Gesteggel in Surinaams parlement over stemming

42

PARAMARIBO, 12 jul – Er is geen sprake van een strafbaar feit bij de stemming over het ondervoorzitterschap van het parlement. Dit zegt Nieuw Front-parlementariër Chandrikapersad Santokhi. Ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front) is legaal gekozen. Anders is het met het voorzitterschap.

Daar hebben verraad en corruptie de verkiezing beheerst. “Er waren al aanwijzingen dat twee leden zouden stemmen tegen de afspraken in. De twee hebben op basis van betaling gestemd. Er zijn harde aanwijzingen dat de voorzitterstoel een gekochte is”, zei Santokhi in het parlement. De twee ‘verraders’ bevonden zich onder de zeven en twintig parlementariërs van de toen net gevormde as.

Het Nieuw Front, de Volks Alliantie en A Combinatie misten de boot. Guno Castelen markeerde bij de stemming voor de ondervoorzitter de stembriefjes. Op bepaalde briefjes plaatste hij een afwijkende handtekening. “Castelen is met zijn ingenieuze handtekening in staat geweest het verraad te ontmaskeren. Hij heeft een heldendaad verricht”, aldus Santokhi.


42 REACTIES

 1. Santoki je zal je eigen corrupte zooitje graag in bescherming nemen en gauw de schuld aan anderen geven.
  De 2 stemmers hebben gekozen voor een capabele en daadkrachtige voorzitster in tegenstelling tot het tuig van de onderste richel Somo,je compangon in het kwaad.
  Ga lekker naar je zg aangeboden job van de VS,leugenaar,je wonden likken.
  Waar ter wereld is er ooit zo gehandeld als wat Castelen geflikt heeft,ja in je zelf ontworpen democratie zeker.
  En zo een achterbakse vent wil president worden?


  Maak melding

 2. Stemmingmakerij!

  Het bewijs leveren dat er stemmen bij het voorzitterschap zijn gekocht kan op vele, vervelende zaken aansturen.
  1. de handeling van Castelen verafschuwen met als gevolg dat hij moet vertrekken.
  2. de twee van de 27 die hebben “verkocht” moeten ook vertrekken uit het Parlement.
  3. een zinloze herstemming want dan staken de stemmen bij 23-24 in Jenny’s voordeel.
  Jenny blijft dus gekozen, als de drie verweiderden niet meer mogen meestemmen.

  We zitten dan weer een week verder en Somo trekt gelukkig toch weer aan het kortste eind.


  Maak melding

 3. “Castelen is met zijn ingenieuze handtekening in staat geweest het verraad te ontmaskeren. Hij heeft een heldendaad verricht”, aldus Santokhi. ….maar voor FRONT..niet voor land en volk……..dit moet deze man duidelijk begrijpen …en daarin zit het………HIJ MOET ZICH DOOD SCHAMEN…regels en wetten trappen en rotzooi aan de gemeenschap vertellen gewoon een idioot als minister(demissionair)
  Is hij niet blij dat hij nu onder een betere leiding staat van een VZ…Die man is blind van hebzucht…. waarom zit hij daar…Hij had toch aanbiedingen uit het buitenland….dus deze man is bluf gewoon een POKAI.


  Maak melding

 4. Schandelijk, dat Santoki het schenden van de geheimhouding typeert als een heldendaad. Het zegt veel meer over Santoki dan over de mensen die anders gestemd hebben. Ook geeft het de wanhoop aan waarin deze gasten verkeren. Wat valt er zo angsvallig te voorkomen/verbergen? Wat mag er niet aan het licht komen? Waarom willen ze uit alle macht aan de macht blijven? Bouterse zei nog “ik kom nog bij Santoki”. Wat weet hij dat wij niet weten? Of is het enkel politieke praat? Er stinkt wat, maar wij weten nog niet wat!


  Maak melding

 5. We mogen wel omkopen.
  Als je genoeg geld heb kan je gewoon betalen voor stemmen.
  Er staat nergens dat het niet mag.
  Maar je mag geen stembriefjes markeren.
  Dat is beïnvloeding van de stemmingsuitslag.


  Maak melding

 6. waar ik bang voor was blijkt nu waarheid te zijn de invloed van criminele bende neemt toe in suriname zelf onze de hoogste orgaan zijn daar niet van gevrijwaard over moreel verval gesproken de voorzitter van het hoogste orgaan in suriname is door middel van omkoping gekozen zo ver zijn wij gezakt in suriname.ik moet wel zeggen dat het eens bent met santokhi een man naar mij hart.


  Maak melding

 7. De twee hebben op basis van betaling gestemd. Er zijn harde aanwijzingen dat de voorzitterstoel een gekochte is”, zei Santokhi.

  aanwijzingen zijn nog geen harde bewijzen,
  maar gewoon lulpraatjes van een van de knopendraaier.

  in feite heeft santokhi nog 38 dagen te gaan als minister van justitie en politie dan zal hij terug moeten keren in het parlement.nu voert hij het woord als een zeemeermin.de macht over justitie beheerst hij nog steeds en slingert daarmee met machtsvertoon in de assemblee.

  hij mag ook gezien worden als een van de knopendraaier samen met bonzo castelen.


  Maak melding

 8. Geachte redactie,

  Waarom zouden politici die tijdens een ‘GEHEIME STEMMING’ naar ‘EER EN GEWETEN’ behoren te stemmen, nu plotseling als ‘gekochte stemmers’ gezien moeten worden. Wat men hier de omgekeerde psychologie noemt. Trouwens ook het afkopen van stemmers is strafbaar.

  ”Gedisciplineerd Stemmen” zoals het in de politiek bekend staat en wat Nieuw Front-parlementariër Chandrikapersad Santokhi kennelijk ook probeert kenbaar te maken, is een oud ‘politiek gebruik’ binnen een SCHIJN Democratie. En NIET binnen een ‘waarachtige’ Democratie.

  Parlementariërs hebben voor hun intrede in het Surinaams Parlement, een EED of BELOFTE afgelegd. En horen zich in principe daarnaar te houden en/of te gedragen. En zulks een eed of belofte staat BOVEN het ‘partij politiek belang’. Aan de Verenigde Staten van Amerika bijvoorbeeld zou een voorbeeld kunnen worden genomen.

  http://www.youtube.com/watch?v=3PuHGKnboNY

  Maar omdat vele politieke partijen en/of leiders intern NIET met hun “onderschikte” collega’s wensen te discussiëren, omtrent allerhande onderwerpen en besluiten, die nog genomen moeten worden, verwacht hun leiding bij voorbaat al van hen, dat zij zich onderwerpen aan besluiten, die reeds voor hen genomen zijn of nog genomen zullen worden. En veelal door een kleine elite kliek.

  En dat neigt Santokhi kennelijk Democratie te noemen. Misschien in communistisch China of Rusland.

  Vandaar dat Parlementariërs binnen sommige politieke partijen door hun leiding gedwongen worden, zich soms als ‘stemvee’ te gedragen. En allerhande ‘vuile klusjes’ te doen in “partij belang”. Zoals bij de kwestie Guno Castenen en Caprino Allendy, i.v.m. het coderen van stembiljetten bij een geheime stemming van 30 juni 2010.

  De opdrachtgevers (partij bonzen) gaan veelal vrijuit. Waardoor sommige politici voortijdig de politiek vaarwel zeggen.

  “GEDICIPLINEERD STEMMEN” IS IN ‘TEGENSTRIJD’ MET DE ‘GRONDWETTELIJKE PRINCIPES’ VAN STEMMEN, IN RELATIE TOT DE EED OF BELOFTE DIE POLITICI HOREN AF TE LEGGEN BIJ HUN BEEDIGING TOT PARLEMENTSLID.

  “Gediciplineerd Stemmen” is slechts een ‘intern-partij-cultuur-gebruik’, die in principe ‘ondemocratisch’ te noemen is. Doch waar sommige vooral dictatoriale partijen in schijn democratieën, een ‘gewoonte-regel’ van gemaakt hebben.

  Vandaar ook het ‘naïef gedrag’ van Parlementariër Guno Castelen, die in het begin van z’n daad er vanuit ging, dat zijn actie ‘geoorloofd’ was. Maar pas later tot het besef kwam, omtrent de ernst van zijn wandaad.

  Vandaar ook dat in de Republiek Suriname d.m.v. een ‘Parlementaire Commissie’ van wijze mannen en vrouwen nagegaan moet worden, in hoeverre Guno Castelen van het Nieuw Front/S.P.A. een Grondwetsregel t.a.v. het ‘geheim stemmen’ ernstig overtreden heeft.

  En of opgrond van de bevindingen uit dit onderzoek, de stemming voor het Vice-Voorzitterschap van het Surinaams Parlement opnieuw moet plaatsvinden.

  Eerder stelden wij dat deze stemming reeds geweest was. Maar naar mate wij als onderdeel van de gemeenschap steeds meer bij mondjesmaat informatie hierover toegespeeld krijgen. Omtrent de ernst van het gebeuren. Lijkt het ons verstandig, om inderdaad de mogelijkheid te bestuderen. Om deze stemming opnieuw te laten plaatsvinden. Slechts in het belang van de Democratie.

  Trouwens, als de situatie omgekeerd was, dan zou de Nieuw Front-combinatie o.l.v. Ronald Venetiaan en Ramdien Sadjoe, dat zeker NIET nalaten.

  Misschien dat God het daarom hier anders gewild heeft.

  http://www.youtube.com/watch?v=NCaA4I82iXI&feature=related


  Maak melding

 9. Volgens mij is deze man de draad kwijt, mevr. simons is ook legaal gekozen. Hij vind dhr Castelen een held terwijl die gesjoemeld heeft met de stembriefjes om zg veraders te ontmaskeren. Het gaat hier om geheime stemming. Hoe integer ben je dan als politicus. Wees een man en geef toe dat je de verkiezing verloren heb. Werk mee om het land vooruit te brengen ipv maar steeds te mekkeren over wat er fout kan gaan.


  Maak melding

 10. Er zijn harde aanwijzingen dat de voorzittersstoel een gekochte is” om duidelijkheid te scheppen in de puinhoop van handjeklap en inhoudsloze gemaakte afspraken zou het wenselijk zijn om de “harde”aanwijzingen aan te tonen zodat e.e.a. beoordeeld of veroordeeld kan worden.


  Maak melding

 11. Een minister van JUSTITIE en POLITIE vindt het een heldendaad dat een volksvertegenwoordiger door een “ingenieuze ” handtekening het wettelijk vastgelegde geheime karakter van de verkiezing aan z’n immorele en onethische laars lapt !!! In feite fraude pleegt met de verkiezing van de voorzitter van het hoogste college van staat !!! En deze “doorgedraaide” meneer wordt door blinden gedoodverfd als de meest geschikte president. De natuur houdt geen rekening met wat mensen willen, maar gaat haar eigen weg volgens de Hoogste wet van de Natuur : wat gij zaait, dat zult gij oogsten.


  Maak melding

 12. “Castelen is met zijn ingenieuze handtekening in staat geweest het verraad te ontmaskeren. Hij heeft een heldendaad verricht”, aldus Santokhi.

  En dat zegt de Minister van Justitie en Politie, de persoon die genomineerd wordt als de toekomstige presidentkandidaat namens het Front. Waar is het respect gebleven in Suriname, leren jullie je kinderen en burgers dit soort fatsoensnormen. Shame on you, leden van het Surinaams parlement en bewindslieden.


  Maak melding

 13. Geachte redactie,

  Het hebbende over het ‘gesteggel in het Surinaamse Parlement’ nog even dit:

  Het nieuw Surinaams Parlement opgrond van de verkiezingsuitslag van 25 mei 2010 jongslede, fungeert momenteel met slechts vijftig (50) Parlementsleden. Terwijl de Surinaamse Grondwet ‘uitdrukkelijk’ aangeeft dat het een en vijftig (51) horen te zijn.

  Wat zou er gebeurd zijn als bij de geheime stemming van de Voorzitter en de Vice-Voorzitter van het Surinaams Parlement op 30 juni 2010, de stemmen zouden staken? Dus 25 stemmen voor en 25 stemmen tegen bij beide stemmingen. Wat aangeeft dat ook hier de Surinaamse Grondwet verkracht wordt.

  Aangegeven is dat de huidige President van Suriname Ronald Venetiaan besloten heeft, zich later te laten beëdigen. Omdat beide functies, als President en lid van het Surinaams Parlement NIET verenigbaar zijn. Dus moest de huidige President een “keus” maken. Maar wat zegt de Grondwet van Suriname als oplossing voor zulks een situatie? En is de Grondwet hier geraadpleegd of zelfs nageleefd?

  KAN EEN IEDER ZELF BEPALEN HOE HIJ OF ZIJ DE SURINAAMSE GRONDWET WIL IMPLEMENTEREN?

  Volgens Grondwet- en Bestuursdeskundigen is derhalve ook deze situatie wat zich momenteel afspeelt in het Surinaams Parlement t.a.v. de vijftig (50) Parlementleden, grondwettelijk NIET correct.

  En de vraag is of enig Surinaams Parlement hierover geraadpleegd is, ter oplossing van deze Parlementaire opgave. Of is hier ‘eigenhandig’ gehandeld, door een president die meer ‘dictatoriaal’ dan ‘democraat’ is. Door de Surinaamse Grondwet overboord te gooien, slechts vanwege ‘persoonlijk politiek belang’?

  http://www.youtube.com/watch?v=iABtr0KGkMM

  Want juist deze situatie had de huidige Nieuw Front regering o.l.v. President Ronald Venetiaan kunnen gebruikt, om opgrond van een Wetsontwerp de huidige situatie te kunnen corrigeren en/of te rechtvaardigen.

  En hier is zij naar ons idee een reële kans misgelopen en is gekozen voor ‘willekeur’ (dictatoriaal optreden). Wat trouwens ook geldt voor het ten onrecht binden verklaren van de Surinaamse Verkiezingen van 25 mei 2010 jongslede. Onder het mom van “Lands Belang”.

  NIMMER MAG HET ZO ZIJN, DAT POLITIEKE HAAT GEVOELENS OF POLITIEKE INCOMPETENTIE BELADEN MET ‘NEGATIVISME’ JEGENS ANDEREN OF PARTIJEN, AANLEIDING MOGEN ZIJN TER OPZIJ LEGGEN OF ZELFS VERKRACHTEN VAN DE GRONDWET VAN EEN LAND.

  En blijkt naar ons idee gezien deze situatie, dat de ‘haat’ of welke houding dat ook moge zijn van huidig President van Suriname drs. Ronald Venetiaan, het hier in principe gewonnen heeft van de ‘geest en de letter’ van de huidige Surinaamse Grondwet. Wat getuigd van grove minachting.

  Nimmer kan het zo zijn dat Surinaamse politici en de gemeenschap er van uit mogen gaan, dat de Surinaamse Grondwet ‘slechts’ bestand is bij een regering met ’slechts’ een twee/derde meerderheid (34 stemmen). Waardoor er GEEN Grondwetswijzigingen besproken laat staan ingediend hoeven te worden, als zulks een regering NIET over een twee/derde meerderheid beschikt.

  Als zouden deze Grondwetswijzigingen het bij voorbaat NIET halen. Dat’s een absurde houding welke doorbroken dient te worden, willen wij de gemeenschap daadwerkelijk voldoende van dienst zijn, opgrond van adequate huisregels.

  http://www.youtube.com/watch?v=PzC4fFC_gqI&feature=related

  Want het blijkt juist deze houding van ‘vervreemding’ te zijn, die buitenlandse kapers de ruimte bieden, om eenvoudig te infiltreren in Suriname politieke partijen en zelfs in de binnenlandse aangeleden van een land.

  Het in het Surinaams Parlement ter discussie stellen van deze ‘ongrondwettelijke’ houding en/of handeling van de huidige President drs. Ronald Venetiaan, zou een eerste stap kunnen zijn naar waarachtige Democratie.

  Over ‘gesteggel’ gesproken.

  http://www.youtube.com/watch?v=A5jIOVaEN1s


  Maak melding

 14. Schaamteloos…. een minister van justitie die de grondwet niet kent? En de rechten van parlementariers die mogen stemmen hoe ze willen? Je hoeft het niet eens te zijn met het met de tegenpartij, maar als minister hoor je de wet te volgen en wat de heer Castelen heeft gedaan kan in geen enkele rechtstaat door de beugel. Parlementariers hoeven niet in lijn te stemmen met een partij maar in lijn met hun geweten. Dat het niet als loyaal opgevat wordt is begrijpelijk maar dat is niet tegen de wet. Hooguit kunnen ze op afwijkende stemgedrag aangesproken worden, of ze kunnen uit de partij gezet worden, maar hun afwijkende stemgedrag is niet strafbaar. Ze kunnen ook niet uit de DNA gezet worden. Santhoki laat zich wel kennen, en hij zou er goed aan doen om zijn mond te houden wat deze kwestie betreft want hij weet dat de heer Castelen de wet heeft overtreden. Als verkiezingen niet meer geheim zijn dan leven we niet meer in een democratische rechtstaat. Geldt zowel voor Assembleeleden als voor de gewone burger.


  Maak melding

 15. “De twee hebben op basis van betaling gestemd. Er zijn harde aanwijzingen dat de voorzittersstoel een gekochte is”, zei Santokhi in het parlement.”

  Soh! Mooie stoel noh Tante Jenny? Jah mi boi, Oom Desi heeft het voor me gekocht! Oom Desi!?
  Jah! Ma wie is Oom Desi dan!? Oh u heeft het over de Moordenaar (per slot zijn er 15 mensen het Fort in gesleurd en zijn er niet meer levend uit gekomen,waarheidscommissie of niet). Dus Tante Jenny, die man is een Moordenaar, ik zou oppassen als ik u was hor! Ik heb vernomen dat die stoel met droga geld gekocht is en dat de politie een diepgaand onderzoek is begonnen. Tante geef die stoel terug hor! No mi boi, die stoel zit lekker en ik heb er ook nog een hamer bij gekregen, dus wie durft om aan die stoel te zitten mi boi, is nog niet jarig hor!


  Maak melding

 16. HET ZIJN REaCTIES ZOALS DEZE. En het wegkijken, bij wandaden die hebben geleid tot de puinhopen van 80. In Suriname is er iets goed mis. Zowel bij front als bij MC. Maar de ene misdaad is niet minder erg dan de andere. Brunswijk is ineens bonton voor al die mensen die hem hier te vuur en te zwaard hebben bestreden. Ik wacht af tewijl de democratie in Suriname aan het afglijden is.


  Maak melding

 17. Nu kunnen Surinamers zelf aanschouwen met wie we de afgelopen periode te doen hebben gehad in Suriname.

  Ik heb bij meerdere gelegenheden aangegeven dat deze mini-ster van JusPol niet deugd, nu is het toch overduidelijk aangetoond.

  Dat de fronters nu omkoping en dergelijke schreeuwen is natuurlijk onzin.

  Voor deze fronters inclusief de mini-ster is het onmogelijk dat er Surinamers zijn die naar eer en geweten hebben kunnen stemmen of die in landsbelang hebben gestemd.

  Deze fronters zijn als een kuddedieren die niet kunnen en mogen denken omdat de voorzitter heeft besloten.

  Een afwijkende stem wordt dus direkt vertaald naar omkoping.

  Omkoping noh, tokkie, wacht nog even en dan gaat de nieuwe minister een onderzoek starten naar mensenhandel, drugshandel, diefstal, moord enz. enz.

  By the way had deze mini-ster niet een hoge functie gekregen van de Amerikanen, nog iets van gehoord? tuurlijk niet, alleen hij kon aangeven dat hij die functie had gehad.


  Maak melding

 18. Sam, laat de overkant nou ook genieten van die geneugten.

  Toen diezelfde Brunswijk het Front in het zadel hielp was hij wel een Robinhood.

  Hoe hypokriet ben je Sam als je nu a.h.w. gewoon slap komt ellen.

  Van nu af aan kunnen wij ons geen fouten meer permitteren, het is nu of nooit.

  Jullie hebben decennia lang over de ruggen van een selecte groep nabestaanden kunnen regeren met leugen en bedrog, zonder dat het land significante stappen vooruit heeft gemaakt.

  Wij kunnen niet over stabiliteit heen rijden. Voorlopig staan die bruggen er alsof wij nooit veerboten hebben gekend.


  Maak melding

 19. Die minjus hangt als nieuwbakken DNA-lid al aardig de gebraden haan uit. We zullen zien hoelang die hoogdraverij gaat duren.

  Eenvoud siert de mens. Doen alsof jij de intelligentie zelve bent lost op termijn geen sikkepit op.


  Maak melding

 20. So be it, als wij voor hetzelfde geld kwaliteit, fatsoen en aanzien hebben gekocht in plaats van weer 5-lange jaren weer zitten met zo’n incompetent- en contrversiele ebbe!

  Dat is de prijs dan meer dan waard!

  Nu heeft Suriname een Lexus in stede van een Trabant of Skoda op die voorzittersstoel.

  Van die leiderschap genieten zowel oppositie als coalitie nu al.


  Maak melding

 21. 7-motyo Du
  wan taki ook tu.luku dya so,go wasi yu fa dem ka eng.
  ye kon leg sma uit taki yu e-frede,frede fu sang so.yu na moro bigi motyo fu holland.
  yu na wan bigi buriki.zeker yu e-aksi fu wan pasje fu go na bonyo gron.

  Oom Kosi
  Mi na Bonuman Kosi fu Pikin Tiki


  Maak melding

 22. Hr Santokhi, het siert je niet als minister van Justitie en Politie, het gedrag van Castelen goed te keuren.Jij toont je ware aard nu. Van mij krijg je geen respect meer.Het is jouw vermoedens, dat die 2 zijn omgekocht.Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.Van wie/of welk bedrijf hebben jullie amerikaanse dollars ontvangen om rr en dr-leden om te kopen?Praat maar eens daar over.Voor mij ben je nu ook zo besmet met STRONT als je overige partij genoten.


  Maak melding

 23. Onderstaand een mooi stuk uit DWT.

  “Santokhi verspeelt sympathie

  13/07/2010

  GEHOOPT WAS DAT assembléelid Chandrikapersad Santokhi zou meehelpen het niveau van De Nationale Assemblée op te vijzelen. In zijn hoedanigheid van minister van Justitie en Politie heeft hij een aantal belangrijke beleidsmaatregelen genomen, maar zijn eerste optreden in het parlement roept de vraag op of hij zich niet beter moet voorbereiden op de taak van een parlementariër en zich onthouden van emotionele uitbarstingen. Omdat hij de mond vol heeft van democratie en suggestieve en tendentieuze berichten rond zijn persoon hekelt en bestrijdt, is scherp gelet op zijn eerste optreden in het parlement. Als goed democraat heeft hij veel tijd besteed om aan te tonen dat hij partijdictatuur aanhangt in plaats van rekening te houden met de eed die parlementariërs hebben afgelegd om overeenkomstig hun eed en geweten keuzes te maken. Santokhi heeft verder zijn ware aard getoond door zijn positie als minister te misbruiken om zaken zijn bevoegdheden van minister rakende in DNA te bespreken en ambtenaren die zich niet kunnen verdedigen voor de leeuwen te gooien. Dat is in strijd met het hoorbeginsel dat hij juist als Justitie-minister dient te respecteren. Het komt ervan als een minister tegelijk aanzit als assembléelid. Hoewel dit verschijnsel een tijdelijk karakter heeft, heeft Santokhi aangetoond het vermogen niet te bezitten misbruik van de dubbele positie na te laten.

  TOEN GEBEURTENISSEN IN zijn privé-sfeer zich afspeelden en hij geïrriteerd de beschuldigingen aan zijn adres van de hand wees kreeg hij tegenstanders van de beschuldigingen op zijn hand.
  Hij maakt zich nu schuldig aan hetzelfde feit door insinuaties te uiten aan het adres van de voorzitter van De Nationale Assemblée als zou de stoel waarop zij zit een omgekochte stoel zijn. Hiermee verspeelt hij sympathie. Tijdens zijn loopbaan is Santokhi eerder betrapt op zwartgallige verhalen over ophanden zijnde criminele activiteiten waarbij personen reeds in beeld zouden zijn gebracht, zonder dat ooit enig bewijs op tafel is gelegd. Op deze manier is de bevolking nodeloos vrees aangejaagd. Nu slingert hij weer op een onverantwoorde wijze in DNA met “sterke aanwijzingen” over omkoping, terwijl hij de samenleving een dienst zou bewijzen als hij met de bewijzen komt. In zijn ijver om de misstap van Castelen te verdedigen, noemt hij hem de klokkenluider. Als Castelen naast de rol van stemopnemer die van klokkenluider speelde, dan heeft Santokhi niets begrepen van de taak die Castelen te vervullen had. De zaak-Castelen is uitgekauwd en elke weldenkende burger is het er over eens dat de parlementariër in de fout is gegaan en de hele paraafkwestie achterwege moest hebben gelaten. De politieke combinatie waartoe hij behoort, had andere methoden moeten gebruiken om de partijdictatuur te laten zegevieren boven de hoofdelijke aansprakelijkheid van een parlementariër. Ten overvloede moet worden aangetekend dat niet Castelen een standbeeld verdient, maar de VHP’er George Hindorie die de partijdictatuur aan zijn laars lapte en koos voor de onafhankelijkheid van Suriname door de NPK-regering aan een meerderheid te helpen in het parlement. Hoe langer hoe meer wordt het duidelijk waarom Hindorie is verguisd door zijn partij en nooit waardering heeft gehad voor zijn heldendaad in het landsbelang.-.

  Bron: DWT ”
  —————————————–

  Wedden dat er toch mensen zijn die dit zniet zullen snappen.


  Maak melding

 24. Bewijzen!

  Harde bewijzen zijn er nodig om de demissionaire minister te verschonen. Deze bewijzen moet hij laten eiken alvorens die te gebruiken. Hoe langer hij wacht, hoe minder hard de bewijzen zijn. En als er helemaal geen bewijzen zijn dan dient hij zijn excuses te maken bij Jenny. En dat is een knieval die hem zal schaden. Maar zo hoort het!

  Los daarvan dient Castelen uit de DNA te worden gezet. Als we dit toelaten en hem aanhouden als DNA-lid dan is de DNA ongeloofwaardig.

  Mocht er -wat ik niet denk- harde bewijzen zijn van omkoping dan dienen de “verkopers” ook hun plaats in DNA op te zeggen of anders ontnomen worden.


  Maak melding

 25. “varkenachtige” manier van politiek bedrijven als we het al zo mogen noemen.Is het nog geen 19 juli ?
  middelerwijl zullen we nog veel meer indianenverhalen te horen krijgen.wat een “Paljas”

  “Castelen is met zijn ingenieuze handtekening in staat geweest het verraad te ontmaskeren. Hij heeft een heldendaad verricht”, aldus Santokhi.

  voor mij blijft the late Harold Braam the king of comedy

  dit verdient geen serieuze reactie.


  Maak melding

 26. Onze minister van Juspol stelt mij diep teleur!!

  Hij kan idd gelijk hebben dat ABOP door het aannemen van steekpenningen wettelijk heeft gefraudeerd, maar uitgerekend een min van Juspol moet als geen ander weten dat je het bewijs dan ook daadwerkelijk moet kunnen overleggen.

  In de zaak Castelen is daadwerkelijk door de politie bewezen dat er sprake is van handelen ism de wet. Het is dan ook misselijkmakend dat notabene een min van Juspol (baas van de politie!) dit handelen staat te verdedigen onder het mom van DEMOCRATIE nog wel!! Wilde het volk Somohardjo? NEE, Castelen heeft alleen die machtsgeile bejaardensoos van NF+ een dienst bewezen!

  NF incl, min van Juspol, jullie hebben de afgelopen 20 jaar de kans voorbij laten gaan om op juridische/democratische wijze Bouta uit het machtscentrum te weren.Het is dan ook buitengewoon triest hoe jullie je nu in allerlei duistere bochten wringen om nomo nomo aan de macht te blijven, zeeeeeeeeeer verdacht. Dalufi (#5) ik ben het met je eens!

  Het is tijd voor integer bestuur, tijd voor DOE


  Maak melding

 27. Geachte Na Mi (reactie #25),

  Om zo vrij te zijn uw bijdrage te mogen bekrachtigen, doen wij u deze informatie ook aan allen toekomen.

  Omtrent de consequenties van Ir. George Hindori’s heldendaad op 25 november 1975. De dag dat de Republiek Suriname mede dankzij onze held George Hindori, haar Onafhankelijkheid verkreeg.

  GEORGE DEWINDERPERSAD HINDORI, NOGSTEEDS BEDANKT. DE REPUBLIEK SURINAME ZAL U NIMMER KUNNEN VERGETEN, VOOR WAT U VOOR ONZE NATIE SURINAME BETEKEND HEEFT.

  http://www.youtube.com/watch?v=QmQ2ZNyz3x0

  Dit in de hoop dat velen die nota van uw reactie zullen nemen, deze nog beter kunnen begrijpen.

  Vooral in relatie tot het ‘politieke nest’ van waar deze heer Santokhi (V.H.P.) uit afkomstig is.

  http://www.rtsuriname.org/huldiging-gdhindori.pdf

  Over ‘heldendaad’ gesproken.


  Maak melding

 28. De uitspraken van Santo zijn m.i. te vroeg gedaan. Als DNA lid had hij in principe de handelingen van Castelen moeten afh=keuren omdat geheime stemmingen gewoon geheim horen te blijven.
  Als hij daarnaast bewijzen heeft dat 2 DNA leden een flinke som geld hebben gekregen dan moet hij dit laten onderzoeken.

  En ja dit betekend dat het moeilijk is om aan te tonen dat die twee middels die som geld zijn omgekocht om op Jenny te stemmen, maar als duidelijk aangetoond kan worden dat de twee feitelijk een omkoop som hebben ontvangen dan zijn gewoon alle stemmingen waar zij aan hebben deelgenomen twijfelachtig en zou Jenny in een fatsoenlijk land niets anders kunnen doen dan een nieuwe regelen.
  Natuurlijk is de verwaching van vele dat zo’n nieuwe stemming in SME nooit zal gebeuren. In dat geval heeft Jenny echter zo veel geloofwaardigheid verloren dat zij als voorzitster volstrekt ongeloofwaardig is. Sterker nog de gehele legitimiteit van de stemmingen in de DNA zou ter discussie staan.

  Hoe het ook zij. Als de NDP geloofwaardig wil zijn dan staat haar slechts één ding te doen en dat is direct met een wet komen die bepaald dat elke politicus waarvan kan aangetoond worden dat hij omgekocht is het veld moet ruimen.
  Zolang de NDP dit niet doet en die wet niet is aangenomen en geeffectueerd zal elk stem die een NDP voorstel ondersteund ongeloofwaardig zijn.

  Castelen was fout bezig, maar als het omkopen bewezen wordt dan heeft de NDP haar bestaansrecht verloren.


  Maak melding

 29. #6.
  Misschien refereert u naar de spelregels op de berm. Maar in de samenleving behoor je belasting te betalen over je inkomsten.

  De telefoon gaat over, ring ring ring!

  Ja hallo, tot en met wie?
  Ja, goedemorgen met belasting dienst.
  Hoeveel inkomsten heeft u in het jaar 2010
  genoten? Wel! minstens USD 350000. En met welke activiteiten heeft voornoemd bedrag verworven? Wel, ik ben lid van het Surinaams parlement en een paar heren (een van hen stelde zich voor als de nieuwe president) hebben mij het bedrag in mijn handen gestopt. In uw handen gestopt!? Ja!
  Oh? En waarom dan wel? Wel ze vroegen mij of ik een stoel in het parlement wilde verkopen. Oh! Welke stoel dan? Wel die van de voorzitter! Die van de voorzitter!?
  Ie ja! Mijnheer ik nodig u uit om morgen om 0900 uur hier ten burelen te verschijnen.
  Neemt u een tandenborstel mee!


  Maak melding

 30. Zijn het 2 verraders,of 24 ?Niemand in zijn right mind zou stemmen voor Somohardjo als was zn tegenkandidaat Mickey Mouse.
  En Santo stelt weer teleur want hij is nog demisionair min va juspol.Zonder hard tastbaar bewijs over corruptie is het not done om te gaan zitten vingerwijzen.De VHP heeft zn mond vol van de rechtstaat maar niets is minder waar.


  Maak melding

 31. #32.

  Ik hoor nog de stem van de Berm, dat de Moordenaar de huidige minister zou opsluiten.
  Ik heb geen tastbare bewijzen gezien, vernomen of gelezen.
  Gemakshalve ga ik er vanuit dat uw betoog ook betrekking heeft op die mijnheer die opdracht gaf (per slot was hij de baas) om 14 Surinamers en 1 Nederlander naar het Fort Zeelandia te vervoeren. Zoals wij allen weten hebben die 15 mensen het Fort via een body bag verlaten.


  Maak melding

 32. #nr. 33/34
  De wet geldt voor een ieder , zonder aanziens
  des persoon .
  Jij hebt geen tastbare bewijzen gezien ,vernomen of gelezen , mag ik van uitgaan dat jouw (voor-)oordeel in feite gebasseerd is op “van horen zeggen” wat enkel in principe vertaald kan worden als ” een subjectieve beleving van zaken door een persoon “?
  Indoctrinatie , manipulatie ,desinformatie of is het soms emotie die je blind en willoos hebt gemaakt .
  Het is bij wet vast gelegd dat indien men een redelijk vermoeden heeft dat een persoon een wets-delict heeft gepleegd maar men niet het gepleegde wets-delict tijdens het plegen heeft geconstateerd ( op heterdaad betrapt),men het recht niet heeft om deze te uitten .
  Het uitten van zulke zware vermoeden kan worden geinterpreteert als valselijk beschuldiging ,laster ,demonisering van de persoon en karakter-moord etc etc .

  Wie creeert de staatsgreep van 1980 ?
  Wie organiseert de contra-coup’s
  Wat deden de nederlandse militairen in Frans Guyana in 1982 ?
  Wie herberg en faciliteert de zgn bevrijdingsraad , Makmour , Wereld Omroep etc
  etc etc ?
  Wie creeert de zgn Jungle Commando ?
  Wie waren de 14 surinamers en 1 nederlander,
  waren zij eerlijke burgers of waren zij
  intellectuele misdadigers , die samen had gespannen met Den Haag en een illegaal schaduw-regering hadden gevormd .
  Waarom worden er miljoenen geinvesteerd ?
  Moet er een redement uit voortkomen?
  Er is duidelijk een blinde drang in de afgelopen 30 jaar bij Den Haag om patriot
  Bouterse tot verdachte te maken en en ook zo veroordeeld te krijgen .
  WAAROM ??
  Wie heeft er belang/baat bij ???
  TIP ; De bewijzen houden domicilie in het BINNEN HOF te DEN HAAG !!
  Tan bun ina Olland

  ” DES IS THE PRES ”

  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD !!!


  Maak melding

 33. #35.
  Last van gekte!?
  Ik heb het over de beschuldigingen van die landverrader die een coup gepleegd heeft.
  Alle tegencoups voor zover deze geen valse opzet van de initiële coupplegers waren, vallen onder actie, reactie.

  De beschuldigingen waar ik over schreef zijn op de Berm gemaakt richting de huidige minister van Justitie. En nooit waar gemaakt door de voor drugssmokkel veroordeelde.

  Uw betoog slaat de plank volledig mis.
  Wat wel naar voren komt uit uw betoog, is het volgende; u zet uw halfgod (de Moordenaar) als uiterst labiel.
  Een persoon die zich laat misbruiken om een coup tegen zijn eigen vaderland te plegen.
  Leest u uw eigen betoog nog eens rustig na.


  Maak melding

 34. #Nr.36
  Wij adoreren geen mensen , wat wij doen is het accepteren van “leiderschap” .
  Uit uw verweer is overduidelijk naar voren gekomen dat u niet het het pad heeft
  bewandelt van de geblinddoekte vrouwe Justitia maar klakkeloos een mening ventileert die niet correspondeert met de feiten .
  Tevens is het bij uw verweer het verschil tussen een verdachte en een dader met geen loup te bezien .
  Wederom kan dit als een bewijs dienen dat uw (voor-)oordeel enkel is gestoeld op een subjectieve beleving van zaken .
  Werd de drugs affaire niet geassioceerd met de IRT-GATE ?
  Was het niet een set up ?
  Een persoon die een corrupte regering( die
  het vaderland en volk ten gronde richt)
  omverwerp,verricht een ” vaderlandslievende daad ” .
  Inderdaad , Nederland had aanvankelijk geinvesteerd in de coup , maar o(nul) als rendement voort gekomen .
  Kan of zou dat de redenen zijn dat Nederland
  een anti-campagne tegen opgezet ” Surinaams Patriot D.D.Bouterse ” door hem te demoniseren en criminaliseren ?
  Daar de persoon juist niet te beinvloeden was en pertinent niet het slachtoffer van
  misbruikt wilde worden kan enkel als een zeer stabiele individu geacht worden .

  DE WAARHEID ZAL JE VRIJ MAKEN
  MAAR VOORDAT HET DAT DOET ,
  ZAL HET JE BOOS MAKEN .

  NEK’S NO FOUT
  DES IS THE PRES


  Maak melding

 35. he he sempa dat hoor je ook van een anderen.
  het is onmogelijk recht praten wat krom is sempa is zeer zware opgave mi boi ik heb jou eerder gezegt dat de aanhangers van bouterse hun reaktie nergens op gebaseerd is ze roepen veel met nul % informatie dat laat zien waarom ze aanhangers van bouterse zijn ze kunnen geen eigen mening vormen daar zijn ze te dom voor het enige wat ze goed kunnen zijn verdachtmaken, indirect beschuldigen ,insinueren kom met goed een onderbouwd reaktie sempa. wat jullie van de ndp hier doen is je zelf op een schandalige manier belachelijk maken.


  Maak melding

 36. Inderdaad! Hij heeft zeer stabiel het land totaal vernietigd.

  Tijdens zijn schrikbewind heeft hij het land totaal vernietigd, daar kan geen mens omheen praten en schrijven!

  De man is voor drugssmokkel veroordeeld en dat staat nog als een huis. Waar u de leugens vandaan haalt weten alleen u en uw mede volgelingen op en om de Berm.

  Het land zal wederom totaal vernietigd worden. Maar u zit lekker bij bij uw vijand te genieten, de hardwerkende Surinamers zullen de rekening dubbel en dwars gepresenteerd krijgen.

  Ik weet niet of het met de poppenkastvoorstelling (want zo noemde hij het gebeuren in de dna) van maandag te maken heeft, maar ik kreeg vandaag 4.45 voor mijn EUR. Tel uit je winst ba!
  Pina o doro!

  Tot slot wil ik u uit een droom helpen!
  Vergelijk het Nederlands leger vs. het Surinaams leger (ook ten tijden van het Moorddadige regiem van uw bevrijder)and come again.

  End of story1


  Maak melding

 37. @sempa of beter SIMPEL.

  -1- Wie voor tonnen coke exporteerd uit SME kan moeilijk beweren dat het uitgelokt was.
  -2- Wie vanwege een arbeidsconflict de regering naar huis schiet, daarbij enkele mensen dood, het politieburo plat brand en ACHTERAF zonder enig bewijs of zo kom met verhalen over een corrupte regering naar huis sturen kan zich niet beroepen op een nationalistische daad. Te meer daar er nooit of te nimmer iemand van de weggestuurde politicie veroordeeld is voor die daden.
  -3- Iemand die vervolgens het land (meermalen) volledig te gronden richt kan zich er niet op beroepen dat hij een coup plegde om zulks te voorkomen. Dat is zo iets als een dronkelap die het stuur van zijn neefje afpakt omdat die een Djogo gedronken heeft.
  -4- Iemand die de media platsbrand, granaten gooit, intimideerd, en andersdenkende structureel vermoord (veel meer dan de 15) kan zich niet beroepen op “algemeen het belang”

  Figuren dit anders beweren zijn niet slechts dom maar uitgesproken lafhartig, achterbaks, onbeschoft, onmenselijk en beslist niet nationalistisch of patiotisch.

  Ik zou zeggen Sempa ga terug naar het giftige, verstikkende swamp waar je thuis hoort.


  Maak melding

 38. Whome,
  Wie een hamer heeft ziet nou eenmaal in alles een nagel. Pas vooral op je duim! Het wel eens pijn doen.

  Morgen hebben wij een president!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.