Surinaamse ex-militair Rozendaal weet weinig meer

22

PARAMARIBO, 9 mei – Ex-legerofficier Ruben Rozendaal lijdt ook aan kennelijk geheugenverlies. Net als andere getuigen en verdachten weet hij weinig meer van de gebeurtenissen rond 8 december 1982. Voor hem was een aparte dag vrijgemaakt voor verhoor als getuige en als verdachte.

Dat moest op aangeven van de arts. Rozendaals nieren moeten om de twee dagen gespoeld worden. “Weet u, soms heb ik spijt dat ik in het leger ben gestapt”, zei de man die behoorde tot de zestien coupplegers in 1980. Zijn verzuchting volgde op een reeks vragen van de vervolging. Een groot deel bleef onbeantwoord. Rozendaal bekende wel twee latere slachtoffers te hebben opgehaald.

Dat waren mediabaas André Kamperveen en vakbondsleider Fred Derby. Beiden werden braaf opgehaald en afgeleverd. “Ik was militair. opdrachten moeten worden uitgevoerd”, zei Rozendaal over zijn rol. Hij ontkent stellig iemand te hebben doodgeschoten. De opdracht was ophalen en dat deed hij ook. “Ik zat niet in een doodseskader om zoiets te gaan doen.”

Dat hij burgers moest ophalen, wekte geen moment bevreemding. In de woelige jaren tachtig was het ‘normaal’ critici op te pakken. Aan de andere kant volhardde hij dat de vijftien geëxecuteerden voornemens waren de legerleiding te doden. Rozendaal vroeg de Krijgsraad hem niet meer op te roepen. Fysiek kan hij het niet meer aan. Twee militairen ondersteunden hem bij het verplaatsen.


22 REACTIES

 1. Ja gunst men moet blijven doorgaan om te proberen “het grootste verkiezings gevaar”deci te illimineren.Ook dan maar alle zieke oud kameraden meesleuren de zaal in .Oja D Bouteerse heeft toch al in het verleden via de Ned tv verklaart dat hij ,als opperbevelh. de mensen heeft laten ophalen..wat nu arr4steren dan maar!


  Maak melding

 2. IK heb geen enkele medelijden met deze beesten nu zijn ze ziek dan kunnen ze niet verschijnen voor het gerecht omdat hij te ziek zou zijn , juist nu is het tijd om jou geweten op te schonen nu is het tijd om de waarheid te vertellen wat precies op 8dec is gebeurd in fort zeelandia er zijn mensen op zeer laffe en brute manier afgeslacht en niemand weet wie het heeft gedaan zelf de hoofddader weet het niet. deze beesten dachten dat hun macht eeuwig zou zijn maar god slaapt niet wie bloed laat vloeien op mama sranang doti zal zijn straf niet ontlopen,stelletje moordenaars.


  Maak melding

 3. Heel merkwaardig..

  Als er verantwoording afgelegd moet worden in welke cease dan ook,dan weet ineens niemand meeer wat er gebeurt is/was..

  Onze hersenen zijn dan niet meer actief in het vooraf gaande..

  Behalve als er geld gekregen moet worden of een stuk grond in sme..


  Maak melding

 4. Geachte mede-strijder Ruben Rozendaal; ik wens jou veel gezondheid toe, nu en in de toekomst. Ook wordt u bedank voor uw bijdrage dat u geleverd heeft om suriname te bevrijden van het kolonialisme. Suriname ziet u als een grote man.

  Sterkte en tang boen


  Maak melding

 5. Vraag eerst maar aan Brunswijk wat hij nog weet van het afpaffen van die 80-jonge militairen.

  DU, forget it! You can’t fight agains soldiers, they’re prepaired to fight!

  Je zal naar de eeuwige jachtvelden verkassen en deze soap nog niet opgelost.


  Maak melding

 6. #4.

  Suriname bevrijden, laat mij niet lachen.
  U wilt zeggen Suriname onderdrukken, want een eigen mening moest men met de dood betalen.

  Niemand van die zogenaamde helden weet zich iets te herinneren, je zou haast denken dat ze allemaal eerst een snuifje coke van de baas gekregen hebben.

  U maakt gewag van medestrijder, moet u soms ook voor de rechter in Boxtel verschijnen?
  Gaat er maar vanuit dat alle mensenrechten schenders hun straf zullen krijgen. Het doet er niet toe of ze zich iets kunnen herinneren of niet.

  En dit laatste geldt ook voor het betoog van #5. Je baasje can run, but he can’t hide. De UN verwacht van haar leden dat mensenrechtenschenders berecht worden, punt uit.
  Time to wake up, heeft je baasje al een kaart uit Frankrijk ontvangen van die geweldige generaal die met een klewang op het katheder sloeg en Amerika uitdaagde hem te komen ophalen?


  Maak melding

 7. DU
  wil de waarheid weten..maar de waarheid weet jij al gezien de vele reacties van jouw.

  Dus kosten wat het zou moeten kosten jij wil meer weten van degene wat degene niet weet.


  Maak melding

 8. Geachte mede-strijder Ruben Rozendaal; ik wens jou veel gezondheid toe, nu en in de toekomst. Ook wordt u bedank voor uw bijdrage dat u geleverd heeft om suriname te bevrijden van het kolonialisme. Suriname ziet u als een grote man.

  Sterkte en tang boen

  Theo

  Oh zo dat was het maar Front komt mij vertellen politieke tegenstanders(maar ik weet dat het schurken waren hoor)STAATS GEVAARLIJKE IDIOTEN.


  Maak melding

 9. Correctie, Rozendaal geeft aan dat Kamperveen
  braaf werd opgehaald, ik dacht van niet, hij
  Kamperveen bood verzet toen men hem kwam ophalen, en kreeg daarbij het nodige te verwerken, vul maar in. In goede conditie kwam ie sowieso niet aan in Fort Zeelandia
  maar goed, Rozendaal mankeert van alles nu,
  zal wel, dat mensen zulke zaken kunnen vergeten en niet meer weten wat er die dagen
  is gebeurd, die coup van 1980 de nacht ervoor dat zal ie nog wel weten, en van twee jaar later, niets meer…. very strange!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 10. hai allemaal jullie zeggen zoveel maar waarom vragen jullie niet aan de gene die de 25 Februari heeft laten onstaan daar moeten jullie beginnen dan krijgen jullie misschien de waarheid. NDP


  Maak melding

 11. Langdradig!

  Als het zo doorgaat dan zijn alle coupe plegers en moordenaars dood of gevoelloos als ze hun straf moeten gaan uitzitten. Geheugenverlies, nierverlies, smaakverlies,
  en seniliteit zullen er voor zorgen dat de daders niets meer van hun straf voelen.

  Het duurt maar, het duurt maar en het duurt maar. Ondertussen leven ze in weelde, de weelde die ze de gezinnen van hun onschuldige slachtoffers al jarenlang hebben ontnomen.
  Ampie was mijn grote voorbeeld. Toen ze hem ook hadden vermoord is een deel van mijn weelde zoek geraakt. Weg grote voorbeeld.
  Straf ze allemaal heel zwaar en gauw!


  Maak melding

 12. kan gebeuren dat men vergeet ik als oud militair kan je ook niet meer vertellen wat ik op 8dec deed bepaalde dingens kan je ,je wel herinneren maar niet alles


  Maak melding

 13. Teo,
  vendaar die spook verhalen van jou jij hoord ook bij die monsters en landverraders die mijn landgenoten hebben onderdrukt en vermoord, ik vraag mij af over welke bevrijding teo het heeft suriname was ten tijden van die ordinaire coup een republiek dus wat lul jij over bevrijding van kolonialisme volgens mij weet hij niet waar hij over praat je kan zien hoe ziekelijk jullie van de ndp zijn en ook hoe onwetend die schapen zijn.


  Maak melding

 14. het probleem met de anti landgenoten is,dat zei nooit eerder zijn geconfronteerd geweest met een coup/staatsgreep.

  dit was nieuw en men moest toen eraan wennen,
  vandaar de vele stommiteit van de nu bejaarde kinds idioten.


  Maak melding

 15. Rozendaal,was militair en moest in OPDRACHT handelen,waarom kan men dat niet inzien?
  Is het OM zo geintimideerd door FrontStont,dat ze dat niet willen of kunnen inzien?Ze moeten zich doodschamen om deze doodzieke ex-militair zo onder het juk te houden.

  Stomme DU,hielelikker van de blanken,wat heb jij hier op te zeggen:In 1947,hebben Nederlandse militairen in het dorp Ravagade in Indonisie misdaden gepleegd ,ze schoten in het Javaanse dorp vrijwel de gehele mannelijke bevolking dood,de militairen zijn nooit vervolgd,de nabestaanden wilden ERKENNING en schadevergoeding,dit is AFGEWEZEN,gelezen op NOSteletext pag.108.En jij met je grote bek wilde beweren dat overal ter wereld militairen die oorlogsmisdaen hadden gepleegd werden vervolgd?Ja in de zwarte landen zeker wat jij prima vindt,en zo zijn er nog heel wat oorlogsmisdaden gepleegd door je slavendrijvers die nooit boven tafel zullen komen.Of vind jij dit minder erg ,dan wat er toen in Suriname is gebeurd met een handjevol doden?

  Aan Rozendaal wil ik dit meegeven,houdt voet bij stuk en laat je niet meer oproepen om te getuigen,geef je gezondheid de 1st prioriteit.


  Maak melding

 16. AI me gado help mij met die ezels hier op dit net a.u.b
  nummer 15 en 16 wat zijn jullie een stelletje inconsequente klojo’s echt waar.
  jullie zijn zielig pure het zou jou sieren als jij die drama in indonesie veroordeeeld en ook die drama van 8 december 1982 maar nee jij verwijst naar de ene om de andere goed te praten jij bent geestelijk niet in orde pure sorry. @ brantimaka een anti surinamer ben jij waneer je met behulp van het buitenland de democratie in suriname naar huis schiet, pure is toch waar bouterse heeft met behulp van nederland een democratisch gekozen regering kort voor de verkiezing naar huis geschoten?? pure jij en brantimaka zijn kortzichtig en onwetend het is nutteloos om een discussie met jullie te voeren sorry ik weet genoeg .


  Maak melding

 17. Typisch ze vergeten alles altijd. Dit belooft ook wat voor hun eventuele regering. Dan zijn ze op 26 mei al vergeten wat hun beloften waren en op 27 mei zijn ze al vergeten dat de schatkist aan het volk behoort en niet hun prive eigendom is.


  Maak melding

 18. Hoe bestaat het dat deze Ex-legerofficier Ruben Rozendaal nu kennelijk ook lijdt aan geheugenverlies. Met deze getuigenis moet het toch duidelijk zijn dat betrokkene nog meer moet weten van de hoed en de rand.Net als andere getuigen en verdachten weet hij weinig meer van de gebeurtenissen rond
  8 december 1982.

  Het antwoord lijkt mij niet ver te zoeken dan er vanuit te gaan dat het spook van de jaren tachtig / de angst in Suriname nog steeds rondwaart. In feite de regeermacht ook in zijn greep heeft,waardoor er niet adequaat en naar behoren kan worden gehandeld. De gevolgen laten zich raden en ik ben ondanks de job die het OM in Suriname heeft te klaren er geenszins gerust op dat het getij zal keren. Ook daar kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er reële angst regeert.

  De klok tikt door, het is reeds lang 5 voor 12 geweest en de hoofdschuldige verschijnt maar steeds niet voor het gerecht. Het toelaten van deze poppenkast mag het OM dan ook verweten worden. Nee het is zeker geen sinecure maar laksheid mag hen zeker verweten worden,gezien de pijnlijke minachting voor wet en recht, het verstoren van de rechtsgang dat te berde wordt gebracht. De geloofwaardigheid van dit instituut wordt daarmee te grabbel gegooid en dat doet de rechtvaardige burger heel veel pijn. Aan de andere kant wordt het voor de nabestaanden steeds meer een fnuikende ervaring omdat men zich niet gesteund voelt. De rechterlijke en wetgevende macht beoogd de samenleving te beschermen en te behoeden, dus ook rekening te houden met gevoelens en processen die de samenleving verstoren
  (lees burgerlijke ongehoorzaamheid) in het belang van rechtsorde en het gezag dat daarmee samenhangt. Dit regardeert niet alleen de politiek.

  Het is niet slechts dat het recht in deze zaak moet zegevieren maar vooral ook omdat Suriname in totaliteit zichzelf zal verliezen. Voor- en tegenstanders op dit forum geven al dan niet vanwege hun politieke kleur hun mening. Maar de teneur dat dit steeds weer in politiek verband wordt gebracht voelt grimmig en geeft aan dat men niet tot redelijk en constructief denken instaat is. Ik ben van mening dat het verder afglijden van het moraal,verdeeldheid onder ons volk teweeg brengt, een resultante dat medegevoed wordt vanwege de houding van de rechtelijke macht die geen ballen toont. Dat men de signalen van het volk die tegenover zichzelf komt te staan niet oppikt is een kwalijke zaak en juist ook omdat de hoofdverdachte van de decembermoorden het ook zo bedoeld heeft om angst verwarring en chaos te scheppen zodat dit zijn enige redding kan zijn.


  Maak melding

 19. Andre Kamperveen was een oom van Ruben Rozendaal, wisten jullie dat? Dus Ruben Rozendaal zou hem nooit kwaat doen! Dan weten jullie dat ook. Vraag het maar aan Henk Kamperveen.


  Maak melding

 20. @ nummer 20
  wat is nou de waarde van jou reaktie ??
  bouterse was toch ook kind aan huis bij familie daal.
  het laat juist zien hoe misdadig deze monsters zijn die monsters die zich zogenaamd niets meer kunnen herinneren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.