Surinaamse samenleving weinig open voor ex-junks

13

PARAMARIBO, 3 mei – De samenleving staat weinig open voor ex-drugsverslaafden. Dit stellen stagiairs van de Gereformeerde Hogeschool Zwolle. Hun plan voor opvangcentrum De Stem moet aanzetten tot veranderingen. De resocialisatie moet met sprongen vooruit.

“Met behulp van het plan kan het aantal geresocialiseerde personen toenemen”, zegt directeur Carlo Landsdorf van De Stem. Het is een meerjarenplan voor meer efficiëntie. Onder meer moet de communicatie beter tussen cliënten en hulpverleners. Niet dat de output zo slecht was tot nog toe. In zijn ruim tien jarig bestaan hielp De Stem zeker honderd en vijftig mannen en vrouwen.

Die zijn nu weer waardig terug in de samenleving. Aan de andere kant zijn er ruim driehonderd bij wie het spaak liep. “Het resocialisatieproces heeft veel te maken met de mogelijkheden die de samenleving biedt. Woningen zijn wel te vinden, maar de huur is te hoog. En werkgevers staan niet echt in de rij om voormalige drugsverslaafden in dienst te nemen”, aldus Landsdorf.


13 REACTIES

 1. “De samenleving staat weinig open voor ex-drugsverslaafden. Dit stellen stagiairs van de Gereformeerde Hogeschool Zwolle”. Dit is niets nieuws. Zelf een kind van de Mulo in su had dit kunnen stellen.


  Maak melding

 2. Jij gaat stage lopen maar heb jij gezien of weet jij hoe het in Holland is.
  Niemand gaat een drugs gebruiker vertrouwen…en wie weet of hij/zij echt ex drugs gebruiker is…..en clean…
  Geef die mensen een plek de overheid en of instellingen voor(ex drugsgebruikers) hebben in deze iets te doen in deze.

  Maar loop je stage lekker hoor. !!!!!!!


  Maak melding

 3. @Khad

  Het gaat er om dat dit probleem eens op tafel moet komen en behandeld moet worden. Als ze geen kans krijgen op rehabilitatie en resocialisatie dan is er voor hen geen enkele reden om te stoppen als ze in de val gelopen zijn.
  Je lost problemen niet op door ze te onderkennen.


  Maak melding

 4. kan men in Suriname niet zelf denken, plannen maken die uitvoere, zonder een aantal stagaires. Of is het zo dat hun verhalen in Zwolle zullen leiden tot genereuze donaties vanuit Nederland? Ach, Yes I forgot, geld uit HOLLAND natuurlijk, om Junks uit Suriname te redden…


  Maak melding

 5. suriname is in de jaren 80 opgescheept met een grote drugs probleem omdat het land toe geregeerd werd door grote drugsbarronen, en de helf van onze militaire in het leger van bouterse verslaafd waren aan cocaine daarom zijn onder de verslaafde veel ex militairen .
  @ goki ben jij weggelopen uit delta ziekenhuis?? of LPI


  Maak melding

 6. @neus
  Volgens mij heb je mijn reactie niet goed gelezen of begrepen.

  Ik bedoel te zeggen dat ik het te gek voor woorden is dat leerlingen uit nederland hiervoor nodig hebben en ze hebben niets nieuws ontdekt. Dit is reeds lang bekend bij Surinamers.


  Maak melding

 7. De echte Du.
  Deze nep idioot gebruikt mijn nickname om namen van ex militairen zomaar te noemen.Ik ken die mensen niet want ik zat voor die coup van dat beest in Nederland.
  Laat de mensen in hun waarde en gebruikt mijn nickname niet om koeterwaals te schrijven.


  Maak melding

 8. Tjeeeeeee DU,je bent zo jaren 80 minded,dat je hun overal de schuld van geeft.
  Maar het was Brunswijk die de grootste drugsleverancier was toendertijd,die zg bevrijdingsraad wist het en hebben Brunswijk ingeschakeld met zijn jungle-commando,zodoende kon die achterlijke gebak vrij zijn drugszaken regelen in Suriname en Nederland,tot dat hij betrapt werd en veroordeeld werd,ook in Frankrijk werd hij veroordeeld.
  En de meeste ex-junks zijn SurNeds hoor,ga maar navraag doen als je je het een keer kan veroorloven om naar Suriname te gaan.


  Maak melding

 9. @ nummer 8
  ga in palmentuin snuiven, jij ben de zoveelste dwaaz uit ocer die mijn nickname misbruiken ik laat jou over aan de readaktie.
  hoe kan het dat voor de jaren 80 niet zoveel junks waren in suriname en na de jaren 80 is toegenomen wie het weet mag het mij vertellen ? de eerste grote drugsveroordel uit hoge kringen in suriname is boereveen daarna kwam bouterse en brunswijk aan de beurt,vergeet dino bouterse en R Cristoper niet die in opdracht van drugsbarron bouterse zaken deden met colombiaanse drugsbaronnen. wie wil slapen mag slapen maar ik slaap niet bouterse is verantwoordelijk voor alle ellenden dat suriname nu meemaakt .


  Maak melding

 10. De echte Du.
  Deze nep idioot gebruikt mijn nickname om namen van ex militairen zomaar te noemen.Ik ken die mensen niet want ik zat voor die coup van dat beest in Nederland.
  Laat de mensen in hun waarde en gebruikt mijn nickname niet om koeterwaals te schrijven.

  Du

  zie maar hoe je zelf met de waarheid komt .


  Maak melding

 11. ik zie dat mijn reaktie wel effect heeft ze proberen van alles om mij de mond te snoeren maar dat lukt niet , ze misbruiken mijn nicnkname.pure hou a.u.b jou mond je bent een ukkepuk, dreutel.


  Maak melding

 12. haaahhahahhah minkukel DneUs,kan niet mijn mond houden wel mijn vingers hihihihi.Maar zal ze ZEKER niet voor jouw stilhouden hoor forget it.
  Kan ik er wat aan doen dat de militairen je hebben opgeborgen toendertijd,jij was zeker 1 van de profiteurs die alles deden op je volk te benadelen tijdens de revo,je hebt de revo misbruikt en nu huil je tranen met tuiten.Jij was toch tijdens de revo in Suriname ,zo ik gelezen heb,dus dat kenmerkt je HAAT tegen alles wat met de revo te maken heeft,je bent weggevlucht uit Suriname,ik vraag me af wat je hier nog doet,ga als de dooie bliksem terug om je zg geliefd Suriname te redden,anders houd je vingers in je broekzak.
  Je Brunswijk is nog steeds de GROOTSTE drugsbaron in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.