Zaak Castelen in publiek debat parlement Suriname

10

PARAMARIBO, 9 jul – Er komt een publiek debat over de zaak Castelen. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Het parlement nam het besluit tijdens een gesloten debat. De beschuldigingen tegen Nieuw Front-parlementariër Guno Castelen komen niet op het bord van justitie. Althans nog niet. De voorkeur gaat naar een politieke ontknoping.

Dat werd helemaal duidelijk tijdens het debat achter gesloten deuren. In dit eerste debat van het nieuwe parlement is de zaak aangesneden. De aanstaande coalitiepartners, Mega Combinatie en A Combinatie, hielden de boot af. Het besluit over het eventueel inschakelen van de justitie wordt in een openbaar debat genomen. Het Nieuw Front is juist voorstander van een besluit achter gesloten deuren.

De meerderheid besliste anders. A Combinatie-leider Ronnie Brunswijk beschuldigt Castelen van schending van het stemrecht. Stembriefjes zijn gemerkt tijdens de verkiezingen voor een nieuwe leiding van het parlement. “Castelen heeft dit zelf verteld tijdens een bijeenkomst van Nieuw Front-leiders”, zegt Brunswijk. Castelen ontkent het allemaal. Brunswijk vindt zijn houding laf.


10 REACTIES

 1. Dagblad Suriname publiceerd dat politie onderzoek heeft uitgewezen dat Castelen werkelijk heeft geknoeid.De letters B,K en Z komen voor in zijn handtekening.Zelfs in de hoogste college van staat is er geen vertrouwen meer.Wat gebeurd er in Suriname,de een combinatie springt van de een naar de ander.Niemand is meer te vertrouwen.
  Djompo grap taki na notie maar a san na fu tang hori.


  Maak melding

 2. Het blijft moeilijk om om te gaan met ontkenningen. Het is een machtig wapen; onderzoek frustreren, rookgordijnen plaatsen.

  De vraag die veel interessanter is:
  welke invloed heeft het als de briefjes niet waren gemerkt?
  Een ander onderliggend probleem is dat er blijkbaar nog veel corruptie is. Want alleen dan is het aannemelijk dat het erg voordelig is om vals te spelen.

  Al met al een gemiste kans. De wet van de remmende voorsprong zegt in feite; dat door zich slim te informeren een land niet eindeloos fouten hoeft te maken. Het wiel is namelijk al uitgevonden. Anders gezegd Suriname kan zichzelf inrichten naar de laatste moderne sociale methoden en technieken.

  Maar dan heb je wel mensen met visie en creativiteit nodig in plaats van mensen met te grote ego’s. Een keertje sociaal shoppen gepaard met het shoppen voor economische ontwikkelingsstrategieën.

  Een daarvan is het post-democratisch inrichten van een land. Veel flexibiliteit voor de burger om zijn leven goed in te vullen. Een basisinkomen als stevige basis in combinatie met goede flexibele scholing (een optie als voorbeeld). Gebruikmaken van digitale oplossingen via het internet en de stimulatie daarvan geeft bedrijvigheid een boost. Post-democratisch wil zeggen meer handvatten voor diversiteit in de samenleving. Niet automatisch de meerderheid kiezen maar aansluiten bij verschillende groepen en individuen. De overheid stuurt alleen op hoofdlijnen en excessen. Simpele structuren maken complexe processen bestuurbaar.

  NB Ik noemde bewust het concept basisinkomen omdat het mensen vrij maakt om veel te verdienen of om makkelijker aan de opbouw van Suriname te werken zonder in de knel te komen op gebied van de eerste levensbehoeftes. Er is namelijk veel menskracht nodig om de ontwikkeling van het land te bespoedigen.


  Maak melding

 3. ach meneer guno castelen mag zeggen wat hij wil maar de bewijzen liggen daar.

  Somohardjo: Castelen verdient standbeeld.
  hij verdient wel een paar striemen op z`n kont.dat zeker wel.

  deze man somohardjo is alleen op wrok uit,
  wat hij met mega gedaan heeft in de korte tijd,is niet eenvoudig.
  castelen heeft de vieze vuile streken van zijn leermeester overgenomen.maar vergist je niet er zit ook een ander partijgenoot in het spel.die man is pas ontslagen uit boma.
  deze is ook zo`n handlanger hij is net geschikt om hand en spandiensten te verrichten.

  men lult vaak over bouterse dank aan deze man hoeft castelen niet voor het gerecht te verschijnen.dit wordt verder in de d n a behandelt.if na mi was hij allang achter slot en grendel.men moet niet grappen met dit soort van figuren.opsluiten die judassen.


  Maak melding

 4. In mijn tijd ..jongen kom hier….zak je broek….en met een stevige tamaling of guyaba wheepie….enkel stevige striemen geven op zijn blote bil.
  Zodat hij enkel dagen niet lekker op zijn kont kan zitten.
  Wedden dat hij nooit meer zo dom doet.

  Hij is nu naar eer en geweten naar de gemeenschap toe een vieze vuile verrader.
  Een Redi-Muzu…unu luku bun…als hij in de buurt is…..hij is vies en vuil….lage neger is hij.


  Maak melding

 5. Zomaar Castelen gwi go zuku wan Landsbelang probleem.(dat ding is geheime verkiezing)
  Hoe kan jij het in je hoofd halen dat yu e tik yu smoel liki wan spoity wroko beri watra….ze gaan moengdoekoe voor je smoel dragen kerel.
  Hoe wil zo een figuur mensen achter zich krijgen.
  Die man is dom no moer…hij is gewoon achterlijk……alleen gekken lopen achter zulke Ezels.


  Maak melding

 6. Onderzoek naar illegale handelingen is een Justitiële zaak. Meverouw Simon-Geerlings is niet opgeleid tot rechter ook al waant ze zich boven wet en recht.
  Strafbare feiten worden onafhankelijk onderzocht. Justeeel dus. Daarvoor is eeuwen geleden juist zo een onafhankelijke institutionaliteit voor in het leven geroepen.
  Afwijking daarvan is schending van Mensenrechten. Straks dus nog een NDP-er waartegen een internationaal opsporingsbevel loopt als ze dit doorzet.
  Parlementair werk is een kwestie van stemmen met voorkeur. Een kwestie van lobbiën over de uitkomst. Handjeklap of hoe je het ook wil noemen maar Geen onafhankelijke waarheidsbevinding.


  Maak melding

 7. Geen geknoei!

  Dit moet afgelopen zijn. Als de bewijzen daar zijn dan dient Castelen uit de politiek te verdwijnen. Hij is de eerste die zijn conclussies moet trekken. Daarna beslist zijn partij over een eventueel royement. Het politiek reglement moet daarin voorzien.

  Pas later als zaken bewezen zijn, dient strafvervolging plaats te vinden indien de aanklacht wordt ingediend.
  Zulke politici kunnen we niet gebruiken.
  Zijn een schande voor de politiek.


  Maak melding

 8. Los van het feit dat de voorzitterscandida-ten op geen enkele wijze met elkaar vergelijkbaar zijn, -het verschil tussen een haast ongeletterde en academisch gevormde dame-, staan hier levens grote belangen op het spel.

  De ontknoping van Castelen zou levensgevaar kunnen opleveren voor de al- dan niet terrecht beschuldigde “verraders”.


  Maak melding

 9. oohw wat geweldig dankzij bouterse hoeft castelen niet voor het gerecht te verschijnen, @ pinto we wachten al tientallen jaren om te weten of de 15 slachtoffers van fort zeelandia terecht beschuldig zijn voor een tegen coup. pinto wat voor opleiding heeft jou nieuwe president genoten mi boi en zijn vice president.


  Maak melding

 10. NPS en het hele Front krijgt nu koekje van eigen deeg. AC en MC profiteren van het kiessysteem.

  Hoe is het uit te leggen dat AC met 9000 stemmen 7 zetels behaalt en de BVD met 12.000 stemmen nul zetels behaalt?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.