Telting: Suriname economisch absoluut goed op weg

28

PARAMARIBO, 4 mei – Suriname is absoluut goed op weg. Dit stelt vertrekkend president André Telting van de Centrale Bank van Suriname. Wie anders beweert, vergist zich. De uitgaven van de overheid stijgen niet opmerkelijk. De koopkracht houdt min of meer gelijke tred met het bbp.

De toegenomen koopkracht is dus niet het gevolg van ongedekt geld. Het is de economie die groeit. Het kenmerkt allemaal de gezonde ontwikkeling. “We moeten er alles aan doen dit te behouden”, zei Telting in het actualiteitenprogramma To the Point. Daarom maakt het wel degelijk uit wie aan de macht komt straks. De verantwoordelijkheid is groot. Suriname moet hoe dan ook de ingezette koers aanhouden.

Anders is al het werk van de afgelopen jaren voor niets geweest. Suriname en de Surinamers zijn er sowieso beter aan toe. “De mensen die vrijelijk praten over armoede, over hoe moeilijk ze het hebben, behoren niet tot de groep die ik tot de armen reken. De mensen die echt armoede lijden, hebben geen tijd om erover te praten. Zij verdienen echt steun”, aldus Telting.


28 REACTIES

 1. Telting biri furu kaba.
  Zolang men het niet op tafel of zijn/haar broekzakken terug kan vinden.(FISO)
  Is dit gewoon een heel leuk verhaal.
  Maar als jij zou vragen voor wie….dan weet jij ….Hij zegt dat hij spaart…….. maar niet voor hen die op hem lijken.
  Als klootzak mag hij blij zijn dat er per toeval een bedrijfje uit de jaren 80….ECHT GELD IN STAATSKAS BRENGT…..deze vent is een echte klootviool uit de NPS.
  Zit vol verhalen maar niks en ook niks is tastbaar bij deze lummels die achterban het liefst dom en achterlijk houdt.


  Maak melding

 2. Suriname is absoluut goed op weg. Dit stelt vertrekkend president André Telting van de Centrale Bank van Suriname.

  “De mensen die vrijelijk praten over armoede, over hoe moeilijk ze het hebben, behoren niet tot de groep die ik tot de armen reken. De mensen die echt armoede lijden, hebben geen tijd om erover te praten. Zij verdienen echt steun”, aldus Telting.

  http://www.youtube.com/watch?v=ogi8_avpSEo&feature=related

  Is te hopen dat de volgende Surinaamse regering zich gebonden zal voelen aan de afspraken die gemaakt zijn de afgelopen regeer periodes en dat de toekomstige regering doorgaat op de ingeslagen weg van een duurzame economisch ontwikkeling beleid waarbij er rekening gehouden wordt met de sociaal zwakkeren in de samenleving en met de rechten van de inheemse bevolking.


  Maak melding

 3. Wie straks de verantwoordelijkheid overgedragen krijgt zal integer moeten zijn.

  Degene beheert alleen. Wat niet van jou is mag je niet aan komen.

  Er is wel een verschil tussen beheren en bezitten.


  Maak melding

 4. De mensen die echt armoede lijden, hebben geen tijd om erover te praten. Zij verdienen echt steun”, aldus

  dit is echt niet sfeervol als de mensen geen tijd krijgt om erover te praten.

  het zou goed zijn als de vertrekkende heer het bedrag/steun noemt,dat deze mensen ontvangt.zijn betoog is te wazig.
  banken werken met cijfers en niet met verhaaltjes.


  Maak melding

 5. Niet alleen Telting is deze mening toegedaan ook de internationale financiele instellingen. Het volk zal dus met haar verstand moeten kiezen op 25 mei a.s. en niet emotioneel.


  Maak melding

 6. Mocht Suriname een zakkenvuller kiezen als hoogste leider van het land dan is het de wil van het volk.
  De Surinaamse kiezer weet verdomd goed waarover het gaat.


  Maak melding

 7. Beste Kiezers,

  U hoort het nu persoonlijke van de vertrekkend president André Telting van de Centrale Bank van Suriname:

  “De mensen die ‘vrijelijk praten’ over armoede, over hoe moeilijk ze het hebben, behoren NIET tot de groep die IK (lees: Front) tot de armen reken.”

  “De mensen die ECHT armoede lijden (lees: verborgen armoede) hebben geen tijd om erover te praten.”

  “Wie anders beweert, vergist zich”.

  http://www.youtube.com/watch?v=OKX_yqamb8Q&feature=related

  Met andere woorden:

  MENSEN DIE ‘NIET’ OVER ARMOEDE PRATEN, ZIJN ‘NIET’ ARM. EN MENSEN DIE ‘WEL’ OVER ARMOEDE PRATEN DIE ZIJN ARM.

  VERBORGEN ARMOEDE = GEEN ARMOEDE.

  Dat dit gezegd is. Einde over.

  http://www.youtube.com/watch?v=Jx3MZHla3GA&feature=fvw


  Maak melding

 8. Beste kiezers,

  Intussen hebben wij begrepen, dat Telting het juist andersom bedoeld:

  DE MENSEN DIE ‘WEL’ OVER ARMOEDE PRATEN, (dus die zich niet schamen erover te praten)ZIJN NIET ARM.

  EN DE MENSEN DIE ‘NIET’ OVER ARMOEDE PRATEN (lees: ‘verborgen armoede’ of die zich wel schamen om erover te praten), DIE ZIJN ARM.

  He, he, we zijn er kennelijk nu wel uit, hopen wij.

  http://www.youtube.com/watch?v=OcBVduflpcE


  Maak melding

 9. Onder front zal suriname altijd op weg blijven : maar nooit aan-komen, omdat de rijkdommen van de surinamers worden weg-geven aan de multinationals.

  Zolang de surinamers niet zelf de leiding hebben in de strategishe mijn-bouw-bedrijven zullen wij altijd achter de feiten aan-lopen en nooit een hoge ontwikkeling bereiken. Simpel weg , omdat teveel geld naar het buitenland wordt overgemaakt door de multinationals. Wij als surinamers blijven dan met een stuiver achter.

  De Mega-Combinatie heeft beleid op dit gebied om grotere voordeel uit de goudmijnbouw te halen, door in ieder geval 51% procent te eisen van de Multinationals. Verder zal eigen staats-goudmijn bedrijven worden opgericht op alle nieuwe plekken waar goud wordt aangetroffen in suriname. Dit alles zal geschiedden naar het model van staatsolie suriname.

  Na aan-treden van de nieuwe regering zal heel snel gemijnd moeten worden naar het goud, voor snel verdien kapaciteit van de staat te vergroten.

  Voor wat betreft veeteelt moeten wij zorgen dat wij een eigen voeder-industrie gaan opzetten zodanig dat wij 1 miljoen koeien en een paar miljoen gevogelte kunnen voeden. Diervoeder import moet tot het verleden gaan behoren in suriname. Bovendien kunnen wij over-capaciteit aan voeder exporteren, wat inkomsten voor de staat opleverd.

  Voor de woningbouw kunnen wij uit surinaamse grondstof, bouwmaterialen gaan produceren die zeer degelijk zijn . Te denken aan een baksteen fabriek die goede kwaliteit baksteen kan produceren uit surinaams klei die in overvloed aanwezig is in suriname.

  Met deze materialen kunnen wij goede en ruime woningen voor onze onderdanen bouwen die misschien wel 100 jaar mee gaan of langer.

  Bij dit alles mogen wij niet meer klein blijven denken, maar goed gaan plannen en daarna een vlotte uitvoering geven aan de plannen, links of rechts om . Soms; in de ontwikkelings fase, kunnen twee systemen van pas komen om het doel gerealiseerd te krijgen. Bovendien moet de inbreng van het volk groter zijn dan het geld wat in zo’n project wordt gestopt. Deze werkwijze kan het volk motiveren om het land op te bouwen als zij meer betrokken raakt bij de ontwikkeling van het land.

  Nu komt de grote leider die sturing moet geven aan het proces van participatie van het volk. De inspirerende leider kan veel meer betekenen dan kapitaal-injectie alleen.

  Verder gaat grote aandacht besteed worden aan de visserij, er moet ernstig gereorganiseerd worden om de inkomsten van de staat te vergroten. Dat zal gebeuren door meer kontrole van de vangst in de surinaamse wateren en hogere afdrachten van de buitenlandse vissers. Verder moet op de middenlange termijn de visvangs geschieden door surinaamse vissers. Hierdoor kan ook een stukje werkgelegenheid geschapen worden.

  Stem Mega-Combinatie op 25 mei 2010 voor de ontwikkeling van suriname.


  Maak melding

 10. Waar ik me zo aan stoor, is dat min of meer beweerd wordt dat Suriname alleen economisch stabiel kan blijven als gekozen wordt voor een regering waar het NF deel van uit maakt. Deze mensen hebben niets betekend voor het land. Als wij Surinamers nog niet inzien dat deze gasten ons regelrecht de verloedering in helpen, dan snap ik het niet meer. Ik wil niet geloven dat de Surinamer nog zo dom is.Het zal voor Suriname en de Surinamer goed zijn dat er een ander wind gaat waaien. Suriname heeft er echt behoefte aan. Moeten wij soms erger meemaken? Dat Bouterse buiten de regeermacht moet blijven is duidelijk. Maar dat betekent niet het einde van de MC. Het is eigenlijk jammer dat de heer Bouterse dit niet wil inzien. Is hij zich van bewust dat hij de ontwikkeling van Suriname tegenhoudt? Wie kan de heer Bouterse op andere gedachten brengen?


  Maak melding

 11. De toegenomen koopkracht is dus niet het gevolg van ongedekt geld. Het is de economie die groeit. Het kenmerkt allemaal de gezonde ontwikkeling. “We moeten er alles aan doen dit te behouden”, zei Telting in het actualiteitenprogramma To the Point.

  Mocht blijken dat de Surinaamse bevolking ontevreden was over het gevoerde overheidsbeleid van de afgelopen jaren, met alle respect elk beleid is voor verbetering vatbaar.

  Waarbij in Suriname nu al enkele jaren een volledig democratisch gekozen regering.

  Dan kan men stellen dat “de bevolking” het niet eens is met “de overheid”, is men het eigenlijk niet eens met zichzelf: “De overheid” is men zelf, het Staatshoofd is de zelf gekozen primus inter pares.
  Wat “pikt” men dan niet .. het zelf gekozen beleid? Of is men niet in staat zichzelf te besturen? Dat is ernstiger, want dan moet je zoeken naar een vervanger voor “Democratie”


  Maak melding

 12. #1 en #9.

  Sluiten de ogen voor de snelle ondergang van het land Suriname.

  Bewijzen geleverd door de mislukkelingen zijn te over. Steeds weer pronken met andermans veren (Staatsolie) een plan uit de bureaulade van Ir. Essed RIP en echt niet uit de loop van een uzi-mislukkeling. Ik verneem niets over alle failliete bedrijven die uit de loop van de uzi-mislukkeling kwamen.

  Het volk lust je leider niet, heeft het nooit gedaan en zal het ook nooit doen.
  Er zijn 51 zetels te verdelen, zeg dat de mislukkelingen (nationale doden partij) er 19 of 20 behalen. Wil je dan met je oude uzi in de hand de overige 32 of 31 zetels dwingen tot samenwerking (lees samenzwering tegen de staatskas).

  Denk aan de geld coup, het volk accepteerde die samenzwering niet, eind van de periode, staatskas leeg.


  Maak melding

 13. Aan de aanhangers van moordenaar bouterse en zijn revo kliek, de armoede die mijn volk heeft geleden onder het militaire bewind van bouterse was velen malen erger dan nu dus hou je mond dicht .jullie zijn vergeten hoeveel doze richting suriname gingen om het leed te verzachten voor onze broeders en zusters aldaar onze gulden die van de één op andere dag niets meer waard was wat hebben de militiaren met dat geld gedaan die ingeruild moest worden vertel ons wat koetie en bosje en bouterse met dat geld hebben gedaan.
  vandaag worden de doden herdacht die 65 jaar geleden zijn gevallen tijden het nazi regime in europa en morgen word de bevrijding herdacht en geviert. laten wij als surinamers hier een voorbeeld aan nemen. aan de surinamers die terug willen naar de tijd dat er een modogenloos dictator de macht in suriname in handen had wil ik zeggen laat jou niet leiden door blinde haat en domme emotie gebruik jou verstand.


  Maak melding

 14. Dankzij STAATSOLIE anders zouden wij nu met zijn allen huilen.

  Telting kom een keer als behoorlijk(vent) mens toch in keer uit je hoek.

  Want waar heeft Su. dan geld gevonden om ons nu te komen vertellen het gaat goed.

  Maar let op JIJ en die hele FRONT hebben niks en ook niks voor de toekomst klaar gezet……10 jaar lang geen moer.
  Waarmee jullie goud voor het land konden verdienen hebben jullie als ezels weggegeven.

  Front is duidelijk toekomstloos,alleen maar teren op zweet van anderen uit de jaren ’80 en nu groot lopen doen.

  Maar over 20-30 zullen wij huilen(kinderen van Suriname de nakomelingen)


  Maak melding

 15. #7 – #11 Sjors en de debielen klup.

  Denken jullie nu echt dat de lezers aan jullie ongelovelijk stomme teksten ook maar enige waaarde toekennen? Leuk was die tekst van onze “gewaardeerde” EBU, die was zo aan het raaskalen dat hij zelf nog niet eens door had hoe ongelovelijk stom zijn posting was.

  EBU ben je kort na May 4th, 2010 at 10:57 am door de baas persoonlijk gebeld? Hoe het zij op May 4th, 2010 at 11:18 am begreep je dat de eerst posting stupide was alleen begreep je blijkbaar nog steeds niet waarom het zo stom was. 😆


  Maak melding

 16. Bepaalde mensen die geen notie hebben van economie roepen allerlei zaken op deze website en geven aan hoe slecht het in ons geliefd Suriname gaat.
  Voor degenen die vinden dat het slecht gaat, weet dit: door ondeskundig beleid (mensen die geen notie hebben van economie en ontwikkeling) kan het vele malen slechter gaan in Suriname en kunnen we weer jaren achteruitgeworpen worden in ontwikkeling.


  Maak melding

 17. Geachte heer Hoost (reactie #14),

  Wij hebben de indruk dat naar mate de datum van 25 mei 2010 nadert, politici en hun sympathisanten steeds harder gaan piepen. En dat is niet merkwaardig, het is verkiezingstijd.

  Maar merken wij op, dat sommigen van u vaak genoeg gebruik maken van zogenaamde ‘killer-talk’. En de vraag is wat u denk daarmee te willen bereiken bij de kiezers.

  U toont zelfs ‘terroristische’ neigingen in uw reacties naar burgers toe. En daar willen wij proberen u erop te wijzen. Omdat wij de indruk hebben, dat u daar kennelijk onvoldoende van bewust schijnt te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=U4pLRD6Rug4&feature=fvw

  Sommigen van u maken er zelfs geen geheim van, om dagelijks ‘intensief’ over de reacties van Waterkant.net te scrollen, ‘slechts’ op zoek naar reacties, die in het voordeel pleiten van de Nationale Democratische Partij van Suriname. Met de bedoeling deze ‘harteloos’ onderuit te halen. En dat mag indien u dat niet na kan laten. Een ieder is daar vrij in.

  Maar de heftigheid en de bitterheid die u vooral aan de dag legt, schijnt naar onze indrukken te verstaan geen millimeter ruimte voor burgers te willen overlaten, die een ‘eigen mening’ willen proberen te ventileren. Tenzij die mening u behaagd. Laat staan dat mensen gebruik mogen maken van hun ‘Recht op Vrijheid van Meningsuiting’. En dat lijkt ons geen goede zaak. Vooral niet in een democratie als de onze.

  Want het ‘bagatelliseren’ van armoede door vooral ‘vooraanstaande’ personen in onze samenleving, is verwerpelijk. En daar zult ook u het met ons eens moeten zijn. En nog uit de mond van vertrekkend president André Telting van de Centrale Bank van Suriname.

  Vandaar dat wij hopen, dat u ons ook deze mededeling niet zult verkwalijken, indien dit bij u vervelend mocht overkomen.

  Alleen zeggen wij. . .

  ‘hou het a.u.b. op niveau’.

  http://www.youtube.com/watch?v=PvYygjcMDdQ&feature=related


  Maak melding

 18. Droevig heel droevig @13 Whome.
  Die man heeft miljarden in het bos gegooid waarom was hij met het geld juist niet met staatsolie begonnen.
  Nee hij liet het als een ezel in zijn bureau la liggen.
  Schurken als jij hadden hem wijs gemaakt dat dat ding van generlei waarde was.
  Dacht ik zo en vooral CORRUPTIE als men niet kon stelen begon men met niks de kans op dieven moest groot zijn.

  Tot dat anderen de geur van kruitdampen roken en zich snel gingen verschuilen voor een ander…. snode plan….. het economisch ontwrichten van het land.

  Maar één clean guy ging door corruptie vrij…daarom nu STAATS OLIE waarvan wij nu moeten vreten anders zouden wij pinaren als hond.
  Die domme corrupte bende van jouw heeft coup ’80 veroorzaakt weet dit en vooral het smijten van geld in het bos.
  Dus die schurken domoren moesten weten dat domheid nooit beloning mag hebben ik stond en sta daarom 100% achter 25-02-80.

  Domoren corrupteling ik heb ze zien lopen….ik kreeg buikkramp van het lachen.


  Maak melding

 19. @ EBU
  jij ben een demagoog nogmaals.
  de ene keer ben jij tegen vrijheid van meningsuiting en de andere keer plijt je ervoor hoe kan dat, de mand die jij hier aanbid als mozes heeft laten zien hoe hij met het vrij woord omgaat daar hoor ik jou geen woord over reppen het enige wat jij doet zijn gebeuren van honderd jaren geleden in elkaar draien in jou reaktie om ze geloofwaardiger te maken. vertel de lezers eerlijk wat voor zooitje bouterse en zijn misdadige kliek hebben achtere gelaten bij de centrale bank van suriname bosje goedschalk en bouterse hebben onze economie op schandalige manier vernietigd onze sterke gulden is binnen twee jaar in waarde gedaald in de jaren 80 heerste er armoede in suriname toen gingen er velen dozen met goederen richting suriname lege winkels waardeloos geld overal was er een puinhoop geen medicijnen niets nada. EBU jij hou niet van suriname echt niet haat drijf jou in handen van de vijanden van suriname bouterse en de ndp zijn vijanden van suriname .


  Maak melding

 20. Inzicht!

  De meeste mensen die de woorden van Telting niet kunnen wegen en waarderen zitten op dit forum altijd alles af te keuren wat Suriname betreft. Het is een soort fobie, een last, een tekortkoming of gewoon stommiteit. Geen inzicht!

  Ga de feiten na en verklaar waarom Suriname uit de dip van 10 jaar geleden is geraakt. Een dip die anderen hebben veroorzaakt. Anderen die niet met geld of economie wisten om te gaan en het liefst zich allerlei zaken toeeigenden tot prive bezit.

  Het is alleen jammer dat deze regering niet de bezittingen en eigendommen van een groep middelmatige militairen heeft geconfisceerd.
  Want het is duidelijk te merken wie van een arme sloeber een hele rijke Suriname-boef is geworden.

  De vervanger van Telting zal zeer zorgvuldig moeten worden gekozen en zijn bazen ook.


  Maak melding

 21. @Du en @ Neus,
  Het moreelverval dat zijn intrede deed in de jaren tachtig, heeft gemaakt dat er thans vele Surinamers met een verwrongen geest zitten en mentaal zo diep gezonken zijn dat het integere niet meer gezien wordt. En dit dank zei figuren in de politiek die zich achter een facade verschuilen terwille van het eigen belang.

  De nieuwe generatie is blind en bevangen door onwetendheid hoe goede normen en waarden behoren te zijn. Er wordt primair gedacht want veranderingen wil men nu! en vooral wanneer men ziet dat allerlei nutteloze figuren met list en bedrog zich binnen korte tijd schaamteloos hebben verrijkt.Het constructief denken dat vooruitgang ook persoonlijke inspanning vereist is helaas bij deze mensen ondergeschikt. Zij zien liever de gebraden duiven hun mond invliegen.

  Er heerst ongeloof in diegene die juist integer zijn en ook zijn blijven denken om het verdere proces van verderf tegen te gaan. Goede normen en waarden behoren leidend te zijn, willen wij de eenheid smeden om het moreelverval te stuiten.
  Dit is dan ook feitelijk de boodschap die jullie uitdragen. Geenszins is het vechten tegen de bierkaai zoals velen hier op de site beweren en niet schromen om hun persoonlijke aanval op jullie openen.

  Het is jammer dat men de boodschap niet kan vatten / m.i slechts een narrow minded gegeven / maar geven jullie het integer betoog vooral niet op. De waarheid en integriteit zal voor sommige nog lang duren om onder ogen te zien, maar zal uiteindelijk leiden tot het nut van het algemeen.

  Groet


  Maak melding

 22. Goede normen en waarden?Met Brunswijk en Somo in het gelid?Kom nou.
  Ja de jonge generatie is deze boeven bende spuug zat en laten bepaalde tijden VER achter zich, als 2 van de meest criminelen mee mogen doen,waarom het NDP niet,hun blik richt zich op de toekomst ZONDER FRONT.

  Tegenstaanders van DU,Neus en consorten ga onverminderd voort met jullie visie,immers ,VRIJE MENINGSUITING TOCH?

  DU en Neus met hun “integer betoog”? Tjeeeeee hoe komt U daar nou bij,ze draaien steeds dezelfde CD,op elk artikel,komt echt niets zinnigs uit hun vingers,heb je ooit tjeee.


  Maak melding

 23. #21.

  “Domoren corrupteling ik heb ze zien lopen….ik kreeg buikkramp van het lachen.”

  Had u toen ter tijd ook een uzi in uw handen?

  Wat ben ik blij dat mijn kinderen niet zo’n Opa hebben!

  Maar u geeft geen antwoord op de failliete bedrijven en waar dat geld naar toe is.

  En iemand die voor u een juweel heeft bedacht (Staatsolie) waarvan u volgens uw zeggen dagelijks eet noemt u een “domme ezel”.

  Geef mij maar een Dr. Ir. in plaats van een Sgt. Mjr.
  De Dr. Ir. heeft naar mijn gevoel meer kennis van zaken dan Sgt. Mjr.

  Dr. Ir. Frank Essed heeft niemand vermoord of laten vermoorden.
  Dat heb je nu eenmaal wanneer je gestudeerd hebt. He Opa!


  Maak melding

 24. @ de aanhangers van massamoorden dictator bouterse.
  Dictaturen brengen niet alleen economische schade aan,ze tasten ook de Moraal aan. ze vernietigen maatschappijke waarden, het vertrouwen in de democratische instituties. het heeft een corromperend effect op het bewustzijn en de ethiek dat is op lange termijn misschien het ergste.
  I TIED AND I TRIED , CULTURE
  nummer 24 bedankt voor jou wijze woorden ik hoop dat iedereen hier op dit net jou reaktie lees dan hoop ik dat ze wat van jou reaktie leren, het is nu 5 voor 12.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.