als een incident aan de kant schuiven pinto dat is immoreel.


  Maak melding

 37. @ nummer 42 pinto,
  Waar baseer jij dat op probeer mij met simpel nederlands uit te leggen a.u.b onderbouw jou bewering dat bouterse suriname gaat ontwikkelen.


  Maak melding

 38. Ik wacht nog steeds op antwoord nummer 42 misschien kan mattie jou helpen pinto om mijn vraag te beantwoorden mijn vraag op nummer 49. jullie hebben allemaal een grote mond vertel mij hoe bouterse suriname gaat ontwikkelen .


  Maak melding

 39. DU, je bent het niet eens waard om over een antwoord na te denken. Je hebt al nagenoeg iedereen tegen je in het harnas gejaagd. Nu moet de Nederlandse staat naast die sociale steun ook nog zorgen voor jou beveiliging.


  Maak melding

 40. ach ja wat ben jij kinderachtig pinto,
  moet beveilig worden omdat ik een eigen mening , jou baas vermoord mensen die een eigen mening hebben en jij bedreigd mensen die een eigen mening hebben soort zoek soort. als het te benauwd word voor jou word pinto dan ga jij op de persoonlijke toer zo onwetend ben jij .


  Maak melding

 41. Ho, Ho jongens s.v.p.!!!!! Niet aan elkaar op willen vreten!!! Ik denk dat wij op zo’n manier te ver gaan. Het is alleen bedoeld je reactie op de forums te geven.

  Wees vriendelijk voor elkaar. Oorlog hebben wij genoeg op deze aarde. Natuurlijk mag een ieder eigen mening hebben.


  Maak melding

 42. Tijd om te HUILEN voor de zielige surinamers die zo’n GROTE BEK hebben.Neem een grote hap,maar praat niet groot.Zie een voorbeeld voor de nood situaties in Pakistan !!!
  Ik zeg niet dat de regering slecht is,maar zou zeggen niet afkappen met Nederland,houd goede relaties voor zowel GOEDE als SLECHTE TIJDEN.

  MvG,
  ex-surinamer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.