Vertrek Telting einde economische era Suriname

22

PARAMARIBO, 21 jul – Het vertrek van André Telting als president van de Centrale Bank van Suriname markeert het einde van een tijdperk. De Surinaamse economie gaat definitief een andere richting op, zij het spontaan of gestuurd. Symbolisch is het moment waarop Telting zijn ontslag indiende.

Dat gebeurde rond de verkiezing van een nieuw staatshoofd. Alsof Telting een statement maakt. Voor hem geen gesleutel meer aan de economie onder een nieuw bewind. Hij heeft er tien jaar op zitten na zijn terugkeer in 2000. Sindsdien is de economie weer aardig op spoor gekregen. Telting stond vooral bekend om zijn bezorgdheid bij schommelingen.

Met name lonen mochten niet ongebreideld stijgen. In elk geval was Telting beducht op alles dat inflatie in de hand kon werken. Suriname blijft ongetwijfeld met vragen achter. Er is nu nog geen zicht op wie de opvolger is. En daarmee hoe het monetaire beleid er uit zal zien. Belangrijk wordt de vraag of de opvolger ook evenveel ontzag weet af te dwingen. Wat er ook van Telting gezegd mag worden, dat genoot hij wel.


22 REACTIES

 1. Hij heeft er tien jaar op zitten na zijn terugkeer in 2000. Sindsdien is de economie weer aardig op spoor gekregen. Telting stond vooral bekend om zijn bezorgdheid bij schommelingen.

  Met name lonen mochten niet ongebreideld stijgen. In elk geval was Telting beducht op alles dat inflatie in de hand kon werken. Suriname blijft ongetwijfeld met vragen achter.

  Menneer Telting Financiele argumenten van een Centrale bankdirecteur worden altijd onderbouwd met Cijfers zou je die openbaar kunnen maken om zodoende je uitspraken te maatstaven.


  Maak melding

 2. Is er onder die 500.000-Surinamers niet 1(één)te vinden, die het minstens even goed kan doen als deze grote zoon?

  Dan was-/is meneer Andre Telting wel heeeeeel bijzonder moet ik zeggen.

  Als ik het zo lees moet vrezen dat Suriname nu kopje onder gaat?


  Maak melding

 3. Bedankt meneer Telting. Dat je dit op je 75 jaar nog kon doen. Echte loyalist of was men toen bang om vernieuwingen aan te brengen. Links of rechtom, er komt een andere govenor.

  Suriname voorwarts.


  Maak melding

 4. Respect!!!

  Veel Bouterse aanhangers denken dat je in 1 nacht miljonair wordt maar vergeten voor vooruitgang moet er eerst stabiliteit zijn…


  Maak melding

 5. Ray als je zo geinteresseerd ben in cijfers moet je gewoon de jaarverslagen van de centrale bank inzien. Maar het feit dat de koers al geruime tijd rond de 1 op 4 is gebleven is toch al reden genoeg om van een stabiel monetair beleid te spreken. Ik heb tijden gekend dat de koers 3 tot 4 keer per dag met 100 punten steeg. Ons geld werd steeds waardelozer.

  pirka


  Maak melding

 6. Front heeft 10 jaren gehad om tewerken of om suriname op te bouwen, ze hebben hun best niet gedaan alleen maar het arme volk uitgebuit en zichzelf rijk gemaakt en hun vrienden.Geen van de bruggen zijn af oftewel alles betaald ,maar de bruggen kunnen niet gebruikt worden,zo zijn er tal van voorbeelden.Suriname is en blijft eenbelasting paradijs ook voor de surinaamse nederlanders,die van een afstand heelveel te vertellen hebben.Ik ben geen voorstander van bouterse en cornuitjes maar het volk heeft gekozen.Nederland heeft op de wereld en ook in sr.uitgebuit en probeerd nogsteeds de baas te spelen alsof ze heiligen zijn.Ik wil ook weten vanwaar het koningshuis met alle bezittingen gevonden hebben,ook geen belasting betalen.Niemand heeft het lef totnutoe gehad om aan beatrix te vragen.Dus als je niks voor suriname kan doen lulll dan niet .


  Maak melding

 7. Nr.1

  Die cijfers zijn jaarlijks steeds bekend gemaakt, maar toen volgde je het nieuws waarschijnlijk nog niet!!! De SRD is onder de front regering een redelijk stabiele munt geworden dat zegt genoeg toch???!!!!


  Maak melding

 8. Deze man zijn conclusies zijn niet net het weer van NL. Het ene moment roept hij in de media dat het Su stabiel is en het ander moment en wel binnen 2 maanden dat Su al tien jaar geen sluitende meerjaren begroting kan presenteren. Het salaris van de ambtenaren is daar een voorbeeld van. Venitiaan zou roepen moro e doro oftewel de beerput moet nog open. Blij dat deze oude econoom die verre staat van de mondiale ontwikkelingen op zijn terrein opstapt. Su heeft kinderen die minimaal beter zijn dan deze man, maar door omstandigheden elders in de wereld werken.


  Maak melding

 9. De Centrale Bank drukt stiekem geld bij (monetaire financiering) en probeert dit weg te moffelen in het jaarverslag. Telting dokt snel voor de aap uit de front-mouw komt.


  Maak melding

 10. Tel & Ting!

  Hoge bomen vangen veel wind.
  Deze aardige, deskundige man wordt door de heren Ray en Pinto op respectievelijk #1 en 2 en ook nog anderen op dit forum behoorlijk geschoffeld, alsof hij de ziekte De Pest heeft veroorzaakt. Dat je van een andere politieke partij bent is geen probleem. Maar als je deskundigheid ga verwarren met partij-liefde dan kom je van de Rijpere Jeugd (instelling voor nutteloze, onhandelbare jongeren).

  Dat hoge bomen veel wind vangen is bekend. Maar dat Lagere Schoolverlaters als deze twee
  zich zodanig kunnen miskijken op deze funktie
  is ronduit, nog erger dan De Pest. Hoe halen ze het in hun hoofd? Jaloezie omdat ze er niets van snappen? Niet kunnen optellen en delen of vermenigvuldigen? Foei toch!

  Wel, ik heb nieuws voor ze.
  De opvolger van Telting is mijn neefje Pot.
  Pot kan tellen als geen ander. Als Pot begint te tellen dan is hij niet te stoppen. Pot telt de hele dag door en als je ‘s-morgens wakker wordt dan telt Pot nog. Als Pot eens een keer stopt met tellen dan hoor je Ting! Dan zegt hij trots en je met zijn wijdgesperde ogen begrijpend aankijkend: “dat naa kassa!”

  Pot is Pappatammer in hart en longen. Nieren heeft Pot niet meer, die heeft hij volgens beroemde Cubaanse specialisten opgegeten. Zomaar! Dat zeggen de specialisten.
  Maar wij Surinamers weten beter: Pot heeft zich 10 jaar lang lopen ergeren aan de funktie van meneer Telting totdat hij geen nier meer had. Hij kon ’t beter dan meneer Tel & Ting.
  Nu mag Pot Nierloos de funktie overnemen en hopen we dat de balans naadloos in elkaar loopt. Hij heeft toch alle tijd in LPI.

  Andre, bedankt voor de bewezen diensten.


  Maak melding

 11. Ja meneer Pinto, Suriname gaat kopje onder. Dat is een feit. Ik stel mezelf in het ongelijk indie 60 dagen na Baas de koers dropt beneden 2.50.


  Maak melding

 12. @ Das

  ik ben het niet altijd eens met wat je schrijft maar je brengt het op een prachige manier.Ook je gedichten verdienen een dikke pluim,ga zo door.
  En eehh Ik vind dat Mr Telting het naar omstandigheden redelijk goed heeft gedaan.Tuurlijk zal er een betere Governer zijn dan hij is.De Nieuwe kandidaat moet alleen geen Goedschalk trekjes vertonen en freubelen met papier …
  enfin geen oude koeien uit de put 🙂


  Maak melding

 13. @ pinto
  vindt jij het gek dat ik jou een domme ezel vindt,de een heeft onze geldwaarde laten devalueren en onze economie kapot gemaakt dat soort boeven zie jij als deskundigen geen wonder dat bouterse jullie niet serieus neemt.


  Maak melding

 14. Het wordt een ramp in suriname met bouta als president.bouta heeft geen verstand van economie.hij heeft wel verstand van wapens en drugs.laat ze maar hun zakken vullen en daarna weer weg gaan.vine was een echte man.
  maar die heeft ook geen steun in nederland gevonden toen hij president was.het buitenland lacht ons uit met bouta als president.die man hoort in de gevangenis te zijn.als je zoveel tegenstanders van jou hebt opgeruimd dan kan je geen president zijn van land met hoog aanzien in het buitenland.


  Maak melding

 15. Andre Telting ziet de bui al hangen en daar wil hij niet verantwoordelijk voor zijn.
  Let op de koers van de SRD nu rond de 3,50 voor 1 euro.
  Zal het straks 8 SRD voor 1 euro worden of nog erger zoals in de jaren ’80?
  De economie was redelijk stabiel, maar dat zal snel veranderen.
  En dat kan ook niet anders als zelfs de VS zegt eerst te willen zien hoe de situatie in Suriname gaat lopen en dan pas een uitspraak te zullen doen.
  Dit zegt al genoeg, als de VS vertrouwen in DDB had als president zouden ze met luid gejuich zijn verkiezing beantwoord hebben, maar nu wil men het eerst aanzien en dat is in feite de doodsteek.
  Er spreekt geen vertrouwen uit en dit zal zich weer verwoorden in het feit dat investeerders Suriname gaan mijden, want investeerders willen zoveel mogelijk op zeker draaien.
  Als de VS al haar bedenkingen heeft als een van de grootdste geldschieters en investeerders, wat zullen andere landen dan wel niet doen.
  Ook NL trekt zijn handen terug, militaire trainingen worden afgelast zogenaamd vanwege bezuinigingen.
  Wel vreemd dat men pas met deze z.g. bezuinigingen komt op het moment dat DDB als president in zicht komt.
  Maar om politieke redenen zal men het zo gespeeld hebben.
  Ik ben bang dat het te laat is voor Suriname om deze zaak te keren de neergang is ingezet.
  Ik wens alle Surinamers in Suriname heel veel sterkte toe want jullie gaan een hele zware tijd tegemoet.


  Maak melding

 16. wat is het zuur om te lezen van hoe wij Surinamers echt een super dom volk zijn hoor.
  Je leeft in een super mooi land met alle natuurlijke delftstoffen ..maar ermee omte gaan..wel dat krijg je nu zoiets dat er een man/duivel het voor het zeggen gaat hebben over een volk dat zich zo dom kan opstellen..Mensen zien jullie niet dat jullie voer van die man zijn…echt diep triest hoor.


  Maak melding

 17. Het is typisch dat veel Surinamers mensen die veel betekenen voor het land met vloer gelijk gemaakt worden. Anderen die het land naar de verdoemenis hebben geholpen worden opgehemeld.

  Shame on you all


  Maak melding

 18. Busy Munda,

  Beetje humor naast de vele nare reacties is verplicht. Kan ook niet altijd waar zijn wat ik schrijf. Ben ook maar een mens.

  Maar wat meneer/mevrouw Verandering (21) schrijft is pure waarheid. Vele Surinamers van schone huizen en waardige stand met hele goede bedoelingen zijn verguisd en afgemaakt.
  En dat ten faveure van proffesionele boeven en bandieten.
  Vaak is het zo dat dan ongeletterden of minder geletterden aan de macht komen.

  We wachten af!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.