Geen bewijs actieve Chinese maffia in Suriname

9

PARAMARIBO, 19 feb – Er zijn geen concrete bewijzen dat Chinese maffiosi actief zijn in Suriname. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Misdrijven tegen Chinezen zijn dan ook niet te linken aan georganiseerde criminaliteit. Dit betekent niet dat het allemaal lieverdjes zijn binnen deze gesloten gemeenschap.

“We hebben de afgelopen jaren incidenten gehad van afpersing, ontvoering en moord binnen de Chinese gemeenschap”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Justitie slaagt er vaak niet in zulke zaken op te lossen. Dit ligt in belangrijke mate aan de geslotenheid. De meeste potentiële getuigen houden de kaken stijf op elkaar. Daarom ook wordt samenwerking met het thuisland overwogen.

Dat moet vooral meer informatie over deze migranten opleveren. Nu gaat het nog mondjesmaat door gebrek aan formele samenwerking. Justitie heeft ook aandacht voor trends die ook bij de rest van de samenleving achterdocht wekken. Zoals de supers die tot laat openblijven omdat de eigenaren schulden hebben bij Chinese verenigingen. “Ze worden nauwgezet gevolgd”, aldus Santokhi.


9 REACTIES

 1. Gesloten.

  Naast het feit dat dit een gesloten gemeenschap is en ze de kaken stijf op elkaar houden, is bekend dat ze ook de taal niet machtig zijn, dus totaal onverstaanbaar.
  Denkt de minister dat er JA geantwoord zal worden op de vraag: “bent u van de maffia?”
  Het is ook naief om te denken dat er geen Chinese maffia in Suriname is, want die is er zeker. Die is er in de hele wereld.

  Door een officiele winkelsluitingstijd van 22.00 uur in geheel het land aan te houden kan de criminaliteit in deze branche verminderen. Dit moet gelden voor alle winkels en supermarkten. Leningen of schulden moet men trachten binnen de beschikbare openingstijden af te lossen.
  De overheid regeert en niet de Chinese supermarkthouder.


  Maak melding

 2. Beste Minister,

  Er zijn verschillende gesloten gemeenschappen in Suriname. b.v. van binnenland bewoners. De slachtoffers vallen ook onder de gesloten gemeenschap.
  De rovers/moordenaars zijn ook vaak van een gesloten gemeenschap. Dus er wordt niets opgelost. De burgers betalen wel belasting om ook zaken opgelost te krijgen of is dat voor meer smoesjes. Het schuiven met drog redenen is al jaren bekend. Doe wat en pak die criminelen of zet een plan uit hoe deze criminelen de bak in te krijgen of moeten de ondernemers leedzaam toezien dat ze een voor een worden beroofd of afgeslacht door criminelen van een gesloten gemeenscap?


  Maak melding

 3. Chinesen waar ook ter wereld moorden alleen elkaar uit, das wel cool!
  Je komt er als overheid niet `tussen`het is een zeer gesloten gemeenschap, ze integreren niet, maar echt last heb je ook niet van ze!
  groet,
  w`man


  Maak melding

 4. allemaal leugens wat er vereld word, het is al heel lang bekend dat ze actiev zijn in suriname. dit is nou precies surinaamse manier om het te onderzoeken. het is al jaren bekend bij de chineese gemeenschap maar niet bij de surinaamse overheid. dit is omdat de chinese maffia ons ministers dik betaald. minister Chandrikapersad Santokhi ik denk dat je zoveel hooi op je vork neemt dat je het zelf niet meer weet, wat er allemaal in je eingen land afspeeld.
  de regering in sur is erger dan de periode dat de blanke mannen hier voor het zeggen hadden.
  een voordeel is er wel voor deze donkere regering, zij naaien letterlijk en figuurlijk een ieder surinamer. het maakt niet uit wat voor kleur je ook heb.

  zanderij


  Maak melding

 5. de maffiabaas moet men niet zoeken onder de chinezen.maar binnen de gelederen van het nieuw front. dit weet de minister van justitie en politie bliksemsgoed.

  deze meneer probeert ons af te leiden van de realiteit.om zo de heren handlangers van de bende te vrijwaren van hunne snode daad.


  Maak melding

 6. Probeer eerst de binnelandse moordenaars, verkrachters, dieven op te sporen die een vernieling achterlaten binnen de Surinaamse gemeenschap.
  Een ieder ziet en weet dat overvallen op zakenlieden (winkels, bedrijven etc) door mensen worden gepleegd die qua uiterlijk komen uit een bepaalde hoek van de samenleving. Waarom is Sunny Point berucht en durft de politie niet daar op te treden. Wat te zeggen van Latour en omgeveing en Nieuw weergevonden weg?????
  Santhokie laat me niet lachen mang. We weten allemaal wie dat zijn.


  Maak melding

 7. ik zou zeggen wat de chineze maffia betreft die is er al lang in switie sranang ,ik zou zeggen aan de sme bewoners net als hoe jullie de portugese taal machtig zijn geworden word het nu tijd dat jullie ook het chinese taal gaan leren want china is ondergronds al een machtig land (en ik bedoel over de hele wereld hoor )hier in ned is de chinese taal nu ook op de lijst van de talen die studenten moetten kennen hier op de universiteit en op bepaalde scholen dus ik zou zeggen surinamers slaap niet ga deze uitdaging aan ik weet dat sme mensen snel een taal machtig kunnen zijn ik ga hier in ned ook op chinese cursus ,zelfs de amerikanen laten chinese aupairs uit schina halen om hun kroost de taal te leren


  Maak melding

 8. Dit is gewoonweg onzin !! Dit is typisch zon racistische opmerking richting de Chinezen.. sinds China vs Amerika is.. lijkt het alsof er zelfs in de media leugens worden verteld door Westerlingen over OOsterlingen..
  het houd ook nooit op.. De chineze gemeenschap bestaat uit gastvrijheid en vrede.. dit is gewoonweg onzin !! De chinezen maffia bestaat al eeuwen niet meer.. !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.