Suriname en Nederland op kruispunt samenwerking

17

PARAMARIBO, 30 apr – Suriname en Nederland staan op een kruispunt. Dit zegt de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi. De samenwerking van de laatste decennia loopt af. Dat betekent zoeken naar nieuwe vormen. Zoals het was zal het nooit meer zijn.

Dat heeft onder meer te maken met het unieke verdrag van 1975. Er zijn miljarden uitgegeven aan Suriname’s ontwikkeling. Het verdrag loopt nu af. Een vervolgversie is er zeer waarschijnlijk niet bij. “Dat betekent dat de relatie niet langer gedomineerd wordt door een financiële component”, zegt Jacobi bij de viering van Koninginnedag op de ambassade. Het is nu uitkijken naar nieuwe vormen.

“Thans staan we voor de uitdaging de contouren van onze nieuwe samenwerkingsrelatie te bepalen”, zei minister Lygia Kraag-Ketedijk van Buitenlandse Zaken in haar toespraak. Nederland onderneemt al initiatieven. Particuliere organisaties krijgen geld via de zogenaamde Twinningfaciliteit. Deze ngo’s voeren meest kleine projecten uit. Paramaribo is kritisch. De kans is groot dat overheidswerk wordt doorkruist.


17 REACTIES

 1. Ik vind dit prima..

  Het geld mag nooit en nimmer meer bij de overheid terecht komen..

  Dit orgaan de overheid kan en weet niet om te gaan met geld,die zij niet verdient hebben,, ookal hebben ze het verdient,weten ze geen raad mee en gaat op aan allerlei flut activiteiten..

  De afgelopen 35 jaar is duidelijk bewezen,dat deze overheid een bodem-loze put is,,vooral met mensen die veel-al op afrikanen lijken..Het is geen oordeel,maar letterlijk bewezen..
  Geef het geld aan aziaten,dan zie je welvaart,geef het anderen,dan is het maandag morgen honger lijden..

  Dé ngo’s particulieren weten wel degelijk raad mee omtegaan met ontwikkeling en welvaart te scheppen..

  95 % v/d ontwikkeling van sme is in particulier handen..

  Geen enkele bedrijf de staats-olie daar gelaten v/d overheid is winst gevend,alles is op sterven na dood..

  Vraag het maar aan de man op de straat,niet aan el vene..


  Maak melding

 2. Het is een doorn in het oog voor de regering van suriname dat Nederland rechtsstreeks zaken doet met NGo@s.Hierdoor komt geen geld in handen van de corrupte regering.Het geld wordt overgemaakt naar organisaties die het arme surinaamse volk daadwerkelijk uit de miere helpt.Die eerlijk zijn en begaan met het lot van het surinaamse volk.Daardoor staat de surinaamse regering nonchalant bij alsof zij geen hulp nodig hebben.Daarboven heeft de Nederlandse regering suriname gekwalificeerd als onbehoorlijk bestuur en een gesloten surinaamse overheid.Er heerst nog steeds een sfeer van een regering die doet aan etnisch en vriendjes politiek.Er ontbreekt ten ene male aan kennis en inzicht nationaalplan samen te stellen.De regering werkt vanuit het oogpunt waarmee zij haar eigen etnische groep kan bevoordelen.Alle andere groepen laten zij aan de kant.
  En maar konstant roepen dat zij schone handen hebben terwijl er nu 2 ex-ministers uit deze regeringie vast zitten vanwege boeverij.En toch maar roepen tien schone vingers.Suriname is nog niet zover om op eigen benen te kunnen staan zolang deze boeven niet zijn opgeruimd.Dat bedelen is ingeburgerd, gedogmatiseerd in de surinaamse samenleving.Want als vakantie ganger heb je geen rust om een biertje rustig te kunnen drinken zonder lastig gevallen te worden door omstanders.En nu maar stoer doen alsof je het allemaal op een rijtje hebt terwijl je handen jeuken om te bedelen.Regering,de Surinaamse,denk meer aan je volk dan zul je opmerken dat hulp van alle kanten naar je toe zal stromen.Maar zolang je het predicaat onbehoorlijk bestuur opgeplakt behoudt zal je een bedelaar blijven tot lengte van regeringsjaren.


  Maak melding

 3. Mooi om te horen, als Surinamers in Suriname dan ook van hun regering eisen dat ze op een volwassen manier met Nederland omgaan ipv direct de bedelaar uit te hangen, dan komt het nog goed met Suriname en de Surinamers.

  Good luck Sranang. Op eigen kracht verder.


  Maak melding

 4. Waarde!

  Miljarden zijn er in Suriname gestopt of beter gezegd; verstopt. Ik zie ze niet!

  De nieuwe samenwerking moet geen financiele toestopping inhouden. Wel doet Nederland er goed aan wat ze drie eeuwen van kolonisatie heeft verzuimd: de infrastructuur in Suriname op bijna Europees niveau brengen.
  Dit kan in samenwerking met de SU overheid maar zonder overdrag van financien. Beheer in NL handen houden dan hoeft overheidswerk niet doorkruist te worden.

  De waarde van de nieuwe miljarden moet voor het volk zichtbaar zijn, als ze tenminste komen.


  Maak melding

 5. Surinaamse productie is belangrijk in de nieuwe tijd. Suriname moet zijn eigen ontwikkeling financieren desnoods door leningen op de internationale kapitaalmarkt.

  Daarna grote staatsgoudmijn bedrijf oprichten en produceren het goud naar de centralebank van suriname als dekking van de SRD.

  Deze grote bedrijven die suriname gaat op richten gaat onder leding staan van de deskundige op dat gebied Drs.PARMESSAR van de NDP binnen de Mega-Combinatie.

  Een bedrijf organisatie deskundige is niet zomaar iemand, deze mensen zijn schaars. DE productie in suriname kan grote vormen aannemem mits wij een goede organisatie neerzetten. Maar in het suriname van vandaag, is de enige man die over zulke hoge management kwaliteiten bezit PARMESSAR van de Mega-Combinatie.

  HET op zetten van productie bedrijven in de verschillende sectoren die ook nog een keten vormen vereist veregaande organisatie deskudigheid van een goed geschoold persoon
  die ook nog kan mee draaien internationaal.
  En dat is drs. Parmessar. Geen ONZIN PERSOON EEN ECHTE DESKUNDIGE. Heeft ook al bewezen dat hij in staat is een grote onderneming als Akademisch ziekenhuis te paramaribo te runnen, zo goed zelf dat er een 13de maand voor het personeel was weg-gelegd.

  Stem Mega-Combinatie op 25 mei 2010 voor zelfvoorziening en hoge productie van de landbouw/mijnbouw veeteelt en visserij. De ontwikkelingshulp is op,wij als volk moeten productie gaan leveren, de handen uit de mouw steken om suriname op te bouwen.


  Maak melding

 6. Suriname en Nederland staan op een kruispunt. Dit zegt de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi

  Dat heeft onder meer te maken met het unieke verdrag van 1975. Er zijn miljarden uitgegeven aan Suriname’s ontwikkeling. Het verdrag loopt nu af.

  Nederland onderneemt al initiatieven. Particuliere organisaties krijgen geld via de zogenaamde Twinningfaciliteit. Deze ngo’s voeren meest kleine projecten uit. Paramaribo is kritisch. De kans is groot dat overheidswerk wordt doorkruist.

  http://www.youtube.com/watch?v=v8ZRiRVd4dY&feature=related

  De tijd is nu aangebroken voor Suriname dat zij haar eigen verantwoordelijkheid gaat dragen.


  Maak melding

 7. “Dat betekent dat de relatie niet langer gedomineerd wordt door een financiële component”,En dus dat Suriname niet meer the underdog hoeft te zijn.Het is begonnen met onze eigen Staatsolie die inkomsten oplevert en na 25 mei wordt het onze GOUD reserve die de 2e bron van inkomsten wordt.”GELOOF IN EIGEN KUNNEN” dat wordt de kracht van ons gelief Suriname.Dus wat mij betreft,ambassadeur Aart Jacobi, staat de relatie van Suriname en Nederland niet op een kruispunt maar een T-kruising.of links of rechts.U hebt het goed gezien, zoals het was zal het nooit meer zijn.


  Maak melding

 8. Parmessar ging in op de politieke ontwikkeling in ons land en vergeleek de regeerperiode van Venetiaan-Sardjoe met de revolutionaire periode en die van regering Wijdenbosch-Radhakishun. Hij hield zijn gehoor voor dat vanaf 1980 voor het eerst bedrijven zijn neergezet voor en door Surinamers. Hij vroeg aan de mensen om één bedrijf op te noemen dat de NPS of VHP heeft opgericht en vroeg zich daarna af waar de beloofde tienduizend huizen zijn.

  Buitenlanders zetten bedrijven neer in Suriname en de Surinamer wordt van werkgever, werknemer van de buitenlander. De buitenlanders zoals Cambior, Brazilianen en Chinezen nemen het vreemd geld mee naar het buitenland, waardoor wij geen grip hebben op de koers vanwege de schaarste. “De NDP wil werken voor het volk van Suriname en daarom willen wij regeermacht bewerkstelligen voor het volk, zodat de Surinamer weer de status, de welvaart en welzijn krijgt die hij heeft verloren. Op 25 mei 2010 gaat u voor Suriname stemmen”, zei Parmessar aan het einde van zijn speech.

  Suriname werkt vele jaren met ontwikkelings hulp wat heeft front samen met nederland dan bereikt in suriname. Niet veel moet ik zeggen. De tijd voor een andere aanpak is nu.

  Suriname 5% IM-GOLD 95%.
  kijk uit voor Moro Doro dong Moro Sopo !!!

  Stem Mega-Combinatie op 25 mei 2010 voor echte ontwikkeling van suriname.


  Maak melding

 9. nederland moet suriname helpen en samen werken!!alle rijkdom van suriname is naar nederland gekomen voor 1975..en nu moet nederland terug betalen en niet zeuren.


  Maak melding

 10. parmessar ging in op de politieke ontwikkeling in ons land en vergeleek de regeer periode van venetiaan-sardjoe met de revolutionare periode en die van regering wijdenbosch-radakishun.hier zak echt mijn broek echt van af, de revo van bouterse en bosje hebben een grote economische puinhoop achtergelaten die zijn weerga niet kent die zogenaamde revo bedrijven waar hij het over heeft zijn opgezet door politici die hun zakken rijkelijk hebben gevuld.
  steenrijk in straatarm Suriname, Een belangrijke les in straatarm suriname,geef miljoenen aan politieke partij en begin te oogsten.Manglie deed het in 1996. hij sponserde desi bouterse’s NDP waarna hij een lap grond, de stalweide geheten in het rijstdistrict nickerie verwierf.het is surinaams clientelisme ten voeten uit, het is bekend dat en aantal rijsmagnaten in suriname steenrijk zijn geworden door die zogenaamde revo van bouterse en de bevolking straatarm en met velen illusie armer is achter gelaten.parmessar is bezig zijn familie die grote drugscrminele zijn een gunst te doen doot aan te schuiven naast de grootste drugs barron van suriname desi bouterse.
  de zogenaamde revo van bouterse heeft bepaalde groep mensen binnen de surinaamse gemeenschap steenrijk gemaakt en een andere groep straatarm en juist die straatarme deel lopen als een stelletje loslopen vee achter die demagogen van de NDP.@ teootje ik schaam mijn voor jou no joke!


  Maak melding

 11. Geachte Theo (reactie #10),

  Inderdaad zijn wij het volkomen met u eens, dat het tijd is dat de Mega-Combinatie onder leiding van Desire D. Bouterse deze verkiezingen met een stevige meerderheid wint. Omdat de Front-combinatie NIET deugt. Met of zonder ene Somohardjo uit Nederland. Of ene Bruswijk uit het achterland. Gewoon kut!

  DIT ZEGGEN WIJ NIET OMDAT WIJ VAN MENING ZIJN DAT DE MEGA-CAMBINATIE DITMAAL GEEN FOUTEN ZAL MAKEN. MAAR OMDAT WIJ ERVAN OVERTUIGD ZIJN, DAT DE MEGA-COMBINATIE ER ABSOLUUT ZORG VOOR ZAL DRAGEN, DAT VOORAL DE BRUG OVER DE SARAMACCA RIVIER HOE DAN OOK WORDT AFGEMAAKT VOOR DE TOTALE GEMEENSCHAP.

  En ook niet zozeer vanwege die ‘half afgemaakte brug’. Maar omdat de MEGA-Combinatie o.l.v. Desire Bouterse dit soort ‘akkefietjes’ in haar achtertuin NIET tolereert.

  De MEGA-Combinatie o.l.v. Desi Bouterse heeft zich publiekelijk wel eens waar NOG NIET publiekelijk uitgesproken, HOE zij deze ‘beerput’ gaat aanpakken. Maar geloof maar dat zij een blamage van dit kaliber, wie dat ook moge hebben veroorzaakt, NIET gaat accepteren. En daar zijn wij ervan overtuigd. Omdat zulks een ‘afgang’ niet slechts een Front aangelegen meer is. Maar zich intussen verheven heeft tot een ‘NATIONALE BLUNDER’. En daar zal de MEGA-Combinatie er zeker wat aan doen is ons intussen ter ore gekomen. Dat de gemeenschap dat alvast weet. Misschien vervelend dat wij eenmaal onze mond voorbij mogen praten.

  http://www.waterkant.net/suriname/newspictures/index.php?showimage=618

  “Thans staan wij voor de uitdaging de contouren van onze nieuwe samenwerkingsrelatie te bepalen”, zei minister Lygia Kraag-Ketedijk van Buitenlandse Zaken in haar toespraak. Nederland onderneemt al initiatieven. Particuliere organisaties krijgen geld via de zogenaamde Twinningfaciliteit. Deze ngo’s voeren meest kleine projecten uit. Paramaribo is kritisch”.

  Maar dan zegt deze Front-minister ten slotte: “De kans is groot dat ‘overheidswerk’ wordt doorkruist”.

  Tegenover wie staat deze minister als zij vooral deze laatste zin uitspraken? Of gaat deze minister ervan uit dat het volk de wantoestanden tijdens de bouw van de brug over de Suriname rivier reeds vergeten is? Hoe het Front o.l.v. deze zelfde president Ronald Venetiaan en wijlend Fred Derby, alles in het werk stelden, om dit ‘overheidsinitiatief’ koetkekoet te ondermijnen. Je broek viel er toen van af.

  En in Nederland was het toen ene Romeo hoost, die onder de radio luisteraars de uitspraak “PRIORITEIT” introduceerde; “DE BRUG HEEFT GEEN PRIORITEIT”. Terwijl de bouw reeds meer dan op de helft was.

  Terwijl hij elke zaterdag ochtend op een Nederlandse lokale radiostation Damko, steeds weer bleeft verkondigen, dat: “HET SURINAAMS VOLK DEZE BRUG TOCH NIET KAN OPETEN”?! Niet beseffende dat ‘infrastructuur’ de basis vormt voor elke ontwikkeling. En dit soort achterlijk gedragingen, daar kunnen sommigen zich soms zo kwaad over maken, dat zij zich op een gegeven moment niet kunnen beheersen.

  http://www.youtube.com/watch?v=lbK9PUGdjd4&feature=related

  Maar de wijze hoe zelfs de toenmalige Frontregering onder de huidig president Ronald Venetiaan publiekelijk ageerde in NPS Grundyari tegen de toenmalige Regering Wijdenbosch; “MI NOYTI SA ABRA A …BROKI DISI”!, is in schril contrast met wat deze mevrouw nu beweert.

  Wijlend Fred Derby van de SPA riep vervolgens zijn menigte zelfs toe: “LUKU FA DEN SAKASAKA DISI E KEBA LANTI MONI!” Om vervolgens aan toe te voegen met de woorden: “WI NO ABI NO WAN ….BROKI FANODU”!

  En alsof dat niet genoeg was, ging dit Frontverzet tegen de bouw van de brug over de Suriname rivier o.l.v. Venetiaan zelfs zover, om ‘dreigbrieven’ onder de hoteldeuren van de Nederlandse aannemer BalastNedam aannemers te schuiven. Met boodschapjes als: “JULLIE KUNNEN BETER ZO SNEL MOGENLIJK UIT SURINAME VERTREKKEN, NU HET NOG KAN!

  http://www.youtube.com/watch?v=5QoEt6D73d8&feature=related

  En pas toen was de toenmalige President Julius Wijdenbosch van de NDP ten slotte genoodzaakt, om de veiligheid van deze aannemers en het voortgangsproces van de bouw van de brug te garanderen. Dit met 1×24 uur politie bewaking aan weerskanten van de brug. Totdat de brug af was. En nu maken Fronters inclusief president Ronald Venetiaan gretig gebruik van de brug. Maar wat zij vergeten zijn is dat ‘Gado no e sribi. Maar bovenal wat onze Afrikaanse voorouders ons geleerd hebben, dat: “TE OBYA A NO FU YU, NO SPITI NA INI”!

  http://www.youtube.com/watch?v=lApu5RJ5koQ

  En deze minister zegt nu dat de kans groot is, dat overheidswerk ‘doorkruist’ wordt?

  Mevrouw Ligia Kraag-Keteldijk a.u.b. houd toch op kind!

  http://www.youtube.com/watch?v=PMlyr8waCG8&feature=related


  Maak melding

 12. @ akademiya
  ik vraag nogmaals af of jij jou zelf wel snap want ik begrijp jou niet meer.
  als suriname 80 miljoen euro in het onderwijs sport medisch en in toerisme had gestopt dan zou het land nu de vruchten van kunnen plukken maar nee bosje en bouterse dachten dat zij zo het volk zand in de ogen kon strooien met hun prestige bruggen. akademiya wat jij hier doet is misdadig jij verdraaid alles zo dat het precies in jou straatje pas ik heb geen geweldige schoolling gehad maar ik heb een gave van god gehad en dat is goed na denken en genoeg informatie verzamelen zodat ik die lulkoek verhalen van jou de prullenbak in kan sodemiteren. jij geeft altijd de schuld van het mislukken van de zwarten aan de blanken maar één ding kunnen we vaststellen dat men in suriname altijd de verkeerde prioriteit stellen, inversteren in kennis dat is macht wat doen die zogenaamde leiders die jij zo geweldig vindt en aanbid die investeren in wapens om macht te behouden en ons volk uit te moorden, wat hebben nu ? een land dat helemaal weer opgebouwd moet worden en waar de tegenstellingen groter zijn geworden dankzij een idiote revo word nou eens keer wakker akedemiya het is nog niet te laat . suriname heeft goede leiders nodig en geen sterke leider.


  Maak melding

 13. Geloof in eigen kunnen volgens de NDP:

  “De NDP laat een brug bouwen door buitenlanders en de rekening door de volgende regering betalen.”

  Hoeveel eigenkunnen was daarbij? Heeft Bosje wel een handteknening geplaatst of was dat een kruisje?? 😆


  Maak melding

 14. Nederland heeft het nooit gemeend en meent het niet met Suriname.Alle miljarden “unieke ontwikkelings hulp” wat pure bedrog is,is terug gevloeid naar Nederland.Pengel mocht niet naar olie boren in Suriname,waar de stuwdam gebouwd is op aandringen van Nederland zijn de grootste goud voorkomens van Suriname.Suriname moest en moet altijd afhankelijk blijven van Nederland.Kijk naar hoe ze Surinamers behandelen op hun amdassade in Suriname en op schiphol.Nederland zat achter de coup van 1980 en de vuile binnenlandse oorlog.Lachmon zei Arron om Nederland eerst Suriname voor ons te ontwikkelen en dan onafhankelijkheid te accepteren,maar Arron had niet geluisterd en liet zich pakken.Lachmon was erg slim en liet zich niet pakken daarom wilden de Nederlanders niet met hem praten.Nederland was bereid om zelfs de grootste bevolkings groepen in Suriname tegen elkaar uit te spelen alleen maar om hun doel,staatkundige onafhankelijkheid van Suriname te bereiken.Iets waarvoor Arron zich heel goed uitleende.Nederland noemt zich democratisch maar heeft het Surinaams volk nooit in de gelegenheid gesteld om zich uit te spreken over de onafhankelijkheid middels een referendum,iets wat Surinames grootste politicus en Vader des Vaderland altijd had geeist.Wat wij niet moeten vergeten is dat Nederland Suriname tijdens de 80 er jaren zwaar had geboycot waardoor er schaarste en lange rijen ontstonden.SURINAMERS WORDT WAKKER EN LATEN WIJ ONS NIET MEER LATEN PAKKEN,SURINAME VOOR DE SURINAMERS!!!!!!!!!!


  Maak melding

 15. Samenwerking!

  Samenwerking is vooruitgang, toch? Als ik met u aan iets samen werk dan verwachten we allebei vooruigang van de zaak waar we aan bezig zijn. Daar moet het Surinaamse volk ook voor kiezen: samenwerking!

  Ik ben bang dat er van samenwerking weinig terecht zal komen als de MC de verkiezingen wint. Te veel egotrippers in de leiding van de MC en ook in hun achterban. Nationalisten, dat zijn ze wel!
  Bedrijven, zaken en gronden zullen worden geconfisceerd en genationaliseerd a la Chavez. Volksmilities zullen voor gevaar in de samenleving zorgen en misschien weer de terugkeer van de o zo mooie avondklok.
  Samenwerking met Nederland is dan taboe, dan rijst de vraag met wie dan wel? Neen! Ik ben bang dat we weer 25 jaar in de achteruit gezet worden om dan weer 50 jaar hard te werken om op het niveau van nu terug te komen.
  Wil ons volk dat? Natuurlijk niet! Stem wijs!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.