Regering biedt steun bij overname Clico Suriname

6

PARAMARIBO, 4 feb – De regering is bereid verzekeraar Self-Reliance steun te verlenen bij de overname van concurrent Clico Suriname. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Er zijn weliswaar voorwaarden verbonden aan de steun. Dat er straks financieel wordt bijgesprongen mag niet echt verbazen.

Aan de neergang van het dochterbedrijf van het Trinidadiaanse Clico Financial kleeft een sociaal aspect. “We kunnen ook zeggen dat we niks doen. Maar dan kunnen situaties ontstaan waarbij burgers van dit land in de problemen raken”, zegt Hildenberg. Mensen hebben spaargeld vastgelegd voor een redelijke oude dag. Dat geld is weg als Clico valt. Ook pensioenfondsen hebben flink gespaard.

Dat Self-Reliance inkomt is meer een economische maatregel met sociale effecten. Dat gaat ook op voor de steunoptie van de regering. Het is meer een kwestie van hoe dan van of. “Als we het niet doen via Self-Reliance, zullen we het moeten doen via de individuele burger”, aldus Hildenberg. Het kostenplaatje is nog niet uitgetekend. Clico zelf is ook nog wat waard, dus moet dat ook gaan meetellen.


6 REACTIES

 1. de nieuwe Self-Reliance kantoor,waar vroeger het theater tower was gevestigd.wil de premie betalers ook weten van wie de self reliance dit gebouw heeft gekocht en hoeveel dit gekost heeft.

  Clico wordt straks een zeer vervelende affaire voor de surinaamse regering.hoe is het verder gesteld met de rest van de spaargelden van personen die jaren hun premies op tijd hebben betaald en geen moer hebben terug ontvangen van de olveh


  Maak melding

 2. De verklaringen betreffende clico zijn zeer verwarrend en onduidelijk.De direkteur van self reliance verklaart dat na lang onderhandelen clico is overgenomen en dat polishouders niet hoeven te vrezen en dat er uitbetaald zal worden.
  De minister van financien bevestigd dat niet en zegt met woorden van gelijke strekking dat niet alle polishouders hun geld terug zullen krijgen (wie wel en wie niet).Wie van de twee spreekt de waarheid?Of geen de twee.Laten ze spijkers met koppen slaan en mensen die hun zuur verdient geld hebben toevertrouwd aan Clico (die onder toezicht heeft gestaan van de CBVS) de juiste informatie geven.Dit is niet teveel gevraagd.
  Hier heb je recht op.


  Maak melding

 3. Kredietcrisis

  Fortis/ABN AMRO

  Het Nederlands-Belgische bank- en verzekeringconcern Fortis was de eerste in Nederland, die mede als gevolg van de kredietcrisis en dalend vertrouwen van de markt, in de financiële problemen kwam. Fortis had net als andere financiële instellingen in de ontstane marktomstandigheden moeite aan kapitaal te komen (onder andere voor de financiering van de overname van ABN AMRO). Uit de koersbeweging in september 2008 bleek dat het vertouwen in Fortis op de financiële markt tanend was. Zo ook bij de spaarders en klanten van Fortis.

  Ieder vals gerucht deed de koers van Fortis verder wegzakken. Fortis wankelde. Ingrijpen door de overheid was noodzakelijk. Ondanks de staatsdeelname die Nederland, België en Luxemburg op 29 en 30 september hebben aangekondigd in Fortis, stabiliseerde het vertrouwen in Fortis niet. Verder ingrijpen was onvermijdelijk. Op 3 oktober is Fortis Bank Nederland (en de door Fortis overgenomen onderdelen van ABN AMRO) overgenomen door de Nederlandse Staat. De Nederlandse staat heeft tevens 100 procent van de aandelen in Fortis Verzekeringen Nederland FVN gekocht en 100 procent van de aandelen in Fortis Corporate Insurance (FCI).


  Maak melding

 4. @Natasja Hiralal

  Ze spreken allebij de waarheid. De ene heeft het over de polishouders die een klein pensioentje hebben, etc.
  Daarnaast zijn er een aantal mensen die risico volle belegingsproducten hebben gekocht in de hoop een hoog redenment te maken. Eigenlijk kun je gewoon zeggen dat die mensen in aandelen hebben belegd omdat aandelen meestal veel harder stijgen. Door de crises hebben die mensen geld verloren, maar die mensen wisten dat hun product dat risico had.
  Een beetje overdreven gezegd. Die mensen hebben een lot in de loteij gekocht, niet gewonnen en moeten nu niet hun geld terug vragen.


  Maak melding

 5. En juist daar beginnen de problemen…Het lijkt wel Roep de geld verdubbelaar…einde van de rit Wall Street taferelen…you moni smoko.
  Staat Su….. ICESAVE…mi boi dat zal wat worden de zeer hard sparende Opa Ronald hebben zij weer gepakt.


  Maak melding

 6. Heer Neus,

  Kleine pensioentjes en beleggers
  het zijn allemaal polishouders die bij dezelfde maatschappij hebben geinvesteerd
  welke onder toezicht heeft gestaan van de centrale bank.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.