Einde sprookje

7

Iwan BraveDoor Iwan Brave – In mijn bijdrage ‘tijdloos’, van twee weken geleden, had ik eigenlijk gewoon zin in een sprookje schrijven voor mijn kinderen. We lezen ze elke avond voor het slapen gaan voor. Het is hun slaapmiddel. Zonder dat weigeren ze slaap te vatten. Ik heb begrepen dat een sprookjesschrijver als Tolkien (In de ban van de ring) aan zijn verhalen kwam uit de behoefte zijn kinderen iets voor te lezen. Dat sprak mij aan. En ik moet zeggen, maatschappelijke perikelen in Suriname doen geregeld mijn sprookjespen kriebelen. Alleen kom ik er nog niet aan toe. Maar na de opgelaaide commotie rondom het te laat indienen van haar kandidatenlijsten door A Combinatie greep ik de kans aan. Vandaar dat verhaal over ‘dat landje waar nooit iemand op tijd is en nooit iets op tijd klaar’.

Ik schreef hem terwijl mijn vrouw aan het werk was en ik thuis om op de kinderen ‘te passen’. Terwijl ik ze iets langer televisie liet kijken, flanste ik het stuk in elkaar. Onze zoon Daniël (9) vond het een ‘leuk verhaal’. Toen ik hem vroeg om welk land het ging, wist hij niet welk. Dus was mijn opzet geslaagd. Uiteraard zat er overdrijving in. Zeker waar ik schreef: ‘De juffrouw komt niet op tijd, de meester ook niet en daardoor begint de school nooit op tijd.’ Maar het was dan ook een ‘sprookje’ geïnspireerd op de ‘Surinaamse tijd’.

Want laat één ding duidelijk zijn: het is elke ochtend een race tegen de klok om de kinderen tijdig klaar te krijgen. Te laat op school komen wordt namelijk door hun schoolhoofd niet geaccepteerd. Je krijgt het als ouder direct bij de schoolpoort ingepeperd. Zij is echt zo’n ouderwets schoolhoofd qua discipline en orde, dat zelfs ik bang voor d’r ben. Niks geen smoesjes, gewoon op tijd komen. “Volgende keer blijven ze gewoon buiten de poort staan”, dreigde ze een keer, toen ik mijn koters weliswaar vlak vóór aanvang van de les had gebracht, maar na het sluiten van de poort.

Het is nooit leuk om als ouder op je kop te krijgen, maar pedagogisch vind ik het prima dat mijn kinderen op school leren ruim op tijd te komen. Op hun school is het elke maandag ‘vlaggenparade’. Dan wordt de vlag bij de poort gehesen en moeten de kinderen het volkslied zingen. Volksliederen en nationalisme zijn mij vreemd, maar ik vind het ook uitstekend dat mijn kinderen wat Surinaams nationalisme naar binnen krijgen; dat is goed voor hun identiteitsversterking. Ze groeien in elk niet op met het sprookje dat ze ‘Nederlanders’ zijn.

Er is veel geroepen, afgelopen twee weken, naar aanleiding van het te laat indienen van de kandidatenlijsten door A Combinatie. Met de ‘verbazing’ over de commotie hieromtrent in mijn sprookje nam ik het geenszins op voor AC. Mijn persoonlijke mening is gewoon dat ze te laat waren en dat je niet kan rommelen met wettelijke procedures en daarin vastgestelde termijnen, zeker niet bij zoiets grondwettelijk als verkiezingen. Als je dat toelaat, dan zet je echt de deur open naar een bananenrepubliek. Want waar eindigt het? Straks begint men dan ook te laat met aanvang van het parlementaire zittingsjaar of met de beëdiging van de president.

Maar dat neemt niet weg dat ik met cultureel-antropologische verbazing heb aangezien en aangehoord hoe hoog de emoties maatschappelijke oplaaiden over ‘op tijd zijn’ in een land waar men het zeer ruim neemt met de tijd. AC heeft voor een interessant stukje democratievorming gezorgd in Suriname. Weliswaar ten koste van zichzelf en haar achterban. President Venetiaan is zo slim geweest het aan de rechter over te laten. Want reken maar dat als hij AC had toegelaten en Nieuw Front wint nipt de presidentsverkiezingen, er vijf jaren lang gesproken zou worden van een ‘gestolen’ verkiezing. Dat zou de interne stabiliteit van het land niet ten goede komen. De rechters hebben simpelweg gevonnist: “laat is laat” en “wet is wet”. Anno 2010 kwam er abrupt een eind aan het sprookje en de mythe ‘Surinaamse tijd’.

Iwan Brave


7 REACTIES

 1. !!!!Want reken maar dat als hij AC had toegelaten en Nieuw Front wint nipt de presidentsverkiezingen, er vijf jaren lang gesproken zou worden van een ‘gestolen’ verkiezing. Dat zou de interne stabiliteit van het land niet ten goede komen. !!!!!

  Dus jij vind deze verkiezing waarbij meer dan 30000 Surinamers van marron komaf gewoon buitengesloten. zijn wel een eerlijke verkiezing ????

  De komende vijf jaar worden deze mensen op een zeer lage en laffe manier afgesneden van de rest van de Surinaamse samenleving.
  Dit heeft tot gevolg dat de Marrons zicht tegen de naar hun ogen racistische Surinaamse regering en instanties keren, met alle maatschappelijke en sociale gevolgen van dien.

  Dit is niet goed voor ons land.
  Maar mensen zoals jij die nu hiep hiep hoera schreeuwen zullen dit de komende tijden wel merken.

  Stel je eens voor dat de PVDA of de CDA niet mag meedoen aan de komende verkiezingen wegens een administratieve fout ???


  Maak melding

 2. Zoals ik al had vermeld in mijn reactie op jou column “Tijdloos” dat ik wat meer nuance van jou had verwacht blijkt uit deze column.
  Als je wat uit je tekstverwerker flanst, zoals je het zelf zegt moet je voor jezelf weten of het van pas is het geschrevene op dat moment te publiceren!

  Door “Tijdloos” te plaatsen tijdens het gedoe rond AC en je nog verbazen dat:”Dan praten we slechts over minuten!” ( jou woorden )ik daarom de conclusie trok van moralistisch gezwam van jou.
  Het schrijven van:”Maar nu het om machtovername gaat, ruiken andere politieke jakhalzen bloed. Zelfs zij die niet lang geleden de tijdsgeest van wet en recht met hun militaire laars vertrapten, zeggen: “Wet is wet.” duidt niet op een sprookje , maar een verwijzing naar de realiteit!
  Als je vaak door het rode licht rijdt zonder gepakt te zijn, maar opeens wel een forse boete krijgt kan je jou niet verlaten op de keren dat je geen boete kreeg!

  Ook je opmerking dat:”De binnenlandbewoners zijn achtergesteld omdat de politiek nooit tijd in ze heeft gestoken.” schoot bij mij in het verkeerde keelgat, omdat je in een column over Coronie niet tot dezelfde conclusie kwam.

  Iwan ik neem jou serieus, en heb een hoge dunk van jou schrijvers-kwaliteiten die er naar mijn inzicht nog niet tot zijn recht zijn gekomen, maar wat in het vat zit verzuurt niet!!


  Maak melding

 3. Goed stuk.
  De boodschap voor mij is dat het goed is dat we gaan naar een situatie waar in geldt dat “wet = wet & op tijd = op tijd”, maar daar moeten we wel de conclussies uit trekken en iedereen in SME leren dat dit altijd en voor iedereen geldt. In sommige gevalen betekend dit o.a. dat we concreet aangeven dat bv een kieslijst ook echt uiterlijk 15:00 uur ingeleverd moet zijn incl. alle bescheiden en handtekeningen.
  Ook betekend het dat we de mensen buiten Par’bo tegemoet moeten komen door ze daartoe ook instaat te stellen. Dat zou bv kunnen betekenen dat we een inleverpunt op Stoelmans Eiland moeten hebben bij de volgende verkiezingen.

  Regels zijn goed maar moeten wel na leefbaar/realistisch zijn EN regels moeten niet misbruikt worden.


  Maak melding

 4. de blanken hebben de klok uitgevonden en de zwarten de tijd , alle gekheid op stokje, in een warme land gaat men anders met de tijd om dat in koud land, maar dat neemt niet weg dat brunswijk en zijn partij zich moeten houden aan de tijd regel en wet dat geld voor iedereen in suriname .
  @ nummer 1 ik begrijp jou wel maar ik hoop dat de bevolking in suriname gaat inzien dat die zogenaamde leiders maar met één ding bezig zijn en dat is hun eigen belang en niet met de belangen van het volk. als ik alle berichten zo hebt gevolgd dan is het heikel punt amofo geweest als je als leider dat hoger inschat dan het mee doen aan de verkiezing dan is er iets fundamenteel mis met de mensen die zich de zogenaamde leider van het volk noemen.bij de ndp zie ik het zelfde gebeuren iedereen binnen de ndp weet dat een regering die onderleiding staat van bouterse suriname voor grote nationale en internationale problemen gaat zetten toch zetten deze mensen de voortuitgang van een heel land op het spel voor macht en eigenbelang.


  Maak melding

 5. @ Waaheden:

  Voor de goede orde “Waaheden”.
  Het gaat om uitsluiting van het AC voor 3 kiesdistricten,(o.a Paramaribo, Wanica ,,) ofwel niet niet de districten waar AC ruim vertegenwoordigd is.

  De AC aanhangers brengen hun stem vnl uit in Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini..van zulke districten moeten zij hun zetelwinst hebben, dus van de 30.000 Marrons maar een fractie die buiten de boot valt.

  In feite zal dat niet eens invloed hebben op hun te winnen zetel aantallen. Bij mijn weten heeft het AC in de 3 districten momenteel ook nog niet eens 1 zetel, dus waar hebben wij het over? Overall valt het allemaal wel mee. Het is hetzelfde effect als wanneer PL uitgesloten zou zijn voor het district Brokopondo.

  Alleen Somo zal wel denken dat hij in Brokopondo een zetel zou kunnen behalen. Dus het effect op de verkiezingen als geheel NIHIL.

  Sommige partijen in SME hebben zich (bewust) niet eens in alle kiesdistricten opgegegen vanwege hun realiteitszin. Er wordt (helaas?) nog erg etnisch gestemd in SME, waarbij zommigen beste wel gedwongen door het verleden.

  De Marrons zijn in het verleden door o.a. de NPS belazerd in Marowijne en Brokopondo. Altijd beloftes en na de verkiezingen meteen vergeten.
  Niet gek dat de lui dus nu “op hun eigen soort” stemmen “in de hoop dat “. Daar profiteert ene Brunswijk momenteel volop van.

  Hij wordt rijker, en zijn achterban schiet verder niet bepaald veel op.
  Ook dat krijgen zij misschien na enige tijd door. That’s still Suriname politics these days.(Helaas).

  God Bless Suriname


  Maak melding

 6. Vlaggenparade, bestaat deze militaristische traditie nog steeds, wat erg!!!! Dat hoort toch niet meer in de 21ste eeuw. Misschien leeft Suriname toch nog in het sprookje van de 20ste eeuw.


  Maak melding

 7. Ik vind de vlaggenparade wel “iets” hebben. We zijn al niet overladen met nationalisme…..menigeen zwijmelt weg bij de gedachte aan het land van hun voorouders.

  Het neemt niks weg en is een mooie manier om de liefde voor Suriname en het respect voor de vlag van kleins af op te bouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.