Rijgedrag in Suriname blijft hardnekkig fout

19

PARAMARIBO, 4 feb – Het gedrag van weggebruikers blijft zorgen baren. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie vindt het hoog tijd voor een andere aanpak. Het accent blijft grotendeels op het correctieve. Er komt een integrale benadering. Ook de burger zelf zal het zijne moeten bijdragen.

Voorlichting en beïnvloeding van het gedrag zal op het individu worden gericht. “Bij alle verkeersongevallen blijkt onmaatschappelijk rijgedrag de hoofdoorzaak”, zegt Santokhi. De focus blijft dus op gedragsverandering. Dat zal nu vooral gebeuren door het raadplegen van maatschappelijke organisaties. Het zogenaamde Verkeersplatform moet overheid en burgers samenbrengen voor overleg.

Toch blijft een belangrijk deel van het werk op straat zelf. “Onder meer de alcoholcontrole wordt scherper. We hebben de instrumenten al aangeschaft”, aldus Santokhi. Nog wat formaliteiten en Suriname kent ook alcoholtesten in het verkeer. Vorig jaar vielen gemiddeld ruim tien verkeersdoden per maand. Voor de eerste maand dit jaar ligt het aantal al boven de tien.


19 REACTIES

 1. de motto bij de automobilisten is,dat deze belasting betalen en wij de voetgangers niet.de meest roekeloze autobestuurders zijn de bosland creolen.deze houden zich niet aan wet en recht.

  wie niet horen wil dient serieus gestraft te worden.auto en rijbewijs in beslag nemen en cel straf opleggen.zo simpel is dit,niet teveel praten maar direct handelen.

  automobilisten mogen geen recht doen gelden bij aanrijdingen met dodelijke afloop.mits het ongeval anders is.

  het probleem bij justitie en politie is,dat deze met twee maten meet.recht voor een recht voor allen.


  Maak melding

 2. Het is makkelijk de weg-gebruikers de schuld te geven van de verkeers onveiligheid in suriname. De bestuurders moeten leren dat ook een land als suriname vele miljarden us dollar kosten om veiligheid en ontwikkeling te brengen en te garanderen. verkeers veiligheid is ook een kwestie van verkeers infrastructuur, die zodanig de verkeers deelnemers dwingt om zich op een bepaalde manier te gedragen. Bijv genoeg flitspalen om de snelheid op bepaalde punten eruit te halen. verder genoeg drempels en s bochten die ook de snelheid eruit haald. Tevens dienen er veel meer brom/fiets paden te worden aangelegd waardoor zij minder met het auto verkeer in contact komt. op de kruisingen dienen er meer stop lichten en flitspalen worden aangebracht.
  Om De kosten op te vangen zal men behoorlijk streng moeten zijn en flinke boetes op leggen aan overtreders van verkeers-regels.
  Want een ding moet duidelijk zijn, dat wij niet kunnen pappen en nat houden terwijl te veel mensen ongelukken op lopen en sterven tengevolge van een slap econmisch beleid die niet in staat is de verkeers infrastructuur aan te passen aan de toename van het verkeer en de blijvende wangedrag van de verkeers deelnemers. Dus regering stap af van de lilli-peuter economie en wordt wakker, wij hebben genoeg natuurlijke-rijkdommen. Als u dat niet kan als regering, Laat het maar aan de MC over.


  Maak melding

 3. als iemand als wilders de schuld van een probleem in nederland aan een groep of etniciteit geeft dan staan een aantal mensen hier gelijk op hun achterstepoot, reaktie nummer 1 geeft aan hoe sommige surinamers vandaag aan de dag nog denken het zijn deze zelfde mensen die hier een hele grote smoel hebben over hokjes denken en over politieke partijen die raciaal ingericht zijn . suriname heeft een grote probleem er vallen teveel doden in het verkeer, het is te dom en korzichtig om de schuld van dit probleem aan bepaalde groep te geven er zijn heel wat factoren die een rol spelen en als ik de minister goed begrijpt wil hij alle krachten bundelen om dit grote probleem op te lossen. de mensen die dit soort problemen aangrijpen om gelijk propaganda te maken voor een politieke partij dat geleid word door gewetenloos moordenaar en drugsdaeler zijn in mijn ogen zielige figuren.


  Maak melding

 4. Het zal duidelijk moeten zijn dat elke weggebruiker zijn/haar verantwoordelijkheid moet nemen in het verkeer.
  Blijkt dit bij sommige individuen niet het geval te zijn,dient dit met harde acties te worden tegengegaan.Keihard straffen !!
  Ik ben voor een dubbel besluit: Voorlichting en hoge effectieve straffen opleggen!!!


  Maak melding

 5. Hier moeten mensen als ronny felisie amofo elendy enz enz hun lijderschap tonen.

  Hier ben je groot te bewijzen dat je je volk goed hebt opgevoedt..

  Hier heb je geen diploma voor nodig en je hoeft niks te verscheuren,maar lijderschap is ook hier een kunst..

  Kom ook met een verhaal voor de komende verkiezingen aan je volk dat het verkeer waar je dagelijks aan deelneemt je zelf verantwoordelijk bent..


  Maak melding

 6. Theo, je reactie is net zo immoreel als de automobilist die met 120 km/u. over de rondweg scheurt. Typische weer het vingertje wijzen naar de overheid, terwijl je op geen enkele manier een beroep doet op de verantwoordelijkheid van de automobilist zelf. Want daar ligt het probleem. Als gebeurt zoals jij wilt, zul je op iedere automobilist 1 politieagent nodig hebben. Dat er maatregelen genomen moeten worden ben ik met je eens, maar niet op deze manier. De Surinaamse automobilist is van nature een verkeersanarchist. Pak eerst het zonder rijbewijs rijden aan, het onder invloed rijden, het onverzekerd rijden, het te hard rijden, de kennis van de verkeersregels. Met niet geringe straffen. Maatschappelijk probleem derhalve. Daar kan geen regering iets aan doen.


  Maak melding

 7. nr 1 , weet je het zeker dat het de boslandcreolen zijn, die de meeste brokken in het verkeer maken.

  je gaat toch niet doemdenken, roekeloos rijgedrag komt bij alle lagen van de surinaamse bevolking voor.


  Maak melding

 8. Regelmatig betrap ik mezelf ook wel eens dat ik ver boven de maximum ben. Plus dat het mij niet uitmaakt, onverhard of verhard.
  Nu ik evalueer hoe mijn rijgedrag in NL is, vind ik het wel een verschil.
  Zelfde als ik in Afrika ben ook totaal anders. Ik probeer uit te vinden wat het precies is wat ons bezielt om met 80 over een onverhard weg te crossen terwijl er kinderen kinderen naar school lopen aan de kant van de weg.
  Die drempels van paltan tewarie weg is niks.
  Makkelijk neem je een 80 met een stevige wagen. Dit heeft niks met de regering te maken. Vroeger waren de verkeers cijfers lang niet zo dramatisch als het nu is.
  Adrenaline zal ook wel een rol spelen.


  Maak melding

 9. Het wordt tijd voor wegenbelasting in Suriname,dan pas kan men meer aan de verkeersveiligheid doen,met die inkomsten kunnen er meer verkeerslichten ,goede troitiors,rijwielpaden,betaaldparkerenvakken enz.enz.enz.gerealiseerd worden.
  Het wordt een hell of a job omdat gedaan te krijgen,want autorijden in Suriname blijkt spotgoedkoop te zijn,het enige wat men kwijt is ,zijn autoverzekering en benzine.Er komen meer en meer auto`s op de belabberende wegen ,dus voer wegenbelasting in.


  Maak melding

 10. Behandel ze als kinderen….toch? Gewoon afpakken wat ze leuk vinden en belangrijk voor ze is, dan zul je het resultaat zien.

  Pak hun de auto af, dan kunnen ze niet meer de blits uithangen. En dan mogen ze met “lijn 2” naar hun werk. Geef ze zodanige boetes dat ze de maand niet rond kunnen komen en hun kind(eren) te kort doen omdat ze de contributie van de boekenclub, muziekles of sportvereniging niet kunnen betalen. Kleedt ze uit en laat ze voelen, dan kun je pas resultaat hebben. En ik weet waar ik over praat omdat ik tot een paar jaren geleden zelf heb moeten ondervinden hoe het werkt. Ik ben altijd een stevige rijder geweest maar kreeg bijna elke maand minimaal 1 boete nadat ze de radaverklikker hadden verboden. Soms kostte het mij honderden euro’s in een maand, tel maar op in een jaar. Ik vond het zonde van het geld. En alsof de duvel er mee speelde was de laatste betaaldag van 1 of meerdere boetes juist op het moment dat ik iets anders had gepland of iets leuks wilde kopen. Ik baalde van de overheid en vond de politie maar een stelletje kl…tz..kken. Op een bepaald moment baalde ik van mezelf want het lag aan niemand anders dan aan mezelf. Vanaf dat moment ben ik rustiger gaan rijden. Af en toe krijg ik er nog één voor een kilometertje of twee te hard, maar die bedragen zijn te verwaarlozen.

  Het werkt dus wel. Maar de Surinaamse overheid stelt zich weer te slap op, door vriendjespolitiek en het besef dat hun eigen familie en vrienden zelf de dupe van strengere maatregelen kunnen worden.

  Dit is het aloude gedrag in Suriname. Niet analyseren wat het kost en oplevert maar eerst wat de negatieve gevolgen voor hun omgeving kunnen zijn!

  Brodder (8), hadden de meeste Surinamers maar zo een goede zelfreflectie. Ik hoop dat je je eigen zelfreflectie ook serieus neemt en er iets mee doet op het moment dat je weer instapt.;-)


  Maak melding

 11. afgelopen jaar waren we weer in het mooie suriname, we huurden deze keer een auto omdat de onze helaas defect was. elke keer als wij er zijn heb ik het idee dat het steeds erger word in het verkeer, mensen en kinderen lopend of op de fiets gedragen zich ook niet verantwoordelijk langs de wegen, in de avond wanneer je geen hand voor ogen ziet doemt ineens een fietser op die zonder licht aan het rijden is, het liefst met 3 man op 1 fiets en ook nog dronken. als automobilist is het soms net een achtbaan waar je inzit. ook is het zo dat wanneer je je niet aanpast aan het verkeer om je heen jij het gevaar op de weg gaat vormen, kijk naar de kwattaweg die overgaat in de gravenstraat (henk Aaronstraat) je moet haast met een gangetje van 80km per uur de stad inrijden wil je niet afgesneden worden of boos kijkende medeweggebruikers hebben.
  ook de staat van de wegen heeft te maken met roekenloos gaten ontwijken omdat anders je auto een wiel of as verliest.
  wij zijn op de terugweg naar zanderij door een politie agent teruggebracht, ik heb mijn hart vastgehouden onderweg de imbeciel reed met 120 km per uur over de wanicastraat!!!! en zo’n persoon moet mij dan een bekeuring gaan geven als hijzelf nog niet eens snapt dat hij een rijdende moordenaar is, o ja hij is trouwens hindoestaans reagerend op de vorige reacties.dus afkomst heeft er ook niets mee te maken.laat men eerst de regels eens wat strakker aantrekken en begin vooral met jezelf anders lacht iedereen je uit en gebeurd er vervolgens nog niks, ik hoop dat wanneer wij dit jaar gaan er verbetering is maar das een utopie

  gr felo


  Maak melding

 12. De Surinaamse weggbruikers moeten zichzelf goed in de spiegel kijken!!! Zij zijn het die alle verkeersregels aan hun laars lappen met all gevolgen van dien!!! Je zou toch denken dat met leerd van fouten die anderen maken in het verkeer(alle verkeersdoden)!!! Wat mij betreft mag de overheid genadeloos hard optreden tegen associale weggebruikers!!!


  Maak melding

 13. Is het misschien hoog tijd om TOYOTA nader te onderzoeken; zoals elders in de WERELD; want er rijden o o k te/veel TOYOTA”S rond in SURINAME ?

  T O Y O T A !!
  misschien OOK…
  denk erover na..
  Orrie


  Maak melding

 14. Brantimaka,
  Jou denkbeeld zaait splitsing in de samenleving.Het is lichtzinnig,incorrect en kortzichtig het prolbleem in het verkeer in de schoenen van een groepering te schuiven zonder dit specifiek te onderbouwen.
  Ik vraag mij af of jij met cijfers kan komen hoe jij tot dit beeldvorming ben gekomen.
  Een maatschappelijk probleem moet op correcte manier worden opgepakt en niemand is erbij gebaat met jou hokjes doemdenk beeld.
  Ropy


  Maak melding

 15. Het is zielig voor woorden dat de één de overheid en de andere een bepaald bevolkingsgroep de schuld geeft.Hoe je het ook draait, bepaalde factoren hebben ertoe geleid dat het verkeer in Suriname zo chaotisch is geworden. Terwijl de infrastructuur in het land lang nog niet is waar het wezen moest, gaat de import van auto,s alsmaar door.Wegen worden geasfalteerd,rotondes worden aangelegd maar er wordt weinig gedaan aan het wegmeubilair. Duidelijk zichtbare stopstrepen,aslijnen,voorsorteervakken , voetgangersoversteekplaatsen,kantlijnen noem maar op zijn nauwelijks aanwezig of te zien.
  Deze zaken zijn medebepalend voor het rijgedrag van elke weggebruiker maar uiteraard is het rijgedrag van elk individu groot of klein rijk of arm doorslaggevend voor een veilg verkeer. Hoge boetes zijn erg belangrijk. Je moet die klojo,s echt in hun portemonnee treffen,dan gaan zij zich
  bedenken voordat zij weer hun roekeloos rijgedrag vertonen onder invloed van alcohol. Hard rijden omdat men anders te laat is op zijn afspraak of op het werk of waar dan ook. Als je haast hebt dan moet je gewoon eerder uit je bed kruipen en niet denken dat je alleen op de wereld bent en dat de rest maar gewoonweg niet meetelt.
  Politie pak die snelheidsmaniakken en associale weggebruikers voordat iedereen is doodgereden . Beat them,hit them , empty their pockets with bills so high as the mount Everest.
  Khan


  Maak melding

 16. In suriname heb je meer auto’s dan wegen als ik het zo krom mag zeggen.
  Ik denk dat de overheid een wet in werking moet stellen om begrenzers verplicht te laten plaatsen in de auto’s in Suriname. Niet harder dan 60 km per uur. Het is inderdaad wild west het verkeer aldaar.
  Ben het overigens helemaal eens met AHE.
  De automobilisten die een overtreding/misdrijf begaan hard in hun portomonee pakken.

  Heb het een keer meegemaakt voor het zebrapad verkeerslicht voor voetgangers sprong op groen maar is toch een levensgevaarlijke onderneming om de het zebrapad te oversteken.

  De wegen zijn ook zo smal in een groot land ongelofelijk. Zet desnoods op alle hoeken van de straat een agent of een politieauto.
  Doe er wat aan minister treed op.


  Maak melding

 17. de wegen zijn te smal waardoor er geen ruimte overblijft voor tweewielers en voetgangers. Er moet een landmeting plaatsvinden al die mensen die hun huizen tot op straat gebouwd hebben, moeten het illegaal verkregen grond weer inleveren zodat het voor fiets en voetgangers ingericht kan worden. Ook is het veiliger voor de schoolgaande kinderen en ouderen. Drempels, flitspalen, en zware bekeuringen b.v.(3x)overtreding is auto of rijbewijs inleveren plus een flinke boete kan ook helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.