Suriname zit met een overschot aan kiezers

12

PARAMARIBO, 22 mrt – Suriname zit serieus met een overschot aan kiezers. Dit rapporteert het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. Volgens de toezichthouder komen ruim dertigduizend namen op de lijst voor die niet thuis te brengen zijn. Hoe het komt is nog moeilijk te verklaren. Het is wel hoog tijd voor een grootscheepse correctie.

Suriname loopt anders kans zijn goede reputatie kwijt te raken. “Het mag niet zo zijn dat de lijst nu al bevuild raakt met deze gevallen”, zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos tegenover de Times of Suriname. De kans dat de geschiedenis zich herhaalt, is nu erg groot. Bij de laatste verkiezingen waren er al tienduizenden namen te veel. De oppositie sprak van fraude.

Volgens het Centaal Bureau Burgerzaken ging het eerder om “administratieve onvolkomenheden.” De afgelopen jaren is veel opgeschoond. Maar nu is de dreiging terug. Van Dijk-Silos vermoedt dat het voor een groot deel burgers betreft die zijn gemigreerd. Veel mensen verzuimen zich uit te schrijven. Hoe het ook zij, snel ingrijpen is geboden. “De kiezerslijst moet zuiver zijn.”


12 REACTIES

 1. Volgens de toezichthouder komen ruim dertigduizend namen op de lijst voor die niet thuis te brengen zijn.Ik wil wedden dat het namen zijn van mensen die “op hem lijken” vandaar “we go for ten”.OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos De kiezerslijst moet zuiver zijn.ruim dertigduizend namen op de lijst die niet thuis te brengen zijn, zijn goed voor ruim 10 zetels.


  Maak melding

 2. Eigen lof stinkt,
  maar toen ik dit naar voren haalde heeft een van de idioot mij beschuldigd van ditjes en datjes.

  ik hoop dat hij nu zijn verontschuldiging aanbiedt en evengoed zich zelfs corrigeert.
  blijkt nu meer dan duidelijk hoe mensen als eendaagse kuikens kunnen reageren als het om persoonlijke belangen gaat.

  ik blijft het zeggen,als men weet dat hij of zij ver staat van de stam/realiteit blijft dan op de achtergrond.

  politiek suriname is verlamd en de verkiezing staat op het spel.


  Maak melding

 3. Dhr.Somo Volksalliantie is geen papa Iding Soe-
  minta,hij is geboren in Suriname,bovendien ken
  hij de Surnaamse politikussen heel goed. Tukuh
  tahuh di campur campur,ayuk bersatuh mbangun
  percaya luhur.


  Maak melding

 4. Dhr.Somo Volksalliantie is geen papa Iding Soemita,hij is geboren in Suriname,hij ken de
  Surinaamse politiekussen heel goed, Tukuh Tahuh di campur campur,ayuk bersatuh mbangun
  percayah luhur.


  Maak melding

 5. Krijgen wij eerlijke verkiezingen?
  De NDP – Mega Combinatie maakt zich zorgen

  Het artikel in de “Times of Suriname” van zaterdag 20 maart j.l. met als kop: “OKB-verslag terinzagelegging kiezerslijst: Nog 30.000 ‘dubieuze’ kiezers op de lijst.” onderstreept de zorgen van de NDP – Mega Combinatie ten aanzien van de zuiverheid van de komende verkiezingen.

  Bij de verkiezingen van 2005 waren er 78.000 oproepingskaarten niet bezorgd en waren de kiezerslijsten vrij onbetrouwbaar. Het verbaast de NDP dat het in 2010 weer blijkt dat het CBB niet instaat blijkt te zijn om onze bevolking adequaat te registreren en dat het maken van betrouwbare kiezerslijsten altijd weer zo een moeilijke opgave is.

  In de Nationale Assemblee heeft het lid Jules Wijdenbosch via de voorzitter aan het Staatshoofd gevraagd om de bezetting van het stembureau personeel te laten invullen door de in Nationale Assemblee vertegenwoordigd zijnde politiek partijen.

  Een voorstel dat in elk geval de zuiverheid van de komende verkiezingen zal kunnen garanderen. Het voorstel werd ook ondersteund door de fractieleider van het nieuw front dhr. Otmar Rodgers, die het voorstel als “niet onsympathiek” kwalificeerde.

  Wie schets onze verbazing dat in zijn reactie het Staatshoofd, tevens voorzitter van de NPS, aangeeft niets daarvoor te voelen en ook eraan toevoegt dat er geen wettelijke bepalingen zijn die dit zouden voorschrijven.

  De NDP heeft zeker in de verkiezingen van 1996 en 2005 duidelijk aanwijsbare indicaties van frauduleuze handelingen waargenomen en gerapporteerd en daartegen geprotesteerd. Geen van de protesten zijn ooit gehonoreerd, immers zijn alle sleutelposten die binnen de verkiezingsstructuren bestaan door Nieuw Front gezinde loyalisten bezet.

  In het district Para zijn er tal van voorbeelden waarop de NDP de verkiezingswinst onthouden is. Ook fraudeleuze handelingen door stembureau personeel moet niet worden onderschat. Stembiljetten waarop duidelijk de bedoeling van de kiezer te vinden is, werden afgekeurd omdat ze gevlekt waren met inkt welke gebruikt wordt om de pink van de kiezer in te dopen. Ook werden er potloodkrassen op de stembiljetten gevonden.
  Heel opvallend was dat alle op deze wijze afgekeurde stembiljetten de stemvoorkeur “NDP” hadden. De Partij won 9 van de 12 ressorten, maar verloor op 200 stemmen na de tweede zetel. Het protest tegen de “afgekeurde” stembiljetten werd afgewezen.

  Het rapport van het Onafhankelijk Kiesbureau over de verkiezingen van 2005 spreekt boekdelen. Aangezien het bij onze verkiezingen kan voorkomen dat winst of verlies door slechts 1 (één) stem bepaald kan worden, is het zaak dat alle condities geschapen worden om eerlijke verkiezingen mogelijk te maken.

  De NDP wil van deze plaats uit de gemeenschap laten weten dat zij het Staatshoofd officieel zal aanschrijven om haar zorg over een eerlijk verloop van de verkiezingen kenbaar te maken en een beroep op hem te doen om niets na te laten dat een eerlijk verloop van de verkiezingen kan garanderen.

  Met een aantal van over de 100.000 geregistreerde leden is de NDP in staat om met haar partners voldoende mensen te leveren om de stembureaus adequaat te bezetten. Tevens is de NDP voorstaander van een verhoudingsgewijze bezetting van personeel in de stembureaus.

  Zij zal daarom haar eis om invulling van het stembureaupersoneel door de verschillende in de Nationale Assemblee vertegenwoordigd zijnde politieke partijen, wederom herhalen en hoopt dat het Staatshoofd daaraan gevolg zal geven. Van dit schrijven zullen tevens copies verzonden worden naar de Voorzitter van Nationale Assemblee, de OAS en de UNDP.

  De NDP wil ten overvloede er op wijzen dat zij zich met alle haar ten dienste staande middelen zal inzetten om er verzekerd van te zijn dat de verkiezingen van 25 mei aanstaande een eerlijk verloop zullen hebben.

  Indien dit niet gebeurt, vreest de Partij dat de consequenties niet te overzien zullen zijn.

  NDP Persdienst


  Maak melding

 6. het best leuk om te zien hoe die anti democraten van weleer nu moord en brand Bléren over eerlijke verkiezing, teo waar was jij toen de bevolking bijna tien jaren moet wachten op een verkiezing? toen waren jullie nergens te bekennen stelletje hypocrieten.


  Maak melding

 7. Hieruit blijkt dus dat het hele kiesstelsel of kiessysteem in Suriname stinkt als rotte vis. Administratief is het al jaren een zootje. De oplossing lijkt me heel simpel. Alleen de mensen die te traceren zijn voorzien van een z.g. “kiezerspas”, verplicht legitimeren bij het kiesbureau en daarna kunnen ze hun stem uitbrengen.

  Dit soort onvolkomenheden werkt fraude in de hand. Die dertigduizend die niet te vinden zijn: opschonen. Geen stemrecht!! Eerst netjes uitschrijven bij het CBB en daarna pas je recht laten gelden. Het is een zuiver administratieve zaak, dus zo moeilijk kan dat toch niet zijn in het huidige moderne computertijdperk?


  Maak melding

 8. Is niks en ook niks anders…… beleid van FRONT het liefst moet men het land ontvluchten.

  Dat is programma FRONT jaag de bevolking het land uit.

  Zie oude politieke partijen…de meeste mensen kozen richting Holland door wan en dom beleid van deze ezels.

  Door rommel en onbetrouwbaar beleid weet men nu plotseling niet meer waar men zit….maar luister ik ken deze dieven…. al ben je dood jij of fam. krijgt toch stemkaart…dan fa dan.


  Maak melding

 9. Wat wil je dan, in een land waar “mi regel joe” hoog in het vaandel zit. Als je op een politieke partij stemt wordt je op werk “geregeld”. Diploma hebben speelt helemaal geen rol meer. Ongeschoold of niet goed geschoold krijgt werk bij de overheid om ’s lands administratie werk te doen. Als je wind zaait , dan ga je ook storm oogsten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.