Johan Ferrier, Surinamer tot de laatste snik

14

PARAMARIBO, 9 jan – Voormalig president Johan Ferrier is als Surinamer gestorven. Ferrier wilde niet anders, hoewel hij de laatste decennia van zijn leven vrijwel geheel in Nederland sleet. “Ik blijf Surinamer, met die nationaliteit sterf ik ”, was een uitspraak die zijn dochters vaak te horen kregen.

Het koesteren van het Surinamerschap gaat terug naar 1975 bij het realiseren van Suriname’s onafhankelijkheid. Ferrier, de laatste Nederlandse gouverneur, accepteerde toen ook de Surinaamse nationaliteit. “Zeer prijzenswaardig. Het siert hem en laat ons zeggen dat het ons inspireert als Surinamer”, zegt president Ronald Venetiaan tegenover de Ware Tijd.

Venetiaan woont in Nederland de plechtigheden bij rond de begrafenis. Enkele Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders gaven acte de presence op de Surinaamse ambassade in Den Haag, waaronder premier Jan Peter Balkenende. Balkenende vindt het een bijzonderheid dat afscheid genomen wordt op Surinaamse bodem. De begrafenis zelf geschiedt in familiekring.

14 REACTIES

 1. Verzonnen verhaal smoes, hoeveel families van Ferrier wonen nog in Suriname en welk bijdrage leveren de dochters van uit Nederland???? Lachwekkend is wel op prinsjes dag met een grote hoed rond te slingeren, trouwens Vene komt ook van de zelfde koek NPSer.


  Maak melding

 2. Nationaliteit mag wel de Surinaamse zijn..

  Maar hij had de vrije keuze om naar Suriname terug te keren.
  Waarom heeft ie dat niet gedaan?

  De afgelopen tien jaar was het vrijwel “rustig” geweest in Suriname.

  Dus over rasechte Surinamer gesproken?????????


  Maak melding

 3. Om dit bericht geloofwaardig te laten overkomen,MOEST dhr Ferrier in Suriname begraven worden en niet in een vreemd land.Ik kende gewone mensen die zich tot de laatste snik Surinamer voelden en in Suriname begraven wilden worden en zo geschiedde.Zulke gewone mensen noem ik Surinamers tot de laatste snik.


  Maak melding

 4. @stephan king
  Dat bedoel ik ook.
  Meestal als er iemand komy te overlijden dan pas gaan we praten.
  Tot nu toe is er sindsdien niet veel bereikt in Sranang.


  Maak melding

 5. Met alle waardering voor de werken van deze grote zoon van Surinaamse komaf, zou ik maar zeggen,”wishfull thinking”!

  En zo zijn er nog zovelen, die denken dat zij vanachter de riante schappen van Albert Heyn en dergelijke het land ten Noor-Oosten van Zuid-Amerika kunnen dirigeren.

  Dat noemen we op z’n Surinaams gezegd “huisje spelen”. En daar schiet uw land van geboorte, -gelooft u mij- geen sikkepit mee op!

  Go or come where the action is; Alleen door gezamenlijk met anderen uw klaverviertjes hier in de Surinaamse blubber te steken zullen we er komen.

  Al het andere is maar geveinsde liefde.


  Maak melding

 6. RIP
  sterkte aan de nabestaanden.
  Een beetje respect is hier wel op zijn plaats, of hij tot zijn laatste snik Surinamer was of niet!
  Ferrier was en is toch van ander hout gesneden dan de huidige leiders/lijders!


  Maak melding

 7. Wat een gekissebis etc rond de nationaliteit van Ferrier, ik snap bepaalde uitspraken wel
  maar goed ik denk bij mezelf hij had daarvoor gekozen en na augustus 1980 was ie uitgerancheerd in Suriname en was het einde verhaal voor hem, dus koos ie voor hier.
  Voor mij part had ie de Chinese nationaliteit
  mensen, no spang a no de moro.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 8. Ferrier heeft niets wezenlijks bijgedragen aan de ontwikkeling van Suriname.

  De vader van alle surinamers, volgens venitiaan.

  Wat doet hij dan in Oegstgeest?


  Maak melding

 9. Weet je wat mij persoonlijk irriteert? Het niveau van sommige reacties. Waarom moet men zo negatief of liever gezegd alle onzin uitkraaien wanneer iemand komt te overlijden? Misschien moeten deze personen even terug gaan in de tijd (geschiedenis)betreft Johan Ferrier. Ieder mens heeft goede eigenschappen en kan ook fouten maken. Beter gezegd niemand is volmaakt op deze wereld. Hebben deze personen ook een keer naar hun eigen leven gekeken? Verbeter de wereld maar begin bij je zelf. Denken jullie ook een keer aan je mede mens?
  Johan Ferrier heb ik leren kennen als een rustige, aardige man met een warme uitstraling. Deze man heeft jaren geleden met mijn vader op school gezeten.(Zij hebben nooit meer contact met elkaar gehad zeker 50 -60 jaar. Mijn vader kwam te overlijden en Johan Ferrier (toen president) was ook aanwezig bij de begrafenis. En dat heb ik altijd gewaardeerd. Het is nu bijna 30 jaar geleden dat mijn vader overleed. Mijn vader zou dit jaar ook 100 worden.
  Het was een man met groot en warm hart. Rust zacht Johan Ferrier en zijn fam. mag trots op hem zijn.


  Maak melding

 10. De liefde voor jou land heeft niets maar dan ook niets te maken met waar je begraven word,ik vind dit een dom en kromme manier van redeneren. wat ik opvallend vind aan deze hele discussie rond de dood van ferrier is hoe een deel van de (surinamers) omgaan met mensen die zich hebben ingezet voor een vreedzaam en democratisch suriname ze worden letterlijk met stront overgoten, maar de mensen die dit volk letterlijk en figuurlijk stront hebben gegeven om te vreten en ze heeft onderdrukt vernederd die figuren worden in de suriname van nu op handen gedragen.SHAME ON YOU.


  Maak melding

 11. DU,heeft Ferrier zich ingezet voor een vreedzaam Suriname?Hoe kom je daar nou bij,een President met hart voor zijn volk vlucht zijn land niet uit en laat zijn volk barsten,hij heeft het hazepad gekozen en zijn volk in hoge nood achtergelaten jullie zoeken het maar uit ,ik ga naar mijn meesters in Holland moet hij gedacht hebben.Sorry hoor,ik kan geen respekt op brengen voor zo een laffe daad.Voor Lachman en Aaron heb ik meer respekt ja,die zijn gewoon in Suriname gebleven tijdens de revo en dat zijn nou Surinamers tot de laatste snik.

  DU je lijkt wel een baracuda ,jij dramt maar steeds door in elk artikel over Bouterse en jij noemt zich een democraat?Maar ja ik en vele anderen weten dat jij geen sikkepit om het arme gedeelte van de Surinaamse bevolking geeft,je haat maakt je tot een onderkruipsel van de boeven die zich regering noemen.


  Maak melding

 12. @ stephan king,
  dit is wat ik bedoel iedereen die kritiek heeft op de rode draad die vanaf feb 80 door onze samenleving loopt word aangevallen door jullie maar over de rode draad zelf daar hoor ik niemand wat van zeggen.ik ben een democraat daarom moet ik niets van een nep democraat als bouterse hebben iemand die met militaire macht onze democratie omver heeft geworpen doet zich nou voor als een democraat klopt toch niet? dan is al dat leed wat ons land heeft meegemaak voor niets geweest, het is toch de normaalste zaak van de wereld dat ik bouterse en zijn aanhangers niet serieus kan nemen weet jij wat haat is? haat is mensen doden die een andere mening hebben, haat is een radio station of kranten gebouwen in puin schieten opdat ze niet willen schrijven of berichten wat jij ze dicteert haat is mensen doden die opkomen voor de democratie dat is haat stephan ik kan nog verder gaan haat is mensen op de podium bedreigen vakbondsleiders journalisten advocaten juristen docenten ga zo maar door dat noem ik haat,wat ik hier doe is geen haat maar mijn volk waarschuwen voor die grote wolf in schaaps kleren bouterse deze man is medogenloos en sluw en gevaarlijk,ik kan niet begrijpen dat velen van jullie kritiek hebben op integere surinamers en waneer gaat gaat over mensen die mijn volk heel veel leed hebben aangedaan en nu nog steeds doen dat jullie dat soort figuren op handen dragen ik vind dat tegenstrijdig. haat is liegen op de podium dat onze landgenoten op de vlucht zijn doodgeschoten terwijl je ze de dag daarvoor met jou vriend maurice bishop hebt bedreig dat je ze betaald zou zetten wat ze jou hebben aangedaan toen ging het ging om een tegen demonstatie, hoogmoet komt na de val stephan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.