Jessurun: Suriname moet Nederland aanklagen

25

PARAMARIBO, 24 jan – Suriname moet Nederland aanklagen voor de coup van 1980. Dit zegt parlementariër Winston Jessurun. De betrokkenheid van Den Haag is meer dan eens aangegeven. Zelfs de Nationale Democratische Partij, NDP, van coupleider Desi Bouterse beaamt de Nederlandse rol.

Dat is te lezen op de website van de partij waarop met zoveel woorden toegegeven wordt dat Nederland de coup steunde. Het gaat er dan kennelijk om de coup te rationaliseren. Hoe dan ook, Nederland valt het een en ander te verwijten. “Suriname moet Nederland voor het Internationaal Gerechtshof dagen, vooral vanwege de humanitaire en sociaaleconomische gevolgen”, zegt Jessurun.

Het wanbeleid van de jaren tachtig is immers te herleiden tot 1980. Suriname zou een goede case kunnen maken, denkt Jessurun. “De bevestiging van de toenmalige Nederlandse ambassadeur Vegelin van Claerbergen in het programma Andere Tijden spreekt boekdelen.” Hetzelfde geldt het boek van Andre Haakmat (adviseur van de coupplegers, red.), De Revolutie Uitgegleden.


25 REACTIES

 1. Eindelijk!!

  Het was toch altijd zo voor de hand liggend?

  Jammer dat dit soort dingen pas worden aangekaart als ‘verkiezings issue’. En ook als het laatste niet de bedoeling is komt het zo over en maakt het dit pleidooi van Jesserun wat minder sterk.

  Feit is dat men dit serieus moet doorzetten. Alleen maar het feit dat het gebeurd zal de rol van Nederland inzake de coup internationaal formeel aan de orde stellen.

  Doen jongens. Sla de handen ineen en maak er geen partij politiek issue van dat daarom slechts door een klein deel gesteund wordt.

  Laat hier ondanks jullie grote verdeeldheid, de werled eens zien dat als het om de belangen van Suriname gaat, jullie gezamenlijk kunnen optrekken.

  Consensus geboden.


  Maak melding

 2. na dertig lange jaren is jesserun eindelijk met venetiaan wakker,en hebben nog wat last van de duizeligheid.
  sardjoe en somo zijn op de loer.

  nederland aanklagen,waar staat dit geschreven.dit wil ik nog zien gebeuren.
  jesserun is ook een deel van de regering en wat komt deze ons nu vertellen.

  ronnie brunswijk hoofdbeleidsadviseur bij ctc,doet ook zijn zegje,en vind,dat santokhi bouta moet laten opsluiten.
  de politieke leiders zijn doorgedraaid.

  niet praten,maar handelen
  tak taki ne furu bere.


  Maak melding

 3. ik vind dat niet zozeer de coup-pleging in
  1980, een probleem was, het was een land wat
  nog in de kinderschoenen stond van opbouw en
  dan kan er van alles misgaan, maar het grootste probleem, waar men vandaag aan de dag, nog steeds de naweeën van het zijn de
  decembermoorden, de binnenlandse-oorlog en de drugs, er wordt wel aan gewerkt, om een betere toekomst te scheppen, maar vaak blijven de daden uit.
  toch blijf ik in de toekomst van dit land geloven, en hoop ik over een paar te mogen helpen aan de opbouw van dit land.
  ( bakra)


  Maak melding

 4. Jessurun ziet de bui al hangen met zijn ene zetel, die zal komen te verdwijnen.

  Het volk was hartstikke blij met die coup van 25 februari 1980 en zit derhalve niet te wachten op een aanklacht jegens of tegen Holland.

  De problemen kwamen toen op 26 februari 1980 traditionele politici zich gingen bemoeien mat de zaak en die jonge onervaren militairen grandioos misleid voor eigen gewin.

  Onder andere de Oemrawsings, Seedorf, Cambridge, Derby en vele anderen heb ik in rijen zien staan bij het hoofdkwartier om zogenaamd hun bijdrage te komen leveren.

  Als wij het helemaal zelf hadden gedaan had Suriname anno 2010 er veel en veel beter voorgestaan.

  Ik stond erbij en keek ernaar hoe die oude vossen de zaak weer hadden verzand. Dat is de waarheid van de overigens goed bedoelde revolutie.


  Maak melding

 5. @ meneer jussurun.
  moeten wij dertig jaren na dato op een website van de NDP lezen over de rol van nederland bij het omverwerpen van de democratie in mijn land terwijl de daders zwijgen in alle talen laat bouterse het surinaamse volk eerlijk vertellen hoe het is gegaan om 25 feb 1980,hij zal dat niet doen omdat hij van zijn voetstuk gaat vallen hij doet zich voor als de grote (leider)maar dat is hij niet bouterse is een laffe landverader die mijn volk heeft bedrogen en verraden.wij zijn als land geen steek vooruit gegaan tijdens die verwerpelijke revo. we zijn als land op humanitair en sociaaleconomisch gebied vernietigd door die landverrader bouterse, hij laat zich nu misbruiken door drugs criminelen die financieren zijn partij.


  Maak melding

 6. Los van het feit of nederland schuldig is, de vraag is waarom nu pas, ziet deze regering geen uit weg meer om de komende verkiezingen te winnen en is zij wanhopig op-zoek naar een schandaal om de kiezers op hun hand te krijgen. Iedereen in suriname weet dat het openbare-ministerie en de regering twee handen op een buik is. Deze beide machten zullen het niet aan durven hun groot financiers die nederland voor hen is te vervolgen.


  Maak melding

 7. meneer Winston B waar heeft u al die jaren ondergedoken. weer laat een DOMME surinamer van zich horen. voor de jaren 80 had men het slechter in sur, dan tijdens de jaren 80 en daarna.
  alles draait momenteel om Bouterse. verkiezingen komen eraan dus het gooien met modder is begonnen.

  suriname had afgelopen 30 jaar de juiste man nodig op de juiste plaats. het was waarschijnlijk een van de rijke landen geweest. en dat zou een elke surinamer moeten weten. kijk maar om je heen wat er in sur aanwezig is. van olie tot goud, van water tot hout,vis almn en ga maar zo door. er zijn maar enkele landen in de wereld waar alles onder een dak te vinden is.

  dus nogmaals Winston B, wat denkt u bij de hollanders te kunnen halen…niets totaal niets. men is niet eens in staat om Bouterse aan te pakken, maar wil Nederland aanklagen.
  wat je wel kunt doen Winston B, alle ministers en precidenten die sur heeft gehad
  goed viscaal te controleren.
  zij beheren tot de dag vandaag het totale vemogen van sur, van het afelopen 30 jaar.

  suriname, een land met geen eens 600.000 inwoners, dat niet eens op zijn eigen benen kan staan. een land dat zich verkoopt voor een appel en een ei. een prachtig land waar de overheid, word vertegenwoordigt door grootste criminelen/rovers/verkrachters/moordenaars.

  dus nogmaals Winston J. begin eerst de rotzooi in suriname aan te klagen en iets voor de bevolking te doen. ik ben blij dat er heel veel te feesten is in suriname, er is elke week wel ergens een groot feest/vestival.
  zo heeft een deel van de bevolking nog wel een afleiding.en dan zijn we allemaal even vergeten wat een rotzooi het in mooie suriname is. tot ziens bij een volgende probleem.

  pengel
  antwerpen 24-01-10


  Maak melding

 8. Hmmmmm ik heb de genoemde bronnen ook bestudeerd met name het boek van Haakmat, maar hieruit blijkt niet dat de coup een idee van Nederland was. Wel zou je kunnen zeggen dat Nederland (en kolonel Valk els militaire attache) in de periode 80-81 zijn kaarten zette op Bouterse binnen de groep van 16 coupplegers, omdat hij de meest gematigde was binnen de groep revolutionaire leiders. Maar dat lijkt me een normale vorm van “real-politiek” van de kant van Nederland en heel wat anders dan het actief aanzetten tot een coup.

  Toen Bouterse geleidelijk radicaliseerde en gewelddadiger werd en tegelijk duidelijk werd hoe nauw de persoonlijke band tussen Bouterse en Valk was geworden, werd het Nederland te heet onder de voeten en besloot men om kolonel Valk terug te roepen. In de interpretatie van Andre Haakmat had dit een averechts gevolg: Bouterse voelde zich in de steek gelaten en het psychologische gevolg was dat hij geen morele grens meer kende. Kort na het vertrek van Valk, begonnen de politieke moorden.

  Achteraf gezien had Nederland dus beter Valk ter plekke kunnen houden, maar het verwijt van betrokkenheid was dan sterker geweest dan nu het geval is.

  Het boek “De revolutie uitgegleden” van Haakmat kan ik iedereen aanraden, het leest als een thriller, ik heb het destijds in 1 adem uitgelezen…


  Maak melding

 9. Geachte redactie,

  Inderdaad kunnen wij ons vinden in de gedachte van de Surinaamse parlementariër Winston Jessurun. Echter, het feit dat deze stoere houding van deze parlementariër zich juist nu voordoet, aan de vooravond van de Surinaamse verkiezingen van 2010, wekt bij ons de nodige wantrouwen.

  http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/41678351

  Nimmer hebben wij hem Winston Jessurun zich eerder hiervoor sterk zien of horen maken. Dus waar komt deze stoere houding nu plotseling vandaan. Politiek scoren ten koste van of vanwege de populariteit van Desire Delano Bouterse momenteel als politiek leider van de NDP, mag politiek. Maar hoe geloofwaardig ben je als politicus, wanneer je pas nu enkele maanden voor dat de verkiezingen van 2010 naderen, zulks een stoere actie wilt gaan ondernemen. Om na de verkiezingen vervolgens als je eenmaal gekozen bent, als het kerkhof te zwijgen? Vooral waar het hier gaat om een actie van een politicus, behorende tot de elitaire klasse van de Surinaamse gemeenschap en die tevens met alle politieke winden meewaait.

  http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2009/03/26/over-de-coup-van-bouterse

  Deze actie van deze politicus Jessurun lijkt ons derhalve verdacht en in feite achterhaald. Eveneens de actie van Parlementsvoorzitter Somoharjo, om de President van Suriname nu in het Parlement te desavoueren. En dat van parlementariër Brunswijk jongslede, die pas nu kenbaar meent te maken, dat er binnen het Front NIET overlegd wordt. Terwijl eerder weinigen hun mond opendeden. Vooral niet over deze kwestie durfden te spreken m.u.v. oud parlementsvoorzitter Emile Wijntuin.

  http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2009/mrt09/26-03-09/Nat_%C2%A0%E2%80%98Aanklacht%20Nederlandse%20rol%20staatsgreep%20onbestaanbaar%E2%80%99%20.asp

  Het wordt tijd om de Surinaamse kiezer hierop te wijzen, dat er binnen de Surinaamse politiek lieden rondlopen, die het slecht op hun ‘stem’ gemunt hebben. Maar NIET op veranderingen van hun bizarre leefomstandigheden en dat van de rest van de bevolking.

  Politici die momenteel i.v.m. de komende verkiezingen van 2010, nu van alles durven roepen. Sommige politieke partijen hebben zelfs Nederlandse politieke adviseur laten overkomen (PL/Somo), om hun bij de komende Geheime Verkiezingen te adviseren en/of bij te staan. Weer anderen ter populariteit van zichzelf en hun partij, een Nederlandse voetbal coach hebben laten overkomen (NPS). Eerder bijvoorkeur Nederlandse stagiaires lieten accommoderen ten koste van de Surinaamse afstuderenden en nu van alles roepen (SPA). Zelfs stiekem Nederlandse advocaten voor de Surinaamse Rechterlijke Macht hebben aangetrokken (VHP), om het overdragen van voormalige Nederlandse plantages (vb. Suikerplantage Marienburg) aan nazaten van voormalige Nederlandse slavenhouders ten tijde de Slavernij, te kunnen bespoedigen. En ga zo maar door.

  DEZE OUDE FRONT POLITICI ZIJN EEN AANFLUITING EN HEBBEN DE REPUBLIEK SURINAME IN DE UITVERKOOP GEDAAN. ZELFS POLITIEK INTERNATIONAAL IN GEVAAR GEBRACHT!

  Geen wonder dat het buitenland zich constant blijft inmengen in de binnenlandse aangelegenheden van de Republiek Suriname. Ten slotte met aan het hoofd een President, die zonder doel van verre reist, om de handen van een goddeloze Paus tot in Rome te gaan kussen. Een Paus die weigert om een Pauselijk Besluit welke aanleiding was voor de Afrikaanse Holocaust (Slavernij) in te trekken. En eenmaal terug in Suriname, vanwege zijn vernegerde attitude alles in het werk te stellen, om de Surinaamse geschiedenis en de Surinaamse economie voor ZIJN inschatte waarde van 5% mede helpen te verkwanselen.

  Rasopportunisten die klaarblijkelijk niet zouden schromen, om zelfs hun eigen moeder in de verkoop te doen, slechts om politieke macht te kunnen verwerven, slechts om de NDP-Suriname buiten het machtscentrum te houden. Maar wel ruim gebruik maken van de winsten van Staatsolie Suriname NV. En nu enkele maanden voor de komende verkiezingen van 2010, plotseling ZOGENAAMD Nederland willen aanklagen, vanwege haar rol bij de staatsgreep van 1980. Maar feitelijk met hun actie de Nationale Democratische Partij Suriname een hak willen proberen te zetten. Omdat volgens recente prognoses, zij momenteel politiek in de knel zitten. Terwijl de NDP van Desire Delano Bouterse ondanks haar machteloosheid wat hieraan te kunnen doen, vanwege haar minderheid in het Parlement, groeiende blijft.

  http://www.youtube.com/watch?v=okK_UL7cLe0

  Trouwens wie zijn degenen, die in de afgelopen 15 jaar van volledige politieke macht, vanwege een ruime meerderheid in het Parlement, nu zijn ‘uitgegleden’. En zich in de loop der jaren publiekelijk belachelijk hebben gemaakt.

  Of …

  WIE HOUD WIE VOOR DE GEK!


  Maak melding

 10. Jes.,,

  Je moet je zelf aanklagen..liefst bij colera..lpg..

  Dit is puur populistme belangrijk doen,aandacht trekken,je bent zelf één van de grootste boeven in sme.

  Waar heb je al die jaren geslapen of geleeft..

  Nu we vijf en dertig jaar verder zijn kom je voor de verkiezing met een stunt,waarin jezelf alleen geloofd..

  Je bent trouwens kundig genoeg,waarom doe je het zelf niet..


  Maak melding

 11. Wat is de intentie om Nederland aan te klagen. Gaat het weer om vele miljoenen euro’s bedelen. Terwijl Suriname een gat in zijn handen heeft en niet eens om kan gaan met het door God geschonken rijkdom die letterlijk voor het oprapen ligt. Nee, ze kunnen alleen bedelen en hun rijkdom weggeven aan blanke multinationals zoals IAM Gold. Daarna weer bedelen, bedelen, bedelen.

  Het wordt tijd dat Suriname eerst in de spiegel moet gaan kijken naar zichzelf. Een land met 20 miljoen inwoners zou dolblij en gelukkig zijn als ze de rijkdom zouden hebben die Suriname heeft met zijn half miljoen inwoners. Ze kunnen er gewoon niet meer omgaan.


  Maak melding

 12. en wat bereiken we ermee?
  wat gebeurd is is gebeurd, wij kunnen er niets aan doen.
  enigste is lering uit trekken en zorgen dat het niet meer gebeurt in de nabije toekomst.
  en ook voor zorgen dat mensen met domme trots nooit meer de macht krijgen (z.a. wijlen Arron)


  Maak melding

 13. Lijkt mij prima dat de waarheid van de coup boven water zal worden gebracht maar ik kan mij niet echt voorstellen dat Nederland enig belang zou hebben bij een (toch wel) linkse coup van Bouterse.
  Waarom waren er destijds dan ook Nederlandse troepen in Frans Guana en waarom had de Nederlandse regering landingsvaartuigen aan de USA gevraagd? Dit alles lijkt er eerder op dat men de coupplegers (DB en consorten) de pas wilde afsnijden.

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 14. Allemaal rotzooi verhalen…wie gaat achter Jes..staan ik niet dit is gewoon anderen meenemen in een poeptroepbende…waar nooit een eind aan komt.

  Deze mannen FRONT zijn te dom hebben zij het nog steeds niet door dat deze story’s geen brood op de plank brengen.

  Gaan jullie iets anders doen er is genoeg GOUD.


  Maak melding

 15. Ik weet niet wat Jesserun daar in Suriname precies doet maar als na bijna 30 jaar hij met met zoiets naar buiten komt, moet hij wel 1 ding in de gaten houden dat ie bij Ned nul op het request krijgt en dat er niets uit de bus zal komen, opdat Ned bij die achterlijke opmerking schade gaat oplopen
  Wat ik hem wil aanraden, doe je dingen daar in Suriname laat die ptatta’s met rust, want hoe dan ook we zijn nog afhankelijk van ze,
  op allerlei gebied, laat dat duidelijk zijn.
  Hij verwijst naar uitspraken en een tv uitzending and so what!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 16. Mosterd na de maaltijd en als er iemand is die niet is te vertrouwen,dan is het Winston.Jesserun.
  Ik constateer dat deze heer weet dat hij nimmer meer een verkiesbare plek krijgt in de DNA en zeker niet als de kaarten goed worden geschut en het volk hun hart volgt.

  a tan so


  Maak melding

 17. Net voor de verkiezingen durft iedereen van alles en nog wat te roepen, maar deze ziet ze echt vliegen. Weer zo iets dat tijdens een slapeloze nacht is bedacht. Is het de bedoeling dat dit gebral als een politiek briljante zet wordt beschouwd?


  Maak melding

 18. Als Nederland verantwoordelijk is dan heb je natuurlijk gelijk dat je de regering aansprakelijk kan stellen, bedenk je dan wel dat niet de kopstukken in Den Haag maar de burgers de eventuele schadevergoeding moeten gaan betalen(die word namelijk van belastinggeld uitgekeerd).

  Het lijkt mij veel logischer om in paats van die oude koe uit 1980 de huidige surinaamse regering eens onder de loep te nemen die zijn zakken rijkelijk aan het vullen is met jullie geld.

  ok dan


  Maak melding

 19. Natuurlijk is Nederland schuldig aan alle ellende in Suriname maar minstens net zo schuldig zijn een heel groot deel van de Surinamers zelf en dan met name de Surinamers met macht en geld. Suriname is nog steeds niet bevrijd van de kolonisten en slavendrijvers alleen hebben zij nu een andere huidskleur. Creolen, Hindoestanen, Javanen en alle anderen er bij allemaal kennen zij het spel van geld en macht binnen de soap van de bananendemocratie. Een stem in Suriname kost maar een paar SRD. Als je bang bent om je baan of grond te verliezen dan stem je toch op de familie van je baas… of eigenaar…


  Maak melding

 20. Hij komt nu pas 2010 als GEK IDIOOT…luister noh Jesrun…loop of ren naar de NPS…daar hoor jij thuis met met jouw lieg en bedrieg verhalen.

  Toen jij voor het land moest vechten liep jij de boel tegen te werken…nu kom jij met HUICHEL…begrijp dit goed donderstraal op….zaagsel jij..takru !!! libi suma yu.


  Maak melding

 21. Daar gaan we weer iedereen is schuldig behalve bouterse, iemand hier durf de vraag te stellen WIE HOUD WIE VOOR DE GEK? bouterse houd jullie allemaal voor de gek want als het verhaal klopt dat hij zich heeft laten misbruiken om ons land naar klote te helpen dan moet hij ter verantwoording worden geroepen want dan is het hoog verraad bouterse heeft mijn land en mijn landgenoten verraden om macht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.