Suriname omzeilt duivels dilemma rond meelimport

8

PARAMARIBO, 19 feb – De regering wil snel af van het duivels dilemma rond de import van meel. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI, heeft spijkers met koppen geslagen op de laatste bijeenkomst van de regionale handelswaakhond Coted. Er zal meel geïmporteerd worden uit Trinidad. Alleen is om wat extra tijd gevraagd.

Het respijt is nodig om de importen uit Europa af te bouwen. De keuze boven het Trinidadiaanse National Flour Mills heeft met lokale voorkeuren te maken. “We doen dit omdat er wat problemen bestaan tussen producenten en leveranciers”, zegt Marica. De producenten, lokale bakkers, zijn minder content met het Trinidadiaanse meel. Bij het vermengen met andere middelen zijn de resultaten minder.

Het deeg is dan anders dan bakkers gewend zijn. “Het is meer een kwestie van aanpassen”, aldus Marica. Uiteindelijk zal het er toch van moeten komen. Het importeren van meel uit ander streken, mag niet tegen nultarief. Nu Suriname het wel doet, overweegt National Flour Mills een rechtszaak. Marica vindt dat het niet zover hoeft te komen. Binnen enkele maanden is alles in orde.


8 REACTIES

 1. Nu gaat men me weer een vreselijke zeurpiet vinden, maar ik wil het wel even kwijt.

  Trinidad kan niet aan de hoge vraag voldoen van cement. Nu is het weer de meel wat niet in orde is. Waarschijnlijk worden beide met elkaar vermengd. Vandaar dat de kwaliteit van meel en cement niet is wat het moet zijn.
  Daarom zijn die Surinaamse broodjes tegenwoordig zo hard gebakken.

  Terwijl Suriname absoluut in staat is beide producten zelf te kunnen produceren. Het is een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek, werklozen aan het werk zetten, een paar honderd Miljoen investeren, en je schept meer werkgelegenheid en inkomsten. Het geld kan absoluut met de grondstoffen gefinancieerd worden. Iedereen blij en gelukkig.


  Maak melding

 2. Verwarrend!

  Dit bericht is verwarrend. Ik begrijp er niets van! Kan best aan mezelf liggen, maar hier zijn noch spijkers, noch koppen geslagen. Hebben we hiervoor onze eigen meelfabriekant vernietigd?


  Maak melding

 3. national flour mills overweegt een rechtszaak. Marica vindt dat het z niet zo ver hoeft te komen.
  Poepen jullie nu al in je djokkie?
  Who The f*ck is national flour mills om een rechtzaak aan te gaan spannen.


  Maak melding

 4. @Das,

  Suriname moet binnen de caricom meel afnemen. Blijkbaar is het goedkoper om uit niet Caricomlanden te importeren. Op enig moment kon, als ik het goed heb, het Trinidiaans bedrijf niet leveren. Marica heeft toen toestemming gevraagd om buiten de Caricom te mogen importeren. Deze toestemming heeft hij, naar mijn weten, voor 2 jaar gehad. Ik meen dat Dilip Sardjoe de importeur is die gelieerd is an het Trinidiaans bedrijf. Hij heeft toen ook zijn misnoegen geuit en erop aangedrongen dat Suriname weer moest afnemen van het Trinidiaans bedrijf. Regels zijn regels! Wat hij eigenlijk bedoelt is dat hij over de rug van de Surinaamse bevolking geld wil verdienen.

  @Paagal,

  Ik mag hopen dat je geen tanden bent verloren.


  Maak melding

 5. Hoe zit het nou met keuze vrijheid van de bakkers. Ik kan mij voorstellen dat het importeren van meel uit de EU en omgeving niet onbelast blijft, echter vrije markt werking vereist nou eenmaal keuze vrijheid.
  Uiteindelijk zal de consument meer moeten betalen voor brood van meel uit de EU, maar dan is dat uit vrije keuze.


  Maak melding

 6. Waarom verplicht zijn rotzooi uit Caricom te kopen. Deze Caricom is zeer nadelig voor Suriname. Wie heeft er baat bij. Mensen al Dilip Sardjoe, e.a. monopolisten. Ten kost van zijn volk die minder kwaliteit krijgt en veel meer ervoor moet betalen. Is het volk nog niet genoeg uitgemolken???

  Weg met Caricom. Zoek andere goedkopere en kwalitatief betere partners. Of produceer zelf.


  Maak melding

 7. Ik begrijp dot heel verhaal niet. Trinidad is in het geheel geen meel producerend land omdat de grondstoffen niet in de tropen voorkomen. Chili Argentinië Brazilië okay . Maar Trinidad ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.