Somohardjo laat president Suriname vierkant staan

32

PARAMARIBO, 23 jan – Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo heeft president Ronald Venetiaan ongekend kil bejegend. Het parlement vergaderde rustig door, hoewel Venetiaan protocollair toelating had verzocht. Uiteindelijk trok het staatshoofd de stoute schoenen aan.

Venetiaan lapte alle protocol aan zijn laars en stapte de vergaderzaal binnen. Somohardjo wachtte dat moment niet af, maar vertrok spoorslags. “Als de vorm faalt, moeten we ons op de inhoud concentreren. Maar ik laat me niet weerhouden”, zei Venetiaan achteraf. De vergadering is uiteindelijk verdaagd. Dit gebeurde op voorstel van de oppositie die de hele vertoning als belachelijk bestempelt.

Otmar Rodgers van coalitiepartner Nieuw Front vindt het wat overdreven. En medeverantwoordelijk voelt hij zich al helemaal niet: “Wij maken ons niet belachelijk, ons treft geen blaam. Het parlement heeft direct gecorrigeerd.” Somohardjo’s plaatsvervanger bood inderdaad verontschuldigingen aan. “We aanvaarden de verontschuldigingen van de kant waar die vandaan komen”, zei Venetiaan.

Of Somohardjo zich ook schuldig voelt en overeenkomstig handelt, valt nog te bezien. En ook is het afwachten of excuses ‘van die kant’ worden aanvaard. Het unicum in Suriname’s parlementaire geschiedenis staat niet op zich. Het is het voorlopig hoogtepunt van een venijnig steekspel binnen het Nieuw Front. Voorlopig,omdat het vervolg er onvermijdelijk aan zit te komen.

Somohardjo is al geruime tijd niet content met de bejegening van zijn politieke partij Pertjajah Luhur. Venetiaan zei pas nog dat niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit meetelt voor wie beter gepositioneerd wil worden. Dat moet flink wat kwaad bloed hebben gezet. Het is publiek geheim dat de ministers van Pertjajah Luhur minstens klungelig overkomen. Alsof hun beleid elders wordt bekokstoofd.


32 REACTIES

 1. Naarmate de verkiezingen naderen zal het duidelijker worden dat Suriname geen land of democratie is , maar een verbond een paar racistische groepen die de macht in handen hebben … als het zo door gaat zal Suriname in verschillende kleine etnische staten uit mekaar vallen …. tenzij een multiraciale partij aan de macht komt .. Met een zeer tactvolle President


  Maak melding

 2. de grootste fout van vene is om met figuren als somo en brunsie in zee te gaan ik hoop dat het surinaams volk in mei figuren als somo brunsie en bouterse keihard afstraffen.
  ik vraag mij af waneer vene deze schrurken uit zijn regering gaat trappen .


  Maak melding

 3. Het kwade of het ergere. Kies maar NPS. Straks blijft niets van uw partij over alleen maar omdat u doden wilt wreken. Maar zelf de doden draaien zich om in hun graf van dit hebben wij niet gewild, dat een president als een voet-veeg wordt behandeld. Hoe laag kan de president nog zakken in suriname. Het woord on-aanvaardbaar is deze president vreemd, Want Wat de parlements voorzitter ook doet, men blijf de rit uitzitten met hem, en zo wordt NPS een stoffige oude partij die geen beslissingen durf te nemen. De andere partners in het Front laten hem ook als een baksteen vallen.
  Wij kunnen niet anders dan te roeien met de riemen die wij hebben, en in dit geval is de megacobinatie de voordehand liggende mogelijkheid. De MC heeft genoeg ervaringen opgedaan in het verleden om te weten hoe het niet moet op bestuurlijke vlak in suriname.


  Maak melding

 4. Boeiend maar ook lastig !!
  Leuk verhaal. Zal echter geen effect hebben voor de politiek, Los van het feit dat de opmerking van Somo = geregeren een keiharde leugens …Maar Vene blijft op de stoel plakken !! !!
  Deze president wordt niet aleen door het surinaamse volk ongewaardeert maar ook door zijn eigen coalitie partij!!!


  Maak melding

 5. Het is niet “alsof”, het beleid wordt op het hoofdkwartier van de PL bekokstooft en Somo zou niet Somo zijn als hij niet het laatste woord had op die meetings.


  Maak melding

 6. Alhoewel ik Somo ook niet mag zeg ik “goed zo Somo!!”

  A kis ding mars mooi!!!
  Grampa Vene heeft nooit geen moer gedaan voor het volk,na sosso sdong nanga sdong!!

  WEGGGGG MET HEM!!!!!


  Maak melding

 7. Meneer el vene alle emmers in surbo zijn al vol en lopen over..

  Houdt de eer aan je zelf nu het nog kan..

  Straks wordt je je nog weg geschopt..,let maar op..

  In ieder geval je komt nooi meer terug als opperhoofd,god zij dank..

  En als je naar blanda vlucht,of afreist,kom je ook niet levend terug naar surbo,vele voorgangers zijn jou al voor geweest..


  Maak melding

 8. IK VOORSPEL JULLIE VANDAAG 23 JANUARI HET VOLGENDE.

  Somo drijft situatie op de spits. Zo ontdoen NPS en VHP zich van dit smet op de huidige coalitie. Regering treedt af of gaat demisionair door en verkiezing 25 mei worden afgelast. NPS, VHP en DA 91 rehabiliteren en verjongen zich om verder zonder smet met wat meer tijd naar een volgende datum voor verkiezingen toe te werken.

  Srijd gaat dan tussen:
  1.PL en Brunsi
  2.Hernieuwd Front
  3. NPD

  Somo komt in de oude javaanse wippositie en dan wordt het spel uitgespeeld


  Maak melding

 9. Venetiaan lapte alle protocol aan zijn laars en stapte de vergaderzaal binnen. Somohardjo wachtte dat moment niet af, maar vertrok spoorslags. “Als de vorm faalt, moeten we ons op de inhoud concentreren.Maar ik laat me niet weerhouden”, zei Venetiaan achteraf. Dit gebeurde op voorstel van de oppositie die de hele vertoning als belachelijk bestempelt.
  Dus dat;toen de BAAS zei dat hij niet met die poppekast wilde meedoen(starring SOMO vs RONALD) werd hij ontslagen uit het parlement.
  De BAAS heeft weer eens gelijk gehad.Wat is zijn volgende voorspelling.


  Maak melding

 10. venetiaan zit aan handen en voeten gebonden,en kan geen kant op.deze man is een ondeskundige politicus.de handelingen van somo was te doorzichtig en toch hebben de fanatieke n.p.sers dit niet konden inzien

  de wraakzuchtige binnen de n p s dacht alleen maar om bouterse met zijn partij uit te roeien,zeer dom van deze eendaagse politicus.

  dit kan pas goed gemaakt worden als de domme fanatieke n p sers de partij verlaat en rustig gaan rentenieren in nederland,zoals velen dit doen.

  de minister santokhi en de president van het Hof van Justitie mr.John von Niesewand wacht op antwoord.


  Maak melding

 11. dit krijg je als je met voorzitter somo`s tjekre-tjekere meedoet meneer de president en de rest van de coalitie! het zou wijs geweest zijn veel eerder glas helder duidelijk te etaleren dat u niet aan een tjekretjekre mentaliteit van somohardjo meedoet.


  Maak melding

 12. @prik

  Dat was ook mijn eerste reactie toen ik dit las.
  Dit laat weer duidelijk het eigenbelang en ego van de politiek zien.
  Wie weet laat de heer Venetiaan nog wat zien.
  Tijd nadert…
  Niks veranderd…


  Maak melding

 13. Dit geleuter,duurt o zo lang..er moet 1 keer echt opgeruimd worden in su.Al het oude zeer opruimen..Maar dan met lood.En een jongere betere kader..Het land laten besturen,en een ieder die lult,over india of indonesie etc moeten daar maar terug gaan.dit gelul,duurd al bijna 60 jaar.Als ik aan de macht zou komen.Zou het heel anders gaan.Ik zou het verleden die met hun kompanen al meer als een halve eeuw,ons mooie su tegen houden..lood


  Maak melding

 14. Watch my words!

  Deze rat zal nog een heel lange staart hebben.

  Bronbere is bronbere, kippen zijn kippen maar het leiden van de hoogste college van Staat is een andere zaak.

  Somo kan het niet helpen, hij is ongeletterd en is er derhalve niet op berekend.

  Boontje komt om zijn loontje.


  Maak melding

 15. God behoedt me voor mijn vrienden, want over mijn vijanden kan ik dat zelf. Vene ben je niet naar de zondagschool geweest?

  Somo speelt zijn kaarten uit. Geen goeie gab, maar politiek wel tot nu toe de sterkste, slimste anansi tussen de rest.

  Front kan alleen nog maar hoger spel proberen te spelen en de schade beperken. Bossen die regering. Staatshoofd blijft dan toch aan.


  Maak melding

 16. Venetiaan stond niet , maar zat af te wachten ,te wachten en te wachten , toen bleek dat hij opzettelijk /bewust werd genegeerd zgn “”vergeten”, werd hij pissed off.
  Toen werd t een kwestie van: als Mozes niet naar de berg wordt geroepen, dan gaat Mozes wel zelf naar de berg toe.
  t Schaamteloze leeghoofd, somohardjo , die kon dit niet aanzien, dat de president opeiste wat rechtmatig is gezien zijn functie, droop af met de staart tussen de benen, met een of ander kul smoes, richting z,n speeltuintje.
  Dus is t wachten op de volgende zet , want dit gevecht zal nog doorgaan , in menig aantal rondes tot aan de verkiezing.
  Wat ik als enige optie zie , is t kabinet ontbinden en de verkiezingen verplaatsen naar een later tijdstip, een zakenkabinet tot dan ,waarmee een chantage wapen uit handen van somohardjo genomen zal worden.
  En ja , t was een kapitale fout om met somohrdjo en brunswijk een front te vormen , maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald en kan een begin gemaakt worden om de Augiasstal op te ruimen.
  t Volk heeft tenminste daar recht op en Venetiaan toont dan ballen en erkend zijn fout


  Maak melding

 17. Somo schijnt totaal geen gevoel te hebben voor protocol, want op het moment dat de President zich aandient moet de vergaering worden geschorst om hem binnen te halen. Maar het spelletje van Somo, de niets nut hebben we door. Hij denkt dat hij de baas is van de president en wil dat op deze manier onderstrepen, maar hij geeft hiermee een brevet van onvermogen af.
  Sinds de parlemantaire democratie in Suriname is Somo de meest ongeschikte voorzitter gebleken. Het kan niet anders, gebrek aan onderwijs!


  Maak melding

 18. Zie zo bang Otmar Rogers is dat hij het pluche moet verlaten,hij vindt het wat overdreven,met die woorden probeert hij te redden wat er te redden valt.
  Venetiaan dat joe eh kisie tap joe pretie teh joe eh njang nanga didibries.

  Maar no spang 25 mei wint het MegaBlok de verkiezingen met een uitslag waar men U tegen zegt.


  Maak melding

 19. Deze vieze rat zal nog een heel lange staart krijgen. En dat gedrocht wil ook nog president worden van dit land dat ligt aan de Noord-/Oostkust van Zuid-Amerika?

  Wij gaan nog een paar leuke dingen beleven in dit land.

  Die Haitianen hebben de arth-quake, wij zitten met deze rare badgasten!


  Maak melding

 20. Zou het nivo van handelen op politiek nivo ook niet gewoon exact de afspiegeling zijn van het nivo van handelen en denken van het Surinaams VOLK ?

  Het kan haast niet anders, en dan zegt men toch gewoon “Elk volk krijgt wat het VERDIENT”?

  Zij hebben met pijn en oeite de 5 jaren vol gezeten en nu komen de werkelijke (eigen) belangen net voor de verkiezing weer duidelijk naar boven drijven. Zo is hetin Suriname altidj geweest.

  De KTPI heeft het gepresteerd,dus niet raar opkijken indien Pertaja Luhur na de verkiezingen net zo makkelijk naar het blok van de NDP stap onder het mom dat zij verantwoordelijkheid durven dragen n het land bestuurd moet worden.

  Dit ondanks hij jaren geleden in NL knokte tegen een NDP-er. It’s all because of the sake of their own interest.

  P.s Laat elke partij zelfstandig de verkiezingen ingaan, en dan wordt de werkelijke kracht van een IEDER duidelijk.

  PL en een ieder krijgt dan antwoord op hun beweringen hoe GROOT zij werkelijk zijn.

  God Bless Suriname


  Maak melding

 21. Het wordt zowieso tijd voor een andere President. Venetiaan heeft een zooitje van gemaakt en is meer opgekomen voor zijn eigen soortgenoten met alle gevolgen van dien. Zoals is gebleken.

  Het hoeft niet speciaal Bouterse te zijn, maar wel iemand die net zo keihard kan optreden tegen het toenemend geweld.


  Maak melding

 22. Weer de zoveelste klucht. dat ding is weg met Somo. En weer gaat hij zijn gezicht redden. Wat een plee figuur. En Vene ga maar gelijk mee met Somo. jullie spelletjes hebben lan genoeg geduurd. Heb ballen en laat somo vallen.


  Maak melding

 23. Geachte redactie,

  Dat Parlementvoorzitter Somohardjo de President van Suriname Ronald Venetiaan jongslede in het Surinaams Parlement in zijn hemd liet staan, verbaast ons absoluut niet.

  Wij zouden hem nota bene een fikse klap voor z’n kop gegeven hebben, vanwege zijn ondoelmatig en slaafs gedrag, welke hij eerder in Rome onbeschaamd demonstreerde. Door ten overstaande van het Surinaams volk en de wereld te ‘buigen’ voor de Paus van Rome.

  Restte hem nog dat hij op zijn knieën ging. Een teken met welk soort van mensen wij hier te doen hebben. Omdat: EEN WARE CHRISTEN ALLEEN ‘BUIGT’ VOOR GOD EN GOD ALLEEN.

  Trouwens, zelfs de Paus keek er merkwaardig van op, als u dat filmpje ten minste goed bekeken heeft. Want zij die voor andere goden buigen, zijn volgens onze kennis van het christendom ‘afgodisch’ bezig. Omdat de Bijbel zegt:

  GIJ ZULT GEEN ANDERE GODEN VOOR MIJN AANGEZICHT BRENGEN. NOCH HEN DIENEN. NOCH VOOR HEN BUIGEN.

  http://www.youtube.com/watch?v=jqmEE82ApUw

  En zie hier de President van een onafhankelijk land en nota bene zogenoemd hoogopgeleid, die vanuit zijn geloofovertuiging meent zich dit ‘wangedrag’ te kunnen permitteren. En inderdaad. Die moet je links laten staan, alvorens hij de gehele gemeenschap met zijn daad nog meer gaat lopen verzieken.

  Want hoe gestoord moet je niet zijn, om nadat je je als zogenaamd christen in het buitenland ‘nederig’ getoond hebt, vervolgens met al je haat terug te reizen naar eigen land, om deze tenslotte tegen over je mede broeders en zuster te gaan botvieren.

  Heeft deze president eerder de Paus in de maling genomen of zichzelf.

  DE KOMENDE VERKIEZINGEN VAN 2010 ZULLEN DOEN BLIJKEN, WIE DE REPUBLIEK SURINAME EN INCLUSIEF DE WAARACHTIGE LEIDERS VAN HET VOLK,VOOR DERTIG ZILVEREN SHILLINGS EN EEN KUS, IN DE UITVERKOOP GEDAAN HEBBEN.

  Echter, God zal dat nu reeds weten. De geschiedenis herhaalt zich echter. Hoe zij morgen hun dood in de schoenen van anderen zullen proberen te schuiven. Zonder zelf naar hun eigen acties te willen kijken, dan slechts naar dat van anderen. Die deze anderen eerder ter zelfverdediging of ter bescherming van de waardigheid van het volk genoodzaakt werden te pleegden.

  http://www.youtube.com/watch?v=LUZIipy4JM4&feature=related


  Maak melding

 24. Bradas we gaan nu naar de reclames:
  President Ventiaan sluit zich aan bij megacombinatie.
  Dit is zo een worstcase scenario die mischien wel zo zou kunnen plaatsvinden.
  Minister van Justitie Santokhi stapt uit de VHP en wordt ondervoorzitter van de NPS.
  Wijdenbosch als President en Santokhi als Vice president. Voorzitter van de DNA wordt de heer Venetiaan.Jullie mogen zelf invullen wie adviseur van staat wordt.

  and now back to the show…


  Maak melding

 25. Het trieste van dit alles is dat er geen alternatief is. NDP heeft reeds bewezen dat ze niet capabel zijn. Ze hebben het land naar de verdoemenis geholpen. Arm Suriname mijn hart huilt.


  Maak melding

 26. back to basics : vele jaren geleden waren somo en opa jongelingen in de NPS, maar maakte opa sneller en meer carriere dan somo.
  nu heeft somo hem soortgelijk bejegend als hij hem indertijd.
  zie daar een waarheid : jampanesi djeers ingi en ingi ne vergiti.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.