Ronny Brunswijk in leiding Surinaams parlement

35

PARAMARIBO, 16 jul – Abop-leider Ronny Brunswijk mag leiding helpen geven aan het parlement. Het besluit viel tijdens de laatste besloten vergadering van het parlement. Brunswijk is de tweede vervanger van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Hij volgt direct na ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch.

Brunswijk is voorgedragen door A Combinatie en Mega Combinatie. Er waren geen tegenkandidaten. De rest van het parlement gaf geen teken van protest. Brunswijk toonde al geruime tijd belangstelling voor een parlementaire toppositie. Deze ambitie lag onder meer ten grondslag aan de breuk in het verbond met Nieuw Front en Volks Alliantie.


35 REACTIES

 1. Geachte voorzitter, wat is uw visie over de ontwikkeling van Marowijne?

  Wel, ik ben afgestapt van de piring want ding mang dati e beti toemsi. Ig denk dat de jarabaka een veel betere is.


  Maak melding

 2. dus Somo zit toch in de DNA.Somohardjo en Brunswijk zijn oude Strijdmakkers!! tegen Bouta.
  Iedereen kan het weten .Brunswijk stemde op Somohardjo en nu Somohardjo via Brunswijk toch een stem in de DNA.De oude Strijdmakkers tegen Bouta zijn elkaar niet vergeten.


  Maak melding

 3. Indien de opleidingsniveau van Brunsie het gemiddelde aangeeft van het parlement dan hebben wij onstellend veel te verwachten op het gebied van
  bestuur, economie,wetgeving, scholing etc
  Wij wachten af wat het word. U ook?????????


  Maak melding

 4. Als ik mij niet vergis, is het Nederlands nog altijd de voertaal in het parlement van Suriname. Bovendien worden van de voorzitter van het parlement o.a ook discipline, tact, en de eigenschap om te kunnen communiceren verwacht. Redenen waarom ik grote vraagtekens bij deze keus heb. Hopelijk zal Suriname in de nabije toekomst, niet vanwege een vechtende en scheldende voorzitter van het parlement wereldwijd media-aandacht genieten.


  Maak melding

 5. Hoe lachwekkend is dit niet..enkel het idee dat Ronnie Brunswijk
  “Onder onder voorzitter” van het DNA is.

  Eigenlijk zou ik hem best wel een vergadering willen zien leiden(LIJDEN).

  De man kan nauwelijks fatsoenlijk zinnen formuleren en wat de omgangsvormen betreft heeft hij nog een lange weg (cursus?) te gaan.

  Als dit soort personen belangrijke functies gaan vervullen in SME dan weten wij wel hoe het gesteld is met het politieke niveau in SME.

  In elk geval ging het Brunswijk (met zijn ABOP) er enkel om aan de zijde te geraken waar er regeermacht is.

  Nu AC meelift eens kijken of men 6 Marron ministers installeert.

  In dat geval kan niet duidelijker gemanifesteerd worden dat men heel racialaal denkt en handelt in de SME politiek.

  Men werd het binnen AC niet eens en wordt nu dhr. Ameraali als VP naar voren geschoven, maar de gezichten en de achterban zijn niet blij.Men wilde ook een MARRON VP.

  De komedie wordt vervolgd, maar als MC denkt met deze club enkele stabiele regeerjaren tegemoet te gaan,dan kunnen zij volgens mij hun borst nat maken.

  WORDT VERVOLGD.

  ** GOD ZIJWITH SURINAME **


  Maak melding

 6. Te gek voor woorden.Brunsie als leidinggevende,eerst was het somo….Surinamers jullie hebben uitstekend gestemd.Anno 2010 elk land probeerd,naar voren te komen,onze su blijft maar in het zelde cirkeltje.Het is heel makkelijk kritiek te geven over de mensen die nu om de macht strijden.maar….als je zelf geen armoede.en—ellende hebt meegemaakt in s.u.dan heb je helemaal geen benul van wat er nu gaat of kan gaan gebeuren.Weleens gekeken naar goed t.v. van u.p.c. hoe groot de ellende is met het goud zoeken midden in het oerwoud grote maanlandschap,alles wordt letterlijk vernietigt,en onze politici helpen er een handje mee.Mijn surinaamse broeders negeren de realiteitElke politici is gebaat voorzichzelf,familie,en of vrienden…Jaloers….nee,brunwijk,bouterse, of somo maak mij niet uit .als je maar de capaciteiten daarvoor hebt.En wees eerlijk,zie jij bouterse,brunswijk.,of een van die mulo afgestudeerde erngens in de wereld op een congres spreken, de realiteit moet niet geschuwd worden.Bent u vergeten dat bij het bezoeken van u eigen suriname u een bedrag van 1000 moest betalen op de lucht haven,Al de genen die het zo eens zijn met het systeem van nu proficiat,maar wil dat u ook na een jaar.of twee ook op deze zelde site terug komt met een reactie, en natuurlijk je naam niet veranderen.


  Maak melding

 7. Het mag dan wel gek lijken, u zult er versteld van staan!

  Suriname is ook niet wijzer geworden van al die “akekadimi esi’s” op de hoogste posities.

  Laat die putjesschepper het ook maar een keer proberen.


  Maak melding

 8. Mijn land gaat kapot aan zulke figuren als brunswijk.Die man heeft geen visie waarmee zijn ze bezig in suriname.onbestuurbaar zootje.We maken ons zelf belachelijk.


  Maak melding

 9. ja daar gaan we weer hahahahaha echt lachwekkend deze joke dit is toch belachelijk voor woorden.@ nummer 9 pinto neem je jou zelf wel serieus? want ik neem jou al een hele tijd niet meer serieus hoor echt niet eingelijk geld het voor die stelletje nep politici in suriname waar zijn de jongere die het moeten over nemen van de ouderen ze zitten allemaak nu hun wonden te likken ze zijn op gruwlijke wijze in de maling genomen door bouterse en zijn zogenaamde mc. is er niet niemand met een betere voorkomen in suriname dan brunswijk om derde voorzitter te worden. ai mi gado


  Maak melding

 10. Mag Brunswijk ook een keer een belanrijke functie vervullen? Al het kader zit in NL en van daaruit is er altijd commentaar. Het niveau van de NL in Sur is mss wel laag, maar dat neemt niet weg dat je wel ideeen en plannen kunt bedenken of mensen juist in toom kunt houden. Brunswijk moet nu maar eens bewijzen dat hij leiding kan geven en dat leer je door ervaring op te doen. Van mij mag je gerust ondervoorzitter van he parlement zijn. Succes met je nieuwe rol cq taak.


  Maak melding

 11. Persoonlijk vind ik het belachelijk dat anno 2010 sommige Surinamers nog steeds denken dat het spreken van Nederlands te koppelen is aan iemand zijn ceatief denkvermogen en ontwikkelde capaciteit.
  Persoonlijk vind ik het talent om leiderschap te tonen in welke situatie dan ook veel belangerijker dan met een deftige tongval in het nederlands veel roepen om uiteindelijk weinig te hebben gezegd.
  Wat mij betreft moet en hoort het sranang tongo gewoon in het Parlement thuis en wel op de EERSTE plaats. Want Sranang tongo is de taal van het Surinaamse volk.
  Het gaat erom dat volk en volksvertegenwoordigs elkaars taal spreken en begrijgen. En wat het volk bind is Sranang tongo. Nothing else.


  Maak melding

 12. Ik ben voor Brunsie!

  Als Brunsie en zijn partij echt iets gaan doen voor hun aanhang, dan ben ik als Suri-ned, voor Brunsie.

  Zelf vertoef ik zoals vele andere suri-neds, het liefs in het binnenland! Das nou het mooiste van Suri. 2 weekendjes met fam, is voldoende, 1 aan de start en 1 aan het eind van de vakantie.

  Brunsie, maak wat van het binnenland. Het liefs een volwaardig vliegveld in Marowijne, zodat ik niet via zanderij moet, langs die “django” douane’s en binnenkort militairen en militie!

  Ik wil graag helpen om de toeristische activiteiten verder te ontplooien in het binnenland. Ik heb genoeg vrienden en vriendinnen gemaakt in het binnenland. Totaal andere koek dan die stadsbewoners. Ik help graag en velen met mij. De suri-neds en ook ned’s, helpen al massaal mee aan de bouw van scholen en gezondheidszorg, middels geldstorting!

  Kortom Brunsie, maak er wat van en neem de Indiaanse dorpen mee, mijn zegen heb je! Verdere groei is goed voor de kindjes van het binnenland: scholen en goede gezondheidszorg, etc.

  En Brunsie breng structuur aan bij die Braziliaanse mijnwerkers. Zorg voor de natuur en laat die mensen met de juiste middelen in de mijnen werken.

  Ik ga voor Brunsie, geschoold of niet, hij kan een hele grote bijdrage leveren bij de ontplooiing van het binnenland. De stadsmensen hebben het niet kunnen klaren, dus Brunsie is aan zet. Laat die stadsmensen met hun eigen zooi over aan bouta, dat zal ze leren!

  Ik ga voor Brunsie!


  Maak melding

 13. Oath of office deputy chairman.

  In the house of parliament

  Ik kaje klape hor!We hebbe kenoek joeristen in huis,dus kenoek draakvlak om een minister van politie te leveren met suripost.

  Don’t touch that dial!

  Gunshot inna the air!

  See you afther the break!

  Will be contuned!


  Maak melding

 14. Brunswijk kan ookh koed verkadring zit voor. Ookh koed skie ten op menzen. Brunswijk is koede man, Hij maakt menzen mooije dood. Niet folter, gewoon mooije dood. Dan coca innie gebruik. Zo hij denken menzen vliegen. Brunswijk koede min is ter. Hij is beeter dan alle andere menzen in soerinamen. Hij is ookh dorpje hooft.


  Maak melding

 15. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook erg lachwekkend vind, maar de afgelopen periode waren er ook ministers met een adek degree, die ook niet instaat waren om verbaal hun zegje te doen.


  Maak melding

 16. Het is hem door mij gegund..hij moet ook nog die vice VZ verjagen….oud rommel van FRONT en dieven VHP….verjaag die hele FRONT stront ding man.
  Verjaag FRONT het zijn zeer lelijke dieven.


  Maak melding

 17. Geweldig heel goed eindelijk één die de kans voor Su. zal kunnen brengen dat wij gewoon in het Surinaams een DNA vergadering zouden mogen en kunnen volgen.
  Wij wonen en leven in Su. dus het Surinaams is ons niet vreemd.
  En de vele domme achterlijke reacties…zijn van mensen het hoofd vol wit gebrul, zonder enig inhoud.
  Het gaat daar binnen (DNA) niet om Nederlandse zaken maar puur Suriname…dus waarom niet gewoon Sranan.
  Laat de mensen die niet met de realiteit om kunnen gaan, het zijn en blijven ezels(en geboren als ezel ook)


  Maak melding

 18. Met Brunsie in de leiding van het parlement heeft de MC haar eigen Somo in het parlement.Dit is een aanslag op het intelectueel kader van het land.Je hoeft niet meer naar school te gaan om een belangerijke functie in Suriname te bekleden. Van MC.had ik een beter voorbeeld naar de jeugd verwacht. De macht van het geweer heeft ze wel hee dit l ver gebracht in 2010 Bouta presidents kanidaat en Brunsie 3e man in het parlement.Mega is het nieuw beleid dat je ons hebt beloofdt.


  Maak melding

 19. Ronnie is een groot voorbeeld…
  een maron met velen vrouwen… met ongeveer 200 kinderen.. controle / Ronnylaw over oost suriname… gezag over zijn volk.. een leider… van deze tijd ?? En wat volgt..suriland…ronland..met ’n nieuwe law…
  tot over 5 jaar…xxx


  Maak melding

 20. Ik wil graag reageren op dit artikel. Surinamers zoals Henri, Pinto, Kelly, Marbonzu en Esmerald zijn verloren. Zie je niet dat sinds de onafhankelijkheid van het land het alleen maar achteruit is gegaan met het land. Eeuwig willen jullie negatief praten over Nederland, terwijl het land tenminste in goede handen was. Jullie trots heeft jullie misleid. Als je zelf geen land kan regeren laat het dan in de handen van iemand die het wel kan. Jullie hebben zoveel prachtig land (meer dan Nederland) en nog steeds weten jullie er geen moer mee te doen. Ik heb veel verdriet door jullie kortzichtige en domme visie op het land maar ook op het leven. Het feit dat je een domme joeka uit het bos aan de leiding wil zien, zegt al veel over jouw toekomstvisie. Ik schaam mij diep voor mijn landgenoten. God alleen kan nog iets doen.


  Maak melding

 21. sari tori nanga(spesrutu gi den nanga yeye complex)den krofaya/boku nederlander.
  un bigin fu corrigeert motyo Du,bifo un bigin fu lul abra srananman.if un no leri fu reski un srefi,da fa un wani dati trawan musu respeki un.
  a-folku ini sranan gi MC nanga AC a-makti fu draai sranan na tapu wan reti fasi.ma toku furu fu den boku/krofaya bakra abi moeiti nanga da boskopu ofa den sma poti den sten
  gi den party.den di no e-agree nanga da tori kan go djompo na fesi wan loco.

  Oom Kosi
  Mi na Bonuman Kosi fu Pikin Tiki


  Maak melding

 22. Ik citeer: “Eens domme slaven, altijd domme slaven”. Als het zo makkelijk gaat dan wil ik ook morgen in de regering net als Brunswijk. En ik hou van alle nationaliteiten. Dus geen verdeeldheid.


  Maak melding

 23. Al dat gezeur over scholing doet een beetje overderevn aan. Natuurlijk heb je in iedere organisatie hoger geschoolde mensen nodig. Brunswijk beschikt in zijn partij (ABOP) over een topkader van 40 academici. Maar wat betreft het politieke leiderschap gaat het om charisma en overtuigingskracht en niet om diploma’s. Zo werder de USA in de jaren tachtig geleid door Ronald Reagan, er was veel kritiek maar onder zijn leiding werd de Sovjet Unie verpletterd en werd de VS het machtigste land ter wereld. Hij had niet een hogere opleiding genoten. Dus als de VS groot kon worden met Ronnie Reagan waarom zou Ronnie Brunswijk dan zo misstaan in Suriname?


  Maak melding

 24. Een crimineel die leiding gaat geven in het Surinaamse parlement. Kun je nagaan wat het huidige kiesstelsel kan veroorzaken. 13000 stemmen en zoveel macht en zetels. Is dit Surinaamse democratie???? Als het zo is dan stelt deze democratie geen ene reet voor. Dan kan Bouterse net zo goed de scepter zwaaien als dictator. Is ook democratie.

  Meneer brunswijk die scheidsrechters met een pistool bedreigd, parlementariers in elkaar slaat tijden debatten, Personeel van bedrijven slaat omdat hij een rekening niet wil betalen, gezocht wordt voor drugssmokkel enz…enz…. Het volk krijgt absoluut een regering die het verdient. Veel geluk.

  De plannen die ik had om te gaan investeren in Suriname heb ik voorlopig in de vriezer gezet, en zo ook duizenden anderen. We zien wel.


  Maak melding

 25. meneer marbonzu,,22

  de taal die jij schrijft of spreekt,wordt al sinds het jaar 1652 in sme gesproken..

  Jou voor voor ouders deden dat ookal en nu jij misschien ook,,

  Maak je maar geen zorgen,voorlopig de komende tijd zal er geen verandering in komen..

  Zover zijn wij suris niet geschoold ontwikkeld om verandering in sme te brengen..

  Laten we eerst proberen een fatsoenlijk ontwikkeling te brengen in het land,denk aan werk gelegenheid,scholing,industriën,huizenbouw,infrastuctuur,goed politie apparaat goed gezondheids zorg goede wegen,goede manieren enz enz ..


  Maak melding

 26. Het is niet Ronnie, die zichzelf heeft gebombardeerd tot deze positie. De voorzienigheid heeft hem daar geplaatst.
  Aan u en ik de taak om hem daarbij te ondersteunen. Meer smaken zijn er niet.


  Maak melding

 27. Waarom zijn jullie stadsmensen zogenaamde intellectuele “Nederlands” sprekende knechten anno 2010 nog steeds niet wakker.

  Het lijkt of jullie nog steeds last hebben van de koloniale erfenis en op de een of andere manier niet in staat zijn om je daaraan te ontworstelen.
  De 10 kenmerken van de “Fotoman” op een rijtje:

  1. Houdt altijd je handje op voor je dagelijkse kost
  2. MASSAA zorgt wel voor eten en drinken als je maar braaf genoeg bent en hard
  voor HEM werkt.
  3. Geloof vooral nooit en te nimmer in eigen kunnen.
  4. Vergeet zo snel mogelijk je eigen cultuur, traditie en taal
  5. Praat vooraal Nederlands en gedraag je als de kolonialist (MASSAA).
  6. Kruip/lik omhoog en trap naar beneden, want je eigen soort is niets waard
  7. Pas vooral goed op het huis van MASSAA
  8. Een ieder die afwijkt van de regels van MASSAA krijgt de zweep van de Fotoman
  9. De eeuwige missie van de Fotoman is: PASSEN OP HET HUISJE EN ERFGOED VAN MASSAA
  10. De Marron/boslandcreool is je eeuwige vijand.
  Hij gooit immers altijd roet in het eten en houdt zich niet aan de regels van MASSAA.

  De boslandcreool/marron past op niemand zijn huisje, maar bouwt zijn eigen hut.

  Hij heeft zich altijd weten te bevrijden uit zijn ondergeschikte positie en eist zijn plekje op deze aardbol. Hij heeft niemand nodig om hem dit in het HOOG Nederlands te verkondigen.

  Hij is in vrijheid geboren en is in staat om voor zijn vrijheid te sterven.
  Wij (Boslandlandcreool/Marron) hebben jou tot twee keer toe bevrijd Fotoman en waar is onze dank daarvoor.
  Dit ervaar je natuurlijk niet als bevrijding, maar als een verstoring van de regels van MASSAA.

  Een welgemeend advies aan de Fotoman.

  Omarm de marron/boslandcreool en leer van hem.
  1. Hij heeft geen last van het koloniale erfgoed.
  2. Wij leren je wel hoe jij op eigen kracht je huis kan bouwen
  3. Zijn geloof in eigen kunnen is diepgeworteld in zijn genen
  4. Hij viert ook geen Kwakkoe, want hij is in vrijheid geboren
  5. Dit besef zit in je genen en kan helaas niet aangeleerd worden

  IF YOU CAN’T BEAT HIM JOIN HIM.
  Je hebt immers geen keus Fotoman het is een verloren strijd die je met jezelf voert.
  De opmars van de Boslandcreool/ Marron is niet meer te stuiten.
  De Boslandcreool/Marron heeft totaal geen last van je achterlijke stuiptrekkingen.

  Het huisje van MASSAA is al lang in rook opgegaan.
  Of heb je nu een nieuw huisje gevonden om op te passen dat van de Koelie of Chinees.
  Heb je weer een nieuwe MASSAA gevonden in de vorm van de Koelie of Chinees.
  Het is slechts een kwestie van tijd en je kunt het as gaan opruimen.

  FACE THE FACTS.
  Kortom: Suriname kan alleen een volwaardig natie worden als we in staat zijn om bruggen te bouwen dankzij onze cultuurverschillen. Fotoman wordt eens een keer wakker en houdt op met dat achterlijke gejammer. Jij bent de enige die er slechter van wordt.
  Het Nederlands is ons opgedrongen door de kolonisator en geen enkel ras of gemeenschap in Suriname heeft de monopolie op het Nederlands.
  Goed Nederlands praten, maak je nog geen politici of leider en een academische graad geeft geen garantie voor een bekwaam en succesvol politici.

  Je hebt meer aan moed, durf en daadkracht en daar kan je Ronnie Brunswijk zeker van betichten.
  Met jaloezie en afgunst heb je tot nu toe niets bereikt Fotoman.


  Maak melding

 28. @ pinto .
  jij bent grote hypocriet vertel de lezers hoe bouterse aan al die benoemingen komt ik zal ze allemaal niet noemen in het leger van bouterse regende het van de sterren weet jij dat nog. ik neem het niet op voor brunswijk begrijp mij niet verkeerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.