dinsdag, mei 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameMotie Surinaams parlement sluit Castelen uit

Motie Surinaams parlement sluit Castelen uit

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 jul – Nieuw Front-parlementariër Guno Castelen mag niet meer in verkiezingscommissies van het parlement. Dit is besloten per parlementaire motie. Castelen kreeg de sanctie over zich heen na urenlange debatten. Het markeren van stembiljetten tijdens de verkiezingen in het parlement is hem betaald gezet.

Mega Combinatie en Abop van Ronnie Brunswijk lieten er geen twijfel over bestaan. Castelen verdient straf. “Hij heeft met zijn handelingen niet alleen het parlement in verlegenheid gebracht, maar de integriteit van het stemmingsproces ernstig geschaad”, staat in de motie. De aanname geschiedde met ruime meerderheid. Het was de enige uitweg na de debatten.

Die leverden inhoudelijk niet veel op. Partijen bleven even ver van elkaar qua standpunt. Het Nieuw Front ziet niet fout of illegaal aan Castelen’s handelingen. Fractiegenoot Chandrikapersad Santokhi sprak zelfs van “ingenieuze parafen.” Castelen’s afwijkende parafen op sommige stembiljetten bleken achteraf het middel tot ontmaskering. Mensen die anders stemden dan afgesproken, kwamen met de billen bloot.

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons slaagde er niet in kamerbrede steun te vergaren voor de motie. “Bij ons gaat het niet om Castelen te hangen. Maar het gaat er meer om dat het parlement maatregelen treft om het geheimhoudingsbeginsel te waarborgen”, zei Nieuw Front-parlementariër Ruth Wijdenbosch. De motie werd te “hard” bevonden.

Als alternatief werd voorgesteld dat het Nieuw Front Castelen niet voordraagt. “We gaan personen niet uitsluiten”, aldus Wijdenbosch. Overigens ziet zij evenals het Nieuw Front de motie los van de verkiezing van de ondervoorzitter van het parlement. “Op geen enkele wijze gaan we akkoord met herstemming.” In de motie wordt ook om maatregelen gevraagd om herhaling te voorkomen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

26 REACTIES
 1. Maar what about Brunswijk die zich ook niet aan de regels hield door een ieder te tonen op wie hij gestemd heeft. Het is allemaal zo dat deze lui vele duizenden SRD’s van ons belastinggeld betaald krijgen en dan nog niet de basis regels van hun werk kennen. De heer Pahlad kon nauwelijks zijn rol als waarnemend voorzitter behoorlijk in woorden vervullen. In plaast van dat de mensen zich gaan focussen op de issues van het volk waarover zij zo hard schreeuwden tijdens hun ‘election campaigns’gaan ze nu als honden in de buurt aan mekaar snuifen en grommen en vechten. Dierlijk nivo is mijn bijna ! Maar goed- geef ze een paar dagen, dan zullen ze als beste maatjes weer samen stoeien en hopelijk wel over de noden van ‘hun samenleving’ gaan buigen. Mag God bless us and may God bless wi Moi moi Sranan !


  Maak melding
 2. Eerste vereiste voor Democratie is onafhankelijke, eerlijke rechtspraak. Democratie is meer dan alleen meerderheid van stemmen. Je kunt meerderheid hebben van stemmen om een onschuldige pasgeaboren baby te vermoorden als offer voor een goede oogst of tegen ongeluk of obia. Die meerderheid betekent geen Democratie. Absoluut niet.
  Castelen geeft aan dat hij zijn paraaf herhaaldelijk anders maakte om verwisseling met stembriefjes te voorkomen. Brunswijk claimt dat Castelen verraders heeft opgespoord en namen genoemd heeft en daardoor het kiesrecht geschonden heeft.
  Alvorens door meerderheid van stemmen één partij gelijk te geven moet er eerst onafhankelijke rechtspraak plaatsvinden. Als klakkeloos een veroordeling bij meerderheid van stemmen volgt heeft dat niks te maken met Democrotie.
  Het is juist Schending van de Democratie.


  Maak melding
 3. Zouden er geen Parlementaire Onderzoek (P.O)gehouden kunnen worden naar de problemen in het district Nickerie waarbij er dijkdoorbraken plaats vinden waarbij alle arealen overspoeld dreigen te worden wat weer nadelige gevolgen heeft voor de jonge padieplantjes die nog bemest moeten worden. Waardoor de rijst boeren grote schade oplopen en de mogelijkheden bekijken of zij gecompenseerd kunnen worden voor de opgelopen schade.

  Ook een P.O naar de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Blue wing die een vliegverbod ontvangen heeft in het Europese Luchtruim van de Europese Commissie.

  En een P.O naar de oprichting van een Surinaamse Rampen fonds die bedrijven en instanties die in Nood verkeren te kunnen bijspringen.


  Maak melding
 4. Ai, “Het NF ziet niets fout in het handelen van Castelen”…
  Goed dat het NF niet meer aan de macht is zodat frauderen afgestraft wordt!
  Goed zo MC/AC!!


  Maak melding
 5. Nota bene moet opgemerkt worden dat zelfs de fractiegenoot van Brunswijk (Allendy) het niet eens is met het standpunt van Brunswijk tegenover Castelen. Hoe is het dan in godsnaam mogelijk om de aantijgingen van Brunswijk zondermeer als waarheid aan te nemen boven de goede motieven van Castelen?
  Onafhankelijke Rechtspraak mag nooit overruled worden door meerderheid van (partijdige) stemmen. Dat is verkrachting van Democratie en Rechtstaat.
  Alle leden die voor deze motie gestemd hebben mogen de “D” alvast uit hun partijnaam schrappen.


  Maak melding
 6. Wat een dubbele moraal hanteren deze zogenaamde volksvertegenwoordigers. Wanneer het om anderen gaat dan moet er straf worden opgelegd, maar in hun gevoel behoeft dat niet. Ik hoop dat de procureur generaal een justitieel onderzoek instelt naar de omkopingen in het parlement. En laten die twee parlementaire mietjes (studentenleider en de christelijke van M.M.M.) eerste het werk goed leren, voordat ze in het openbaar gaan spreken. Ze zullen hun eigen braaksel straks moeten inslikken.

  Asema


  Maak melding
 7. motie tegen castelen met 26 voor en 12 tegen aangenomen

  en toch vindt de(front democratie)minister Chandrikapersad Santokhi tevens parlementair dat guno castelen verrichtte heldendaad.

  hoe kan een minister van juspol de handelingen van zijn partijgenoot guno castelen in godsnaam goed keuren.het moreel verval maakt dit land kapot.


  Maak melding
 8. Hangen!

  In de motie wordt om maatregelen gevraagd om herhaling te voorkomen. Wel, wat let jullie om Castelen te “hangen” zodat zijn politieke leventje is afgelopen? Uit het parlement donderen en ook die twee die hebben verkocht van de ABOP of welke partij danook.

  Alleen op deze manier kan je voorkomen dat het weer gebeurt. Uit de politiek gooien!
  Zulke lieden verzieken het politieke geloof.


  Maak melding
 9. Politici en de leugen.

  Gisteravond zat ik via het internet te luisteren naar het nieuws in Suriname(radio Apintie). Ik hoorde de discussie in het parlement over de kwestie Castelen. Castelen zou gesjoemeld hebben met stembriefjes tijdens de verkiezing van de voorzitter van het parlement.

  Ik heb met kromme tenen zitten luisteren. Vooral naar Brunswijk. Het gehele betoog van Brunswijk, kan achteraf bekeken, met één woord samengevat worden”:”Pure onzin”. Een lang betoog zonder inhoud. Beschuldigingen aan het adres van Castelen, maar geen feiten. De beschudigingen zijn nergens op gestoeld. De vragen aan Castelen waren meer van het type “schuld bekennen” en dan ben je weer mijn vriendje. Het getuigt wederom van de kleine jongen mentaliteit van Brunswijk.

  Melvin Bouva heeft het in zijn maiden-speech heel erg bont gemaakt. In krasse bewoordingen, tracht hij duidelijk te maken niet onder te doen voor Brunsijk. Lekker een schepje bovenop de onzin van Brunswijk. Ik vraag mij af wie binnen de partij van Bouva de controle heeft over het te voeren beleid. Is het de fractie of is een ieder vrij te roepen waar hij/zij zin in heeft. De uitspraken van Bouva zijn schandalig en brengen schade toe aan de democratie. Je collega uitmaken voor leugenaar is niet constructief. De maiden-speech van Bouva is dodelijk voor zijn toekomst als lid van het parlement.

  Als Castelen zich schuldig heeft gemaakt aan frauduleuse handelingen dan is het aan het Openbaar Ministerie, een onderzoek in te stellen. Het parlement kan daartoe een verzoek indienen. Zo gaat dat immers in een democratie.


  Maak melding
 10. Er zou ook maatregelen genomen worden tegen de mensen die anderen hebben omgekocht en de mensen die omgekocht zijn. Castelen heeft zijn straf gehad, daaraan ontkom hij niet aan. Hij heeft iets gedaan dat niet door de beugel kon.Er moet nog de corrupte djoeka’s en Brunswijk nog worden aangepakt. Deze gaste zorgen alleen maar voor problemen in het land.Jammer voor het intellect binnen A-combinatie die zich laat leiden door dommie. De bosland bewoner moeten voor hun zaken opkomen, maar zoals die Brunswijk het doet is dom en nogmaals dom.


  Maak melding
 11. Als Castelen zich schuldig heeft gemaakt aan frauduleuse handelingen dan is het aan het Openbaar Ministerie, een onderzoek in te stellen. Het parlement kan daartoe een verzoek indienen. Zo gaat dat immers in een democratie.

  Ghanees
  JIJ BENT MIJ ECHT EEN DOMOOR…dit is een handeling tegen de huisregels…dus DNA…Ga jij naar de politie als jou zoon suiker uit de pot heeft lopen pikken…als jou vrouw jouw laatste 100 SRD uit jou portemonnee weg neemt…..allemaal diefstal…….Mag niet diefstal staat 4 jaar straf voor…dus mi boi laat die kop eerst werken fraude is fraude waar hoe….kijk altijd naar feiten maar duidelijk ook omstandigheden…..raar maar gebruik je kop man domme irritant.
  Dus dan komt er wel straf maar thuis en als men niet eens is dan gat men maar scheiden….dus hoepel die domoor uit DNA…..FRONT heeft niet zo een zware taak….Hij heeft een ½ zetel….. spa/da…. half half.

  P.S. de politie werd erbij gehaald als getuige…zodat men dus nooit kon zeggen anderen hebben het gedaan.
  Bij blik schade op straat komt de politie ook als alles in orde is….maar puur voor benadeelde richting de verzekering…maar juist daar is het weer…Politie Su. maakt weer bewijs tegen benadeelde dus jij wordt twee keer gepakt.


  Maak melding
 12. Allendy, die zal quasi dwars moeten liggen om de genoten (steek)penningen van de VP voor de overloop te rechtvaardigen.

  Die man zit wel in een lastig parket, zo in de zin van “a no mi”


  Maak melding
 13. Ik verbaas mij over het gebruik van het woord “mietje” door NF leden in het parlement en als ik het goed lees hierboven op dit forum, gaat de voorzitter van NPS Nederland hier ook nog in mee. Dit duidt mogelijk op een homofobe mentaliteit en in ieder geval een totaal gebrek aan respect voor de opponent. Dat is dus niet het juiste voorbeeld dat gegeven moet worden in het parlement. Bij NF spreekt men veel over de juiste moraal, maar toepassen???

  De motie van Brunswijk is helder en duidelijk en heeft terecht gewonnen. Je kunt niet een geheime verkiezing houden en dan stiekem de stembiljetten gaan markeren. Het is of het één, of het ander (of je houdt de verkiezing openbaar omdat je elkaar niet vertrouwt, of hij is geheim).


  Maak melding
 14. Wat een schande! Santokhi, mr. Law and Order, maakt zich onsterfelijk belachelijk hier. Als mensen anders stemmen dan afgesproken is het erg, pijnlijk, te betreuren, maar…. niet verboden door geen enkele wet. Het merken van stembiljetten gaat tegen het principe van geheime verkiezingen in en is gewoon fout en verboden, maakt verder niet uit hoe goed het bedoeld was. Sheriff en zijn kornuiten van dagblad suriname probeert de zaken om te keren en schetsen een beeld dat Castelen een held is en dat de twee andersstemmers iets verbodens gedaan zouden hebben. Wat zij hebben gedaan is op geen enkele manier onwettig en wat je mati Castelen gedaan heeft WEL! Randjietsing probeert Simons tegen te werken, waar was zijn grote bek toen Somohardjo alle regels overtrad?? Niet de twee tegenstemmers maar de Front-toppers zijn de grote verraders die hebben geprobeerd een onheilig verbond te creeeren dat tegen de volkswil inging. Willen zij en vooral Jesserun nu eindelijk een keer hun grote bek houden over verraad? Gelukkig zette Simons ze op hun plaats!


  Maak melding
 15. als we in gedachten houden, dat alle besluiten in het parlement afhankelijk zijn van (geheime) eerlijke verkiezingen, dan is dit een veelst te lichte afstraffing van guno > hij zou eruit gegooid moeten worden !.


  Maak melding
 16. Waar gaat het hier om. Niet of er parafen gezet zijn op stembriefjes, dat is duidelijk gebeurd, maar of dat gelegaliseert moet worden. Nee, meneer de minister van justitie, dit is tegen de wet, het betreft hier geheime verkiezingen. Er is hier sprake van frauduleus handelen, door u genoemd als een heldendaad, dit terwijl er sprake is van fraude. U noemt dit een heldendaad, dit maakt u medeplichtig. Meneer Santokhi, u heeft boter op u hoofd, u heeft veel te verbergen. Ondersteuning van frauduleuse, criminele handelingen maakt u onderdeel van een criminele organisatie. wacht maar af, we gaan jou klappen!


  Maak melding
 17. “Motie Surinaams parlement sluit Castelen uit”…..Het had zo moeten zijn:::::: in geen enkele commissie…want manipuleren zit vast in deze domoor.
  …Hij geeft het gevoel of hij als schurk geboren is….wat een idioot.


  Maak melding
 18. john waalring , weet wat je zegt , reina zou het niet eens zijn met je.
  ze woond daar en ze eet daar ,het gaat niet om hun maar om ons laten we mekaar niet verkopen aan de rest van de wereld .
  we zijn ook arm begonnen .


  Maak melding
 19. DU trek al die 15 houten jassen aan dan ,en voellen hoe het is om een verader te zijn .
  je hebt de klok horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt


  Maak melding
 20. #Nr.19 ME_neer DU-bieltje
  Jouw 15 helden waren intellectuele-misdadigers die zich voor het karretje van nederland lieten spannen door deel te nemen aan subversieve actieviteiten onder het nederlands-regie met het oogmerk om het centraal-gezag te ondermijnen en omverwerpen.
  Tevens waren zij,elk lid,behorende tot de in
  illegaal gevormde schaduw-regering .
  Jouw helden hadden hun misdaden gepleegd in de revolutie-periode .
  Een periode waarbij de grondwetten met instemming van de toenmalige president Ferrier en de regering(incl.oppositie) buitenwerking werden gesteld .
  Een oorlogstijd waarin de surinaamse mens ,onder aanvoering van “Patriot D.D.Bouterse” ,de strijd voerden tegen het Neo-Kolonialisme en een beleid lanceerde voor het begin van de De-Kolonisatie van de Republiek Suriname .
  De Revolutie-periode was een oorlogstijd en delicten/misdaden werden bestraft conform de oorlogswet, dat inclusief de ten uitvoer legging van de vonnis .
  In oorlogstijd werden/worden misdadigers c.q
  landverraders niet geaaid of gestreeld , maar krijgen zonder pardon een kogel en dat is de enige straf die ze verdienen(legitiem)
  Jouw Nederland heeft daar enorme ervaring mee en is zeer deskundig .
  TIP; alle bewijzen liggen in het Binnen-Hof te Den-Haag .
  Pleeg een onderzoek aub, het is voor de historie van essentieel belang .

  DE WAARHEID ZAL JE VRIJ MAKEN
  MAAR VOORDAT HET DAT DOET ,
  ZAL HET JE BOOS MAKEN

  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  DES IS THE PRES
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding
 21. kijk dit bedoel met reaktie die nergens op gebaseerd zijn. 22, 23, 24 zijn emotinele en zeer domme reaktie .
  1) een verrader ben je als met de zogenaamde blanke haters de democratie van jou land naar huis schiet om een dictatuur te vestigen die het land kapot heeft gemaakt een verader ben je waneer je eerst een dictator ben en nu een schijndemocraat uithangt een verader ben jij als jou kamaraden van het eerste uur vermoord in zijn cel
  2)de-kolonisatie maar wel twee jaren lang jou hand op houden voor ontwikkelings geld wie hou jij voor de gek sempa? je moet niet liegen sempa ferrier zou nooit meewerken om het parlement en de grondwet buitenwerking te stellen dus dat is grote leugen je kan aan jullie reaktie zien hoe slecht de kennis over bouterse zijn misdadige staatsgreep is er was helemaal geen sprake van revolutie die stikker is er later op geplakt toen de zogenaamde intellectuelen zich gingen bemoeien met de daders van de staatgreep.
  sempa ik sluit met de woorden van ferrier bij zijn afscheid hield hij een toespraak voor de soldaten een dag voor zijn vertrek. hij drukte hen op het hart niets te doen waarvoor zij zich als surinamers zouden moeten schamen. ik moet wel eerlijk zeggen dat ik mij nu best wel schaam om surinamer te zijn en ik schaam mijn ook voor mijn landgenoten die een massamoordenaar willen benoemen tot president van mijn land.
  dankzij de 15 helden en vrijhiedstrijders heeft suriname nu een democratie en rechtsstaat waar er vrije verkiezingen worden gehouden. @ nummer 22 mattie jou vraag laat duidelijk zien hoe laf en emotioneel dom jullie surinamers zijn soms vraag ik mijn af hoe het komt dat een bevolking zo dom kan zijn echtwaar waarom zijn negers zo dom ? wie het weet mag het mij zeggen .


  Maak melding
 22. Hai baya de een is geweldeger dan de andere dat er verschil moet zijn dat ben ik metjullie eens maar het gaat hier om iets dat jullie verstand te boven gaat laten we allemaal gaan waar het begonnen is., onder,l,v, heer DDB is er een staatsgreep gepleegd van af dat moment is Suriname een mil.staat. wie haald het in zijn hoofd om op zo een manier met het gezag van een mil.staat omtegaan? alvoor goed overleg teplegen met je wederhelft,Kinderen,Fam. Vrienden of Kennesen.Dat is nu wat er gebuurd jullie zitten er mee! de Surinamer van vandaag hoef je dat niet teleren ze weten wat de prijs is die je betaald voor zulke acties vandaar dat zij voor DDB hebben gestemd.Wees eerlijktegen jezelf en je nakomers als jij je nog Surinamer voel en heelveel sterkte in je bewustwordings proces het gaat je lukken (succes)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES